Nagy völgycsillag (Astrantia Major) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Astrantia major, más néven a termesztésben nagy völgycsillag, az Apiaceae családba tartozó virágos növényfaj. Ez a mennyei megjelenésű növény Kelet- és Közép-Európa számos régiójában őshonos. Leginkább gyepeken, hegyi réteken, tisztásokon, erdőkben, valamint patakok közelében nő.

A nagy mesterfű növények világszerte számos területen meglehetősen népszerű dísznövények. Ezek a virágok szépen fejlődnek a sok árnyékot és nedvességet adó kertekben, de imádnivaló cserepes szobanövények is lehetnek.

Minden házikertből, erdőkertből, alpesi kertből, szegélyből, csokorból és szárított virágdíszből hiányzó darabot jelentenek.

Az érzékek elvarázsolása és a táj kiegészítése érdekében a Nagy mesterfű növények számos alfajjal, fajtával és hibriddel együtt érkeznek. Néhány a legérdekesebb fajták közül: ‘Abbey Road’, ‘Moulin Rouge’, ‘Ruby Cloud’, ‘Shaggy’, ‘Snow Star’, ‘Star of Beauty’ és ‘Vanilla Gorilla’.

 

 

A nagy völgycsillag növényről

 • Lenyűgöző megjelenésüknek köszönhetően az Astrantia major ‘Roma’ és az Astrantia major ‘Sunningdale Variegated’ fajták elnyerték a rangos Award of Garden Merit díjat.
 • Nemzetségnevük csillag alakú virágos felleveleikre utal, és az “aster” szóból származik, ami latinul “csillagot” jelent.
 • Entomofil növények, számos beporzójuk van, amelyek a virágporukat terjesztik. Ezek a virágok rendkívül vonzóak a bogarak és a pillangók, de más rovarok számára is.
 • A Nagy völgycsillag növényeknek az a szokásuk, hogy a talaj szintjén megjelenő apró rügyekkel szaporodnak. Hajlamosak fásodni és valamilyen módon invazívvá válni.
 • Ezek a növények az emberi szervezet számára nagyon hasznos aminosavakat tartalmaznak. Illóolajat is termelnek, amelyet sokan használnak a botanikában.
 • Egyes termesztők nyáron vagy kora ősszel szedik le a Nagy völgycsillag gyökereit, hogy megszárítsák és később felhasználják. A gyökereiből készült főzetnek hashajtó tulajdonságai vannak.
 • Színes virágai és vonzó lombozata más növényfajokkal, például a balti petrezselyemmel, az óriás izsóppal, a szarvacskával, a bárányfülekkel, a festett nőstény páfránnyal vagy a tollas gyűszűvirággal jól együttműködik.
 • Kis mennyiségben fogyasztva a Nagy völgycsillagféléknek nincs mérgező hatása az emberekre vagy az állatokra. Biztonsági okokból azonban jobb, ha kíváncsi szőrös barátaid távol tartod tőlük.

 

 

nagy völgycsillag

Astrantia Major jellemzői

 • A nagy völgycsillagfélék az Astrantia nemzetségbe tartoznak, amely körülbelül 8-9 virágos növényfajt tartalmaz. Ezt a nemzetséget olyan népszerű fajokkal osztják meg, mint az A. bavarica, A. carniolica, A. maxima vagy A. minor.
 • Természetes élőhelyükön ezek a növények meglehetősen magasan, 100-2300 m tengerszint feletti magasságban fordulnak elő. Általában meszes talajokon nőnek.
 • Lágyszárú évelő növények, amelyek magassága elérheti a 90 cm, szélessége pedig a 45 cm. Szobanövényként nem nőnek magasabbra 60 cm.
 • Ezeknek a növényeknek aromás gyökerei vannak. Lombozatuk hosszú, felálló és kopasz szárakat és sok alaplevelet tartalmaz. A szárakhoz kevés ág és két apró, ülő, lándzsa alakú levél tartozik.
 • Az alaplevelek átmérője 8-15 cm  és hosszú, 10-20 cm hosszú levélnyéllel rendelkeznek. A levelek tenyér alakúak, zöldek, fogazott szélűek és 3-7 lebenyűek.
 • A nagy völgycsillag növényei tavasztól őszig (júniustól szeptemberig) virágoznak. Virágzásuk alatt számos ernyő alakú virágzatot hoznak létre.
 • Virágaik szép és apró fürtökben, 10-20 kupola alakú virágfejekben (virágfellevelekben) tömörülve jelennek meg. A zöldes-fehér, piros, rózsaszín és ritkán lila különböző árnyalatait mutathatják.
 • Míg a külső virágoknak csak hímivarú részei vannak, a középső virágok hermafroditák. Ezek a növények sok színes porzóval is rendelkeznek.

 

 

A nagy völgycsillag gondozása

Fényigény

Az Astrantia növények erdei évelők, így a legjobban a részlegesen árnyékos területeken fejlődnek. Beltéri környezetben a növényeket egy déli vagy keleti fekvésű ablak közelébe helyezd, hogy napközben némi szórt fényt kapjanak.

Melegebb éghajlaton győződj meg róla, hogy az ablakokat függönyökkel takard le, hogy megvédd őket a közvetlen napfénytől.

A szabadban olyan helyre ültesd a szépségeket, ahol egész nap szűrt árnyékot kapnak. Olyan helyet is kereshetsz, ahol sok reggeli napsütésnek vannak kitéve, a kemény délutáni napsütésben pedig teljes árnyékot kapnak. Ha olyan régióban élsz, ahol hűvösebbek a nyári hónapok, ezek a növények naposabb helyen is jól megélnek.

 

völgycsillag

Hőmérséklet

Ami a hőmérsékletet illeti, a Nagy völgycsillag-növények hűvös éghajlaton is jól érzik magukat. Átlagos szobai körülmények között is jól érzik magukat, és a 15-21 °C közötti éjszakai hőmérsékletet kedvelik.

Általában ezek a virágok nem tűrik a hűvösebb vagy fagyos hőmérsékletet. A zord telű régiókban a legjobb, ha a növényeket cserépben neveled, és ősszel behozod őket.

 

Betegségek

Az olyan gombabetegségek, mint a lisztpenész és a lisztharmat veszélyeztethetik a nagy mesterfű növényeit. Ezek általában fehéres-szürke foltok formájában jelennek meg a leveleken és a szárakon, és idővel visszafordíthatatlan károkat okoznak.

Ezeket a fertőzéseket elkerülheted, ha nem öntözöd túl a növényt és nem zsúfolod túl és emelett megfelelő légáramlást biztosítasz, és kordában tartod a gyomokat.

Néhány kártevő, köztük a levéltetvek, a csigák és a levéltetűfélék is megzavarhatják időnként a Nagy völgycsillag növényeket. Ezek a betolakodók a levelekkel és a szárakkal táplálkoznak.

Fertőzés esetén távolítsd el a lombozatuk érintett részeit, és ha lehetséges, kézzel szedd ki a kártevőket. Súlyos esetekben használhatsz neemolajat, rovarölő szappant vagy megfelelő rovarölő/rovarirtó szereket.

 

 

Nagy völgycsillag ültetése

A nagy völgycsillag növényei savanyú, jól vízelvezető, tápanyagban és szerves anyagban gazdag talajban érik el a legjobb eredményeket. Ha a kerted talaja homokos vagy ragadós esetleg agyagos, akkor ez az aljzat gyorsabb kiszáradását okozhatja.

Ültetés előtt bőséges mennyiségű szerves anyagot keverj a talajba, például komposztot, levéltrágyát vagy jól megrothasztott ganajt. Ezenfelül ezek a növényeknek ajánlott egy-két centiméter (2,5-5 cm) plusz komposzt.

Ha cserepekben szeretnéd nevelni a nagy völgycsillag növényeket, ültesd őket úgy, hogy a koronájuk éppen csak a talaj felszíne fölé érjen. A cserepekbe ültetés után öntözd meg őket, és alkalmazz széles spektrumú gombaölő szert a gyökér- és koronarothadás elkerülése érdekében.

Amikor a növények kezdik kinőni a cserepüket, ültesd át őket egy másik, a jelenleginél egy mérettel nagyobb cserépbe.

Ezeknek a virágoknak jót tesz, ha évente egyszer vagy kétszer rendszeresen trágyázzuk őket.

Tápláld a nagy völgycsillag növényeit könnyű, általános és lassan oldódó műtrágyával. Győződj meg róla, hogy követed a csomagolás utasításait, és a műtrágyát távol tartod a lombozatuktól és a koronájuktól.

Bár a nagy mesterfű növényeket nem kell rendszeresen metszeni, ezzel meghosszabbíthatod virágzási idejüket. Távolítsd el a régi vagy elhasznált virágokat, hogy helyet csinálj az újaknak. Késő ősszel vagy tél elején is érdemes visszavágni őket, hogy a következő tavaszra új növekedést biztosítson.

 

 

Nagy völgycsillag öntözése

Más évelő fajokkal ellentétben a nagy völgycsillag növényei jól elvannak az állandóan nedves talajban. És ez teszi őket az egyik legnagyszerűbb szobanövénnyé! Ha kezdő kertész vagy, nyugodtan mondhatod, hogy ezek a virágok ideális társak számodra. Az időnkénti túlöntözés esetén sem haboznak majd azonnal megbocsátani.

Rendszeresen öntöznöd kell a nagy völgycsillag növényeit, különösen a forró és száraz nyári hónapokban. Jellemzően ezek a virágok nem bírják elég jól a szárazságot. Ha a szükségesnél kevesebb vizet kapnak, a lombjuk sárgásbarnára színeződik. Emellett kevesebb virágot fognak hozni.

Általánosságban elmondható, hogy nem járhatsz rosszul, ha az öntözések között ellenőrzöd a talajt. Ha a talaj száraz tapintásúnak tűnik, ez a tökéletes alkalom arra, hogy a növényeket jól átitasd. A téli hónapokban ezek a növények nyugalmi állapotba kerülnek, és az öntözés is elhagyható.

 

 

Astrantia Major

A nagy völgycsillag szaporítása

Finom és lenyűgöző virágaikkal a nagy völgycsillag növényei nem tehetnek mást, mint hogy végtelenül elbűvölnek minket! Egyedülállóak, és már a kezdetektől fogva egy csipetnyi személyiséget varázsolhatnak bármelyik kertbe vagy otthonba.

Hogyan tehetünk tehát minél többet ezekből a csemetékből, hogy minél tovább élvezhessük a jelenlétüket? Szerencsére nagyon könnyen szaporíthatjuk őket osztással és magvetéssel.

Ahhoz, hogy a kifejlett Astrantia növényeket osztani tudjuk, először kora tavasszal vagy kora ősszel ki kell ásni őket a talajból. Használjunk ásót, és osszuk a csomót két részre anélkül, hogy a gyökereiket megsértenénk.

Ezután már csak annyit kell tenned, hogy a kettéosztott részeket visszaülteted az állandó helyükre, és a szokásos módon gondozod őket.

Ha magról akarsz Astrantia-növényeket indítani, várj őszig. A hideg évszak kezdetén vegyed ki a magokat az anyanövényekből, és kezdd meg a hideg rétegzést. Ez a folyamat abból áll, hogy a magokat egy edénybe vetjük, majd a földbe ássuk. A magok általában maguktól kicsíráznak, és tavasszal némi növekedést mutatnak.

 

 

Következtetésképpen

Az Astrantia plats tökéletes új tagja lehet növénycsaládjának? A remek mesterfűvirágok nemcsak pompásan néznek ki, de nagyon könnyen termeszthetők, gondozhatók, sőt szaporíthatók is.

Most pedig próbálja ki ezt a virágot, és garantálni tudjuk, hogy ezen a nyáron nincs jobb társ, aki mellette lehet! És ne felejtse el megosztani gondolatait az alábbi megjegyzésekben!