Legjobb kerti Üvegház típusok tesztje: Teljes útmutató a választáshoz

A kertben felállított üvegház segítségével jelentősen kitolhatod a mezőgazdasági időszakot, illetve olyan mikrokörnyezetet teremthetsz, ahol a különböző zöldségek és virágok szívesebben növekszenek.

Ám a hatalmas kínálattól könnyen össze tud zavarodni az ember, hogy pontosan melyik is illene leginkább az igényeihez.

Ebben a cikkben sorra vesszük a x legjobb lehetőséget, amivel az üvegházak kínálata kecsegtet.

Ezenkívül felsorakoztatjuk azon érveket és ellenérveket, amelyeket neked is végig kell gondolnod mielőtt végelegesíted a döntésed; majd bemutatunk neked néhány hasznos kerti kiegészítőt és a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is megválaszoljuk.

 

 

Legnépszerűbb üvegház típusok – kedvenceink

Itt összegyűjtöttük a legnépszerűbb és a legjobbra értéklet üvegházakat, vagy ahogy sokan nevezik melegház. 

Itt találni fogsz polikarbonát, fólia és üveg típusú üvegházakat is.

 

vidaXL melegház 8 polccal 143 x 143 x 195 cm – polikarbonát fóliasátor

vidaxl melegház

Ez a típusú üvegház készlet egy sokoldalú kertészeti létesítmény, amely támogatja a magvak, gyógynövények, virágok, zöldségek és bármely más kívánt növény növekedését. Könnyen összeszerelhető, kezelhető és karbantartható. Világos használati útmutatót tartalmaz, és nem igényel további eszközöket a beállításhoz.

Erős ötött acél keretek tartják össze, és további rögzítési rendszerrel rendelkezik, beleértve a köteleket és a horgonyhorgokat. Átlátszó PVC borítással van ellátva, amely napfényt enged a növényekhez, miközben védi őket a kártevőktől és a szélsőséges időjárási viszonyoktól.

Az üvegház nyolc erős polccal rendelkezik, amelyek a kerethez vannak erősítve, hogy ne boruljanak fel. A polcok bőséges helyet biztosítanak edények, tálcák és ültetvények számára. Felállítható a szabadban, a kertben, a gyepen vagy a kertben, vagy a teraszon is.

Kattints ide az aktuális árért

 

Előnyök
 • Könnyen beállítható
 • Könnyű és hordozható
 • Bőséges hely van a kertészkedéshez
 • Kertészeti tevékenységek széles skálájára használható
Hátrányok
 • Talán nem annyira tartós
 • A polcok lehetnének erősebbek, de az átlagos növényládák nem okoznak neki gondot

 

 

Fólia melegház 18 m² 600 x 300 x 200 cm

fólia melegház 18m2

Ez a fólia melegház ideális nagy növények termesztéséhez. Tágas, mégis könnyű és tartós. A növényház extra stabilitásáról a strapabíró, rozsdamentes acélváz gondoskodik, amely középső sínekkel van megerősítve a további szilárdság érdekében. 

A nagy teherbírású keretet három sarkú és négy sarokcsuklóval bővítették, így nem kell csavarokat használni. Az ízületek stabilabbá teszik az üvegházat is. A stabilitás növelése érdekében további rögzítő tartozékokat, például karókat és súlyokat használhatunk.

A melegház 140 g/m² PE hálószövetből készült, ami 25%-kal nehezebb, mint a konkurens márkák szabványos hálószövetei; ezért jobban ellen is áll a környezeti hatásoknak. 

A borítás túl hosszú széleit a talaj alá temethetjük, vagy komposzttal vagy kőzetekkel boríthatjuk, hogy a helyükön maradjon még zord időjárási körülmények között is, például viharok és erős szél esetén. Ez távol tartja az üvegházat a kis állatoktól, mint a madarak, mókusok és nyulak.

Ez a melegház egység két ajtóval rendelkezik, elöl és hátul felcsavarható, dupla cipzáras ajtó, hogy könnyen hozzáférhessenek az üvegház mindkét oldaláról.

Az ajtók lehetővé teszik a levegő keringését, és bezárhatók, hogy távol tartsák a magas páratartalmat. Mindkét ajtó hálós szellőzőnyílással rendelkezik, míg az oldalakon négy hálószellőző nyílás található, mindegyik a megfelelő szellőzés érdekében.

Könnyen felszerelhető, és minden szükséges szerelési alkatrészt és kézikönyvet tartalmaz. A beállításhoz azonban további segítségre lehet szüksége. 

Kattintsd ide az aktuális árért

 

Előnyök
 • Elég tágas nagy növények számára
 • Erős és masszív kialakítású
 • 10 szellőzőnyílással rendelkezik a megfelelő szellőzés érdekében
 • Két cipzáras felhajtható ajtó a könnyű hozzáférés érdekében
Hátrányok
 • Szélsőséges környezetben további rögzítési rendszerekre lehet szükség
 • nagy hó súlya gondot okozhat

 

 

Polikarbonát antracitszürke alumínium melegház 2,47 m²

polkarbonát melegház

Ha egy sorházban vagy egy kis kerttel rendelkező házban élsz, akkor ez az üvegház a legjobb megoldás. 

Elhelyezhetjük ezt az üvegházat az udvar sarkában, anélkül, hogy túl sok helyet foglalna el, vagy feltűnést keltene a kertben. Az UV-álló burkolat alumínium vázhoz csatlakozik, így ez az üvegház szilárd és hosszú élettartamú.

Jó dolog a tolóajt, ami növeli a rendelkezésre álló teret az üvegházban. Bár ez az üvegház nem elég nagy ahhoz, hogy egy egész veteményeskertet fenntartsunk, jó választás azoknak a kertészeknek, akik egész évben virágot szeretnének ültetni és átültetni a kertbe.

A barázdált felület lehetővé teszi a víz hatékony elvezetését, a tetőszellőző pedig optimális szellőzést biztosít a meleg napokon.

Javasoljuk, mint a legjobb ár -érték arányú választást ebben a polikarbonát melegház kategóriában.

Kattints ide az aktuális árért

 

Előnyök
 • Alumínium szerkezet a stabilitáshoz
 • Könnyű belépés a helytakarékos tolóajtóval.
 • Tartalmaz egy esőcsatornát az esővíz összegyűjtéséhez a növények számára.
Hátrányok
 • A vékony polikarbonát elemek megrepedhetnek jégesőben.
 • Összeszereléshez több idő kell.

 

 

Antracitszürke polikarbonát alumínium melegház 3,97 m³

Ha különösen egy hátsó udvarra tervezett üvegházat szeretnél, akkor ez a típus a legjobb választás ebben a kategóriában. Ez illeszkedik a ház, a garázs, a külső fal vagy bármely más szerkezet hátuljához, amelyhez rögzíteni szeretnéd.

2,41 m² alapterületű. Sok növény fér el benne, és nagyszerű megoldást kínál növényei hidegtől való védelmére. Többféle méretben is elérhető.

A télikert masszív és karbantartást nem igénylő alumínium szerkezettel rendelkezik az extra stabilitás érdekében. A tetőszellőző optimális szellőzést biztosít a forró napokon. A tetőpanelek fémkapcsokkal rögzülnek, biztosítva a tartósságot és a hosszú távú használatot.

Mivel maga az épület vagy szerkezet alátámasztása mellett erős, az üvegház strapabíróbb a viharok és az időjárás viszontagságai ellen.

A sima tolóajtó segít a házon belüli teljes tér kihasználásában. A tetőnyílás biztosítja az állandó légáramlást, ami rendkívül fontos az üvegház sikeres működéséhez, és a tolóajtóval együtt lehetővé teszi a teljes keresztirányú szellőzést.

Kattints ide az aktuális árért

 

Előnyök
 • Erős, tartós polikarbonát panelek
 • Kis helyet foglal el
 • Kompakt kialakítás
 • Rozsdamentes alumínium és falra szerelhető
Hátrányok
 • Nehéz összeszerelni segítség nélkül

 

 

Nagyméretű hordozható kültéri fólia melegház bejárattal

fólia melegház

Ha azt tervezed, hogy nagy növényekkel szeretnéd megtölteni a melegházat, anélkül, hogy kompromisszumot adnál a könnyűség és a tartósság terén, akkor érdemes fontolóra venned ezt a típust. A Hordozható üvegház nagyobb méretben, amely lehetővé teszi a nagy növények megfelelő növekedését.

A melegház teteje átlátszó, így a napfény zavartalanul érheti a növényeket és a virágokat. UV-álló és fagyálló, így az időjárás viszontagságai által okozott kár csak minimális lehet. Szakadásálló is, így remek alternatívája lehet a hagyományos üveg melegházaknak.

A porbevonatú acél keret, beleértve a középső síneket, további erőt biztosít, és hosszabb élettartamot biztosít.

A könnyű belépés érdekében cipzáras bejárattal lett ellátva és szellőztető nyílások is találhatók rajta.

Vihar ellen érdemes további óvintézkedéseket tenni, pl. stabilabban lerögzíteni.

Kattints ide az aktuális árért

 

Előnyök
 • Kiváló stabilitás szeles területeken
 • Masszív, hosszú élettartamú burkolatok
 • Könnyen beállítható
 • Nagy hely a nagyobb hozam érdekében
Hátrányok
 • Nem alkalmas az extrém téli hidegben

 

 

Kis üvegház teraszra

kis üveghaz teraszra

Ez egy kisméretű, három szintes üvegház-készlet, amely leginkább alkalmas kis helyiségekhez, akár a teraszon, az erkélyen, akár a kertben.

Ez a mini melegház sokféle növény ültetésére és termesztésére használható, beleértve a zöldségeket, virágokat, hagymás növényeket, egzotikus növényeket, szobanövényeket stb. Mindezek mellett a legalkalmasabb a vetőmag szaporítására, mivel kedvező környezetet teremt és védi a törékeny növényeket.

Keretei acélcsőből készülnek, amelyek könnyen és szilárdan illeszkednek egymáshoz. Átlátszó PVC borítja, amely elegendő napfényt enged be az egységbe. Összecsukható, cipzáras ajtóval rendelkezik, amely könnyű hozzáférést biztosít a növényekhez.

Kattints ide az aktuális árért

 

Előnyök
 • Könnyű és hordozható
 • Ideális kis terekhez
 • Egyszerű és könnyen összeszerelhető
 • Kertészeti igények széles skálájára használható
 • Elég megfizethető
Hátrányok
 • Szükség lehet további rögzítésre, hogy stabilak maradjanak a polcokat a kereten

 

 

Sok sok további típus létezik, különböző méretekben. Nézz körül itt >>>
 

 

 

Vásárlási útmutató az üvegházakhoz

A cikk további részében minden szükséges információt megosztunk veled, amit tudni érdemes a számodra legmegfelelőbb üvegház szett vásárlásához.

Miért lehet szükséged egy üvegház szettre?

Számos oka lehet annak, ha valakinek szüksége támad egy üvegházra, beleértve azt is, ha valakinek fontos szempont a kertészkedés, esetleg újonnan vág bele és kis léptékben szeretne kísérletezgetni.

A legtöbb ember esetén azonban az első számú indok, hogy időjárástól vagy évszaktól függetlenül, kontrollált környezetben tudja nevelni a terményeit.

Például, ha lelkes önjelölt kertészként saját magad termelnéd meg az otthon elfogyasztott organikus zöldséget, akkor ez a projekt üvegház nélkül az extrém időjárási körülmények okán könnyen kudarcba fulladhat.

Másrészről pedig azon emberek esetében, akik viszonylag kis területen termesztenek növényeket eladási célra, nagyon fontos, hogy az extrém időjárási körülmények az üzleti tevékenységüket ne befolyásolhassák.

 

 

Üvegházak előnyei

Az alábbiakban olvashatod az üvegházak legnagyobb előnyeit:

 1. Lehetővé teszik, hogy egész évben legyen termés. Az üvegházak által egész évben be tudod folyásolni az időjárást. Éppen azért legyen nyár vagy tél, a termelt növények igényei szerint, Te tudod beállítani a hőmérsékletet.

 2. Az üvegházak az élősködők és fertőzések megfékezésében is nagy segítséget jelentenek. Az üvegház akár egy pajzs, védelmet nyújt a termésnek az olyan kártékony állatokkal és kártevőkkel szemben, mint a madarak, a vakondok, a kutyák stb.

 3. Az üvegházak megvédik a törékeny növényi kezdeményeket, a palántákat és a hajtásokat. A heves esőzések, a jégesők és a viharok könnyen kárt tehetnek a gyenge, éppen csak növekedésnek indult vagy még csírázó termésekben, az üvegház azonban képes a megfelelő védelem biztosítására.

 4. Növeli a termelést. Az üvegházban megteremtődő ellenőrzött környezet.

 

 

Az üvegház használatának lehetséges negatívumai

Míg az üvegházak használatának vannak nyilvánvaló előnye, néhanapján azonban hátrányokkal is szembe találhatjuk magunkat. Vegyük végig a lehetséges nehézségeket:

 • Drága lehet a felállítása. Az üvegházak ára a méret és alapanyag függvényében eltérhet. Bár az olcsóbb üvegházakat akár 100 dollárért is beszerezheted, a hatalmas és míves kidolgozású üvegházakért akár dollárezreket is elkérhetnek.

 • Magas működtetési költségek. Az üvegház ideális működéséhez és a termények élettartamának megőrzéséhez be kell szerezned néhány szükséges kelléket.

 • Folyamatos ellenőrzést igényel. Egy üvegházban folytatott kertészkedés sokszor igen időigényes tevékenység, hiszen ez a körülmények folyamatos ellenőrzésével és azoknak a finomításával jár együtt.

 

 

Miért kellene fontolóra venned egy üvegház szett beszerzését?

Az üvegházak az alábbi okok miatt jelentenek megfelelő alternatívát az otthoni kertészkedésre:

 • Bár hatékonyságuk hasonló, az üvegház szettek olcsóbbak, mint a hagyományos társaik.

 • Olyan modern technológiai újításokkal vannak felszerelve, amelyek elősegítik a növények növekedését.

 • Könnyen felállíthatók és működtethetők.

 • A fenntartásuk egyszerű és költséghatékony.

 • Különböző kiegészítőkkel személyre szabhatod az üvegházak működését.

 • A saját kertészeti szükségleteid nyomán különböző kialakítású és méretű üvegházak közül választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet.

 

 

Üvegházak típusai

Az üvegházak a következőképpen kategorizálhatóak a rendeltetésük, a hőmérséklet szintjük, a stílusuk, valamint az építésük módja alapján:

Üvegház típusok a felhasználásuk alapján:

 • Hidegvázas. Ezek a közepes méretű, hordozható üvegház szettek tetszés szerint, az éppen csírázó vagy sarjadó növényeket rejtő ágyások fölé helyezhetők, ezzel védve őket a különböző kártevőktől, állatoktól, illetve a zord körülményektől, így biztosítva ideális körülményeket a számukra a növekedéshez. Leggyakrabban a tavaszi időszakban használatosak, hiszen képesek megvédeni a csírázó palántákat a fagytól és a hideg esőtől.

 • Kezdő üvegházak. Ezek lehetnek kicsik esetleg közepes méretűek. Ezek a szettek kifejezetten a magok csíráztatására szolgálnak, hogy a megerősödött növényi kezdemények innen később a szabadba, a kertbe vagy a farmra kerülhessenek. Gyakran áttetszőek és világosak, annak érdekében, hogy beengedjék a napfényt, ami döntő fontosságú a szaporításhoz.

 • Termelő üvegházak. Ezek tipikusan hatalmas méretű üvegházak, amelyeket egész évben növények termesztésére használnak. Felhasználhatóságuk sokoldalú, szolálhatják növények csíráztatását, védelmét, termesztését, illetve a betakarítás előkészítését is.

 

Üvegház típusok a hőmérséklet szintje alapján:

 • Forró üvegház. Az angol nyelvben gyakran hivatkoznak rá “forróházként”. Hiszen a benti hőmérséklet általában 18-21 fok vagy magasabb. Ezek a legalkalmasabbak arra, hogy trópusi és egzotikus növényeket neveljenek bennük. Természetesen ezekben fűtési rendszer működik a magas hőmérséklet előidézésére.

 • Meleg üvegház. Ezen házak átlaghőmérséklete 10-12 fok között mozog. Itt kinti növényeket szoktak nevelni. Jóllehet ezek fűtéssel és a növekedést elősegítő fénnyel vannak felszerelve, hogy a tél során is fent tudják tartani a kívánt hőmérsékletet.

 • Hideg üvegház. Ezeket fagymentes üvegháznak is szokták nevezni. A belső hőmérséklete általában 4,5-12 fok között ingadozik. Használatuk a csírázó magok és növekedésnek indult növények védelméhez javasolt. Sem fűtés, sem lámpa nem szükséges hozzá.

 

Üvegház típusok a stílusuk alapján:

 • Klasszikus vs. modern üvegház. Amennyiben az üvegházat az ingatlanod mellé tervezed felépíteni, úgy figyelj arra, hogy a stílusuk egységet alkosson. Például, egy lapostetős otthon mellé egy ugyanilyen konstrukciójú üvegház passzolhat.

 

Üvegház típusok a struktúrájuk alapján:

 • Üvegházak szettjei. Léteznek olyan előre összeszerelt, szállítható üvegházak, amelyek könnyű felállítani. Ezek elérhetőek különböző stílusban, méretben és specifikációkkal, természetesen különböző árkategóriában is. Míg néhány modellt te magad is könnyedén összebarkácsolhatsz, addig néhány komplexebbhez professzionális segítség szükségeltetik.

 • Szabadonálló vs. hozzá illesztett üvegházak. Míg a szabadonállókat bárhová önállóan leteheted, addig az utóbbiakat valamilyen már meglévő szerkezethez vagy épülethez kell csatlakoztatni. Például, rögzítheted a főház egyik oldalához az egyszerű ellenőrzés érdekében. Ez abban is segíthet, hogy a téli időszakban melegen tartsa az üvegházat. Másrészről egy szabadon álló üvegházat bárhová letehetsz a ház közelébe vagy akár nagyobb távolságra is.

 

 

Az üvegházakhoz és az üvegház szettekhez használt anyagok

Az üvegház előállításához használt anyagok típusának feltárásakor a burkolat és a keret leggyakoribb anyagait vizsgáljuk meg.

 

Az üvegházak borításához leggyakrabban használt anyagok

Az üvegházak borításának kulcsfontosságú szerepe van a termények növekedését serkentő megfelelő mennyiségű fény és hőmérséklet átengedésében.

Az üvegház megfelelő borításának kiválasztásakor, figyelembe kell venni mennyi fényt engedjen be és mennyire melegedjen fel. Az anyag alkalmasságát meghatározza a tartóssága, ellenállóképessége, az ára és hajlékonysága is.

Hagyományosan az üvegházak üvegből készültek. Ám az évek elteltével, ahogy fejlődött a technológia újabb és újabb borítások kerültek kifejlesztésre:

 • Üvegszál. Az üvegszál általában átlátszó és megfelelő mértékben engedi be a fényt az építménybe. Az üvegnél magasabb a hőmegtartó képessége. Kívülről egy zselébevonattal rendelkezik, amely megvédi a hőkárosodástól, így az üvegszálas üvegházak akár 10 évig is kitarthatnak. A szerkezet szilárdságához az üvegszálas burkolatok általában hullámosak. Idővel a napsugárzás és a szennyeződés hatására, ezek az átlászó üveglapok karcossá válnak és megsárgulnak.

 • Edzett üveg. Ez az anyag tartós, ütésálló, valamint ellenálló a szélsőséges hőmérséklet-változásokkal szemben. Ezek általában 3 mm vastagok, de a 4 mm-es is megfelelő lehet, ha extra szilárdságra és szigetelésre vágynál. Mivel könnyen törik, az építkezés során ügyelj arra, hogy a szélek rendesen illeszkedjenek. Az edzett üveg burkolat tiszta, átengedi a fényt, ám a diffúziót nem teszi lehetővé. Ez azonban drágább, mint a polikarbonát panelek.

 • Polikarbonát panelek. Összehasonlításban ezek is ugyanolyan pillekönnyűek és csúcsminőségűek, akár 15 évig is kitarthatnak. Bár ugyanolyan tiszta, mint az üveg, tartósságában és karcállóságában is vetekszik vele. Az egyrétegű polikarbonát panelek azonban nem tartják a hőt. A többrétegű panelekkel javítani lehet a hővisszatartó képességet. A háromrétegű polikarbonát panelek akár a nagyobb hóviharokkal szemben is ellenállóak tudnak lenni.

 • Polietilén fólia. Az UV-védelemmel ellátott polietilén fóliák kifejezetten előnyösek az üvegházak burkolásához. Hiszen ezek olcsók, könnyen telepíthetőek és karbantarthatóak, ráadásul a hőt is megfelelően tartják. A polietilén fóliák áttetszőek, éppen ideálisak, ha szórt fényt szeretnél teremteni. Ha további merevséget, de nagyobb rugalmasságot szeretnél, akkor érdemes dupla polietilén fóliát választani.

 

 

Üvegházak vázához leggyakrabban használt anyagok

Az üvegházak váza adja a szerkezet merevségét és tartja a össze a konstrukciót. A piacon a következő üvegházkeret típusok találhatók meg:

 • A kellően vastag fa tartós és masszív. A legtöbb hobbi barkácsoló a fát részesíti előnyben, mivel ez a legkönnyebben hozzáférhető anyag. Bár a fa könnyen rohad, főleg olyan helyeken, ahol a talajjal érintkezik vagy sok nedvességnek van kitéve.

 • Aluminum. Az aluminum erős, de mégis könnyű. Ezenfelül rozsdaálló és az életciklusa is hosszú. Éppen ezek a tulajdonságok miatt használják leggyakrabban az alumíniumot az üvegházakhoz. A hőszigetelésre azonban nem alkalmas, a váz mentén kiszökhet a hő.

 • Acél. Az acél erős, ellenálló, nehéz és relatíve olcsó. Az acél a polietilén fóliával együtt működik a legjobban, a többi anyaggal kevésbé párosítható. Az acélváz szállítása azonban nehézkes. A legnagyobb kereskedelmi üvegházak általában acélból készülnek.

 • Gyanta. A műgyanta lassan átveszi az alumínium szerkezetek helyét, hiszen könnyű, esztétikailag vonzó, olcsóbb és jobb a hővisszatartása. Mivel a műgyanta erősebb, mint az alumínium és az acél keretek, ezért rövid távon ezek a legalkalmasabbak. Az anyag hátránya, hogy érzékeny az UV-sugárzással szemben.

 

 

Elengedhetetlen üvegház-kiegészítők

Bár az üvegház beszerzése az első lépés az egész éven átívelő növénytermesztéshez, azért van még néhány nélkülözhetetlen kellék, ami segítségével az optimális körülmények fenntarthatóak. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb üvegházak tartozékait:

 1. Üvegházak hűtése. Ide sorolhatók a fűtőberendezések és az automatikus zsalugáter, amelyek képesek a megfelelő mennyiségű hőt előállítani az egységen belül.

 2. Öntözőrendszer. Az öntözőrendszerek széles választéka elérhető, beleértve a csepegtetőrendszereket, a csatornarendszereket és a szórófejeket is. Az locsólócsövek esetén a szórófejek a legnépszerűbbek. Ezek bizonyos időközönként pici vízcseppeket bocsátanak ki a növényekre. Másrészről, nagyobb üvegházakban a csepegtetős és csatornás rendszerek sokkal megbízhatóbban működnek.

 3. Kártevőirtó berendezés. Ezt a célt szolgálhatja például, egy egyszerű drótháló is, amely távol tartja a rovarokat és a poloskákat. Egyéb kártevőirtó kiegészítő lehet a csigacsapda, a vegyszer, a rovarhotel stb. is.

 4. Állvány- és polcrendszerek. A termelt növények fajtájától, az üvegház méretétől és a preferenciáktól függően széles választék áll az érdeklődők rendelkezésére. Ide sorolhatók a két-, három- vagy négyszintes álló egységek, a termesztőállványok, a vetőtálcák, a hajtató tálcák és kertészeti asztalok. Ezenkívül a polcok és padok rendszert tudnak teremteni az üvegházakban.

 5. Rögzítőrendszerek, például a horganyzott acél merevítők. Megerősítik a vázat és az egész szerkezetet, hogy az erős szél vagy nagyobb zivatarok ne legyen védtelen az üvegház.

 6. Világítás. Ezek biztosítják és egyúttal szabályozzák is az üvegházban a fény mennyiségét. Bár sok esetben a természetes fény elegendő, más esetekben, mint például éjszaka és télen szükség lehet további megvilágításra is.

 7. Digitális hőmérő és termosztát. A digitális hőmérők ellenőrzik és mérik a hőmérsékletet, miközben az előre beállított optimális feltételeknek megfelelően szabályozzák is azt.

 8. Üvegházak borítása. Bár a legtöbb esetben az üvegház szettekhez borítás is tartozik, előfordulhat, hogy ez elszakad vagy megreped, ami akár az összes alkatrész cseréjével is járhat. Érdemes a meglévő borítást árnyékolással ellátni, így szabályozva a hő, a fény és az árnyék egyensúlyát.

 9. Takarító eszközök. Ezekkel a létfontosságú eszközökkel tartható fenn az üvegház egészében létfontosságú higiénia. Akkor is hasznosak, ha a vázra vagy burkolatra esetlegesen vízcseppek csapódtak volna ki, ezzel megakadályozhatod a penész és rozsda megjelenését.

 10. Üvegházak szellőztetőrendszere. Ezek lehetnek bonyolult szellőztető rendszerek, például automatizált légkondicionálók vagy egyszerű, kézi működtetésű ventilátorok, amelyek segítenek az üvegház megfelelő szellőzésében.

A további gyakori üvegházi felszerelések közé tartoznak a növények címkéi, a vetőmag-tároló zacskók, a kertészeti készleteek, a papírcserép-készítő, a kertészeti napló, a digitális időjárás-állomás stb. Néhány üvegház szett esetében a készlet részei a szükséges kiegészítők,ám más esetekben külön kell megvásárolni azokat.

Érdekelhet: Legjobb fém kerti tároló

 

 

A tényezők, amelyeket egy üvegház szett megvásárlása során meg kell fontolni

Az alábbiakban olvashatod azokat a fontos tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a legmegfelelőbb üvegház szett megvásárlásakor.

 1. Preferált méret. Ez a tervezett gazdálkodás léptékétől függ, illetve az üvegház számára elérhető szabad terület nagyságától.

 2. Milyen célra fogod használni az üvegházat. Ez egy kritikus faktor, ami meg fogja határozni a kiválasztandó üvegház fajtáját és méretét.

 3. Az üvegház szett helye. Az üvegház helye meg fogja határozni, hogy mennyi napfény fog bejutni az egységbe. Következésképpen, ez be fogja folyásolni az alkalmas bevonat kiválasztását, illetve a további világítás szükségességét. Ezenkívül a teraszokon vagy erkélyeken végzett beltéri kertészkedéshez egy kisebb egység jobban megfér.

 4. Időjárási viszonyok a területen. Amennyiben olyan térségben élsz, ahol a viharok, havazás és az erős szél mindennapos jelenség, akkor gondoskodj arról, hogy az üvegházad elég szívós és időjárásálló legyen.

 5. Könnyű felállítani. Az üvegház szettekkel könnyebb lesz a dolgod, mert könnyű felállítani őket és ráadásul hordozhatók is. Derítsd ki, melyik készlet számít a legegyszerűbben kezelhetőnek és mihez tartozik minden szükséges elem és egy kézikönyv. Egyes egységek felállítása professzionális szakembereket igényelhet, míg mások összeszerelése könnyű, akár önállóan is, esetleg egy vagy két ember segítségével abszolválható feladat.

 6. Helyi szabályozás. Járj utána, hogy vajon engedély köteles e a lakóhelyeden egy üvegház felállítása.

 7. A megvásárolandó márka megbízhatósága. Ellenőrizd a megvásárolni kívánt üvegházhatású készlet hitelességét. Nézd át az interneten róluk megjelent véleményeket. Tudd meg, hogy a gyártó vállal-e garanciát és tartja is a szavát.

Az üvegház remek eszköz a kertészeti kapacitások növelésére. Lehetővé teszik az egész éves gazdálkodást és a termelés maximalizálását. Amikor a megfelelőről határozol, először mérlegeled az igényeidet.

Ez segíteni fog meghozni a kritikus döntéseket, az elhelyezkedését, a megfelelő méretet és más fontos jellemzőket illetően. Éppen ezért vásárláskor pontosan tudni fogod, mit keresel és könnyű dolgod lesz megszerezni azt. Jó kertészkedést!