Vörös rózsa jelentése, szimbolikája és variációi, amiket nevelhetünk

Minden bizonnyal a vörös rózsa a legnépszerűbb az összes rózsafaj közül. Számtalan film, dal és könyv említi a vörös rózsát, mint a művek egy igazán különleges szereplőjét.

Nemzetek és városok viselik címerükön a vörös rózsát, mint történelmüket méltó módon szimbolizáló virágot. Még a női utónevek listáján is szerepel, a tagadhatatlan szépsége miatt.

A vörös rózsák nem véletlenül tettek szert ekkora megbecsülésre, hiszen szépségük kiállta az idő próbáját. Ők jelentették a fényűző romantikát az ókori rómaiak és görögök számára, ők voltak a bátorság virágai a korai Angliában, és egészen a mai napig a szeretet hírnökei világszerte.

A vörös rózsa egy igazi klasszikus szimbólummá vált, ebből a cikkből pedig megtudhatod, hogy ez az időtlen virág miért örvend ekkora megbecsülésnek, illetve, hogy mely színekben és fajtákban pompázhat.

 

 

A vörös rózsa története

Theophrasztosz, a növénytan atyja a „Historia Plantarum” című könyvében említi, hogy a görögök széles körben használták a rózsát illatszerek és a kozmetikai cikkek készítésére, illetve az orvostudományban, míg a rómaiak kerti díszvirágként termesztették. A rózsák termesztése mind haszon- és mind esztétikai értékei miatt vált elterjedtté.

A vörös rózsát használták leggyakrabban a gyógyító rózsavíz és egyéb gyógyszerek készítésekor. Ennek erőteljes aromája elfedi a legtöbb gyógyszer keserű ízét, továbbá úgy tartják, hogy a rózsavizes fürdők gyógyhatásúak. A rózsaszirmokat salátákhoz keverve is fogyasztják, továbbá édes cukorkák is készülnek belőlük.

A Rosa gallica, mely egy kettős, élénkpiros szirmú, középkori európai rózsafajta, a legrégebbi ismert vörös rózsa. Több más rózsafajtával együtt ez a vörös rózsa kimondottan népszerű volt, ezért sok ma termesztett rózsa őse lett.

Erre a különleges fajtára figyelt fel Edmund, Lancaster első grófja is, így a család emblematikus vörös rózsájává tette azt. Ez lett az egyik szimbóluma az 1400-as évek Angliájában dúló Rózsák Háborújában.

Később a Tudor rózsa, amely vörös és fehér szirmú, a híres polgárháborúban érintett házak egységét jelentette, Anglia nemzeti virága lett (1).

A vörös rózsa manapság is világszerte közkedvelt. Gyakran adják ajándékba, különösen Valentin-napon. Számos botanikai szervezet támogatja az új, fölényes tulajdonságokkal rendelkező vörös rózsafajták termesztését, melyek gyakran virágbemutatókon és versenyeken debütálnak.

 

 

Mi a vörös rózsa jelentése és szimbolikája?

A vörös rózsa a szerelem, a romantika és a szépség univerzális szimbóluma, ezért mély és nosztalgikus kapcsolatban áll a Valentin-nappal.

Egy csokor vörös rózsa a szeretet kimutatásának legszebb formája, egy szál vörös rózsával pedig a szerettünk tudtára adhatjuk, hogy még mindig ő az igazi számunkra.

A középkorban a vörös rózsa az odaadás titokzatos, egyben díszes szimbóluma is volt. Minden virág közül a rózsát nyilvánították a legtökéletesebbnek, mely a Boldogságos Szűz Mária egyik szimbóluma is volt.

Természetesen a görög mitológiában is helyet kapott a vörös rózsa, mely a szerelem és szépség istennőjét, Aphroditét testesíti meg.

A vörös rózsa a halálhoz is kapcsolódik – annak romantikus értelmében. Emlékeztetnek bennünket arra, hogy minél boldogabb a szerelmünk, annál mélabúsabb maga a gondolat, hogy a szerelem idővel megfakul. A párok gyakran helyeznek vörös rózsát az elhunyt szerelmük sírjára (1).

 

 

Milyen különféle típusai vannak a vörös rózsának? – Vörös rózsa fajták

„Red Meidiland” rózsa

Meglehetősen alacsonyan nőnek, emiatt leginkább talajtakaróként termesztett rózsafaj.

Folyton virágzó piros szirmokkal, fehér középpel és sárga porzókkal rendelkezik, és rendszerint fürtökben nőnek. A sötétzöld lombozat meglepő módon az ősz folyamán besárgul. A „Red Meidiland” rózsát 1990-ben a franciaországi Meilland kertészet termesztette először.

 

„Velvet Fragrance” rózsa

Velvet Fragrance vörös rózsa

Más néven „Velours Perfume” néven ismert, mely egy hibrid tearózsafajta. Nagyméretű, gyönyörű virágokat hoz, amelyek bársonyos bíbor színűek.

A virágok intenzív illatúak, a virágzás nyártól őszig tart. Sötétzöld, félig fényes levelei száron nőnek, amely akár egy méter magas is lehet. Gareth Fryer kertész 1988-ban fejlesztette ki ezt a rózsafajtát.

 

„Champlain” rózsa

Champlain rózsa

A ‘Champlain’ rózsafajta egy virágzó cserje, amely enyhe illatú, igazi vörös virágokat hoz, melyek a szirmok tövénél mélyebb vörös színűek.

A virágok rendszerint harminc szirommal rendelkeznek, a lombozat sötétzöld a teljes virágzási időszak során, és rendkívül ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben. Dr. Felicitas Svejda 1973-ban nemesítette ezt a rózsafajtát.

 

„Crimson Glory” rózsa

Ez a rózsafajta egy keresztezett futórózsa, amely nagyméretű, kettős, általában 26-40 szirmú, mély bíbor színű virágokat hoz.

A virágok klasszikus rózsa formájúak és intenzív illatúak, a sötétzöld leveleik miatt pedig kiválóan mutatnak vágott virágokként. Kerítéseken és lugasokon futtatva is népszerűek. Jackson és Perkins kertészet 1935-ben keresztezte a „Crimson Glory”-t.

 

„Precious Time” rózsa

„Precious Time” rózsa

A Pierre Orard által 2009-ben tenyésztett hibrid tearózsa eléri akár az egy méteres magasságot is, és késő tavasztól egészen kora télig virágzik.

Vágott virágként kedvelt a mélybordó színe miatt, azonban cserépben és bokorként is termesztik. Különleges, vöröses árnyalatú fiatal leveleiről is ismert.

 

„Chrysler Imperial” rózsa

Chrysler Imperial rózsa

Dr. Walter E. Lammerts 1952-ben keresztezte ezt a rózsát, így alkotva meg ezt szívós, erőteljes fajtát, amely számára a meleg éghajlatú területek a legideálisabbak.

A virágok intenzív illatukról és bársonyos, mély bíbor színükről híresek, amelyek tavasztól őszig nyílnak. A félig fényes, sötétzöld levelek hosszú száron helyezkednek el, így a Chrysler Imperial tökéletes vágott virág.

 

„Ingrid Bergman” rózsa

Ingrid Bergman

A dán Poulsen Roser cég által 1984-ben termesztett „Ingrid Bergman” rózsa egy méteres magasságú, függőleges cserje. Az enyhe illatú virágok meleg, sötétvörös színűek, amelyek általában 26-40 szirommal rendelkeznek és fürtökben nőnek.

Az erőteljes növény apró, mélyzöld levelekkel rendelkezik, amelyek ellenállnak a legtöbb kártevőnek és betegségnek. A fajta különleges szépsége miatt 1993-ban elnyerte a Királyi Kertészeti Társaság Garden Merit Award díját.

 

„Super Hero” rózsa

Ez a rózsafajta közepes méretű, bíbor színű virágokat hordoz, melyek nem rendelkeznek illattal. Késő tavasztól kora őszig bőségesen virágzik, a sötétzöld levelek a teljes időszak során kitartanak.

A növény tömör cserjeként nő, így tökéletes szegélyként vagy a ház köré ültetve. Ping Lim keresztezte ezt a rózsát 1996-ban.

 

„Double Delight” rózsa

Double Delight

Ennek a rózsának nagy, erőteljes illatú virágai vannak, amelyek krémfehér közepű, fokozatosan vörösbe váltó színétmenetes szirmokkal rendelkeznek. A szárakon a matt zöld levelek erőteljesen nőnek, ezzel megteremtve a növény kifogástalan megjelenését.

A „Double Delight” szemet gyönyörködtető virágai révén már számos díjat elnyert, például 1976-ban Rómában aranyérmet, Genfben pedig illatdíjat kapott. A „Double Delight”-ot Swim és Ellis kertészet alkotta meg 1977-ben az Egyesült Államokban.

 

„Darcey Bussell” rózsa

Darcey Bussell rózsa

A híres angol balerináról elnevezett rózsa virága pontosan olyan, mint egy balett tütü. A dupla, mély bíbor és mályvaszínű virágok lombhullató bokros cserjén nőnek.

A növény meglehetősen szívós, ellenáll a forró éghajlatnak. A gyümölcsös illatú virágait bőségesen ontó cserje idális sövénynek vagy kertszegélynek. David Austin a 2000-es évek elején nemesítette ezt a díjnyertes rózsát (2).

Érdekelhet: Népszerű paddal kiegészített kerti rózsalugasok

 

Forrás:

(1) McLean, T. “Medieval English Gardens.” Courier Corporation. 2014. Pp 320.

(2) “Plants Database.” National Gardening Association. 2019. Retrieved from https://garden.org.