Gólyaorr (Geranium) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Rugalmas évelő fajtát keresel, amely színt visz a kertedbe anélkül, hogy túl sok erőfeszítést igényelne? A gólyaorr – Geranium -al nem hibázhatsz. Ezek a növények a Geranium nemzetségbe tartoznak, amely 422 növényfajt tartalmaz, az évelőktől az egynyári vagy kétéves növényekig.

A gólyaorr népszerű választás a kertészek számára, mivel könnyen termeszthető és könnyen alkalmazkodik a különböző növekedési feltételekhez. Hippi hangulatot kölcsönöznek, amely remekül illik az informális kertekhez, de szegélyekbe vagy virágágyásokba is elhelyezhetők és elegánsan elrendezhetők, amelyek illeszkednek a formálisabb kerti stílusokhoz.

 

Botanikai név: Geranium spp.
Általános név Muskátli, évelő muskátli, vad muskátli, daruscsőrű muskátli, véres muskátli
Növénytípus Virágzó évelő
Érett méret  15-60 cm magas
Napfényigény Teljes nap, részleges árnyékb (fajtától függően)
Talajtípus Közepesen nedves, jó vízelvezetésű talaj
A talaj pH -értéke 5,8-6,3
Virágzási idő tavasszal, nyáron, ősszel (fajtától függően változik)
Virág színe Kék, rózsaszín, lila, fehér
Őshonos terület Mérsékelt égövi régiók, különösen a Földközi -tenger

 

Geranium_'Rozanne'
gólyaorr

A gólyaorr növényről

 • Ennek a fajnak a neve a görög „geranos” szóból származik, ami darut jelent. A név az e faj néhány növényére jellemző maghéjra utal.
 • Ezeket a növényeket gyakran valódi muskátliknak vagy darvascsigás muskátliknak nevezik, hogy megkülönböztessék őket a pelargoniumoktól. Gyakran összetévesztik a Pelargonium gólyaorral, amelyek a Geraniaceae családba tartoznak.
 • A Hardy Geranium család körülbelül 70 fajt és 700 fajtát tartalmaz. A Királyi Kertészeti Társaság 10 fajtát ajánl amelyek könnyen  termeszthetők: Ann Folkard, Ballerina, Kashmir White, Dilys, Mavis Simpson, Orion, Mrs. Kendall Clark, Wageningen, Renardii és Jolly Bee.
 • Ezek a növények a legtöbb mérsékelt égövi régióban megtalálhatók.
 • Bizonyos típusú gólyaorrokat használtak az alternatív gyógyászatban is. Ilyen például a Geranium Maculatum, a Wood Cranesbill vagy a Geranium Robertianum. A növények gyökereit és föld alatti szárát gyakran használják a gyógynövény-gyógyászatban, bár a föld feletti részek egy része is használható.
 • Diszenteria, szájfekélyek és torokfájás kezelésére is  alkalmazhatók. Az is gyakori, hogy a friss leveleket rovarcsípésekre dörzsölik vagy szúnyogriasztóként használják.
 • Annak ellenére, hogy a gólyaorr jól tűri a kártevőket, néha  megtámadhatják őket, különösen különböző lepkék lárvái, például az egérmoly vagy a szellemlepke.
 • A Cranesbill gólyaorr nem mérgező az emberekre és a háziállatokra. Azonban társaik, a Pelargonium Geraniums mérgezőek lehetnek a kutyákra, ezért ügyelj a két faj közötti különbségekre.
 • A legtöbb gólyaorr faj más növényekkel is keverhető, de egyesek kissé invazívak lehetnek, ezért mindenképpen ellenőrizd az egyes fajok jellemzőit, mielőtt hozzáadod a kerthez.

 

 

Geranium jellemzők: áttekintés

 • A gólyaorr buja lombozattal rendelkezik, amely kellemes textúrát kölcsönöz minden kertnek. Tenyérszerű levelei több repedésből és körből állnak. A levelek sötétzöld árnyalatúak és citrusos illatúak, melyek taszítják a szúnyogokat.
 • Ezek a növények tavasszal, nyáron és ősszel virágoznak. A virágok kicsik, de sok van belőlük. 5 szirmuk van, színeik a fehértől a rózsaszín, lila és kék árnyalatokig terjednek.
 • A szirmokon sötétebb árnyalatú erek találhatók. A Cranesbill gólyaorr és a Pelargonium gólyaorr megkülönböztetéséhez ne feledd, hogy a Cranesbills virágai 5 hasonló szirmot tartalmaznak kör alakban, míg a Pelargonium virágok két vastagabb felső szirommal és 3 alsó karcsúbb szirommal rendelkeznek.
 • Körülbelül 2-3 évbe telik, amíg ezek a növények megérnek és elérik csúcsméretüket. Bokros lombjuk van, amely akár 90 cm magasra és körülbelül 70 cm átmérőjűre is megnőhet. Méretük a fajtától függ, a legtöbb faj eléri az 50 cm-es csúcsmagasságot. Magasságuk miatt általában a második sorban helyezkednek el  a szegélyekben, virágágyásokban vagy szegélynövényként használják őket rododendronok vagy kisebb fák közelében.

 

 

rózsaszínű gólyaorr
rózsaszínű gólyaorr

Gólyaorr gondozása

A Cranesbill gólyaorr sokoldalú és még a legkedvezőtlenebb helyeken is képes növekedni.

 

Fényigény

Teljes napon, de részleges árnyékban vagy akár teljes árnyékban is nőhetnek. A legtöbb faj reggeli vagy délutáni napot kedveli, de akkor ha a talaj kellően nedves, egyes fajok a közvetlen napsugárzást is kedvelik.

 

Talajigény

Bár elengedhetetlen, hogy a talajt nedvesen tartsd, meg kell győződnöd arról, hogy jó vízelvezetésű talajt használsz. Előnyben részesítik a krétás, agyagos vagy homokos talajt, semleges pH-értékkel, de jól alkalmazkodnak a legtöbb kerti talajhoz  is.

Ezek a növények alkalmazkodnak minden páratartalomhoz. Mindazonáltal a magas páratartalmú környezet fogékonyabbá teszi őket a betegségekre. Ezenkívül a penész és a rozsda károsíthatja a növényeket, ezért legyél óvatos, hogy milyen cserepet választasz.

 

Metszés

A legtöbb kertész levágja a növények lombozatátaz első virágzás  után. Ez arra ösztönzi a növényeket, hogy ugyanabban a szezonban friss lombozatot és virágokat termeljenek. Adhatsz nekik folyékony műtrágyát, hogy ösztönözd az új növekedést. Az ősz folyamán azonban nem kell vágni őket, mivel lombjuk vonzó rozsdás árnyalatokat kap.

A gólyaorr nem igényel nagy metszést. Egyes fajok elterjednek a talajon és talajtakarót képeznek. Néha hajlamosak a szabálytalan  (leggy)  növekedésre még optimális körülmények között is, ezért szükség lehet egy kis karbantartásra, ha nem szeretnél vadkertet.

Másrészt az e fajok által létrehozott talajtakaró a legtöbb gyomot távol tartja. A deadheading (elhalt virágok levágása) akkor is ajánlott, ha nem szeretnél mindenütt fiatal növényeket találni a kertedben. Ha nagyon kis kerted van, kerüld el  az Oxonianum és a Geranium pratense fajtákat, mert nagyon invazívak lehetnek.

 

 

A gólyaorr ültetése

Ezek a színes növények ősszel elpusztulnak, tavasszal pedig újra nőnek. Az optimális fejlődés érdekében a legjobb új virágokat ültetni késő ősszel vagy tél elején. A legtöbb kertész csupasz gyökerű növényeket vásárol, amelyek olcsóbbak, mint a cserepesek és megtalálhatók a legtöbb növényárusítónál.

Ezek fiatal növények, amelyeket nyugalmi szakaszukban vannak. A talajt gyökereikről lemossák és nedves csomagolásban árulják őket.

A csupasz gyökerű növényeket cserepekbe kell ültetni, amint megérkeznek. Ültetéskor ássunk egy akkora lyukat, hogy elférjen benne a gyökérgömb. Adj  némi ültetési komposztot a talajhoz és villával terítsd el a  talajban.

A gólyaorr ültetésekor ügyelj arra, hogy ugyanabban a mélységben ültesd el a növényeket, mint ahogy voltak, hogy a szár ne merüljön túl mélyen a talajban.

Néhány hét múlva áthelyezheted az új növényeket a szabadba. Hacsak nem rendkívül tápanyagszegény a talaj, nincs szükség tápanyagok adagolásra, mivel ezek a növények a legtöbb kerti talajban túlélik

 

 

Gólyaorr öntözése

Az igazi muskátlit rendszeresen kell öntözni, különösen az első évben. Száraz időben is sok vízre van szükségük. Segít, ha késő tavasszal talajtakarót teszel a növények alapjához. Ez nedvesen tartja a talajt, de a gyomokat is távol tartja.

Az öntözés gyakorisága a napsugárzástól függ, ezért ügyelj arra, hogy gyakrabban öntözd a teljes napon lévő növényeket. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen gyakran kell öntöznöd, egyszerűen ellenőrizd a talajt és csak akkor öntözd, ha száraz. Ne feledd, hogy a túlzott öntözés gombás betegségeket okozhat.

 

 

geranium a kertben

Gólyaorr szaporítása

A Cranesbill gólyaorr gyorsan terjed és zord körülmények között is növekedhetnek. Tehát ne lepődj meg, ha új növényeket találsz még a kerti burkolat repedéseiben is. Ha azonban szabályozni szeretnéd elterjedésüket a kertedben, saját magad is szaporíthatod őket.

Ezt megteheted magokkal, a szárak vízben való gyökerezésével, nyáron félérett dugványokkal vagy a növekedési időszakban  gyökérosztással is.

A magokkal való termesztés meglehetősen időigényes feladat lehet, ezért azt javasoljuk, hogy válassz egy gyorsabb módszert. Ha úgy döntesz, hogy a szárvágásokon keresztül szaporítod a növényeket, ügyelj arra, hogy a szárat a csomópont alatt vágd le, ahol a levelek a szárhoz kapcsolódnak.

Vágd le a száron lévő virágokat és csak két vagy három levelet hagyj a szár tetején. Helyezd a dugványokat egy sötét cserépbe és néhány naponta cseréld ki a vizet. 3-4 hét múlva észrevehetsz majd néhány gyökeret. Ültetéskor a gyökerek 3-5 cm hosszúak kell legyenek.

A félérett dugványoknak idősebbnek kell lenniük, kemény aljjal, de gyengéd és zöld végekkel. Helyezd őket kis cserépbe, homokos talajkeverékkel és hagyd 1-2 évig érni, mielőtt a szabadba ültetnéd őket.

 

 

Összefoglaló

A gólyaorr színes virágai és buja lombjai vidám hangulatot kölcsönöznek minden kertnek. Általában virágágyásokba vagy szegélyekbe ültetik őket. A teljes napsugárzásnak kitett virágszegélyekben párosíthathatod a gólyaorrokat körömvirággal vagy gerbera százszorszépekkel.

A jó hír az, hogy a gólyaorr  teraszokon is elhelyezhető vagy az erkélyen lévő cserepekben. Készíthetsz vegyes cserepeket és hozzáadhatsz néhány színes levéllel rendelkező növényt, például édesburgonya szőlőt. Párosíthatod őket spárga páfrányokkal vagy borostyánnal is.

A Cranesbill gólyaorr különböző kerti stílusokhoz alkalmasak, például házikertekhez, udvarokhoz, angolkertekhez vagy bármilyen informális kerthez. Tűrőképességük miatt nem igényelnek kifinomult kertészeti készségeket, így még kezdő kertészek számára is alkalmasak.