Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

Gondolj a hortenziára és valószínűleg  Hydrangea macrophylla-t látsz az elmédben. Ez a nagy, merész hortenziafélék rokona népszerű választás, de gondoltál -e már arra, hogy a bugás hortenziát tarts a kertedben?

A hidegebb éghajlaton élők, különösen szeretjik ezt a bokrot, de szinte bárhol nőhet. Hideg- és hőálló, nem érzékeny a tavaszi fagyokra, tolerálja a különféle talajokat, szereti a napos helyeket és nem igényel sok karbantartást.

Mintha ez nem lenne elég, még gyönyörű is. Focilabda alakú (és méretű!) fehér virágfürtjei a szezon előrehaladtával rózsaszín és piros tónusokba váltanak, a száraz bézs vagy barna virágok rusztikus téli hatást kölcsönöznek.

Ennek a cserjéknek a levelei ősszel is zöldből sárga és narancssárga árnyalatúvá válnak.

Meggyőződtél már arról, hogy ez a növény tökéletes számodra? Olvass el minden olyan információt, amire szükséged van a gyönyörű  hortenzia sikeres termesztéséhez és gondozásához.

 

Botanikai név Hydrangea paniculata
Általános nevek Fa hortenzia, panicle hortenzia, peegee hortenzia, bugás hortenzia
Növénytípus cserje
Érett méret  1.8-2.4 m magas, 1.8-3.6 m széles
Fényigény Teljes, részleges
Talajtípus Vályogos, jól lecsapolt
Talaj pH Savas, semleges
Virágzási idő nyár
Virág színe Fehér, rózsaszín
Őshonos területe Ázsia
Toxicitás Mérgező emberekre és háziállatokra

 

 

Bugás hortenzia termesztés és történelme

A H. paniculata Japán, Kína és Szahalin szigetének hűvös mérsékelt és szubtrópusi régióiban őshonos.

A „Grandiflora”, más néven „PeeGee” volt az első panicle hortenzia, amelyet 1861 -ben exportáltak Japánból.

Rendkívül népszerű volt a viktoriánus korszakban és bár ma is a legszélesebb körben termesztett típus, vonzereje elősegítette számos fajta exportját és fejlesztését is, beleértve a jól ismert „Limelight” -t.

Amikor a kertészek a  hortenziára gondolnak azonnal töprengeni kezdenek hogyan tudják megváltoztatni színüket a talaj pH -értékének beállításával. De ez ebben az esetben nem fog működni.

A virágok színe genetikai jellegű és egész szezonban változik, de ennek a fajnak a színe az öregedésre és a hőmérsékletre  változik nem a talajviszonyokra.

A fajtától függően a virágok színe fehér vagy krémszínű lesz, majd a nappalok rövidülésével és az éjszakák hűvösével rózsaszín vagy piros árnyalatba borul.

 

 

Bugás hortenzia Szaporítása

A bugás hortenzia könnyen szaporítható, legkönnyebben dugványokból vagy rétegezésből.

 

Dugványos szaporítás :

A dugványok vágása jó módja annak, hogy klónozni tudd  kedvenc bugás hortenziádat.

Vágj le 15- 20  cm puhafa dugványt késő tavasszal vagy nyár elején, lehetőleg egy nem virágzó szárról. Távolítsd el a leveleket az alsó 7 cm-ről.

Tölts meg egy 15 cm-es cserepet, amely vízelvezető lyukakkal rendelkezik, töltsd fel 80 % -os nedvesített tőzeg és 20 % perlit keverékkel.

Mártsd a dugványokat gyökereztető hormonporba.

Helyezd a dugványokat 5 cm mélyre a cserépben, egy -három dugvány minden cserépben, és fedd le műanyaggal. Ügyelj  arra, hogy nyárssal támaszd alá a műanyagot, hogy ne érje a leveleket.

Helyezd az edényt meleg helyre, ahol közvetlen a napfény és távolítsd el a műanyagot, hogy öntözni tudj, amikor a talaj felülete száraz.

A hortenzia nagyon gyorsan gyökerezik és két -három héten belül a dugványoknak ellen kell állniuk a gyengéd húzásnak, ami azt jelenti, hogy a friss gyökerek kifejlődtek!

Tartsd a gyökerező növényeket beltéren vagy üvegházban az első tél során.

A következő évben vidd ki a növényeket tavasszal és nyáron és öntözd őket. Az első fagy előtt vidd vissza őket a házba vagy védett területre.

Magabiztosan ültetheted ki őket a kertbe a harmadik évben, akár tavasszal, akár ősszel.

 

Szaporítás Rétegzéssel:

Válassz egy egészséges ágat kívülről és hajlítsd meg, hogy ellenőrizd, eléri -e a talajt.

Vágd le a leveleket ott, ahol az ág megérinti a talajt. Az ágat enyhén kapard le késsel azon a területen, amely érintkezik a földdel, hogy eltávolítsd a kérget.

Ha fel akarod gyorsítani a dolgokat, szórd meg a lekapart területet valamilyen porított gyökereztető hormonnal.

Áss egy 7 cm  mély árkot a talajba. Az ágat óvatosan hajlítsd a talajra és helyezd az árokba, a végét egy kővel vagy valami nehéz anyaggal súlyozva.

Fedd le az ágat talajjal, de hagyd szabadon a hegyét. Az időnkénti öntözés mellett hagyd  békén a növényt, hogy a gyökerek kifejlődjenek és új levelek jelenjenek meg.

A gyökeresedés és az új növekedés jelei esetén levághatod az ágat az anyabokorról.

Az új növény elválasztása az anyanövénytől sokkot okozhat az új növénynek, ezért hagyd még néhány hétig a talajban, amíg legalább 10 cm  magasra nő. Ezen a ponton kiáshatod az átültetéshez.

 

Átültetés

Amikor kiválasztottad a helyét, áss egy lyukat egy kicsit mélyebbre és szélesebbre, mint a cserép  mérete. Ne módosítsd a talajt komposzttal vagy műtrágyával.

Egyszerűen ültesd a természetes talajba, töltsd fel meglazult talajjal és fedd le a talaj felületét 5-7 cm  kéregtakaróval, 5 cm helyet hagyva a korona körül.

Ez különösen fontos a hideg területeken, mivel a talajtakaró segít megvédeni a gyökereket télen.

Öntözd meg jól.

 

 

bugás hortenzia a kertben

Bugás hortenzia gondozása

A hydrangea paniculata viszonylag könnyen termeszthető, különösen, ha már érett növényről van szó.

Minden hortenzia közül a leginkább tolerálják a meleget és a hideget, így ha olyan hideg övezetben élsz, ahol a legtöbb hortenzia szenved télen, akkor ez lehet a tökéletes növény a számodra.

A téli hőmérséklet, akár -30°C, nem jelent problémát számukra. Szívós növény.

 

Fényigény

A bugás hortenzia jól érzi magát teljes napfényben és részleges árnyékban is.

De ha túl sok  árnyékot kap akkor kevesebb virágot  hoz létre, ráadásul a virágok fehérről barnás színűvé változnak, ahelyett, hogy világos, tiszta rózsaszín vagy piros árnyalatot kapnának.

Ne ültesd őket túl közel egymáshoz, mivel ezek a növények elérhetik a 1-5 m magasságot és a fajtától függően 1-3 m szélesre terjedhetnek.

 

Talajigény

Feltéve, hogy a talaj jól vízelvezető képességekkel rendelkezik, a bugás hortenzia viszonylag tolerálja a különböző talajviszonyokat.

Az enyhén savas talajt kedveli és az enyhén lúgos talajt is elviseli. Az 5,8 és 7,0 közötti pH-tartomány ideális a nutricionális problémák megelőzésére és a termékeny talajok a legjobbak.

Az ültetés utáni első egy -két évben rendszeresen öntözd, hogy segítsd a növényt megtelepedni.

Miután kifejlett, a bugás hortenzia viszonylag szárazságtűrő. Azonban a rendszeres öntözés, különösen a virágzás során, valamint a forró és száraz időben, nagyobb virágokat és még több virágzást eredményez.

Ha a talaj három centiméterrel lefelé száraz, jól öntözd meg.

Érdekelhet: 10 egyszerű módszer a kerti talajjavítás édekében

 

Tápanyag igény

Ez a növény nem igényel tápozást, de ha azt szeretnéd, hogy a cserje kissé gyorsabban nőjön, mint egyébként, akkor használj kiegyensúlyozott tápot, például a rózsákhoz ajánlott tápot, évente tavasszal.

A túl sok táp, vagy a magas nitrogéntartalmú műtrágya, mint például a pázsithoz való műtrágya, túl gyors növekedést eredményez és a szár túl gyenge lesz ahhoz, hogy elviselje a hatalmas virágok súlyát.

Ezenkívül a felesleges nitrogén ösztönzi a vegetatív növekedést (szárak és levelek) a reproduktív növekedéshez (virágok) képest.

 

 

Termesztéshez való tippek

• Ültesd a növényt napos helyre.

• Ültetéskor ne adj komposztot vagy egyéb tápot a növényhez.

• Mélyen öntözd, ha a talaj száraz, 7 cm mélységig.

 

 

Metszés és karbantartás

Ezek a cserjék új fán virágoznak. Az erősebb szárak növekedésének és a jobb virágzás ösztönzése érdekében  valamint a cserje formásságának megőrzése érdekében, késő ősszel vagy kora tavasszal metszheted a növényt.

Csak szunnyadó állapotban lehet metszeni a növényt. Amikor az összes levél lehullott és már 2 hete nincs levél a cserjén vagy kora tavasszal, mielőtt a zöld növekedés megjelenik.

Ha tavasszal túl későn metszik, előfordulhat, hogy új rügyeket vágsz le és nem termel majd virágot!

Vágd vissza a növényt magasságának egyharmadára és vékonyítsd ki a gömbölyű szárakat, a csúnya oldalágakat, az elhalt ágakat és minden olyan területet, amelyen betegség jelei láthatók.

A betegségek terjedésének elkerülése érdekében bármikor kivághatod az elhalt vagy beteg ágakat, ha észreveszed azokat más évszakokban is.

A bugás hortenzia fává nevelhető és sok növénytermesztő kínál népszerű fajták fa formáit is.

A tél első fagya előtt adj hozzá egy centiméteres talajtakarót, hogy megvédd a gyökereket a hideg évszakban.

 

 

Bugás hortenzia fajták

Különféle bugás hortenzia fajták állnak rendelkezésedre.

 

Firelight

hortenzia firelight
firelight, forrás: https://www.plantingtree.com/

Ez a fajta erős szárakkal büszkélkedhet, amelyek feltartják a nagy, krémes fehér virágokat, amelyek élénk vörösre változnak.

 

 

Limelight

limelight hortenzia

Ennek a népszerű fajtának a virága lime tónusú fehérként kezdődik, különben a virágzás kezdetben inkább krémes fehér lehet.

A szezon későbbi szakaszában a virágok mély rózsaszínűvé válnak.

Ez egy magas fajta, 1-2 m magas.

 

Little  Lime

little lime hortenzia
little lime | forrás: https://www.calloways.com/

90 cm- 1.50 m magas és széles, Limelight kistestvérének erős szárai nagyon jól bírják a lime színű virágokat. Az élénk szín a szezon előrehaladtával rózsaszínűvé, majd bordóvá válik.

 

Little Quick Fire

hortenzia Little-Quick-Fire-

Ez a fajta 90 cm- 1.50 m magasra és szélesre nő, ez a fajta a nyár elején nagyméretű, krémes fehér virágokat termel, amelyek a nyár folyamán mély rózsaszínűvé válnak.

 

Strawberry Sundae

hortenzia Strawberry Sundae
Strawberry Sundae

Ha kisebb eper tónusú fajtát keresel, ez a 90 cm -120 m magas, 120-150 cm széles fajta krémfehér színben virágzik, amely rózsaszínűre és eperpirosra változik, kétszínű virágokat is termelve.

 

Vanilla Strawberry

Vanilla Strawberry hortenzia

Édes, bolyhos virágfürtökkel rendelkezik, amelyek fehérről, rózsaszínről rózsaszín-vörösre változnak és néha vonzó kétszínű fehér és rózsaszín virágok is keletkezhetnek, ez egy nagyon szép fajta, amely 1-2 m magas és 1-1.5 m  széles.

 

 

Kártevők és betegségek kezelése

Szerencsére a bugás hortenzia ellenáll a súlyos kártevőknek és betegségeknek. De egyetlen növény sem teljesen immunis az éhes állatokra és rovarokra, ezért itt van néhány dolog, amire figyelni kell.

 

Növényevők

A szarvas kedvelni  fogja a hortenziát és figyelned kell a növényevőket, mert a szezon későbbi részében virág nélkül hagyhatják a cserjét, ha lerágják a rügyeket.

Ha télen szarvasproblémáid vannak, a kéreg védelme érdekében borítsd le a bokrot dróthálóval.

 

Rovarok

A hortenzia tápláló zöld levelei ellenállhatatlanok számos rovar, kártevők ellen, beleértve a következőket:

 

Levéltetvek

Sokféle levéltetű létezik és sokféle növényt fognak megtámadni. A bugás hortenzia friss új levelei sem kivételek.

Ha ezek a lágy rovarok megfertőzik növényeidet, próbálj kertészeti olajat alkalmazni.

 

Scale rovarok

A pikkelyes rovarok szívesen látogatják a fás bokrokat, ide tartozik a bugás hortenzia is. Ezek a hólyagszerű rovarok kiszívják a növényi nedveket és számuk évről évre növekszik.

Ha a szezon elején sok csúszómászót (éretlen korú rovarokat) észlelsz, akkor egy adag kertészeti olajjal megfékezheted őket, mielőtt felnőnek és kifejlesztik védő viaszos bevonatukat.

Ha már felnőttek, kevésbé érzékenyek a permetezésekre és sokkal nehezebb ellenőrizni őket.

 

Pókatkák

Az atkák szereti a hortenziaféléket, különösen nyáron, amikor meleg és száraz a levegő.

Mivel kicsik és szeretnek lógni a levelek alsó oldalán, rendkívül könnyen rejtőznek- hacsak nem hagyták hátra finom hálójukat, ha észreveszed, hogy a leveleket sárga foltok borítják akkor pókatkákkal van dolgod.

Mielőtt bekennéd  kertészeti olajjal, próbáld meg permetezni a cserjét.

Ez lemossa az atkákat a levelekről  a földre, ahol remélhetőleg nem tudnak visszamászni, a levelekre.

 

 

Hydrangea paniculata betegségei

Számos betegség befolyásolhatja a bugás hortenzia szárát és lombját és ezek közül sok más fajokat is érint.

 

Bakteriális gyulladás

A Xanthomonas campestris bakteriális foltot okoz és ez a betegség sötét, szögletes, vízzel átitatott foltokként jelenik meg, amelyek megfertőzik a leveleket és végül elpusztíthatják őket.

Távolíts el a beteg leveleket és kezeld a növényeket rézpermettel.

 

Lisztharmat

A lisztharmat homályos fehér penészt okoz a levelek mindkét oldalán, és esztétikailag csúnya.

Távolítsd el a fertőzött ágakat és leveleket és ha úgy tűnik, hogy ez nem segít, megpróbálhatsz rézpermetet alkalmazni.

 

 

A legjobb felhasználási módok

Akár példányként, csoportosan, sövényben, szegélyként vagy nyílt erdei kertben ültetve, ez egy gyönyörű növény.

A nyár végi színpír még ősszel is érdekessé teszi kertedet, a száraz rozsda vagy a rózsaszín tónusú bézs színű virágok pedig télen megmaradnak és szépen gyűjtik a havat.

A szárakat lenyűgöző vágott virágként is felhasználhatod, akár csokorban, akár önmagában egy nagy vázában. És mivel jól száradnak, próbáld meg a virágokat szárított virágkötészetben is használni.

 

 

A Panicle Hydrangea a színek világát kínálja

A színváltó virágoktól a ragyogó őszi lombokig a bugás hortenzia mindig szépíteni fogja kertedet. Szívós a 3. zónában és számos méretben és rózsaszín színkombinációban kapható és már az 1800 -as évek óta díszítí a kerteket.