Kerti Tollbuga (Astilbe) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Astilbe (Kerti Tollbuga) egy nemzetség, amely a Saxifragaceae családba tartozó, élénk és szép virágú növények mintegy 18 faját tartalmazza. A nemzetség virágai Ázsia és Észak-Amerika egyes régióiban őshonosak. Leginkább hegyi szurdokokban és erdőkben nőnek.

Az Astilbe növények népszerű dísznövények, amelyek mind a kültéri, mind a beltéri környezetek szemet gyönyörködtető kiegészítői lehetnek. Ezek a virágok cserepekben, sziklakertekben, erdőkben, évelő szegélyekben, ágyásokban, valamint tavak és patakok közelében is mesésen mutatnak.

Nagyszerű szegélynövények, tömegnövények és talajtakarók. Sőt, egyes termesztők friss vagy száraz Astilbe-vágásokat használnak különböző természetes csokrokban.

 

Botanikai név

Astilbe

Közönséges nevek

Astilbe, hamis spirea, hamis kecskeszakáll, kerti tollbuga

Növény típusa

Rizómás virágzó évelő

Érett méret

30 cm és 60 cm magas; 15 cm és 150 cm közötti terjedés (fajtól függően)

Napnak való kitettség

Részleges árnyék, teljes napfény

Talajtípus

Vályog

A talaj pH-ja

6,0 (enyhén savas)

Virágzás ideje

Tavasztól nyárig

Virág színe

Rózsaszín, piros és fehér

Őshazai terület

Hegyi szurdokok és erdők Ázsiában és Észak-Amerikában

 

lila tollbuga

A kerti tollbuga növényekről

 • A termesztésben többféle elnevezéssel is találkozhatunk, például hamis kecskeszakáll, hamis spirea vagy egyszerűen csak Astilbe. Ezek a növények nagy kedvelői a félárnyéknak, a nedvességnek, és a hőmérséklet széles skáláját elviselik.
 • Az Astilbe növényeknek csak négy általánosan elfogadott fajtacsoportja van. Ezek a csoportok az A. Arendsii, az A. Crispa, az A. Japonica és az A. Simplicifolia.
 • Számos lenyűgöző Astilbe fajta, köztük a ‘Bridal Veil’, a törpe kínai Astilbe, az ‘Europa’, a ‘Fanal’, a ‘Rheinland’, a ‘Sprite’ és a ‘Superba’ elnyerte a tekintélyes Award of Garden Merit díjat.
 • A fent említett fajtákon és hibrideken kívül számos más érdekes példány is található a kertészvilágban. Néhány ezek közül: A. ‘Amethyst’, A. ‘Bressingham Beauty’, A. ‘Diamond’, A’Hyacinth’, A. chinensis ‘Maggie Daley’, A. ‘Montgomery’ vagy A. ‘Red Sentinel’.
 • A Hamis kecskeszakáll növények virágai nemcsak az emberek, hanem más élőlények számára is ellenállhatatlan alkotóelemek. Rendkívül vonzóak a pillangók és más rovarfajok számára, amelyek elég gyakran látogatják őket.
 • Egyes Astilbe fajok, például az A. thunbergii levelei ehetők. Egyesek a főtt fiatal leveleket számos konyhai receptben használják. Leveleik kellemes teapótlót is alkotnak.
 • A hagyományos gyógyászatban nagy szerepet játszottak az Astible rivularis fajták. Az emberek gyulladás, vérzés, fekély, testfájás, emésztési problémák és más betegségek kezelésére használták.
 • Az Astilbe növények csodálatos díszítő társak lehetnek más növényfajok, például az Artemisia ‘Powis Castle’, a Korallharang, a Fürtös függönyliliom, a Női köpeny, a Struccpáfrány és a Sima hortenzia mellett.
 • A hamis kecskeszakáll növényeknek nincs mérgező hatása az emberekre és az állatokra. Bárhol termesztheted ezeket a virágokat, ahol csak akarod, anélkül, hogy aggódnod kéne a kíváncsi gyerekek vagy szőrös barátaid biztonsága miatt.

 

 

Astilbe jellemzői

 • Az Astilbe növények rizómás virágzó évelők. Fajtától függően 15-60 cm (6 hüvelyk és 2 láb) közötti magasságot és 15 cm és 1,52 m (6 hüvelyk és 5 láb) közötti szélességet érhetnek el.
 • Dombot alkotó lombozatuk fényes, gyakran páfrányszerű és finom szerkezetű levelekből áll, amelyek függőleges vagy íves, zöld vagy piros színű szárakon nőnek. Tavasszal a levelek általában a zöldtől a kékig terjedő árnyalatúak, bronzvöröses árnyalatokkal.
 • A hamis kecskerágó kora tavasztól késő nyárig virágozhat. Ebben az időszakban tollas, piramis alakú tüskéket hoznak, amelyek számos imádnivaló virágot tartalmaznak.
 • Virágaik egészen aprók, bőségesek, és kecsesen emelkednek a mutatós levélhalom fölé. A rózsaszín, a lila, a piros, a krémszínű vagy a fehér különböző érdekes árnyalataiban pompáznak.
 • Még ha virágzási időszakuk véget is ért, az Astilbe növények még mindig érdekes téli növényeket jelentenek. A virágok megszáradnak, és gyönyörű, gazdag karamellszínűvé válnak, ami nagyon sokáig megmarad.

 

 

Astilbe virág

Astilbe növények gondozása

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Astilbe az egyik legbarátságosabb évelő dísznövény. Nagyon könnyen termeszthetők és gondozhatók, így kiváló választás bármilyen kertész számára, különösen a kezdők számára.

Általánosságban elmondható, hogy elég nehéz lesz csalódást okozni ezekben a gyönyörű virágokban. De, mint minden növénybarátnak, nekik is vannak bizonyos különleges igényeik a gazdáikkal szemben.

 

Fényigény

Ami a megvilágítást illeti, az Astilbe növények sokféle körülményt elviselnek. Ezek a virágok általában a részlegesen árnyékos helyeken érzik jól magukat, de teljes árnyékban vagy teljes napfényben is jól fejlődnek.

Bár teljes árnyékban is gyönyörűen virágozhatnak, ezeknek a növényeknek szükségük van némi világos és közvetlen fényre, hogy szépen növekedjenek és elérjék teljes méretüket.

A száraz talajjal vagy forró hőmérsékletű régiókban azonban mindenképpen védd őket a kemény délutáni napfénytől, mert az megégeti a lombozatukat.

 

Hőmérséklet

Hőmérséklet szempontjából a hamis kecskeszakáll növények nagyon szívósak, és ellenállnak a zord téli körülményeknek. Az első kemény fagy elmúltával javasoljuk, hogy mulcsozd a talajt a szárak körül, hogy a talaj hőmérséklete ideális szintre emelkedjen.

Még ha az Astilbe növények gyakorlatilag gondtalanok is a gombabetegségek és kártevők tekintetében, az ültetést követő első évben előfordulhatnak problémák.

Például néhány betolakodó, mint a nyulak vagy a mormoták megzavarhatják a fiatal és zsenge Astilbákat. Ha sikerül megvédened az új hajtásokat ezektől a kíváncsi károsítóktól, hosszú távon nem kell aggódnod semmi más miatt.

 

 

Astilbe növények ültetése

Az újonnan vásárolt Kerti Tollbuga növények elültetésének tökéletes időpontja tavasszal vagy ősszel van. Az optimális eredmény érdekében kerüld, hogy a legmelegebb nyári hónapokban ültesd ezeket a társnövényeket. Ha mégis nyáron kell elültetned őket, rendszeresen öntözd a növényeket, amíg nem észleled, hogy új hajtások jelennek meg.

A talajra nagyobb figyelmet kell fordítanod, amikor a megfelelő termesztőközeget választod a hamis kecskeszakáll növényei számára. Ezek a virágok enyhén savas szubsztrátumban fejlődnek a legjobban, amelynek pH-szintje körülbelül 6,0 körül van. Hasonlóképpen olyan talajt kell keresned, amely tápanyagokban és szerves anyagokban is gazdag.

Általános szabályként elmondható, hogy az Astilbe növényeknek sok foszforra van szükségük a bőséges virágzáshoz. Emiatt a növényeket foszforban gazdag műtrágyával, például 10-10-10 vagy 5-10-5 termékkel kell táplálni.

Ültetés előtt körülbelül két héttel rakj műtrágyát a talajba, vagy közvetlenül az ültetés után szórj ki néhány szemcsét. Amikor ezek a növények meghonosodnak, évente csak egyszer, tavasszal kell tápoldatoznod őket.

A hamis kecskeszakáll növényeinek metszése általában nem kötelező. Ezek a növények meglehetősen lassú ütemben nőnek, így nem válnak hosszúkássá és csúnyává az idő múlásával. Ráadásul a virágaik idővel elszáradnak, így hosszú hónapokig kiváló összképet nyújtanak. Ha azonban a virágok kezdenek rongyosnak tűnni, kora tavasszal visszavághatod őket.

 

 

Kerti tollbuga öntözése

Az Astilbe növények nagy nedvességkedvelők, és egyáltalán nem örülnek a hosszabb szárazságnak. Általánosságban elmondható, hogy minél melegebb a hőmérséklet, annál többet kell öntöznöd a növényeket.

Amikor azonban az időjárás inkább fagyos, akkor csak akkor kell öntözni őket, amikor a talaj első fele már teljesen kiszáradt.

A legjobb módja annak, hogy megtudd, hogy ideje van-e vizet adni az Astilbe növényeidnek, az, hogy két öntözés között mindig ellenőrizd a talajukat.

Ha a talaj felső 2,5 cm-es rétege nagyon száraznak tűnik, akkor egy szép, mély áztatással elkényeztetheted a pajtásaid. A forró nyári hónapokban ne feledd, hogy ezt a folyamatot a szokásosnál gyakrabban kell megismételned.

Ha a hamis kecskeszakáll növények nem kapják meg a jól megérdemelt nedvességet, nem haboznak elégedetlenségüket kimutatni. Ha alul öntöződ a virágokat, a lombozatuk megbarnul, kiszárad, és végül elhal. Az alul öntözés első jelei általában a behajlott levelek, de a növényei talpra állnak, amint jól megitatod őket.

 

 

astilbe a kertben

Kerti tollbuga növények szaporítása

Ha az Astilbe növényeket olyan környezetben neveled, amely sikeresen utánozza természetes élőhelyüket, akkor gyorsabban nőnek, és általában gyakori osztásra van szükségük.

De emiatt egyáltalán nem kell, hogy aggódj, mert ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy még több ilyen szépség legyen a növénycsaládban! Ráadásul ez egy nagyon szórakoztató és egyszerű folyamat, amely nem igényel előzetes tapasztalatot a kertészkedés világában.

Először is, kora tavasszal, amikor a legjobb formájukban vannak, egyszerűen ki kell ásni az Astilbe növények gyökérkoszorúját. Ezt követően egy ásóval oszd fel a gyökereiket több egyforma méretű részre.

Az optimális növekedés érdekében győződj meg arról, hogy minden egyes felosztott részhez legalább egy szár kapcsolódik.

Ha már megvannak az Kerti Tollbuga osztásaid, átültetheted őket, ahová csak akarod, ugyanabba a talajszintbe, mint korábban. Az átültetés után a bébinövényeket tartsd jól öntözve, hogy gyorsabban beilleszkedjenek az új környezetükbe. Mint mindig, ne felejts el átültetni néhány példányt cserépbe, és lepd meg kedves barátaid és családtagjaid vele!

 

 

Összefoglalva

Az Astilbe növények sok bájos fajtája közül csak annyit tehetünk, hogy időt hagyunk neked, hogy eldöntsd melyik illik hozzád a legjobban. Tudjuk, hogy ez a legnehezebb rész! De ha egyszer megtalálod a tökéletes társat szeretett gyűjteményéhez, mindenképpen örülni fogsz neki.