Kerti Azálea (rhododendron simsii) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Olyan növényt keresel, amelyet amatőr kertészként könnyű gondozni? Az azálea cserjék számos kertész kedvencei közé tartoznak, akár már régóta kertészkednek vagy csak még most kezdik. Sok olyan tulajdonságuk van, melyek vonzóvá varázsolják ezt a növényt, mint például a gyönyörű, élénk színűk és hosszú élettartamuk.

Széles körben népszerűek a virágaik miatt, melyek különböző árnyalatban pompázhatnak valamint enyhe illatuk miatt is. Ez a cserje tökéletesen alkalmas tavasszal, amikor a virágai elérik szépségük csúcspontját. Ha otthonodban vagy kertedben azáleát termesztesz, egész évben gyönyörű virágokkal büszkélkedhetsz.

Az azáleák a Rhododendron nemzetségéhez tartoznak. Állítólag főként Észak-Amerika és Kelet-Ázsia régióiban őshonosak. Már sok éve ismert virág, egy Kr. u. 722-ben íródott versben már említést tesznek róla. A japán azáleát először 1860-ban hozták Hollandiába és ekkor kezdett népszerűvé válni Európa-szerte.

 

Tudományos elnevezés Rhododendron simsii
Közismert neve Azálea
Növény típusa Lombhullató vagy örökzöld cserje
Kifejlett növény méretei 8 cm-től 30 cm-ig
Talaj típusa Savas
Talaj pH értéke 5.5-től 6.0-ig
Virágzás időszaka Kora tavasztól késő tavaszig
Virág színe Fehér, rózsaszín, piros, narancssárga
Őshonosság Ázsia, Európa, Észak-Amerika

 

 

Rhododendron simsii
Azálea virág

Az azálea növényről

 • Az azáleák élénk és színes virágaikról híresek ezért a „kert felsége” becenevet is kiérdemelték.
 • Az azáleának világszerte több mint 10.000 bejegyzett fajtája létezik, ami a növényt olyan sokszínűvé teszi és ezért olyan népszerű a kertészek köreiben. Minden típusnak meg van a maga egyedi sziromforma-, sziromszám- és színkombinációja.
 • Szirmaik különböző színekben pompázhatnak a pirostól a narancssárgáig, lila, fehér, rózsaszín és sok más színben még. Fajtától függően a virágok esetenként kétszínű virágokat is növeszthetnek.
 • Szívósságuk miatt általában hidegebb éghajlaton termesztik őket. Egyes fajták még a fagyokat is képesek túlélni, ilyen például a rózsaszín azálea.
 • Az azáleákat kétféleképpen osztályozzuk, lombhullató és örökzöld kategóriába.
 • A virág mérgező mézet termel, melyet gyakran neveznek „bolond méznek” is és a növény minden részében jelen van. Erősen ajánlott ezeket a növényeket háziállatok, például macskák vagy kutyák elől zárva termeszteni, mivel gyakran esnek a mérgező méz áldozatául.

 

 

Rhododendron simsii Áttekintés

 • Az azáleák virágzó cserjék, melyek szívósságukról ismertek, képesek elviselni a hideg hőmérsékletet és savas talajban is jól fejlődnek még alacsony tápanyagszint mellett is.
 • Főleg két kategóriába sorolhatjuk őket, lombhullatók és örökzöldek csoportjába. E két csoportot elsősorban az különbözteti meg, hogy a lombhullató azáleák ősszel elhullatják leveleiket, míg az örökzöld növények egész évben megtartják leveleik nagy részét.
 • A kezdő kertészek többnyire az örökzöld azáleákat részesítik előnyben, mert ezeket könnyebb szaporítani és szín tekintetében is nagyobb a változatosságuk. Hátránya, hogy ez a típus kevésbé szívós és jobban szereti a melegebb éghajlatot. Másrészt a lombhullató fajták sokkal ellenállóbbak, nagyobb leveleket növesztenek és rendkívül hideg környezetben is képesek növekedni.
 • A lombhullató azáleák magasabbra is nőnek, körülbelül 2.5-4.5 méterre, ellenben az örökzöldekkel, amelyek csak 2 méterre nőhetnek.
 • Az azáleákat általában cserépben nevelt növényként árusítják vagy kényes gyökereik védelme érdekében földlabdával ellátva.
 • Azálea vásárlásakor érdemes figyelembe venni a helyi éghajlatot, hogy az adott helyen legjobban fejlődni képes fajtát termesszük.
 • Bár a növényt az év bármelyik szakaszában el lehet ültetni, a legjobb ha ősszel ültetjük így lesz elég ideje felkészülni a forró nyárra. Az őszi ültetés egyetlen hátránya, hogy hosszabb ideig kell várnod, hogy a növényt teljes pompájában láthasd.
 • Ha azonnal látni szeretnéd a virág tündöklését, akkor tavasszal is elültetheted. Azonban nagy gondot kell fordítani arra, hogy a virágot megfelelően öntözd, hogy képes legyen túlélni a közelgő nyári hőséget.

 

 

lila színű azálea a kertben

Azálea gondozása

Az azáleákban az a jó, hogy nincsenek túl nagy gondozási igényeik, bár eléggé különlegesek.

 

Azále föld, talajigénye

Az azáleát savas talajba kell ültetned, ami azt jelenti, hogy 4.5 és 6.0 közötti pH értékű földbe.

Emellett sekély gyökerei miatt jó vízelvezetésű talajba kell ültetned. A szerves anyagokban gazdag talaj hihetetlenül jót tesz az azáleának, feltéve, hogy a föld jó vízelvezetésű.

Saját, szerves anyagokban gazdag földet készíthetsz úgy, hogy már a meglévő földhöz nagy mennyiségű tőzegmohát keversz. Ha a föld nem rendelkezik jó vízelvezetéssel akkor ajánlatos a cserjét magaságyásba ültetni.

 

Fényigény

Ami a fényigényét illeti az a legjobb, ha kevésbé árnyékolt helyen termeszted az azáleát, főleg ha meleg éghajlatú helyen élsz. Bár a hidegebb éghajlaton termő virágok a szabadban is hagyhatóak.

A túl sok napfény megégetheti a virág szirmait, míg a túl kevés napfény megakadályozhatja, hogy a növény elegendő oxigénhez jusson a növekedéshez. Általában olyan helyre ajánlott tenni a növényt, ahol reggel napfényhez jut, délután pedig árnyékban van.

 

Hőmérséklet

Ez a növény különböző hőmérsékleten is jól megél, átlagosan -1º C és 30º C fok között. A fehér fajta azálea például nem bírja a 27 ºC fok fölötti hőmérsékletet, különben a virágai elszáradnak és lehullanak.

 

Azálea betegségei, kártevők

Lényeges továbbá, hogy az azáleát kártevőktől és betegségektől mentesen termeszd. Ritkán ugyan, de előfordulhatnak kártevőfertőzések az azáleán is. A leggyakoribb kártevője a csipkéspoloska. A csipkéspoloska fertőzés könnyen felismerhető a sárga vagy fehér levélzetről, valamint a levelek alatt megtalálható poloskákról.

Az ilyen típusú fertőzések nagyon könnyen kezelhetőek közönséges rovarirtó szerekkel. Ami a betegségeket illeti, a lombhullató fajták sziromfoltosságtól, gyökérrothadástól és levélfoltosságtól szenvedhetnek, amelyek megelőzhetőek a talaj megfelelő vízelvezetésével és az öntözés mértékletességével.

 

Azálea metszése

Ezek a cserjék nem igényelnek túl sok metszést és általában csak a fertőzött, elhalt vagy elhalni készülő ágakat kell levágni. Emellett a talajtakarás rendkívül ajánlott, mivel védi a gyökérrendszert és hosszabb ideig nedvesen tartja a talajt.

 

 

kerti azálea

Az azálea öntözése

A vízigény fajtától, valamint az éghajlattól és a cserje fényviszonyaitól függően változhat. Ha hidegebb vidéken vagy árnyékos helyen termeszted a növényt, akkor jellemzően kevesebbet kell öntöznöd a cserjét, havonta esetleg kétszer-háromszor.

Melegebb régiókban nagyjából hetente egyszer vagy kétszer kell öntöznöd. Öntözés előtt mindenképp ellenőrizd a talaj nedvességét, mivel ezek a növények sekély gyökereik miatt nem tűrik a túl sok vízzel átitatott talajt, különben „megfulladhatnak”.

Elengedhetetlen, hogy jó vízelvezetést biztosíts a talajnak, hogy elkerüld ezeket a problémákat. Az is jó ötlet, hogy amint a talaj felső három centimétere elkezd kiszáradni, megöntözöd a növényt.

 

 

Kerti azálea szaporítása

Az azáleákat általában kétféleképpen szaporíthatod.

 

1- módszer

Az első módszer során levágod a szár egy részét, kicsivel a levél alatt. Távolítsd el az összes virágbimbót és levelet a vágásról és tedd a levágott szár végét gyökereztető hormonba.

Ezután helyezd a dugványt egy jó vízelvezető gyökereztető talajba, a dugvány magasságának körülbelül egyharmadáig terjedő mélységbe. A nedvesség megkötése érdekében helyezz egy műanyag zacskót a dugvány fölé és tedd világos, közvetett napfényű helyre.

A gyökerek két hónap múlva kezdenek el fejlődni. Ezután eltávolíthatod a műanyag zacskót és reggelente közvetlen napfényre is helyezheted a növényt. A növény négy hónap elteltével ültethető át másik cserépbe és következő tavaszra már eléggé megnő ahhoz, hogy a szabadba ültesd.

 

2 – módszer

A második módszerhez azálea magvakat kell termesztened. Ez mindenképp több időt igényel, mint az első módszer, de biztosan megéri a várakozást. A magok elültetésével olyan új cserjéid lesznek, melyek hasonlíthatnak valamelyik fő növényre vagy lehetnek a kettő keveréke.

Az első módszerrel szaporított azáleák mindig úgy fognak kinézni, mint a fő növény, ezért a második módszer a legjobb, ha több változatosságot és színt szeretnél a kertedben.

 

 

Összefoglalva

Az azálea egy közkedvelt virágzó cserje, amely nemcsak gyönyörű hanem nagyon könnyen karbantartható is. Nem csoda hát, hogy a kertészek egyik kedvenc virágaként tartják számon.

Csodálatos kiegészítője lehet a kertnek, valamint kiváló dekoratív növény a házban. Kezdőknek jó választás, mert csak egy kis gondozást igényelnek, és az év minden hónapjában folyamatosan nőnek, így olyan erős cserjévé válik, amilyen szép is.

Élénk virágzására minden bizonnyal várni kell, amikor eljön a tavasz.