Sárga rózsa jelentése és amit szimbolizálnak (népszerű variációi)

A sárga szín nosztalgikus hangulattal bír a meleg, boldog és izgalmas emlékekre vezet vissza. Felidézhet gyermekkori emlékeket, amikor  a délutáni napsütéstől felmelegített hűvös szellőben rohangászva vagy a földön fekve sütkérezve a napfényben játszodtál.

Az összes szín közül a legvilágosabb a sárga vidám és optimista hangulatot kölcsönöz, különösen, ha bájos rózsák formájában érkezik.

A sárga rózsák felfedezése után eufória és izgalom töltötte be a levegőt, ahogy a tenyésztők és rajongók megnövelték a sárga  virágok termesztését. Termesztése több sárga rózsafajtát eredményezett, amelyek a különböző rózsatermesztők ízlését kielégítették.

Valójában később megnyitotta az utat a kertészeti ipar innovációi előtt, például új rózsavirágszínek létrehozása.

Ez a cikk néhány érdekes tényt fog megvitatni a sárga rózsákkal és azok fényes és vidám hozzájárulásával a virágvilághoz.

 

 

A sárga rózsa története

Bár az 1800-as években fedezték fel, a sárga rózsa viszonylag új kiegészítője a sokféle rózsafajtának, amelyeket az emberek imádnak. Felfedezték, hogy bőségesen nőtt a Közel-Keleten,de csak  három vadon élő sárga rózsafajt telepítettek Európába.

A Rosa ecae sárga szirmokkal, vörösesbarna szárral és mohos levelekkel rendelkezik. A Rosa foetida egy nagyobb sárga rózsa barna szárral és fekete tövisekkel, míg a Rosa hemispherica vagy a „kénrózsa” a kénszagú kettős sárga szirmokról és szürkés-zöld leveleiről ismert. Ez a három vadrózsa a modern sárga rózsák, sőt a narancssárga és zöld rózsák alapja lett.

A hibridizálók új rózsafajták létrehozásával voltak elfoglalva és sikerült új, élénk színű rózsákat előállítaniuk. De a vad sárga rózsákról köztudott, hogy nem olyan szívósak, mint a rózsaszín és fehér fajok, amelyekről kiderült, hogy érzékenyebbek a fekete foltokra és más betegségekre.

Idővel és türelemmel a tenyésztők végül szilárdabb és még szebb sárga rózsákat hoztak létre, amelyek édes és gyümölcsös illatúak! A többnyire egyszirmú rózsák ma már több sziromban is léteznek a világosabb sárga árnyalatokig.

 

 

Mi a sárga rózsa jelentése és mit szimbolizálnak?

Mit jelent pontosan a sárga rózsa? A többi rózsához hasonlóan a sárga rózsa is a vallási kultúrákhoz kötődik.

Az iszlám hagyomány szerint a sárga rózsák először az utazó „al-buraq”, egy repülő kentaurszerű lény, amely prófétákat szállított, lehulló verejtékéből jelentek meg (1).

Az 1800-as évek népszerű virágnyelve a sárga rózsákat féltékenységként határozza meg.

Aki adja a rózsát az irigyli azokat az embereket, akik megkapták őket és bár ez a hízelgés egy formája lehet, a konzervatív viktoriánus korszak negatív konnotációnak tekintette és ez a jelentés még mindig igaz a franciákra.

A sárga rózsák küldése határozott nemet is jelentett. Az udvarlók gyakran sárga rózsát kapnak vissza, hogy elutasítsák kinyilvánított vonzalmaikat.

A virágok jelentései is fejlődnek és ma már optimistább definíciókat társítanak a sárga rózsákhoz. Egyes kultúrák, például a modern görögök a sárga rózsákat és más fényes virágokat olyan értékes anyagokkal, mint az arannyal társítják, így a virágokat nagyra értékelik.

A mexikóiak számára a rózsák sárga színe az aranyszínű kalászukra emlékeztet, így a virág a bőség szimbólumává vált.

A ma ajándékozott csokor sárga rózsa a barátság és az emlékezés szimbóluma. Vidám és izgalmas barátságot jelképez, amely egy életen át kitart.

 

 

A sárga rózsa típusai, amelyeket termeszthetsz

Rosa “Graham Thomas”

Ausmas néven is ismert „Graham Thomas” bokros, egyenes cserjét hoz létre, sima zöld levelekkel. Ennek a fajtának a virágai illatosak, sötét sárgák és kettős szirmúak.

Ezt a csodálatos rózsát David Austin tenyésztette 1983-ban és elnyerte a Királyi Kertészeti Társaság Garden Merit díját. Szegélyrózsaként termeszthető, virágai vágott virágként is kivételesek.

 

Rosa “Sunshine Daydream”

Rosa Sunshine Daydream

Ez 2012 legjobb rózsája, amely elnyerte az All-American Rose Selections Awardot. A fajta közepes méretű virága csésze alakú, világossárga szirmokkal, amelyek hideg beálltával krémszínűvé válnak, közepén pedig  sötétsárga.

A növény kiválóan ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, így jól alkalmazkodik a különböző éghajlati viszonyokhoz.

 

Julia Child Rose

Más néven „Absolutely Fabulous” rózsa, ez a rózsa vajarany színe és édes édesgyökér cukorka illata miatt igazán elbűvölő.

A cserje kerekdedre nő, amelyet a betegségnek ellenálló fényes levelei hangsúlyoznak. Ez a díjnyertes rózsafajta többször virágzik, amelyet Tom Carruth hibridizált 2004-ben.

 

Rosa „Sun Flare”

Ez a fajta halvány-közepessárga virágokat hordoz, amelyeknek édesgyökér szerű illata  van. A közepes méretű virágok egész nyáron nyílnak és a növény egész évben egészségesen fejlődik.

A körülbelül méteres magasságot elérő „Sun Flare” vöröses tövisekkel és fényes, sötétzöld lombozattal rendelkezik. William Warriner tenyésztette ki, majd 1981-ben hozták be az Egyesült Államokba.

 

Rosa “Landora”

A „Landora” az egyik legnépszerűbb sárga hibrid tearózsa. Kettős sárga virágaik kupa alakúak, leveleik zöldek és fényesek, finoman fogazott szélekkel.

A növénynek mászó növekedési szokása van, amely természetesen akár egy méterre is megnőhet. Ezt a fajtát Tantau 1970-ben népszerűsítette.

The Pilgrim Rose

Ennek a rózsának a sok csésze alakú szirma van, amelyek lapos virágokká nyílnak, ez  ennek a rózsafajtának az egyedülálló tulajdonsága.

A szép virágzás többnyire lágy sárga színű, halványabb árnyalatú a szélein. Rendkívül illatos, teás árnyalattal. David Austin másik dicséretes hibridje, ez a növény folyamatosan virágzik és viszonylag kártevőálló.

 

Peace Rose

A klasszikus „Peace” rózsa 1941-ben elnyerte az év második legjobb rózsa díjat. Virágainak rózsás rózsaszín külső széleit aranysárga középpontok emelik ki. A „béke” erőteljesen nő nagy, fényes sötétzöld lombokkal.

Formálisan „Madame A. Meilland” néven ismert, amelyet Francis Meilland hozott létre 1935-ben Franciaországban. Úgy tartják, hogy a nemesítő e fajtából küldött rügyfákat különböző országok termelőinek, hogy a növény túlélje a háborút.

 

Rosa “Sunsprite”

A legjobb minősítésű rózsafajta, a Sunsprite mélysárga fodros virágok fürtjeiből áll. Júniustól szeptemberig virágoznak és a növény jól kiegészíti a színpompás kerteket.

Rövid a száruk ezért nem a legmegfelelőbbek vágott virágként.. De ez egy viszonylag betegségálló fajta, amely bokros cserjeként nő, világoszöld, fényes levelekkel. Reimer Kordes 1973-ban fejlesztette ki ezt a rózsát és a tenyésztő eredeti származása után „Fríziának” nevezte.

 

Lady of Shalott Rose

Lady of Shalott Rose

A lazán elrendezett, világos narancssárga szirmok kontrasztos aranysárga alsó résszel ennek a rózsafajtának a jellegzetessége, valamint kellemes, meleg fűszeres tea illata van.

Erőteljes, enyhén hajlott, hosszú szárú cserjét képez. Az érett levelek zöldek, míg a fiatalok bronz árnyalatúak. David Austin egyik díjnyertes hibridje.

 

 

Mit jelent a 12 sárga rózsa?

Mint minden rózsatípusnál, a tucatnyi rózsa csokor a legnépszerűbb és legelterjedtebb virágajándék világszerte (kivéve a volt Szovjetunió országait, amelyek mindenféle virágcsokrot szívesebben kapnak páratlan számban).

De vajon tényleg tucatnyi sárga rózsát kell küldeni valakinek? Nem, nem szükséges. A 12 rózsa általában azt jelenti, hogy „légy az enyém”, így a sárga rózsák esetében bármilyen mennyiséget rendelhetsz, amennyi neked vagy a párodnak megfelelő.

Érdekelhet: Kerti rózsalugas paddal – két népszerű választás

 

 

Mit jelölnek a sárga rózsák Valentin napon?

Amint fentebb említettük, a sárga rózsák főként a barátsághoz kötődnek. Semmi akadálya annak, hogy Valentin napon sárga rózsát küldjünk egy barátunknak. Hiszen ez a február 14-i nap a szerelem sokféle formájában való megünnepléséről kell szóljon!

A vörös rózsák minden bizonnyal a legnépszerűbbek és különleges jelentésük és szimbolikuk van a szerelmesek körében. A fenti információk birtokában sárga rózsákat küldhetsz valakinek, hogy felvidítsd és kifejezd iránta való baráti szeretetedet.

Miért ne lephetnéd  meg szeretteidet egy csodálatos  vörös és sárga rózsakombinációval! A vörös rózsa és a sárga rózsa, bár eltérő szimbolikával rendelkeznek, csodálatos módon összeolvadhatnak egy csokorban.

Más kombinációk is lehetségesek. A rózsaszín és sárga rózsa csokor egyszerűen imádnivaló nőnap alkalmából, különösen azért, mert mindkét színt erősen áthatja a szimbolizmus, ami alkalmassá teszi őket a Nemzetközi Nőnapra.