Rózsa jelentése – Mit szimbilizának a különböző színű rózsák?

Amikor azon gondolkodsz, hogy milyen virágot adj kedveseidnek, legyen szó születésnapról, Valentin-napról vagy más ünnepségről, valószínűleg már tudod, hogy a rózsa az egyik legjobb választás.

A rózsa klasszikus szépség, amely visszafogott eleganciát kínál, függetlenül attól, hogy milyen színű csokrot választasz. A klasszikus könnycsepp alak régóta a romantikát és az előkelőséget jelképezi – de hogyan döntsed el, melyik szín a megfelelő a számodra? Mi a rózsák jelentése?

Több tucat rózsaszín közül lehet választani, a lista túlterhelő lehet. Ebben a cikkben útmutatót adunk a rózsák színéről és jelentésükről, hogy garantáltan az alkalomhoz illőt választhassad.

 

 

Miért ajándékozzunk rózsát?

Miért érdemes egyáltalán rózsát választani? Ha sokféle virág között elakadtál, rengeteg jó okod van arra, hogy a rózsát válaszd.

Egyrészt ez a növény régóta a szerelem szimbóluma. Már az ókori görögök és rómaiak is ezt a virágot használták a szívből jövő érzelmek kifejezésére.

Ha valakinek rózsát adsz, az jó módja annak, hogy a virágajándékodat összekapcsold azzal, amit a szívedben érzel. Akár együttérzést, szeretetet, romantikát, ragaszkodást vagy örömöt érezel, egy rózsa ajándékozása remek módja annak, hogy kifejezd törődésed.

Számos rózsafajta közül választhat. Az alábbiakban az egyes színek jelentése és szimbolikája olvasható.

 

 

Rózsák jelentése színek szerint

A rózsák szinte bármilyen színben megtalálhatók, a tiszta fehértől a mély, sötét feketéig. Ha a virágok nyelvéről van szó, íme, mit jelentenek az egyes árnyalatok, hogy a tökéletes üzenetet küldhesd.

 

Fehér rózsa jelentése

fehér rózsa

A fehér rózsa sok mindent szimbolizál, például az ártatlanságot, a tisztaságot és a szerelmet. Gyakran adják őket esküvőkön vagy temetéseken. A fehér szín a friss kezdeteket és az újrakezdést jelképezi. A reményt, sőt az örömöt is jelképezheti.

Ez volt az angol királynők eredeti szimbóluma, mivel úgy tartották, hogy csak a szűzek képesek tövis nélküli rózsát teremni. Franciaországban a fehér rózsa az első világháború alatt a béke szimbóluma volt.

 

Sárga rózsa jelentése

sárga rózsa jelentése


A sárga rózsa jelentése régóta vitatott. Egyesek szerint a barátságot és a hűséget jelképezi, míg mások szerint a szerelmet fejezi ki. Ettől függetlenül számos módja van annak, hogy ezt a gyönyörű virágot egy különleges okból vagy alkalomból beépítsük az életünkbe.
A sárga rózsát melegség, öröm és szeretet közvetítésére is használhatod. Míg régebben ezeket a virágokat a féltékenység érzésének kifejezésére használták, manapság ez szerencsére ritkán fordul elő.

 

Elefántcsont rózsa jelentése

A fehér rózsához hasonlóan az elefántcsont rózsa is a tisztaság és a szépség szimbóluma. A történelem során számos kultúrában a szüzesség, a tisztaság és a hűség jelképeként használták. A viktoriánus korszakban általában olyanoknak adták, akik épp most tettek házassági fogadalmat.

Bizonyos esetekben az elefántcsont rózsa teljesen mást jelenthet, mint a fehér rózsa. Jelenthet kecsességet, bájt, figyelmességet és tökéletességet. Az elefántcsont rózsa ajándékozása jó módja annak, hogy megmutasd, hogy törődsz másokkal – romantikus szándék nélkül.

Fontold meg, hogy elefántcsont rózsából álló csokrot adj eukaliptusz növények keverékével, hogy igazán bájos legyen a látvány!

 

Barack rózsa jelentése

barack rózsa

A barackrózsa a szerelem, a tisztaság és a gyengédség szimbóluma. A barack színét régóta a nőiességgel társítják, és a virág illata állítólag a fiatalos ártatlanságra emlékeztet. Nem meglepő, hogy ezt a gyönyörű virágot gyakran használják eljegyzési vagy esküvői virágkompozícióként.

A barackrózsa a szerénység és az őszinteség szimbolizálására is használható. Remek hálaajándékok is, és csodálatos ajándék lehet, ha éppen egy üzleti üzletet zárunk le!

 

Narancssárga rózsa jelentése

narancssárga rózsa

A narancssárga rózsa a szerelem és a szenvedély szimbóluma. Azt a vágyat jelképezi, hogy szeressenek, vagy azt, hogy szükségünk van valakire, aki nem futamodik meg a problémák elől. A narancssárga rózsa a melegséget és a stabilitást is képviselheti egy kapcsolatban.

A boldogságot, a szerelmet és a szerencsét jelképezi. Azt is mondják, hogy szerencsét hoz az üzleti életben, és annak a jele, hogy minden jól fog menni a törekvéseinkkel. A narancsrózsát számos kultúrában a remény és a megújulás szimbólumaként használták, mivel más rózsáknál jobban bírja a hideg hőmérsékletet.

Érdekelhet: Népszerű rózsalugasok paddal

 

Piros rózsa jelentése

vörös rózsa

A vörös rózsa színének kvintesszenciája, és az egyik legnépszerűbb virág, amelyet Valentin-napon választanak! A vörös rózsa ugyanis a szerelmet és a romantikát szimbolizálja a szenvedélyes vágyakozással együtt.

Alkalmanként a vörös rózsát menyasszonyi csokrokban is használják, ami a házastársi boldogságot és az igaz tiszteletet hivatott jelezni. Ez a virág az elkötelezettség és a szenvedély kifejezésére is használható.

 

Burgundi rózsa jelentése

A burgundi egy másik szokatlan rózsaszín, amely a szenvedély és a vágy mellett öntudatlan szépséget is jelent.

Korall rózsa jelentése

korall rózsa

A korall rózsa intenzív vágyat, elbűvöltséget és energiát képviselhet. Adhatsz valakinek korall rózsát, hogy tudasd vele, hogy csodálod a lelkivilágát – vagy hogy büszke vagy rá. Bárhogyan is választod ezeket a virágokat, biztos, hogy kirobbanó energiát fogsz sugallni.

Krém rózsa jelentése

Az elefántcsont és a fehér rózsához hasonlóan a krémszínű rózsa is bájt és figyelmességet jelenthet. A krémszínű rózsák tökéletes választás a búcsúcsokrokhoz is.

Cseresznye pálinkás rózsa jelentése

Egy másik gyönyörű (de ritka) rózsaszín a cseresznyepálinkás. Ezt a sötét narancssárga árnyalatot gyakran párosítják sárga rózsákkal, hogy az ajándékozó tudassa, hogy sokféleképpen hálás érte. Az ajándékozónak lehetőséget nyújt arra, hogy az intenzív hála és a szenvedély üzenetét is közvetítse.

Ha valakinek egy csokor cseresznyepálinkás rózsát adsz, az remek módja annak, hogy azt mondd: “Itt fogok maradni – és nem tervezem, hogy egyhamar elhagylak”.

 

Levendula rózsa jelentése

levendula rózsa

A levendula nem a leggyakoribb rózsaszín, amit találsz, de az biztos, hogy az egyik leglenyűgözőbb. Ennek a virágnak a szimbolikája a pompához, a csodához, a varázslathoz és a titokzatossághoz kötődik – gyakran használják a szerelem első látásra szimbolizálására.

Ha belezúgtál valakibe, és nem tudod, hogyan tudasd vele, egy csokor levendula rózsát adva jó módja annak, hogy felhívd magadra a figyelmét.

 

Sötét rózsaszín rózsa jelentése

A legtöbb ember azt feltételezi, hogy minden rózsaszín rózsa ugyanazt jelenti, de ez nem így van. A sötét rózsaszín rózsák például a hálát és a megbecsülést szimbolizálják, és lehetővé teszik, hogy egyszerű módon köszönetet mondj. A romantika és az édesség kombinációját kínálja.

Világos rózsaszín rózsa jelentése

A világos rózsaszín viszont az örömöt, a kecsességet és a szelídséget szimbolizálja, a nőiesség és az elegancia mellett. A világos rózsaszín rózsacsokor felajánlása jó módja annak, hogy megmutasd valakinek, hogy csodálod és örülsz neki.

Kék rózsa jelentése

kék rózsa

A kék rózsák általában hibrid fajták, és a titokzatosságot és a lehetőséget képviselik. Ezek a virágok, ha egy csokorban adod egy barátodnak, segíthetnek azt mondani, hogy “csodálatos és egyedi vagy!”. Ezek a növények tökéletesek annak a személynek, aki hajlamos a saját dobjuk ütemére menetelni.

Halványlila rózsa jelentése

A lila rózsák, amelyek halványlila színűek, arra használhatók, hogy megmutassák valakinek a jövőre vonatkozó szándékaidat. Akár a kedvesednek szeretnéd megmutatni, hogy romantikus érzéseket táplálsz iránta, akár a szerelmednek szeretnél egy célzást adni, hogy tetszik neked, a lila rózsa tökéletes választás.

Lila rózsa jelentése

lila rózsa

A mély lila rózsák ritkák – ezt a rózsaszínt nem mindennap látod! A mély lilának misztikus, fenséges jelentéstartalma van, gyakran használják olyan jelentések szimbolizálására, mint a királyi család és a szerelem első látásra.

Ha valakinek lila rózsát adsz, az remek módja annak, hogy megmutasd neki, hogy csodálod őt és értékeled a véleményét.

 

Zöld rózsa jelentése

zöld rózsa

Ismét a zöld nem a legnépszerűbb szín, amit rózsák esetében látni fogsz – de biztos, hogy kijelentést tesz. Ezek a zöld rózsák a megfiatalodást, a termékenységet és az életet jelenthetik. Jelzik a bőséges növekedést, és az egyensúly és a béke érzését közvetíthetik.

Fekete rózsa jelentése

fekete rózsa

A fekete rózsa lehangolónak vagy szomorúnak tűnhet, de valójában ez a virágszín számos jelentést közvetíthet. A fekete gyakran a gyász és a halál szinonimája, ezért temetéseken biztosan találkozhatsz ezekkel a rózsákkal. Azonban nem ez az egyetlen módja a fekete rózsa használatának.

Lehetnek pozitívabb jelentésűek is, és használhatók a változások és az új kezdetek szimbolizálására. A reményt, a bátorságot és a bizalmat is szimbolizálhatják.

 

Többszínű rózsa jelentése

Egyes rózsáknak virágonként több színük van, így igazán szórakoztató és izgalmas élményt nyújt a termesztésük. Soha nem tudhatod, hogy mit fogsz kapni, és soha nincs két egyforma virág.

Ha valakinek többszínű rózsát adsz, azzal barátságot vagy szerelmet üzenhetsz, míg egy többszínű rózsával köszönetet is mondhatsz. A többszínű rózsa jelentésének megfejtéséhez gondold végig, hogy az egyes színek mit jelentenek, majd az egyes színek egyedi jelentéséből állíts össze egy nagyobb üzenetet.

 

Vegyes csokor

vegyes csokor rózsa

A sokszínű rózsákhoz hasonlóan a sokféle rózsaszínű csokrok is lehetővé teszik az árnyalatok keverését, hogy tökéletes üzenetet küldhessenek.

Például, ha küldünk egy csokor sárga és piros rózsát, akkor a vidámság üzenetét közvetítheti, míg a fehér és vörös rózsa keveréke a szeretetet és az egységet szimbolizálja, így jó választás lehet egy esküvői csokorban.

 

 

Válaszd ki a tökéletes rózsaszínt

Nem számít, milyen üzenetet próbálsz küldeni, jó esély van rá, hogy a rózsa tökéletes lehetőséget kínál erre.

Több száz dolgot mondhatsz egy csokor rózsával – ne késlekedj! Válassz a fenti rózsalehetőségek listájából, és meglátod, hogy az egyes színek rózsa jelentése tökéletesen segít kifejezni valódi szándékod.