Útmutató a szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozásához, ápolásához – Minden amit tudnod kell

A szobapáfrány nagyon szívós növény. Úgy nézhetnek ki, mintha a halál küszöbén állnának, majd egy kis gondoskodással gyorsan visszatérnek az életbe. Ez a páfrányfaj a Nephrolepis nemzetséghez tartozik, amely azután vált népszerűvé, hogy 1894-ben felfedezték a kardpáfrányok egyik csoportján belül.

A szobapáfrány (nephrolepis exaltata) szemet gyönyörködtető, kecsesen ívelt hajtásokat nevel, ellentétben a kardpáfrányokkal, amelyek levelei egyenesen állnak. Más páfrányfajtákkal összehasonlítva a szobapáfrány a kertészeknek könnyű karbantartást és jó növekedést kínál a tavaszi és nyári szezonban.

A szobapáfrányok különböző fény- és talajviszonyok mellett is jól fejlődnek, és könnyen szaporíthatók, valamint könnyen elültethetők a kertben. Míg egyes fajok talán soha nem heverik ki az elhanyagolást, a szobapáfrány nagyon szívós, és csak némi vízre és műtrágyára van szüksége ahhoz, hogy visszanyerje korábbi dicsőségét.

A szobapáfrány szárai akár 3 méter hosszúra is megnőnek, és a levelek íves hatása tollszerű megjelenést kölcsönöz a kertben.

Ebben az útmutatóban minden szükséges információt megadunk ahhoz, hogy fantasztikus páfrányokat termeszthessen otthonában vagy a kertben.

 

 

Szobapáfrány tartása – Hogyan helyezzem el?

A növény mérete a legjelentősebb tényező, amelyet figyelembe kell vennie a szobapáfrány ültetésénél és kihelyezésénél. Egy népszerű lehetőség a függőkosár. Ebben az elrendezésben a páfrány hosszú hajtásai a kosárból ívelnek ki, így a növény úgy tűnik, mintha lebegne a levegőben.

A szárak hossza a függőkosárban elérheti az 1 métert is, ezért a páfrány ültetésénél mindenképpen vegye figyelembe a magasságot.

A cserepes szobapáfrányok fantasztikusan mutatnak a teraszokon és erkélyeken is. A buja zöld lombozat egy kis természetet visz a modern lakásba. Helyezze a cserepet egy talapzatra, és hagyja, hogy a hosszú hajtások az oldalára hulljanak, így fantasztikus látványt nyújtva.

A szobapáfrányok a fürdőszobában is jól mutatnak kis cserépben az ablakpárkányon. Ez a hely ideális helyiség otthonában a páfrányoknak, mivel a növény szereti a zuhanyzás és fürdés után a levegő páratartalmát.

 

 

lógatott szobapáfrány
Forrás: gardeningkhowhow.com

Hogyan teleltessem a szobapáfrányt?

Érdemes a páfrányt behozni a házba, ha kezdenek fagyok lenni. A fagy elpusztíthatja a szobapáfrányokat, ezért győződjön meg róla, hogy nem hagyja őket a szabadban, ha fagy van.

 

 

Szobapáfrány gondozása

Hőmérséklet

A szobapáfrányok a 15-25°C közötti beltéri hőmérsékletet kedvelik. Ezért az év hideg időszakában be kell hozni őket.

Kerülje, hogy a cserepeket szellőzőnyílások közelébe vagy az otthon huzatos helyiségeibe helyezze, mivel a hőmérséklet ingadozás hatással lesz a szobapáfrány egészségére.

 

Fény

A szobapáfrányok a kert vagy az udvar olyan részeit kedvelik, ahol közvetett napfény éri őket. Ha olyan helyre ülteti a páfrányt, ahol a nap csúcsidőszakában erős közvetlen napfény éri, a páfrányszálak megégnek. Ha a szabadba ülteti őket, mindenképpen egy fa tövében, árnyékban tegye.

 

Szobapáfrány Öntözése

A szobapáfrányok a nedves, gazdag, agyagos, kiváló vízelvezetésű talajokat kedvelik. A vegetációs időszak alatt a páfrányokat az éghajlati viszonyoktól függően hetente egyszer vagy kétszer öntözze meg.

A páfrányok túlöntözése a gyökérrothadás kialakulásához vezet, ami elpusztítja a növényt. Mindig langyos vízzel öntözzön, és az öntözések között soha ne hagyja teljesen kiszáradni a talajt.

Ha a páfrány kezd kevésbé zöldnek tűnni, és sárga leveleket vesz észre a hajtáson, akkor növelnie kell az öntözési időbeosztást. Amikor tavasz végén új páfrányszálak kezdenek megjelenni, növelje az öntözést.

Télen ne öntözze a páfrányt, hagyjon neki időt, hogy nyugalmi állapotban maradjon, és regenerálódjon a vegetációs időszak stresszéből.

 

Föld

A szobapáfrányok a könnyű, agyagos és szellős talajokat kedvelik. A legjobb eredmény érdekében javasoljuk, hogy adjunk a virágkeverékhez vagy a komposzthoz egyéb kiegészítőket.

Adj a talajhoz némi tőzegmohát és perlitet, hogy javítsuk a gyökerek levegőellátását, és biztosítsa a megfelelő vízelvezetést öntözés után. Törekedjen arra, hogy a talajmódosítások egyensúlyban legyenek, és ne használjon túl sok tőzegmohát.

 

Műtrágya

Keverj össze egy általános folyékony műtrágyát fél erősségűre, és kéthetente adj a szobapáfránynak. Kezd a trágyázási protokollt áprilisban, és szeptemberig folyamatosan táplálja a növényt.

Az átültetés után ne tápoldatozd a páfrányot, amíg a gyökereknek nem lesz ideje meghonosodni.

Egy nagyszerű szerves trágyához, amely kora tavasszal életre kelti a páfrányt, keverj össze 2 evőkanál epszom sót 4 liter vízzel, és adja oda a páfránynak. A sók magnéziuma és pezsgése fokozza a növény növekedését.

 

Átültetés

A cserép mérete határozza meg a gyökerek növekedési lehetőségét, és így a növény méretét is. Ha a szobapáfrány kis cserépben van, és úgy néz ki, mintha szét akarná hasítani a cserép oldalát, ültesse át egy nagyobb cserépbe.

Ha nem akarja, hogy a növény nőljön és nagyobb legyen, akkor vegye ki a cserépből, rázza le róla a penészt, és vágja vissza a gyökereket. A szobapáfrányok megfelelő gondoskodással néhány nap alatt kiheverik a gyökérmetszés okozta stresszt.

Mindig ügyeljünk arra, hogy a tárolóedényében sok vízelvezető lyuk legyen.

 

Páratartalom

A páfrányok a világ minden táján megtalálható esőerdőkből származnak. A lombkorona alatti párás körülmények ideális növekedési feltételeket biztosítanak minden páfrányfajnak, így a szobapáfránynak is. Ezért, ha azt szeretné, hogy növényei teljes mértékben kifejlődjenek, a legjobb eredmény érdekében páratartalmat kell juttatnia a levegőbe.

Egy csepegtető tálca és néhány kavics segítségével mikroklímát hozhat létre a szobapáfrány körül. Helyezzen egy réteg kavicsot a csepegtető tálcára, majd helyezze a cserepet a kövek tetejére. Töltse meg a csepegtető tálcát vízzel, de a vízszint ne érje el a tálca alját.

Ha a vízszint mégis eléri a tálca alját, a talaj magába szívja a nedvességet, és megindul a növény gyökérrothadása. A megfelelő vízszintnél a víz elpárolog a páfrány körül, így több nedvességet biztosít a páfrányszálaknak.

Ha gondot okoz otthonában a páratartalom fenntartása, javasoljuk, hogy fektessen be egy kapható nedvességmérőbe. Ez a műszer méri a levegő relatív páratartalmát, így elvégezheti a szükséges beállításokat a növény számára kedvező klíma stabilizálásához.

Minden páfrány szereti a párás körülményeket, és éppen ezért nagyon jól érzik magukat a tavak és partok környékén.

 

 

Nephrolepis exaltata a lakásban is gyönöyrű

Hogyan szaporíthatom? – szobapáfrány átültetése

A kertészek a szobapáfrányokat tőosztással vagy az indák szétválasztásával szaporíthatják. Az indák a növényből kinövő apró új hajtások. Ezeket az új hajtásokat ki lehet szaporítani, és új szobapáfrányt nevelhetünk belőlük.

A szobapáfrányok szaporítására azonban a gyökerek szétválasztása a legnépszerűbb módszer. Ássuk ki a páfrányt, majd válasszuk szét a gyökereket egymástól. Ossza szét a növényt, amíg el nem éri a kívánt méretet, majd az összes új növényt külön-külön ültesse át.

Kora tavasszal végezzük el az osztási munkálatokat, és a növény gyökerei a teljes növekedési időszakot hagyja meg a regenerálódásra, így a következő évben erősebbek lesznek.

Érdekelhet: 20 különböző Páfrány fajta

 

 

Milyen kártevők és betegségek érintik? – szobapáfrányt betegségei

Van néhány kártevő és betegség, amely a szobapáfrányokat érinti. Betegségek akkor lépnek fel, ha a páfrányt a kert olyan területére ülteti, amely nem biztosít elegendő légáramlást a növény számára a hajtások között.

Ha a körülmények nedvesek, a légáramlás hiánya olyan kórokozók elszaporodását okozhatja, mint a fehér lisztharmat.

A túlöntözés szintén a páfrány gyökérrothadásának kialakulásához vezethet. Ha gyökérrothadás lép fel, észreveheti, hogy a páfrányok csúcsai sárgulni kezdenek és elhalnak. Ha a levegő túl száraz, a növény égni is kezd.

Szerencsére a szobapáfrányok szívós növények, és gyorsan felépülnek, miután beállította az éghajlati viszonyokat és az öntözési rendszert.

A szobapáfrányok nem vonzzák a kártevőket, de időről időre előfordulhat, hogy atkával kell számolnia, ha a talaj kiszárad a növény töve körül. Az atkafertőzés jeleit a páfrány középpontjában szőtt apró hálóik miatt veheti észre.

Ha új páfrányt hoz haza a faiskolából, adjon neki néhány napot, hogy alkalmazkodjon az új klímához. Gyakori, hogy a páfrányindák a beköltözés utáni első néhány napban kissé megereszkednek.