Árlevelű lángvirág (Phlox subulata) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az árlevelű lángvirág, vagy más néven kúszó lángvirág évelő növény, a világ sziklakertjeinek kötelező díszítőeleme. A csatavirágfélék családjába tartozik, amelybe mintegy 65 különböző faj tartozik. Ez a virág kiemelkedik társfajai közül, mivel tavasszal virágzik és félörökzöld.

Az Észak-Amerika sziklás tájain őshonos árlevelű lángvirág kevés gondozás mellett is szépen nő. Bármilyen talajba is ültetjük, képes színes virágba borítani a kertet. A phlox név görög eredetű, amely lángot jelent, és a növény élénk színű virágaira utal.

Az amerikai őslakosokat különös viszony fűzi ehhez a növényhez, a múltban különféle betegségek kezelésére is használták. Ha gyakran engeded kutyáidat vagy macskáidat a kertben játszani, megrágcsálhatják a növény virágait és leveleit. Semmi bajuk nem lesz tőle, ugyanis a növény nem mérgező.

 

Hétköznapi név Árlevelű lángvirág, kúszó lángvirág
Tudományos név Phlox stolonifera
Család Csatavirágfélék (Polemoniaceae)
Növény típusa Lágyszárú, évelő
Kifejlett méret 6–12 hüvelyk (15-30 cm) magas és 9–18 hüvelyk (22,5-45cm) széles
Árnyékigény Félárnyék vagy teljes napsütés
Talajtípus Agyagos, jó vízelvezetésű
Talaj pH-ja Savanyú, semleges, lúgos
Virágzás ideje Tavasz, nyár
Virág színe Lila, rózsaszín, fehér
Származási hely Észak-Amerika

 

 

Phlox subulata

Amit az árlevelű lángvirág növényről tudni érdemes

 • Alacsony igényű, nem igényel különösebb gondozást. A közvetlen napfényt kedveli, de lakhelyedtől és az éghajlattól függően a részleges árnyék is tökéletesen megfelel neki.
 • A növényt könnyű kielégíteni: gyorsan alkalmazkodik bármilyen talajhoz és szereti az egyenletesen nyirkos, jó vízelvezetésű talajt. A komposztot és a műtrágyát is szívesen veszi, de nem kötelező alkalmazni őket. Ha úgy döntünk, hogy némi műtrágyával erősítjük meg növényünket, legjobb, ha ezt tél végén vagy tavasz elején tesszük.
 • Hetente kell öntözni, még ha a virágzási időszak véget is ért. A lángvirág hegyes zöld levelei nyáron és ősszel is virítanak majd, de látványuk nem nyomja el a többi növényét. A szár, amelyből a levelek nőttek ki, idővel megfásodik.
 • A szaporítása is igen egyszerű, némi ásás szükségeltetik majd hozzá. A lángvirágot gyökérosztással szaporíthatjuk, mindössze arra kell ügyelni, hogy két egyenlő részre osszuk a gyökeret.
 • Képes a nagyon magas hőmérséklethez is alkalmazkodni, noha nincs hozzászokva. Ha sziklakertbe ültetjük, az őt környező talaj tovább melegítheti a növényt, ne feledkezzünk meg tehát az öntözéséről! A növény nem szárazságtűrő, de egy darabig víz nélkül is kibírja. Ha viszont nagy a meleg, szüksége van nedvességre.

 

 

Az Phlox subulata tulajdonságainak áttekintése

 • Sziklakertekben gyakran találkozhatunk az árlevelű lángvirággal. De persze bárhová is ültetjük, szép színessé varázsolja majd környezetét. A növény kiválóan illik a tulipánokhoz és a szegfűhöz, mivel azok szépen magasodnak felé. Ezenfelül a pillangókat és a kolibriket is hívogatja, így udvarodban tavasszal pezsegni fog az élet.
 • Virágai lehetnek pirosak, fehérek, kékek, rózsaszínűek, lilák vagy levendulaszínűek. Egyszerű formájuk van és kellemes illatuk, emellett igen közel nyílnak egymáshoz. A lángvirág három vagy négy hétig virágzik, a virágzás rendszerint tavasz közepén kezdődik.
 • Kifejlett magassága a fajtól függően 10-15 cm közé tehető. Széltében 60 cm is lehet a mérete, így fényes és élénk virágaiból komplett összefüggő talajtakaró alakul ki.
 • Észak-Amerika keleti és középső területein őshonos, de bármilyen éghajlaton eredményesen nevelhető, ahol az időjárás nem túl szélsőséges. Ha műtrágyával tápáljuk és savanyú talajba ültetjük, a növény hamar virágba borul.
 • Sok kertész metszeni szokta, hogy csinosabb alakja legyen, de ez nem feltétlen szükséges. A növényt hagyhatjuk, hadd nőjön természetes módon, így is, úgy is lélegzetelállítóan fog mutatni. Más részről viszont a metszéstől a levelek sűrűbben nőnek. Ha a metszés mellett döntesz, akkor ezt a nyáron érdemes megtenned, a virágzás után.
 • Általánosságban véve inkább betegségeknek van kitéve, mint kártevők támadásának. A szélsőséges időjárási körülmények, például a forróság és a szárazság hatására azonban megtelepedhetnek rajta a takácsatkák, a párás időjárás pedig lombfonálférgeket vonzhat be. Ha bármiféle színelváltozást tapasztalsz a lángvirág levelein, gyorsan kell cselekedni és levágni a beteg hajtásokat.

 

Phlox subulata virág
árlevelű lángvirág

Az árlevelű lángvirág gondozása

Az árlevelű lángvirág összességében nem igényel sok gondoskodást.

Ha a kert egy napfényes részére ülteted, egész évben gyönyörködhetsz majd élénk színű virágaiban. Részleges árnyék éppúgy megteszi. A virág nem kíván sok nedvességet, csak nyáron. Kibírja ugyan víz nélkül egy rövid ideig, de ne csináljunk ebből rendszert! A talajt évente egyszer ajánlott trágyázni, leginkább közvetlenül tavasz előtt.

A virág terjedő tövű, idővel nagy területet lefedő talajtakaró válhat belőle. Éppen ezért a szárait meg lehet metszeni, hogy kordában tartsuk. A gyomok és egyéb növények elvehetik el a helyet a lángvirág elől, valamint elcsúfíthatják a megjelenését, különösen, ha az éppen virágzik. Ezt a leghatékonyabban úgy kezelhetjük, ha kézzel szedjük ki a gyomot, gyökerestől.

Ez a növény az egyik legtesthezállóbb választás a kertépítés szerelmeseinek. A virágokból álló gyönyörű talajtakaró dombokon vagy egyenetlen talajon is lenyűgözően mutat, de persze tökéletesen sík terepen is használhatod.

A virágok gyönyörűen szegélyezhetik az udvarodban lévő ösvényeket, vagy akár a sziklakerted kopárabb foltjait is kitöltheted vele.

Apró, csillag alakú virágai alatt karcsú, hegyes leveleket fedezhetsz fel, amelyek ősszel is zöldek maradnak. Az árlevelű lángvirág hosszú szárai újonnan zöld színűek, idővel barnává és fássá válnak. Ezek a szárak egy idő után már nem hoznak újabb virágokat, ezért néha vissza kell őket vágni.

A kártevők problémát jelenthetnek, ha nagyon száraz vagy nagyon párás helyen laksz. Viszont a lángvirág hajlamosabb az olyan gombás megbetegedésekre, mint a lisztharmat, ami gyakori az ehhez a fajhoz tartozó növények körében.

A gombás betegség kiszáríthatja a növényt, levelei sárgássá válhatnak. Figyelj hát oda a virágon megjelenő fehér foltokra, valamint a vékony szürke penészrétegre.

 

Árlevelű lángvirág ültetési távolság

Az árlevelű lángvirág boldogságát a megfelelő légkeringés jelenti. Ne ültessük tehát a virágokat túl közel egymáshoz, mert a zsúfoltság nem tesz jót nekik. Fontos, hogy minden egyes növényednek bőven legyen helye, hogy fejlődhessen.

Két növény között olyan 40-60 cm távolságot érdemes hagyni. Ha évente egyszer trágyázzuk a talajt alattuk, sűrűbb talajtakarót alkotnak majd, virágaik pedig szebbek lesznek.

 

 

Az árlevelű lángvirág öntözése

Az árlevelű lángvirágot heti szinten egyszer kell locsolni. A növény rövid ideig kibírja víz nélkül, ezért ne aggódj, ha olykor-olykor megfeledkezel róla! A nyári időszak már becsapósabb lehet, mivel ilyenkor a növény több nedvességet igényel.

Nagyon meleg időjárás esetén többször is megöntözheted egy héten. Az ujjaddal ellenőrizheted, hogy a talaj nedves-e.

Mindemellett nem árt figyelni a levelek színelváltozását is. A lángvirág sárguló levelekkel jelzi, hogy több figyelmet kér tőled. A sziklakertben helyet foglaló lángvirágnak forró, száraz idő esetén több nedvességre lehet szüksége.

A növény körüli talaj megperzselheti a növényt. Bárminemű változás a leveleken azonnal észrevehető, ugyanis ilyenkor a növény sötétzöld vagy sárga színt ölt, így még időben megöntözheted.

 

 

lila lángvirág
Phlox subulata

Az árlevelű lángvirág szaporítása

Az árlevelű lángvirágot tőosztással szaporíthatjuk. Két- vagy háromévente hajthatjuk ezt végre, és akkor gyökerei egészségesek maradnak. Először is a gyökeret kell kiásnunk, amihez használhatunk egy kisebb ásót, majd ellenőrizzük, hogy a gyökér egészét sikerült-e kiszedni.

A gyökeret ezután osszuk ketté, lehetőség szerint egyenlő részekre, majd a két félgyökeret ültessük vissza a földbe. Óvatosan szórjunk még némi földet az új palántáink köré. Ne felejtsük el közvetlen ezután megöntözni őket, és a talajt nagyjából még egy hónapig nedvesen tartani!

 

Záró gondolatok

Tavasszal minden kert szeret színekben úszni, és a legegyszerűbben árlevelű lángvirág ültetésével varázsolhatjuk saját kertünket egyedivé. Ennek az évelő talajtakarónak a gondozása nem bonyolult, így érthető, hogy miért vált ilyen népszerű a kertészkedés szerelmeseinek körében.

A lángvirág bármilyen talajban elél, de ha azt szeretnéd, hogy egészséges és szép maradjon, ügyelj arra, hogy a talaj nedves és jó lefolyású legyen! Figyelj oda, hogy a növény kellő mennyiségű napfényt kapjon! A virág gyorsan terjed, és apró, csillag alakú virágai vannak, amelyek lehetnek pirosak, fehérek, kékek, lilák, vagy rózsaszínűek, és széltében 24 hüvelyknyi (60 cm) területen terülnek szét.

Ez a kis termetű, de annál mesésebb növény tavasz közepén vagy végén hoz virágot. A nyár beköszöntével pedig gyönyörködhetünk az éppoly szépséges zöld levélzetében is. Az árlevelű lángvirág tökéletes kertépítéshez vagy sziklakertekhez, emellett valamelyest szárazságtűrő és kisállatbarát!