Árnyékliliom (Hosta) Teljes útmutató – Minden amit a ültetéséről, gondozásáról, szaporításáról tudnod kell.

Az évelő növények kiváló, kevés karbantartást igénylő növények. Évekig túlélnek, anélkül, hogy meghalnának a tél beköszöntével, mint más szezonális növények. Az árnyékliliom (árnylilion, hosta) mérsékelt árnyékot kínál a kertben, és számtalan fajta áll rendelkezésre.

Az árnyékliliom könnyen kereszteződik, így lehetséges új fajta létrehozása, ha megengeded, hogy beporozzák egymást. Az árnyékliliomom sokféle formában, méretben és színben kaphatók. Kiadós alakú, lekerekített vagy ovális lombozatú krém, sárga vagy fehér vonalak jellemzik a levelek közepén vagy szélén.

Számos fajta lilában, kékben vagy fehérben virágzik, kellemes illatot bocsát ki a növény körüli levegőbe, és beporzókat és madarakat vonz a kertedbe. Számos tenyésztője van ezeknek a növényeknek, és 12 óránként új fajta árnyékliliomot állítanak elő.

Az árnyékliliomok abban hasonlítanak az orchideákra, hogy a tenyésztők mindig arra törekednek, hogy fajokat keresztezzenek egy új növény előállításához. Több száz orchideás fajta és több ezer árnyékliliom faj kapható. E speciális fajták közül néhány, például a „Poke Salad Annie” növényenként több mint 200 dollárba kerül.

A kertben lévő árnyékliliomok termesztésének megkezdése nem kell vagyonodba kerülnie. Látogass el a helyi kertészkedésüzletbe, és több tucat fajtát találsz elérhető áron.

 

 

árnyékliliom

Hogyan kell termeszteni az Árnyékliliomot?

Az árnyékliliomok minden éghajlati viszonyban könnyen növekednek, hazánkban kedvelt növény.

Az árnyékliliomok nyáron erőteljes illatú gyönyörű virágokat teremtenek, és hidegebb éghajlatban élvezik a telelést. A legtöbb termelő észreveszi, hogy egy hideg tél következtében az árnyékliliomok jobban virágoznak a következő nyáron.

A hazai éghajlatunkon növekvő fajtáknak nagyobb a gyökérrendszere, amelyek képesek túlélni a hideg telet is. Vannak azonban hőtűrő fajták, mint például a „Royal Standard”, amelyek melegebb éghajlatban is jól nőnek.

A különböző éghajlatok esetén megfigyelhető, hogy a lombozatban kékes színű növények alkalmasak a hidegebb régiókba, míg a sárgás lombú növények erősebb napfényt vehetnek igénybe. Ültetéskor a legfontosabb a talaj leellenőrzése és karbantartása.

 

 

hosta ültetése

Árnyékliliom ütetése

Az árnyliliomokat a helyi kertészüzletben vásárolhatod meg. A legtöbb árnyékliliom csak tavasszal érhető el, és csupasz gyökér variánsban vagy cserepes növényként veheted meg őket.

Az árnyékliliomok ültetése során elengedhetetlen, hogy olyan ültetési helyet válassz, amelynek talaja jól elvezeti a vizet. Az árnyékliliomok nem szeretik a sok vizet, mert a gyökerek körüli nedves talaj a gyökérrothadás és a betegség megjelenését eredményezheti a növényben.

Győződj meg arról, hogy a talajban rengeteg mulcs és egyéb szerves anyag található. Az árnyékliliomok ültetésekor ügyelj arra, hogy a gyökereknek bőven legyen helye a növekedéshez, és ne ültesd más növények vagy fák közelébe.

Vájj egy lyukat a virágágyába, és béleld ki virágfölddel. Amikor az árnyékliliomokat a földbe helyezed, győződj meg arról, hogy a növény koronája továbbra is látható a talajvonal felett. A korona eltakarása rothadást eredményez, és az árnyékliliomok meghalnak.

 

Ültetés után enyhén öntözd meg a talajt a gyökerek körül, amíg a talaj nedvessé nem válik. Ne önts túl sok vizet, mert elindíthatod a gyökér rothadását a növényben életciklusának ezen érzékeny szakaszában.

Ha akarod, árnyékba ültetheted az árnyékliliomokat, de többen azt tanácsolják, hogy a kert olyan területeire tegyük, amelyek reggel 2-3 órányi napsütést kapnak. Kerüld el az árnyékliliomok közvetlen napfényre ültetését, mert megéghetnek a napsütéstől.

Azoknak a kertészeknek, akik melegebb éghajlati területen élnek, hőálló fajtákat kell telepíteniük, mint például a „Hosta plantaginea”, és gondoskodniuk kell arról, hogy növeljék az öntözést, különösen a nyár csúcsakor.

Az árnyékliliomokat ne ültesd kemény agyagos talajba. Az agyagnak a legrosszabb a vízelvezetési hatása van, és végül az árnyékliliomok gyökérrothadását eredményezi. Az árnyékliliomokat mindig laza talajba ültesd, amely rengeteg tápanyagot tartalmaz.

Az árnyliliomokat kora tavasszal egy lassan felszabaduló műtrágyával tápláld. A használat előtt mindig kövesd a műtrágya utasításait. Előnyben részesítjük folyékony műtrágyákat a granulás trágya helyett. A csúcsnyáron újra tápláld a növényeket.

 

 

Árnyékliliom gondozása

 • Kora reggel öntözd meg az árnyékliliomokat, hogy megakadályozd a párolgást. A déli napsütésben történő öntözés pazarolja ezt az értékes erőforrást, és a nap ezen szakaszában meg kell dupláznod az öntözési igényt.
 • Öntözéskor győződj meg róla, hogy a talaj nedves, de nem teljesen vízzel teli. Az árnyékliliomoknak érzékeny gyökerei vannak, és ha a növényt túlöntözöd, ez gyökérrothadás kialakulását eredményezheti. Használj mulcsot a növény alapja körül, hogy megakadályozd a párolgást, de ügyelj arra, hogy a mulccsal ne takard el az árnyékliliom koronáját.
 • Miután a növény virágzása befejeződött, távolítsd el az összes elhalt virágot, hogy a nyár végén jöhessen a másodlagos virágzási fázis. Ne felejtsd el megtisztítani a növények körüli talajt és eltávolítani az elhalt szerves anyagokat. Az elhullott levelek és virágok vonzzák a kártevőket és betegségeket.
 • Árnyékliliom átültetése: Ültesd át az árnyékliliomokat a kert másik területére, vagy vedd ki a virágcserépből és ültesd a földbe. Ezek a növények kemények és ellenállnak az átültetésből eredményező stressznek. Javasoljuk azonban, hogy ezt a feladatot kora tavasszal hajtsd végre, amint az első levelek megjelennek. Mindig felhős napon hajtsd végre az átültetést, és ne felejtsd el megöntözni az árnyékliliomokat, miután befejezted az átültetést.

 

 

Mikor kell felosztani az árnyékliliomokat

Késő tavasszal is oszd fel az árnyékliliomokat. A növények felosztásához ki kell ásni a gyökereket. Három vagy négy év növekedés után az árnyékliliom egységek olyan csomókba nőnek, amelyek alkalmasak a kert más területeire történő felosztásra és terjedésre.

Az érett növények akár négy vagy öt osztást is biztosíthatnak. Úgy ismered meg, hogy ideje elosztani a növényeket, amikor az árnyékliliom hajtáscsoportokat növeszt a növény alapja körül. Emeld ki az egész növényt a talajból, és mosd le vízzel a gyökereket.

Éles késsel vágj a hajtások közé, és olyan egyedi hajtásokat kapsz, amelyeknek a gyökerei még mindig rögzítve vannak. A felosztás után ültesd át az összes osztást az előkészített ültetési helyekre, és alaposan öntözd meg őket, hogy csökkentsd az átültetési és az felosztási sokkot.

 

 

Kísérő növények az árnyékliliomokhoz

Az árnyékliliomok gyönyörű növények, különösen, ha virágozni kezdenek. Vesd körül az árnyékliliomokat kísérő növényekkel, amelyek fokozzák virágos megjelenésének szépségét. Próbáld kombinálni a széles levelű árnyékliliomokat más vékonyabb lombú évelőkkel, például aquilegia canadensis-ekkel, páfrányokkal és tollbugákkal.

Hozz létre egy nagy színpalettát a kertedben kontrasztos színű növények hozzáadásával. Íme néhány a kísérő növények legjobb választása közül.

 • Salamonpecsét.
 • Hakonechloa macra – szálkafű
 • Acorus gramineus – törpe kálmos
 • Vad gyömbér.
 • Gyöngyvirág.
 • Pulmonaria saccharata – édes tüdőfű

 

 

Árnyékliliomokat érintő kártevők – Hosta betegségei

Különböző kártevők és betegségek érinthetik az árnyékliliomokat. A külvárosokban a leggyakoribb kártevő a szarvas. Ezek az állatok imádják az árnyékliliomokon való táplálkozást, és egyetlen szarvas egyik napról a másikra lelegelheti a növényedet.

 • A szarvas elleni egyetlen védekezés az, ha bekeríted a kertedet, vagy szarvasriasztót használsz a növények körül. A szarvason kívül az árnyékliliomok kártevőkkel szemben viszonylag ellenállóak, és a legtöbb bogarak ott hagyják ezeket a növényeket.
 • A nyulak az árnyékliliom-termelők számukra is problémát jelentenek. Ezek a rágcsálók szeretik rágni a növények szárát, és a kárt tiszta kaparásként fogod észrevenni a száron. Nézd át a kertet, hogy nincs-e ürülék és szakadt levelek a környéken.
 • Vannak azonban olyanok, amelyek kedvelik az árnyékliliomokat, ezért ügyelj arra, hogy vigyázz a csigák jeleire. Ha ezek a kártevők problémát jelentenek a kertedben, ültesd azokat a fajtákat, amelyek vastagabb levelekkel rendelkeznek, mint például az „Elegans” és a „Halcyon”.
 • Az árnyékliliomok gyökereivel a pockok is szívesen táplálkoznak. Ha olyan területen élsz, ahol pockok vannak, akkor ne használj mulcsot a növényekre, mivel nem fogod látni a növények gyökerein étkező pockok jeleit. Azoknak a kertészeknek, akiknek pockok futkosnak ide oda, azt javasoljuk, hogy az árnyékliliomokat úgy ültessék be, hogy tegyenek kavicsokat a gyökerek köré, hogy emgnehezítség a gyökérzethez való hozzáférést a rágcsálónak.

 

 

Ajánlott Hosta variációk

A következő árnyékliliom variációkat ajánljuk a kezdő kertészeknek.

 • “August Moon” – Fehér virágokkal rendelkezik, chartreuse levelekkel, eléri a 50 cm maximális magasságot. Ez a növény kétszer olyan kiterjedt, mint magas.
 • “Halcyon” – A porkék levelekkel és virágokkal rendelkező növény körülbelül 45 cm magas és majdnem 90 cm széles.
 • “Royal Standard” – A zöld levelek mély erekkel és fehér virágokkal rendelkeznek, amelyek kellemes illatot árasztanak. Ez a fajta kb. 60 cm magasra és 120 cm szélesre nő.

A következő cikkben bemutatjuk a 20 legnépszerűbb hosta fajtákat.