Kerti nőszirom (Írisz, Iris Germanica) gondozása és amit tudni kell róla – Tejes útmtuató

Elegáns és színes évelőt keresel a kertedbe? Akkor szerezz be egy kerti nőszirom, (írisz) virágot.

Az Iris Germanica, más néven kerti nőszirom az egyik legnépszerűbb évelő növény világszerte, és a legnépszerűbb virágfajta az Iris nemzetségből. Ennek a virágnak minden kertben helye kell, hogy legyen, mert a színek, formák és méretek széles skáláján megtalálható. Így akár nagy, akár kicsi a kerted, biztosan megtalálod a tökéletes kerti nőszirmot.

Ez az évelő növény a nevét a görög Irisz istennőről, aki Héra hírnöke és a szivárványok istennője. És szerintünk ez a név nagyon jól jellemzi a növényt, tekintve, hogy a szivárványban megtalálható varázslatos színek sokaságában, többek között piros, narancssárga, sárga, kék, lila, barna, fehér, fekete és rózsaszínben pompázik.

Érdekesség, amit az Iris nemzetségről tudni kell, hogy egy nagyon régi növénynemzetségről van szó. Körülbelül 82 millió évvel ezelőtt alakult ki, ami elég időt adott a növénynek ahhoz, hogy diverzifikálódjon és alkalmazkodjon a különböző termesztési körülményekhez.

Emiatt az kerti nőszirmok hihetetlenül könnyen termeszthetők. Különböző típusú talajokon és részleges árnyékban vagy teljes napsütésben egyaránt jól fejlődnek.

A kerti nőszirom növénycsoport számos más alkategóriát is magában foglal. A növények mérete a fő megkülönböztető jellemzője ezeknek az alkategóriáknak.

Készen állsz arra, hogy többet tudj meg arról, hogyan kell a kerti nőszirmot termeszteni és gondozni? Olvass tovább!

 

Botanikai név Iris germanica
Közönséges név Kerti nőszirom, Írisz
Növény típusa Kemény rizómás évelő növény
Érett méret 30-100 cm magas, 30-60 cm terjedelemben
Napsütés Teljes napfény
Talajtípus Átlagos, jó vízelvezetéssel
Virágzás ideje Tavaszi
Virág színe Piros, narancssárga, sárga, kék, lila, barna, fehér, fekete, rózsaszín, fehér, fekete, rózsaszín.
Őshonos terület Dél-Európa és a mediterrán térség
Toxicitás Kutyákra és macskákra mérgező

 

 

Iris Germanica
keti nőszirom

A kerti nőszirom virágról

 • A kerti nőszirom botanikai neve Iris Germanica, de előfordulhat, hogy lila zászló, német írisz, orris-gyökér és magas szakállas német írisz néven is szerepel.
 • A kerti nőszirom az Iridaceae családba tartozik. Eredete bizonytalan, de a szakemberek úgy vélik, hogy a növények egy része Dél-Európában és a Földközi-tenger térségében őshonos.
 • A kerti nőszirmok kiváló kiegészítői lehetnek minden olyan kertnek, amely ideális növekedési feltételeket biztosít számukra. Ezek a virágok rengeteg életet hoznak, mivel vonzzák a pillangókat és a kolibriket, és csodálatos színpalettát varázsolnak a kültérbe. Tökéletesek bármilyen szabadtéri térbe, a fűszernövényes szegélyektől a napos udvarokig vagy városi kertekig.
 • Ezek az évelők igazán napimádóak, és teljes napfényt igényelnek a virágzáshoz. A kerti nőszirmok a részleges árnyékhoz is alkalmazkodnak, de ha árnyékban termesztjük őket, általában kevesebb virágot hoznak, és érzékenyebbek lehetnek a különböző betegségekre.
 • Bár az Iris Germanica nedves talajban is jól érzi magát, a talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, mert hajlamos a gyökérrothadásra. Ezért ügyelj arra, hogy a növényeket jól vízelvezető talajba ültesd, és ne öntözd túl őket.
 • Az Iris fajok a mérsékelt éghajlatot kedvelik, mivel alkalmazkodtak az évszakok változásához. A kerti nősziromnak jellemzően tavasszal és ősszel van egy gyors növekedési periódusa, de a nyári és téli hónapokban lelassul vagy nyugalmi állapotba kerül.
 • Ez az évelő növény a szélsőséges hőmérsékletet sem bánja, amennyiben a talaj lehetővé teszi az esővíz vagy a hóolvadék hatékony elvezetését.
 • A kerti nőszirom mérgező a macskákra és a kutyákra, mert tartalmaz néhány mérgező anyagot, például gyantás tisztító hatású irizint és citotoxikus terpenoidokat. Az évelő növény lenyelésének tünetei lehetnek hányás, nyáladzás, hasmenés, és néha akár halál is.
 • Tehát akár beltérben, akár kültéren termeszted a növényeket, győződj meg róla, hogy olyan helyre helyezed el őket, ahol háziállataid nem érhetik el.
 • A leggyakoribb és legsúlyosabb kártevő, amely a kerti nőszirmot megfertőzheti, a Macronoctua onusta moly lárvái. Ez komoly károkat okozhat az évelő növényben, mivel elpusztítja a rizómákat azáltal, hogy belülről kifelé rothasztja őket. Ez rovarölő szerek kijuttatásával és hasznos fonálférgekkel kezelhető.
 • Az évelő súlyos egyéb betegségei közé tartozik a bakteriális lágyrothadás, a koronarothadás és a gombás levélfoltosság.

 

 

Az Írisz virág: Áttekintés

 • Az Iris Germanica szívós, rizómás évelő növény. A növény mérete éréskor 30-100 cm magasságú lehet, a terjedelme pedig 30-60 cm.
 • A kerti nőszirom 6 szirmú virágokat hoz: 3 felálló és 3 lecsüngő sziromlevéllel, ami egy szakáll illúzióját kelti, és innen kapta a növény az angol nevét (bearded iris) nevét.
 • Az Iris Germanica virágai különböző színűek, többek között piros, narancssárga, sárga, kék, lila, barna, fehér, fekete és rózsaszínűek.
 • A kerti nőszirom virágzási ideje tavasszal, áprilistól júniusig tart. Egyes fajták nyáron és ősszel is újra virágoznak, és illatos virágokat hoznak.
 • Neki a legjobb kerti társai a rózsa, a bazsarózsa és a liliom.

 

 

nőszirom virág
Nőszirom, más néven írisz

A kerti nőszirom gondozása

A kerti nőszirom gondozása nagyon egyszerű. Mint már említettük, az Iris nemzetség virágai az idők során megtanultak alkalmazkodni a különböző termesztési körülményekhez. Így nem kell attól tartanod, hogy a virágod olyan könnyen elpusztul.

A kerti nőszirom túléli a szélsőséges hőmérsékleteket. Valahogyan szárazságtűrő, és képes alkalmazkodni a különböző fényviszonyokhoz. Akár kezdő, akár tapasztalt termesztő vagy, a kerti nőszirom gondozása otthonodban vagy kertjedben nem okozhat nehézséget.

 

Írisz Fényigénye

Az egyik legfontosabb dolog, amit a kerti nősziromnak biztosítania kell, az a teljes napfény. Ez az évelő növény napimádó, és sok napfényt igényel ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön és virágozzon a virágzási szezonban.

Bár a részleges árnyékhoz is képes alkalmazkodni, mint fentebb említettük, kevesebb virágot hozhat, vagy érzékenyebbé válhat a számos betegség valamelyikére, amelyre fogékony. Ezért, ha lehetséges, minden nap biztosíts a kerti nősziromnak minél több napfényt.

 

Írisz virág Tápanyagigény

Egy másik dolog, amit az írisz virágzásának biztosítása érdekében meg kell tenni, hogy tápanyagokkal látjuk el őket. Javasoljuk, hogy a virágzási időszakban egy alacsony nitrogéntartalmú 6-10-10-es műtrágyát alkalmazz a növény virágai körül.

Azonban ügyelj arra, hogy ne alkalmazz túl sok műtrágyát, mert ez a lombozat növekedéséhez vezethet, de a virágzás rovására.

 

Kerti nőszirom Metszése

A metszés is szükséges. Az őszi szezonban körülbelül 15 cm-ig visszavághatod a lombozatot, hogy a kültér rendezettnek tűnjön.

A metszés különösen fontos a levélfelület csökkentéséhez, amely különböző gombabetegségeknek vagy hernyótojásoknak adhat otthont. Miután eltávolítottad a lombhullatókat, ne használd fel komposztként. Semmisítsd meg vagy dobd ki, hogy elkerüld a betegségek átterjedését más növényre.

 

 

A kerti nőszirom ültetése

A kerti nőszirmok ültetésénél néhány alapvető dolgot kell szem előtt tartani: az évszakot, a helyszínt, a talajt és a terület éghajlati viszonyait.

Először is, tudni kell, hogy a legjobb időszak a kerti nőszirom ültetésére a júliustól szeptemberig tartó időszak, ha a szabadban termeszted őket. Ha konténerekbe ülteted a növényeket, akkor a legjobb, ha tavasszal ülteted őket.

Másodszor, igazán napos helyet kell választani, ha élvezni akarod a növény gyönyörű színeit. Ezek az évelők szeretik a napfényt, és szükségük van rá a virágzás elősegítéséhez. Tehát akár a kertbe, akár konténerbe ülteted őket, ügyelj arra, hogy olyan napos helyet válassz, ahol teljes napfényt kapnak.

 

Talajigény

Ami a talajt illeti, ne feledd, hogy a kerti nőszirom a humuszban gazdag, közepesen nedves, de jól vízelvezető talajt kedveli.

Ez a növény hajlamos a gyökérrothadásra, ezért mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy a talaj jó vízelvezetést biztosítson. Ez még fontosabb, ha a szabadba ülteted, és olyan területen élsz, ahol sok eső vagy hó esik.

Végezetül győződj meg arról, hogy az éghajlata alkalmas-e arra, hogy a kerti nőszirmok a szabadban nőjenek. Bár ezek az évelők alkalmazkodtak az évszakok változásához, az erős szél vagy jégeső károsíthatja őket.

Ha sok ilyesmi fordul elő, talán az a legjobb, ha a kerti nőszirmokat konténerekbe ülteted, amelyeket a beltérbe vihetsz, hogy megvédd a gyönyörű virágokat a széltől és a jégesőtől.

 

 

Mit ültessünk írisz növényekkel a kertben?

A kert kialakítása inkább személyes preferencia. De ha arra gondolsz, hogy melyik dísznövény illik legjobban az íriszhez, íme néhány kertész kedvence, amely kiegészíti az írisz virágainak szépségét.

 

Egyéb felhasználások

Az íriszek rizómáit parfümök és tömjének készítésére használják vallási szertartásokhoz.

 

 

A kerti nőszirom öntözése

A kerti nőszirmok öntözésénél fontos, hogy ne öntözzük túl őket. Ezek az évelők nagyon érzékenyek a gyökérrothadásra, és elpusztulhatnak, ha túl sok vizet kapnak.

Valójában a kerti nőszirmok rövid ideig valamennyire szárazságtűrőek. Tehát jobb, ha alulöntözzük őket, mintha túlöntöznénk.

Hogy biztosan ne öntözd túl a kerti nőszirmokat, használd az “áztatás és szárítás” módszerét. Pontosabban, hagyd, hogy a talaj első öt centis része teljesen kiszáradjon az öntözések között. Emellett soha ne hagyd, hogy a növények nedves talajban üljenek.

 

 

írisz

A kerti nőszirom szaporítása

Természetes, hogy több kerti nőszirmot szeretnél a kertedbe, amikor ezek a virágok annyi gyönyörű színt hoznak a kültérbe. A jó hír az, hogy a kerti nőszirmok szaporítása nagyon egyszerű.

A meglévő növények osztásával nem csak a kertedet töltheted meg több növénnyel, de a meglévő növények egészségesek és életerősek maradnak.

A kerti nőszirmok szaporításához ásd ki a rizómákat nyáron, lehetőleg augusztusban, majd vágd szét őket. Győződj meg róla, hogy minden levágott rizómából egy-egy lombhajtás van, majd ültesd el őket oda, ahová új növényt szeretnél.

A növények három-ötévente történő osztását javasoljuk az íriszféreg fertőzés megelőzése érdekében.

 

 

Gyakori kérdések az írisz virágokkal kapcsolatban

Miért változtatják meg színüket az írisz virágai?

Technikailag az írisz virágai nem változtatják meg teljesen a színüket. Azonban kifakulnak vagy elveszítik színüket, ami számos tényezőnek tulajdonítható, mint például a szélsőséges hőség vagy hideg, a napfény hiánya vagy túlzott kitettsége, vagy a talaj pH-ja.

 

Hányszor virágzik egy írisz?

A legtöbb írisznövény nyár elején virágzik , de vannak olyan javító fajták is , amelyeket újravirágzó íriszeknek neveznek , és amelyek nyáron vagy ősszel később újra virágoznak. 
Az újravirágzó írisznek többféle típusa van: újravirágzó, ciklusos újravirágzás, ismétlődő és egész évszakban újravirágzó.

Az újravirágzók egy évben két vagy több virágpírt hoznak létre. Az cilusos újravirágzók viszont tavasszal virágoznak , majd nyáron pihennek, és ősszel újra virágoznak.

Az ismétlők az olyan íriszekre vonatkoznak, amelyek nem sokkal az első tavaszi virágtétel elpusztulása után új virágzást mutatnak, és a virágzási időszakot további egy-két hónappal meghosszabbítják.

Az egész évszakban újravirágzók olyan íriszek, amelyek az egész szezonban szabálytalanul virágoznak.

 

Mit vonzanak az írisz virágai?

Az írisznövények vonzzák a beporzókat, például a pillangókat, a kolibrit (ahol előfordulnak) és a méheket.

 

Növekedhetnek-e az íriszek árnyékban?

Az íriszek akkor teljesítenek a legjobban, ha olyan helyre ültetik, ahol legalább napi 6 órán keresztül teljes napfénynek vannak kitéve. Árnyékban nőhetnek, de nem virágozhatnak annyira.

 

Az írisz virágai mérgezőek?

Az írisz enyhén mérgező, ha eszik. A gyökerek, magvak és nedv irisin, iridin és irizin nevű káros toxinokat tartalmaznak, amelyek érintkezéskor kontakt dermatitiszt vagy bőrirritációt okoznak. 

Az írisz fogyasztása émelygést, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat és a testhőmérséklet emelkedését is okozza. (*)

 

 

Összegzés

A kerti nőszirmok minden tavaszi kertben elengedhetetlenek. Ezek a színes virágok a varázslatos színeiknek köszönhetően olyan élettel telivé varázsolják a kertet, amikor virágoznak. Ráadásul a pillangók és kolibrik vonzásával élettel töltik meg a kültéri teret.

Most már könnyű lesz gondozni a kerti nőszirmokat, hogy tudd, mire van szükségük ahhoz, hogy egészségesen és boldogan nőjenek, így már csak annyi van hátra, hogy felvedd őket a bevásárlólistádra.