Macskamenta (Nepeta) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Nepeta egy nemzetség, amely mintegy 250 virágos növényfajt tartalmaz. Ezek a fajok a Lamiaceae családba tartoznak, és némelyikük macskamenta néven ismert. Ázsia, a Közel-Kelet, Európa, Afrika régióiban őshonosak, és Észak-Amerikában honosak.

A macskamenták alacsony fenntartású növények. Vigyázni kell a macskákra, mivel ők a leggyakoribb kártevők, amelyek előfordulhatnak. Nem, komolyan! Ezek a növények egy nepetalakton nevű szerves vegyületet tartalmaznak, amely megemésztetlenül vagy szagolva néhány perces eufóriát okozhat a macskáknak.

Ezeket a gyógynövényeket általában dísznövényként termesztik, de egyesek több konyhai receptben is használják őket. Mentolos lombjuk kiváló fűszerként szolgál mártásokhoz és levesekhez. A macskamenta leveleiből készült tea is stresszoldó hatású, és hányinger, álmatlanság és fogfájás kezelésére is használható.

 

Botanikai név Nepeta spp.
Közönséges név Macskamenta
Növény típusa Évelő
Érett méret 25-60 cm magas, 30-60 cm széles
Napsütés Teljes napfénytől a félárnyékig
Talajtípus Száraz, jól vízelvezető
Talaj pH-értéke Savas vagy lúgos (5,0 és 8,0 között)
Virágzás ideje Késő tavasszal, nyáron
Virág színe Kék, fehér, rózsaszín
Őshonos terület Európa, Ázsia, Afrika

 

 

útmenti macskamenta
macskamenta

A macskamenta virágról

 • A macskamenta aromás virágai és levelei vonzzák a pillangókat, méheket és más rovarokat. Ha elég szerencsés vagy, és olyan helyen élsz a macskamenta növényed a kolibrik számára is érdekes megállóhely lehet.
 • A levendulához hasonlóan néz ki, és a kertészek gyakran használják helyettesítő növényként azokban a régiókban, ahol a levendula nem tud megfelelően nőni.
 • A nepetalakton nagyszerű csótány-, szúnyog- és termeszriasztó.
 • A macskamenta értékes gyógynövény, amely nagy százalékban tartalmaz C-vitamint, A-vitamint és K-vitamint, továbbá kiváló kálium-, vas- és mangánforrás.
 • A piacon kapható macskamenta kapszula, amelyet emésztési problémák és fejfájás esetén gyógynövényként használnak.
 • Sok macska szívesen eszik a macskamentát, de a legizgalmasabb, amikor megszagolják. Néhány macska azonban nem tapasztal semmilyen viselkedésbeli változást, amikor kapcsolatba kerül ezekkel a növényekkel.
 • Bár gyakran hasonlítják a marihuánához vagy az LSD-hez, a macskamenta növények nem károsak a macskákra. Nem számít, mennyi macskamentát fogyasztanak kedvencei, a növény nem okoz függőséget.
 • A legtöbb macska a macskamentára dörzsöléssel, forgolódással, hempergéssel és végül zónázással reagál. Előfordulhat, hogy nyávognak, morognak, agresszívvá vagy hiperaktívvá válnak. Ez általában körülbelül 10 percig tart, utána a macska elkezdi elveszíteni az érdeklődését.
 • A macskamenták fénykedvelők. Teljes napsütésben szeretnek növekedni, legalább napi 6 órán át. Ha megfelelő fényt kapnak, akkor a legpompásabb virágokat hozzák.
 • Bármilyen jól vízelvezető talajban nőhetnek. A szárazságot jól tűrik, de a nedves körülmények gyökérrothadást okozhatnak.

 

 

A Nepeta tulajdonságai: Áttekintés

 • A Nepeta nemzetség legnépszerűbb fajai a N. Sibirica, a N. Subsessilis, a N. Cataria és a N. × Faassenii hibrid.
 • A macskamenta lágyszárú évelő növény, amely 0,6-0,9 m magasságú és 0,3-0,9 m szélességű lehet. Egyes fajták kisebbre, vagy akár 1,2 m magasra és 0,9 m szélesre is megnőnek.
 • Világoszöldtől a szürkészöldig terjedő, szív alakú leveleik vannak, amelyek egymással szemben, erős száron nőnek.
 • Aromás lombjuk nem vonzza az őzeket vagy a nyulakat, de a macskákra viccesen hathat.
 • A macskamenta növények jellemzően késő tavasztól kora nyárig virágoznak. Megfelelő termesztési feltételek esetén ősszel újra virágoznak.
 • Csöves virágokat hoznak, amelyek a lila, kék, levendula, fehér vagy rózsaszín számos árnyalatában pompázhatnak. Egyes fajok szirmai apró lila pöttyökkel tarkítottak lehetnek.
 • Sima, enyhén bordázott vagy szemölcsös diótermést hoznak.
 • Ha nem szeretnéd, hogy a macskamenta növényed egyedül érezze magát, hatékonyan párosíthatod az európai zsályával, kövirózsával, gyapjas tisztesfű, cickafarkkal, rózsával vagy bazsarózsával.

 

 

Nepeta virágzata
Nepeta

A kerti macskamenta gondozása

A macskamenta egyike azoknak a barátságos társaknak, amelyek elviselik az elhanyagolást. Szinte bármilyen környezeti körülmények között képesek boldogulni, amíg feltétel nélkül szereted őket, és megfelelően gondoskodsz róluk, amikor szükségük van rájuk.

 

Ültetés

Ha érdeklődsz macskamenta növények iránt, ne feledd, hogy a tél utolsó szele után kell elültetni őket. Magról is nevelheted őket, de az első macskamenta növényednek faiskolában neveltnek kell lennie, mivel a hibrid fajok magról nem biztos, hogy megfelelően fejlődnek.

A boltban vásárolt macskamentát tavasztól kora őszig bármikor elültetheted. Válassz tágas helyet a kertedben, amely lehetővé teszi, hogy olyan magasra és szélesre nőjön, amilyenre szüksége van.

 

Fényigény

Ezek az évelő növények akkor érzik jól magukat, ha teljes napsütésben vagy félárnyékos helyen termesztik őket. Ha azonban azt szeretnéd, hogy a macskamenta növényed a legjobb virágzást produkálja, gondoskodj arról, hogy sok világos és közvetlen fényt kapjon.

A macskamenta növények általában a hűvös hőmérsékletet kedvelik, és nem nagyon tűrik a szélsőséges hőséget. A 12-29 °C közötti hőmérsékleten érzik jól magukat. A macskamenta a kifejlett kor elérése után a kemény fagyot is jól bírja, de télen jobb, ha a lakásban tartjuk. Ha meleg vidéken élünk, ezek a növények örülnek egy kis délutáni árnyéknak.

 

Talajigény

Sok nepeta fajta gond nélkül, egészségesen fejlődik a legkülönbözőbb talajtípusokon. A macskamenta növényt bármilyen talajba ültetheted, amíg az jól vízelvezető. Keresd az enyhén savas és humuszban vagy komposztban gazdag virágföldeket.

A macskamenta nem támaszt nagy igényeket a trágyázással szemben. De! A fiatal növényeknek jót tesz, ha ősszel, az ültetés után szerves komposztot adnak hozzá. Ez egy egyszeri folyamat kell, hogy legyen, mivel a gyökeresedés után nem igényelnek további tápoldatozást.

 

Metszés

Ha ezeket a szépségeket megmetszed, az segít nekik egy újabb virágzási cikluson átmenni. Ha a kezdeti virágzás után visszanyírod őket, a legtöbb macskamenta fajtát újbóli virágzásra ösztönözheti. Némelyik azonban nem biztos, hogy új, színes virágokat hoz, de a lombozatuk friss és rendezett lesz.

 

Kártevők

Közönséges macskaellenségeiken kívül a macskamenták ritkán jelentenek érdeklődést a kártevők számára. Illatos leveleik általában megvédik ezeket a növényeket az esetleges fertőzésektől.

Még így is előfordulhat, hogy néha-néha észreveszünk némi levélfoltosságot. Ha a fertőzöttség bármely jelét észleled, akkor az egész növényt visszavághatod, vagy egyszerűen levághatod róla az egészségtelen részeket. Az olyan kártevők, mint a tripszek zavarhatják a növényt, de könnyen kezelheti őket neemolajjal vagy rovarölő szappannal.

 

 

A macskamenta öntözése

A macskamenta növények csak az első évben igényelnek extra gondoskodást. A fiatal macskamentáknak az első növekedési időszakuk alatt jót tesz a rendszeres öntözés. Ügyelj arra, hogy a növényt hetente egyszer körülbelül 2,5 cm vízzel lásd el, amíg be nem rendezkedik új növekedési környezetébe.

Ha már megtelepedett, a macskamenta meglehetősen jól tűri a szárazságot, és csak háromhetente egyszer igényel öntözést. Addig öntözd a talajt, amíg nedves nem lesz, de vigyázzon, hogy ne öntözd túl ezeket a növényeket, mivel nem szeretik a rendkívül nedves körülményeket.

Egyes macskamentafajok, mint például a N. Subsessilis, a rendszeres öntözést kedvelik, hogy a talaj nedves maradjon.

Nem tolerálják a magas páratartalmat, ezért jobb, ha a levegő száraz marad a macskamenta növények körül. Ha ezeket a növényeket beltérben termeszted, használhatsz párátlanítót, vagy helyezheted őket egy szellőzőhöz közeli helyiségbe.

 

 

nepeta a kertben_

A macskamenta szaporítása

Szeretet és megfelelő gondozás mellett a macskamenta növények évekig nőnek és virágot hoznak. Ha azonban szaporítani akarod ezeket a szépségeket, nem lesz probléma. Ezek az egyik legkönnyebben osztással szaporítható növények.

Emellett a macskamenta növények gyors növekedésűek, így a szaporítási folyamat nagy valószínűséggel sikeres lesz.

Minden Nepeta faj jól reagál a szaporításra, különösen, ha azt tavasszal végzed. A növény károsodásának elkerülése érdekében a legjobb, ha olyan növényeket szaporítunk, amelyek már jól érzik magukat a környezetükben.

Ássuk ki a macskamenta növényt egy lapáttal, és távolítsuk el a gyökere körüli felesleges földet. A gyökeret egy ásó segítségével függőlegesen vágd fel, és annyi részre oszd, ahány részre szeretnéd.

Keresd a növénynek azokat a részeit, amelyeknek még nincsenek kifejlődött hajtásai, mivel ezek a leghatékonyabbak a szaporításhoz. Ültesd az osztásokat friss, jó vízelvezetésű talajba, és rendszeresen öntözd őket, amíg be nem telepednek.

Ha nem szeretnél újabb kör macskamenta magokra költeni, akkor ezeket a növényeket szárdugványozással is szaporíthatod. Keress egészséges szárakat, és egy éles és sterilizált késsel vágj le belőlük körülbelül 7,6 cm-t.

Mártsd a dugványokat gyökereztető hormonba, majd ültesd őket friss és közepesen nedves virágföldkeverékbe, például tőzegbe vagy perlitbe.

Ügyelj arra, hogy a cserepet világos, meleg helyen tartsd, és bőségesen öntözd a dugványokat. Az ültetés után körülbelül két-három hét múlva új gyökereket kell észlelned.

 

 

Összegzés

A macskamenta nagyon könnyen gondozható, és különösebb erőfeszítés nélkül termeszthető beltéren és kültéren egyaránt. Szórványos virágzásához teljes napfényt, középhűvös hőmérsékletet, enyhén savas szerves és jól vízelvezető talajt, valamint rendszeres metszést igényel.

Ez a növény meglehetősen jól tűri a szárazságot, így nem kell aggódni amiatt, hogy milyen gyakran kell öntözni.

Hogyan tudnál ellenállni ezeknek a gyönyörű és izgalmas növényeknek? Ha egy (vagy több) macska boldog tulajdonosai között találod magad, akkor minél hamarabb be kell illeszteni kertjébe a macskamenta növényeket. Színesek, mentolos illatúak, és mindennapos szórakozást nyújtanak, amikor a macskád megközelíti őket.