Japán arália (Fatsia japonica) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A japán arália, az Araliaceae családba tartozó széleslevelű örökzöld faj. A botanikai nevén Fatsia Japonica-ra gyakran japán aráliaként vagy szobaaráliaként hivatkoznak.

A növény jellegzetessége a fényes papírszerű levelek, amelyek hézagos elrendezésükből adódóan kiérdemelték a ‘ricinusolaj növény’, a ‘hamis ricinusolaj növény’ elnevezést, mivel külleméből adódóan nagyon hasonlít a ricinus babot valójában termelő ricinus növényre.

Manapság a japán arália igen népszerű a kertészek és a növénytartók körében, elsősorban dísznövényként tartják, hiszen még a legridegebb, legunalmasabb térbe is képes némi vidámságot csempészni. A valóság az, hogy bár Japán és Korea partmenti erdejeiben őshonosak, különösen a britek körében örvend nagy népszerűségnek.

A viktoriánusok japán arália iránti rajongásukra vonatkozóan az első írásos emlékek a 18. századból származnak. Azóta ez csak fokozódott, olyannyira, hogy a Királyi Kertészeti Társaság, még elismeréssel is kitűntette a növényt.

A japán arália esetében mindegy, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezel a növények területén, hiszen ezzel a szubtrópusi fajjal nagyon könnyű bánni, megfelelő körülmények között gyorsan nőnek és nagyon szívósak. Legyen szó kültérről vagy szobáról, ablakról vagy egy veranda szegletéről, mindenféle körülményekhez alkalmazkodó dísznövényről van szó.

 

 

japán arália
japán arália

Mindent a Japán Arália növényről

Nevével ellentétben az Arália nem Japánból származik. A világ számos pontján megterem, de Európában őshonos.

  • A növény egyik jellegzetességének a nagy karéjos levelei számítanak. A leveleinek súlya és tömege miatt a növény sok esetben egy oldalra hajlik. Ez jó indikátor lehet arra vonatkozóan, hogy a növény mely részének van szüksége metszésre.
  • Az Arália egyes növényi kulturái igen ritkák és nehéz megtalálni őket. A legemlítésre méltóbbak ezek közül az élénk, smaragd és sárga színben pompázó levelekkel megáldott Annelise; a „Pókháló”-t hálószerűen befutják a minták és az erezetek; valamint a Moseri-nek hatalmas, hófehér virágzata van és fekete bogyói.
  • Az Arália szubtrópusi növény lévén az enyhébb időjárást és az átlagos páratartalmat részesíti előnyben. Ez azt is jelenti, hogy jól fogja magát érezni beltérben, amennyiben távoltartod az erősebb, hideg huzattól.
  • Az Arália általában ősszel virágzik, illetve egyenletes időjárási viszonyok között akár egész évben is, ilyenkor pici, fehér virágcsomók jelennek meg rajta. Köszönhetően a hatalmas, karéjos leveleinek az Arália kedvelt célpontja a kártevőknek. Ellenőrizd őket rendszeresen és keresd rajta a pókatkának, levéltetűnek és bíbortetűnek a jeleit. Bármit is észlelsz kezeld azonnal.

 

 

Fatsia japonica

A szobaarália jellemzői

Az Arália egy függőlegesen növő növény, amely a középhőmérsékleten képes növekedni és egészséges példánnyá fejlődni.

  • Az Arália többségében, mint beltéri dísznövényt tartják, ám a szabadban akár a 4,8 méteres magasságot is elérheti. A szobában a méretei 1,8 méter magasságig és 1-1,2 méter szélességig terjednek. A leveleik akár láb nagyságúra is megnőhetnek.
  • Lenyűgöző méretei ellenére, meglepő módon nem kedveli a napfényt. Sokkal jobban érzi magát részben vagy teljes egészében árnyékos helyen, mert a közvetlen napsugárzás könnyen kifakíthatja a leveleit. Ügyelj arra, hogy a talaj soha ne száradhasson ki igazán, valamint egészen addig adagold a vizet, amíg a cserép lyukaiból nem kezd el szivárogni a nedvesség.
  • Ez a növény rendkívül szereti és igényli a nedvességet. Öntözd rendszeresen a meleg hónapokban és vágd vissza a hideg időszakban. A nagy mennyiségű víz segítségével tartható fenn a dús levélzete.
  • Ne feledd, ez a növény a hűvösebb hőmérsékletet kedveli. Mindaddig míg a hőmérő higanyszála nem kúszik 7°C alá, az Arália jól fogja magát érezni. Az elégedett Japán Aráliához beltérben kb. 40%-os páratartalom szükséges.
  • Ez a növény a semleges, esetleg enyhén savas és komposztban gazdag talajt kedveli. Tartsd észben, hogy olyan talajt válassz, amely nedvesíthető, de egyben a vizet is jól vezeti. A mészkő, az agyag és a vályogos talaj kedvező választás lehet.

 

 

A Fatsia Japonica gondozása

Noha a már kiteljesedett Aráliák a hidegebb időt szeretik, a még fejlődésben lévő példányok számára a legkedvezőbb időszaknak a tavasz és a nyár számít. Mielőtt megvásárolnád az Aráliát, döntsd el, hogy kültéri vagy beltéri növényt nevelnél-e belőle.

Ezután a pontos helyzetét is meg kell határoznod, keress olyan otthont a számára, amelyet viszonylag sok fény ér, persze nem közvetlenül. A szobában teheted az ablak közelébe, a kertben pedig megfelelő hely lesz egy árnyékos terasz vagy egy nagy fa alatt.

Ügyelj arra, hogy megfelelően védve legyenek az erős széllökésektől, amelyek akár a levelekben is kárt tehetnek. Amikor már a helyére került, a legfontosabb gyakorlati feladattá az öntözés válik.

szobaarália
szobaarália, japán arália csodálatos levelei

Az Aráliának olyan gyakran van szüksége öntözésre, hogy a földje folyamatosan nedves maradhasson. Azon növények esetében, akiket cserépben vagy kisebb tárolóban nevelsz, ellenőrizd az állapotukat rendszeresen, mert nagyon könnyen kiszáradhatnak. Kövesd ezt a rutint olyan következetesen, amennyire csak tudod, egészen addig, míg az idő el nem kezd lehűlni.

Ahogy a tél berobban, úgy az öntözésből is visszavehetsz, hogy a növény pihenhessen. Ilyenkor már a talajnak sem kell olyan mértékben vizesnek lennie, elég ha nedves. További tápanyagokért és a növekedésének gyorsítására adj neki folyékony, hígított műtrágyát. Ezt a tél beköszönte előtt valamivel, vagy a fagyveszély elmúltával kell megejteni.

Amennyiben a télen indítanád be a növekedését – bár ez egy kicsit nehezebb feladat – olyankor is adhatsz neki műtrágyát, arról azonban nem felejtkezhetsz el, hogy havonta egyszer ilyenkor visszavágd.

Ahogyan már korábban is említettük, az Arália folyamatos öntözést vár el, ezen túl, azonban egy igazán egyszerűen kezelhető növény, amely megfelelő gondoskodás és körülmények mellett akár évi 20-30 centimétert is nőhet.

Amikor a Japán Arália növekedésnek indul, akkor a metszés rendszeres részévé válik a mindennapjaidnak, hiszen csak így leszel képes elejét venni a hatalmas levelei súlya miatt egyszerűen felboruljon. Ez mindenképpen egy jó indikátor is, amikor eljön a következő metszés ideje a növény az egyik oldalra kezd nehezülni.

Amennyiben követni tudod a fent említett egyszerű lépéseket, semmi perc alatt egy díjnyertes Arália büszke tulajdonosa leszel.

 

 

Japán Arália öntözése

Mivel az Arália természetes közege a partmenti területeken és nagy víztömegek közelében van, ez nagyon sokat elárul nekünk a vízigényéről. Ne feledd ez a növény nagy vízivó, éppen ezért rendszeres öntözést követel meg.

A használt talaj összetétele segít meghatározni, hogy milyen rendszerességgel kell öntözni ahhoz, hogy a talaj nedves maradhasson. Nagyon hangsúlyos, hogy a föld soha ne száradhasson ki. A főszabály szerint a meleg hónapokban rengeteget, míg a hidegebb időszakban kevesebb vizet kell nekik adni.

A tavasszal és nyáron naponta vagy minden második nap öntözni kell. A télvíz idején pedig hetente egyszer vagy kétszer. A hatalmas leveleinek hála az Aralia sokkal kevésbé érzékeny a fulladásra és a gyökérrohadásra, hiszen jól hidratáltságához nagy mennyiségű vízre van szüksége.

Semmiképpen nem kell attól tartanod, hogy a növény eltelítődik. Amennyiben az előrejelzés szerint kiadós zápor várható, mindenképpen hasznosítsd a lehulló csapadékot.

 

 

szobaarália feldobja az otthonunkat

Japán Arália szaporítása

A Japán Aráliát magról és szárról egyaránt szaporíthatod. Jóllehet beltérben megvan a kockázata annak, hogy a növény nem fog kihajtani, így a szárral sokkal egyszerűbb dolgod lehet. Ennek a módszernek a foganatosításához a vegetációs időszakban az anyanövényről vágj le egy szárat.

Következő lépésben pedig a levágott hajtást helyezd friss és nedves földdel megtöltött tárolóba vagy cserépbe, majd fedd be műanyag zsákkal. Tartsd a hajtást meleg és párás helyen egészen addig, míg meg nem ered. Az esélyek növeléséhez használj gyökereztető hormont.

Mindent egybevetve a gyökérzet kialakulása kb.1-2 hónapot fog felölelni. Az Arália képes hatalmasra és nagyon gyorsan megnőni, így talán neked is eszedbe fog jutni minden évben legalább egyszer, hogy újraültesd egészen addig, amíg el nem éri a felnőttkort.

Ne várj addig, míg túlságosan nagy lesz az aktuális cserepéhez, máskülönben komolyan nehézségeket fog okozni a túlfejlett gyökérzete.

 

 

Konklúzió

Lehetséges, hogy az Arália elsősorban nem a kezdő kertészeknek való növény, de talán az egyik legkönnyebben kezelhető mind közül. Lenyűgöző méreteivel és kitűnő ellenállóképességével bármilyen növényi kompozíciónak szívesen látott eleme lehet.

Mivel ezt a növényt többségében dísznövény funkciója miatt tartják, könnyedén belátható, hogy a legtöbb hálószoba, konyha és nappali hangulatát fel tudják dobni. Megfelelő mennyiségű gondozással, fénnyel és nedvességgel az Arália akár egy impozáns fává is meg tud nőni, amely nagyszerű fogadója lehet a látogatóknak a szobában, de akár a pázsitunk ékének is szánhatjuk.

Körülményektől függetlenül, fontold meg egy Arália beszerzését. Jó kezdet lehet azok számára, akik új ismereteket szeretnének szerezni botanikában, illetve azoknak, akik fejlődni szeretnének a mindennapos növénygondozás és öntözés területén.