Pompás kutyatej (Euphorbia Milii) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Euphorbia Milii (Pompás kutyatej) egy Madagaszkáron és a világ más trópusi régióiban honos kaktuszszerű dísznövény. A növényt először Milius báró, Réunion (Bourbon-sziget) kormányzója kezdte el termeszteni, innen ered a Milii név.

Az Euphorbia Milii érdekes háttérrel rendelkezik, és többféle néven is megtalálható, például Pompás kutyatej, töviskorona, Corona de Cristo vagy Corona de Espinas Latin-Amerikában.

Lehet, hogy meglepőek ezek a nevek, különösen, ha tudod, milyen gyönyörű ez a növény. Akkor miért is kapcsolják össze Jézus Töviskoronájával? Mint kiderült, a pletykák szerint a Jézus Krisztus által viselt korona a pompás kutyatej szárából készült.

Trópusi növény lévén a pompás kutyatej a meleg körülmények között is jól érzi magát, szereti a szárazságot, de rendkívül érzékeny a fagyra. Általában cserépben termesztik, amelyet a hidegebb téli hónapokra a lakásba is át lehet vinni. Ha meleg éghajlaton élsz, ezt a szukkulenst díszcserjeként a szabadban is nevelheted.

Ez az örökzöld szukkulens olyan érdekes és szép, hogy 1993-ban az angol Királyi Kertészeti Társaság Kertészeti Érdemdíj kitüntetésben részesítette. Egész évben virágzik, és kevés gondozást igényel, így tökéletes dísznövény a kezdő kertészkedők és a nagyon elfoglalt növénybarátok számára.

 

 

pompás kutyatej

A pompás kutyatej növényről

 • A pompás kutyatej növények kibírják a telet, ahol jó vízelvezetéses szukkulens talajkeverékben, teljes napsütésben és száraz vagy közepes nedvességtartalmú talajban fejlődnek.
 • Mint a legtöbb szukkulens és kaktusz, az Euphorbia Milii sem bírja a nagyon hideg hőmérsékletet. Ha tehát a hőmérséklet 1 °C alá csökken, helyezd ezt a félszukkulens növényt beltérbe.
 • A téli nedves talaj nagyon veszélyes erre a szárazságkedvelő növényre.
 • Nagyon forró nyári éghajlaton a pompás kutyatejnek déli árnyékra van szüksége.
 • Beltéri termesztés esetén a pompás kutyatejek legjobban szemcsés talajban és világos fényben érzik magukat.
 • Nem bánják a sziklás vagy homokos talajt, illetve a tápanyagszegény talajt, és hosszú víz nélküli időszakokat is elviselnek. A levélhullás elkerülése és a virágok virágzásának elősegítése érdekében ajánlott az “áztatás és szárítás” öntözési technikát alkalmazni.
 • A szaporításának legegyszerűbb módja a csúcsdugványozás. A növény érintésekor viselj kesztyűt, mert a nedve meglehetősen mérgező.
 • Mint már említettük, a letört szárakból és levelekből származó ragacsos, latexszerű nedv irritálhatja a bőrt és a szemet. Lenyelés esetén a növény minden része mérgező a háziállatok és az emberek számára egyaránt, és hányingert, hányást és egyéb emésztési problémákat okozhat.
 • Mérgező hatása miatt ezt a növényt ritkán támadják meg kártevők. Ritkán előfordulhat, hogy lisztbogarak, tripszek, takácsatkák és pajzstetvek támadják meg.
 • Ha a környezet túl nedves, a pompás kutyatej fogékony lehet a gyökérrothadásra és a gombás betegségekre.

 

 

Euphorbia Milii
Euphorbia Milii, vagy pompás kutyatej

A Euphorbia Milii tulajdonságai: Áttekintés

 • Az Euphorbia Milii, más néven pompás kutyatej, egy Madagaszkáron őshonos, széles levelű örökzöld növény.
 • Húsos, élénkzöld levelei, vastag, éles, fekete tüskéi és apró, fürtökben növő virágai vannak, amelyeket látványos, vörös vagy sárga, szirmoknak látszó fellevelek díszítenek.
 • Természetes élőhelyükön a pompás kutyatej 12-15 cm magasra nőhet, és hajlamosak burjánzani.
 • Ha meleg területeken a szabadföldi kertekben termesztik, akkor 7-8 cm magasra nőnek, beltérben pedig körülbelül 5-6 cm magasak.
 • Az pompás kutyatej éles tüskéi borítják a szárát és az ágait, amelyek 2-5 cm, a levelei pedig 5-6 cm hosszúak.
 • Az pompás kutyatej valódi virágai nem tartalmaznak szirom- és csészeleveleket, kicsik és zöldesek. Azonban gyönyörű sziromszerű fellevelek borítják őket.
 • Tökéletes körülmények között termesztve a pompás kutyatej virágai egész évben virágoznak, de virágzási időszakuk főként téltől tavaszig tart. A beltérben termesztett pompás kutyatej növényeknél azonban gyakori, hogy késő téltől egészen őszig virágoznak.
 • A szukkulensek és kaktuszok csodálatos növények, a hibridek pedig még jobbak. Ennek eredményeképpen a növényhibridek készítői mindig új fajtákat keresnek. Hogy pontosan tudd, mit kapsz, keresd a virágzó euforbiákat. A helyi faiskolák és boltok valószínűleg a pompás kutyatej gyakori fajtáit árulják, de az interneten egyedi és szokatlan hibridek széles választékát találhatod meg.

 

 

A pompás kutyatej gondozása

A szabadföldi termesztés során az Euphorbia Milii sok napfényt és jó vízelvezetésű talajt igényel. Rendkívül forró és száraz éghajlaton a növényeknek árnyékra van szükségük, mivel a forró déli nap megégetheti a leveleket.

 • A pompás kutyatej sokoldalú és alkalmazkodó szobanövény. Mindössze egy jó vízelvezetésű edényre van szükségük, amely csak egy-két centivel nagyobb, mint a gyökérzet. Ha túl sok talajba ültetik, a növények hajlamosak lehetnek a gyökérrothadásra, különösen, ha a talaj hosszabb ideig nedves.
 • A boldog és egészséges növekedéshez az Euphorbia Milii legalább félnapos napfényt és 18-24 °C közötti hőmérsékletet igényel. Az sem jelent gondot, ha a hőmérséklet éjszaka kissé lecsökken, mivel ez a szukkulens akár 10 °C hőmérsékletet is elvisel.
 • Általános szabály, hogy a több napfényt kapó euforbiáknak több viráguk lesz. De az a nagyszerű ebben a félszukkulensben, hogy napi 3-4 óra közvetlen napfény mellett is virágzik. Ha a szabadban tervezed termeszteni, és azt szeretnéd, hogy rendszeresen virágozzon, keress egy olyan helyet, ahol sok napfény éri. Beltéren egy déli vagy nyugati fekvésű ablak közelébe helyezd.

 

 

A pompás kutyatej szaporítása

Ijesztő tüskéi ellenére a pompás kutyatej barátságos és alacsony gondozást igénylő szukkulens növény. A tövisek elkerülése érdekében tartsd a gyökereinél vagy a leveles száránál fogva, és szükség esetén viselj kesztyűt.

A piacon található pompás kutyatejek nagy többsége hibrid. Ritkán szaporítják magról, mivel sokkal egyszerűbb csúcsdugványozással.

forrás: grow-up.co.in

A tejszerű nedv elkerülése érdekében, amely meglehetősen mérgező, mindenképpen viselj kesztyűt. A friss dugványokat tegyük langyos vízbe, és hagyjuk néhány percig hidratálódni. Tegyük félre néhány napra, amíg megszáradnak és kalluszosodnak.

Szerezz be egy szép, vízelvezető lyukakkal ellátott edényt, és töltsd meg kaktusz- és szukkulens keverékkel. Az a cél, hogy a talaj mérsékelten nedves legyen. Ha túl nedves, a dugványok elrohadnak, ha pedig túl száraz, nem fognak gyökeret ereszteni. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szukkulensek és kaktuszok esetében mindkét szélsőséget el kell kerülni.

A gyökeresedés elősegítése érdekében helyezd az edényt meleg helyre, ahol sok közvetett napfény éri. Az Euphorbia teljes meghonosodása az új környezetben 2 héttől egy hónapig tart, ezért türelmesnek kell lenni.

 

 

A Euphorbia Milii öntözése

A pompás kutyatej szukkulenseknek nincs szükségük sok vízre, mivel természetesen trópusi és szubtrópusi területeken nőnek. Egy kis vízzel való időnkénti öntözés tökéletes, és boldog és egészséges marad a szukkulens. A fő cél az, hogy a gyökérzet teljesen hidratált legyen. Az öntözések között ügyelj arra, hogy a talaj felső rétege teljesen kiszáradjon.

Ideális esetben az Euphorbia Milii gyökerei mindig csak egy kicsit nedvesek, különben a növény elkezdi hullatni a leveleit. De óvatosnak kell lennünk, mert a túl sok víz gyökérrothadáshoz vezethet, ezért ajánlatos minden alkalommal eltávolítani a vizet a cserépből.

pompás kutyatej és a tüskéi | forrás: https://plants.ces.ncsu.edu/

De mint a legtöbb szukkulens és kaktusz, az Euphorbia Milii is inkább a szárazságot kedveli a túl sok nedvesség helyett, és utál túl sokáig vízben vagy nedves talajban ülni.

A legjobb öntözési technika az Euphorbia számára az “áztatás és szárítás” technika, amely abból áll, hogy a növényt alaposan megöntözzük, a felesleges vizet eltávolítjuk a csészealjból, és hagyjuk, hogy a talaj teljesen megszáradjon, mielőtt újra öntöznénk.

Ha trágyázni szeretnéd, tavasztól őszig tedd meg, és kerüld a téli időszakot. Mivel a szukkulenseknek és a kaktuszoknak általában nincs szükségük sok tápanyagra, a műtrágyát mindig fele erősségűre kell hígítani. A téli hónapokban a pompás kutyatej félig nyugalmi állapotba kerül, így nem igényel annyi vizet.

 

 

Összegzés

Ha a pompás kutyatej növényeket a szabadban tervezed termeszteni, válassz napos, tágas helyet. Figyelj, hogy ne érj hozzá, mert megsérülhetsz. A növesztési időszak végén vágd le a hervadó leveleket, és metszd meg a növényt, hogy ösztönözd az új növekedést.

Ha a hőmérséklet télen 1 °C alá csökken, ajánlott az pompás kutyatejet cserépben nevelni. Beltéri termesztés esetén a növény napos ablakpárkányon virágzik.

Az Euphorbia Milii könnyen termeszthető félszukkulens, amely szereti a napfényt és nagyon elnéző. Ha sűrű a napod, vagy ha nincs sok kertészeti tapasztalatod, ez a virágzó szukkulens növény tökéletes választás.

Vigyázz azonban, hogy ne érintsd meg éles tüskéit, és viselj kesztyűt, amikor a növényhez nyúlsz, mert a tejszerű nedv irritáló hatású. A növény minden része mérgező, ha lenyeled, ezért tartsd biztonságos távolságban a gyerekektől és a háziállatoktól.