Gyűszűvirág (Digitalis purpurea) gondozása és minden amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

A gyűszűvirág a „Digitalis purpurea” növénynemzetségbe tartozik, a legtöbb fajtája kétnyári. Első évében nem hoz virágot, csak leveleket, amelyek rozetta stílusban terülnek szét a talajon. Szintén az első évében alakítja ki a gyökérzetét is.

A mádodik, azaz utolsó évében virágzik. A tavasz kezdetén emelkedik ki az első virág a növény közepéből. Ahogy fokozatosan melegszik az idő, a növény fokozatosan bont gyönyörű és illatos, harang alakú virágokat.

A megfelelően gondozott gyűszűvirágok, az ideális növekedési feltételek mellett, még néhány évig újra virágozhatnak kertünkben. A többszöri virágzású gyűszűvirág-fajták jellemzőien inkább a lágyszárú évelőkhöz hasonlítanak, mint a kétnyári növényekhez. Az egyik legnépszerűbb évelő faj a Digitalis Grandiflora.

 

Botanikai név  Digitalis purpurea
Általános elnevezés gyűszűvirág, digitálisz, angol kif.: witches glove, dead man’s bells, fairy bells
Növénytípus kétnyári
Kifejlett méret 60-150 cm magas, 30-60 cm széles
Napfény Teljes napsütés, részleges napsütés vagy részleges árnyék
Talaj típusa Jó vízelvezetésű, agyagos talaj
A talaj pH-ja 4,5-8,3
Virágzás kora nyár (késő tavasz melegebb éghajlatú területeken)
Virágok színe rózsaszín, lila, piros, fehér és sárga
Őshonos terület: Európa és Északnyugat-Afrika
Toxicitás Mérgező, emberekre és állatokra egyaránt

 

 

Digitalis purpurea
gyűszűvirág

A gyűszűvirág növényről általánosságban

A növény akár 150 cm magasra is képes megnőni, így a virágágyás hátsó felére is ültethetőek, a felfelé törekvő virágok ott is feltűnőek lesznek.

Könnyedén újratelepíthetőek, és évről évre újra virágot bontanak a kertben. A gyűszűvirágok többféle színben virágoznak. Több kertész tapasztalja, hogy az elsőként ültetett növények utódai többszínű virágokat bontanak.

A virágok hosszú, csüngő harangokként jelennek meg a növényen, a leggyakoribb színek a lila és a fehér, de a kék, a piros és a sárga fajták is jellemzőek, főként az Egyesült Államokban. A gyűszűvirág népszerű a holdkerteket építők körében is.

Klasszikus növény, amelyek minden kertet feldobnak. Nevét a nagyméretű, csüngű harang alakú virágáról kapta, amelyek gyűszűként illeszkednek az ember ujjára, kellemes, bársonyos tapintásúak.

 

 

Gyűszűvirág gondozása

Fiatal palántákat szinte bármely kertészetben megtalálhatod. A magról történő neveléshez viszont gyűszűvirág nagvakat is vásárolhatsz. Utóbbi viszont némiképp több erőfeszítést igényel, és a kezdő kertészek számára javasoljuk, hogy a magvak helyett inkább palántákat vásároljanak.

Amennyiben kertészetben vásárolsz palántát, ügyelj arra, hogy olyan növényeket keress, amelyek élénkzöld és egészséges levelekkel rendelkeznek. Ha már tavaszra virágzást szeretnél, úgy egy idősebb, legalább egy éves növényt vásárolj. A fiatal növény nem virágzik az első évében; ilyenkor megerősödnek és gyökeret eresztenek.

Ha virágládába szeretnéd ültetni, ügyelj arra, hogy ne zsúfold össze a palántákat. A gyűszűvirág gyorsan növekszik az első évében, emiatt fontos a megfelelő élettér a növekedéséhez. A zsújfoltság gyenge virágzást okozhat, rosszabb esetben egyáltalán nem is virágzik a növény.

 

 

digitálisz virág

Hová ültessem a Digitalis purpurea -t?

A gyűszűvirág szívesen sütkérezik a napfényben. Nem kell féltened, nem fognak kiégni a levelei vagy elvirítani a tűző naptól. A legjobb, ha olyan helyre ülteted a kertben, ahol délután árnyékot kap, így később le tud hűlni az erős napfénytől.

Méginkább kedveli a hűbösebb éghajlatú területeket. A növény télen nyugalmi állapotba kerül, hogy a következő évben ismét virágozhasson. Ügyelj arra, hogy a kert azon részére ültesd, ahol jó vízáteresztésű és tápanyagdús a föld.

 

Talajigény

A gyűszűvirág inkább az enyhén savas talajt kedveli, és a kora tavaszi elütetést, az utolsó fagyok elmúltával. Ültetés előtt tájékozódj a következő hetek időjárása kapcsán!

Nagyon fontos, hogy a palánták ültetésekor a növény tetejét semmiképp se borítsuk be földdel. Ennek betakarása a betegségeket és a gyökerek rohadását eredményezheti, melyektől a növény idő előtt elpusztul.

 

 

A gyűszűvirág mérgező?

Gyönyörű növény a gyűszűvirág, azonban ez senkit se tévesszen meg! Lenyelve erősen mérgező, mind az emberekre, mind az állatokra nézve.

A növény szárai, levelei és virágai szívglikozid néven ismert vegyületeket, mint például digoxint, digitoxint és digitalint tartalmaznak.

Ezen vegyületek a krónikus szívelégtelenségre felírt gyógyszerekben is megtalálhatóak, leginkább „digitalis/digitálisz” néven. Fontos megjegyezni, hogy az efféle gyógszerek terápiás dózisa közelít az LD50 értékhez (medián halálos dózis), ezáltal súlyos szövődményeket okozhat, amennyiben a beteg a felírt mennyiségen felüli adagot vesz be.

Amennyiben bárki (gyermek/felnőtt/állat) bármely részét lenyeli a gyűszűvirágnak, sürgősen hívjon orvost!

 

 

Milyen fényigénye van a gyűszűvirágnak?

Különböző fényviszonyok mellett is nevelhető a gyűszűvirág. A növények a teljes vagy részleges napfényt kedvelik, de inkább a kert azon területeire ültesd, amelyeket több napfényt kapnak a reggeli és a déli órákban.

Miután a növények kifejlődtek, egyes fajták jól viselik a részleges árnyékot is. A teljes árnyékban azonban negatívan befolyásolja a virágzást.

Déli területeken azonban fontos, hogy némi árnyékot biztosítsunk a növény számára.

 

 

Hogyan öntözzem a gyűszűvirágot?

A gyűszűvirágnak nyáron bőséges öntözésre van szüksége, különösen virágzáskor. Ügyelj azonban arra, hogy a virágokat olyan földbe ültesd, amely jó vízelvezetést biztosít.

Ezek a virágok nem szeretnek túlzottan vizes talajban nőni, a gyökereket nem szabad folyamatos nevdességben tartani. A túlzott nedvesség a gyökér rohadását okozhatja, emiatt nem tud megfelelően virágozni a növény, illetve akár el is pusztulhat.

Öntözd hetente két-háromszor, az éghajlati viszonyoknak megfelelően. Amennyiben szárazabb terleten élsz, fontold meg a kerti öntözőrendszer kiépítését. Az ún. csepegtető öntözés biztosítja a gyűszűvirág számára az ideális vízmennyiséget, amire szüksége van, hogy teljes pompájában virágozhasson.

 

 

Mi az ideális páratartalom és a hőmérséklet a gyűszűvirág számára?

A gyűszűvirágok fejlődéséhez alapvetően melegre van szükség, azonban inkább az északi és a nyugati államok hidegebb éghajlatát kedvelik. A kertészek tapasztalatai alapján a virágok 38 °C-ot meghaladó hőmérsékleten hervadni kezdenek.

A gyűszűvirág nem válogatós a páratartalom tekintetében, a száraz és párás környezetben is kiválóan nő.

Ha párás környezetve ülteted, ügyelj arra, hogy elegendő teret hagyj a levegő áramlására a növény körül. Ha nincs elegendő légáramlás, az betegségek kialakulásához vezethet, mint pl. a fehér lisztharmat.

Magról nevelés esetében a 21-26 °C fok közötti hőmérsékleten csírázik.

 

 

gyűszűvirág a mezőn

Hogyan trágyázzam a digitalis purpurea -t?

Akik gyűszűvirágot termesztenek az északi államokban, védeniük kell a növényeknek a hidegtől a téli szezonban. Javasoljuk, hogy helyezz talajtakarót a növények szárai köré, organikus komposzt és talajtakaró keveréket kombinálva.

A talajtakaró távol tartja a kártevőket, ráadásul tápanyagokat is felszabadít a talajban, amelyek elősegítik a növények virágzását és növekedését a következő évszakban.

A trágyázás során ügyelj rá, hogy 5-10-5 típusú, alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát válassz. A túl sok nitrogén károsíthatja a növényt, és visszafoghatja a nyári virágzást.

Adj egy marék műtrágya granulátumot a talajhoz kora tavasszal, ezzel sertkenve a növény és a gyökerek növekedését.

 

 

Miért kell leszednek az elvirított gyűszűvirágokat?

Miután befejeződött a virágzás, általában újabb virágzást idézhetünk elő, ha ellvátolítjuk az elvirítottakat.

Az elszáradt fejek leszedése újbóli virágzást indít be ősszel. Viszont ha újra szeretnéd ültetni, hagyd rajta az elszáradt fejeket.

 

 

Hogyan szaporíthatom a gyűszűvirágot?

A gyűzűvirág szaporítása igazi kihívást jelent és komoly kertészeti tapasztalatot igényel. Azonban ezt a növényt leggyakrabban magvetéssel tudjuk sokasítani, nem kifejezetten szaporítással.

Ha különböző színű gyűszűvirágokat ültetsz a kertbe, előfordulhat, hogy a következő évben újabb színváltozatok jelennek meg. Az új virágok az eredetiek kétféle színkombinációjából jönnek létre, ezáltal kimondottan vegyes és színpompás egyedek jelenhetnek meg a kertünkben.

 

 

Hogyan ültessem el a gyűszűvirágot?

A gyűszűvirágok sokféle változatban kaphatóak, ám mindegyiküknek megfelelő távolságra kell lennük egymástól a virágágyásban, az optimális növekedés és virágzás érdekében.

Helyezd a palántákat legalább 60 cm távolságra egymástól, a virágok szárait pedig hajtsd rá más, közeli növényre, hogy ne törjenek le egy szeles nap következtében.

 

 

Melyek a legszebb gyűszűvirág fajták?

Több tucat fajta gyűszűvirág létezik. A színválasztás ízlés kérdése. Javasoljuk, hogy olyat válassz, amely színvilágában illik a kerted többi virágához. Íme néhány tippünk:

• The Goldcrest – sárga virágok

• D. Obscura – narancssárga virágok

• The Candy Mountain – Rózsaszín virágok

• D. Grandiflora – Nagy méretű sárga virágok

• D. x Mertonensis – Hibrid fajta, rezes-rózsaszín