A legjobb magaságyás: Tippek a tökéletes választáshoz

A magaságyás egyre népszerűbb választás a kertészek körében, hiszen számos előnyt kínál, mint például a talaj minőségének javítása, a kártevőkkel szembeni védelem és a könnyebb hozzáférés.

Ebben a leírásban megvizsgáljuk a legjobb magaságyás típusokat, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál és milyen növényeket ültethetünk ezekbe az ágyásokba. Emellett tippeket és gyakran ismételt kérdéseket is találsz a cikk végén.

 

 1. LEgjobb lépcsős magaságyás: Lépcsős tömör fenyő növénytartó 78x78x27 cm
 2. Legjobb fűszernövényeknek: tömör akácfa kerti magaságyás 60 x 60 x 15 cm, 9 rekeszes
 3. Legjobb virágültető: tömör fenyőfa növénytartó polccal 54×34,5×81 cm
 4. Népszerű gurulós: Gurulós fehér polyrattan kerti magaságyás 4 kaspóval 80 x 22 x 79 cm
 5. Legjobb több szintes, ha magasra akarod építeni: 3-szintes tömör akácfa kerti magaságyás
 6. Legjobb rácsos kivitel: tömör akácfa magaságyás ráccsal 85 x 38 x 150 cm
 7. Legjobb minimál dizájn: szürke WPC kerti magaságyás 75 x 40 x 75 cm

 

 

Legjobb magaságyás: népszerű típusok

 

Kép Termék Előnyök Ár
tömör akácfa kerti magaságyás 60 x 60 x 15 cm tömör akácfa kerti magaságyás 60 x 60 x 15 cm
 • Anyaga: tömör akácfa vékony olajbevonattal
 • Mérete: 60 x 60 x 15 cm (Ho x Szé x Ma)
 • 9 rekesszel
Kattints ide az aktuális árért
3-szintes tömör akácfa kerti magaságyás 3-szintes tömör akácfa kerti magaságyás
 • Anyaga: tömör akácfa vékony olajbevonattal
 • Méretei: 70 x 41 x 115 cm
 • 3-szintes
Kattints ide az aktuális árért
Lépcsős tömör fenyő növénytartó 78x78x27 cm Lépcsős tömör fenyő növénytartó 78x78x27 cm
 • Tömör fenyőfa
 • lépcsős kialakítás
 • erős váz
Kattints ide az aktuális árért
tömör fenyőfa növénytartó polccal 54x34,5x81 cm tömör fenyőfa növénytartó polccal 54×34,5×81 cm
 • Tömör fenyőfa
 • bőséges hely
 • praktikus polc
Kattints ide az aktuális árért
Gurulós fehér polyrattan kerti magaságyás 4 kaspóval 80 x 22 x 79 cm Gurulós fehér polyrattan kerti magaságyás 4 kaspóval 80 x 22 x 79 cm
 • 4 kerékkel
 • Ellenáll az időjárás viszontagságainak
 • 4 db műanyag kaspó
Kattints ide az aktuális árért
tömör akácfa magaságyás ráccsal 85 x 38 x 150 cm tömör akácfa magaságyás ráccsal 85 x 38 x 150 cm
 • Virágtartó dobozt és rácsot tartalmaz
 • tömör akácfa olajos felületkezeléssel
 • Mérete: 85 x 38 x 150 cm
Kattints ide az aktuális árért
szürke WPC kerti magaságyás 75 x 40 x 75 cm szürke WPC kerti magaságyás 75 x 40 x 75 cm
 • fa-műanyag kompozitból készült
 • időjárásálló
 • több méretben
Kattints ide az aktuális árért

 

 

Magaságyás típusai

A magaságyások többféle formában és anyagból készülhetnek. Néhány népszerű lehetőség a következők:

 1. Fából készült magaságyások: A fából készült ágyások természetes megjelenésükkel illeszkednek a kertbe, és többféle méretben és stílusban kaphatók. A leggyakrabban használt fafajták közé tartozik a cédrus, a borovi fenyő és a tölgy.
 2. Műanyag magaságyások: A műanyag ágyások könnyű súlyuk és alacsony költségük miatt vonzóak. Bár nem olyan esztétikusak egyesek szerint, mint a fából készült változatok, az időjárásnak ellenálló anyaguknak köszönhetően hosszú ideig szolgálhatnak.
 3. Fém magaságyások: A fémből készült ágyások tartósak és rovarállóak. Galvanizált acélból vagy alumíniumból készülnek, és gyakran hosszú élettartammal rendelkeznek. A fényes felületek azonban növelhetik a hőmérsékletet az ágyásban, ezért fontos a megfelelő növényválasztás.
 4. Tégla vagy kő magaságyások: A téglából vagy kőből épített ágyások drágábbak lehetnek, de kiemelkedő esztétikai értékkel bírnak. A masszív szerkezeteket általában tapasztalt kertészek vagy kőművesek építik, és a jól megtervezett ágyások évtizedekig is állhatnak.

 

 

magaságyás a kertbe

Magaságyás kiválasztásának szempontjai

A tökéletes magaságyás kiválasztásánál figyelembe kell venni több szempontot is:

 1. Anyag: Ahogy fentebb említettük, a magaságyások különféle anyagokból készülhetnek. Gondold át, hogy melyik anyag illik leginkább a kerted stílusához és mennyit vagy hajlandó költeni rá. Az anyag választásánál érdemes figyelembe venni az időjárásállóságot és a karbantartási igényt is.
 2. Méret és alak: A magaságyás mérete és alakja fontos szempont, hiszen a rendelkezésre álló helyet és a kívánt növények mennyiségét figyelembe véve kell választanod. Az L vagy U alakú ágyások például jól kihasználhatók a kert sarkaiban.
 3. Magasság: A magaságyás magassága is fontos tényező. Minél magasabb, annál kevésbé kell hajolgatnod a növények gondozása során. Viszont figyelned kell arra is, hogy túl magas ágyásban a növények megfelelő vízellátása nehezebb lehet.
 4. Drenázs: A jó vízelvezetés elengedhetetlen a növények egészséges fejlődése szempontjából. Ügyelj arra, hogy a választott magaságyás megfelelő drenázzsal rendelkezzen.
 5. Talaj minősége: A magaságyás előnye, hogy a talaj minőségét könnyebben ellenőrizheted és javíthatod, mint a hagyományos kertben. Válassz jó minőségű, tápanyagban gazdag talajt, amely elősegíti a növények egészséges fejlődését.

 

 

Mit érdemes ültetni ültetőládába?

A magaságyásokban számos növényt nevelhetsz, a zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a füszernövényekig. Néhány jó választás a magaságyásba:

 • Zöldségek: paradicsom, paprika, saláta, borsó, sárgarépa, cékla
 • Gyümölcsök: eper, málna, ribizli
 • Fűszernövények: bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, oregánó
 • Virágok: százszorszép, körömvirág, levendula

A magaságyásokban könnyebb megőrizni a növények közötti távolságot, amely elősegíti a megfelelő növekedést és egészséges fejlődést. A növények elrendezésekor vegyél figyelembe néhány fontos szempontot, mint például a növények magasságát, fényigényét és a kölcsönösen előnyös társításokat.

 

 

Tippek a magaságyások sikeres használatához

 1. Tervezd meg a kerted: Mielőtt nekilátsz az ültetőláda kialakításának, tervezd meg a kerted, és gondold át, hol szeretnéd elhelyezni az ágyásokat. Fontos, hogy a növények megfelelő napfényhez jussanak, és könnyen hozzáférhetőek legyenek a gondozás során.
 2. Keverj össze növényeket: A különböző növények kombinálásával elősegítheted a talaj tápanyag-utánpótlását, és természetes módon megelőzheted a kártevők megjelenését. A körömvirág például jó választás lehet a zöldségek közé, mivel távol tartja a kártevőket.
 3. Tartsd szem előtt a növények igényeit: A növények különböző igényűek a víz, a tápanyagok és a napfény tekintetében. A megfelelő növényválasztással biztosíthatod, hogy az ágyásban nevelt növények harmonikusan fejlődjenek együtt.
 4. Ügyelj a megfelelő öntözésre: A magaságyásban lévő növények gyakran több vízre szorulnak, mivel a talaj gyorsabban szárad. Ügyelj a rendszeres és egyenletes öntözésre, de kerüld a túlöntözést, amely a növények gyökereinek rothadását okozhatja.
 5. Karbantartás és trágyázás: A magaságyásokban a talaj gyorsabban kimerülhet, ezért rendszeres trágyázásra és karbantartásra lehet szükség. A komposztálás és a zöldtrágyázás segíthet fenntartani a talaj tápanyagtartalmát.

 

 

Tippek a magaságyás gondozásához

 1. Öntözés: A magaságyásokban lévő talaj gyorsabban száradhat, ezért rendszeres öntözésre van szükség. A csepegtető öntözőrendszer használata segíthet a vízfogyasztás csökkentésében és a növények egyenletes vízellátásában.
 2. Talajtakarás: A talajtakarás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, csökkenti a gyomnövekedést és javítja a talaj szerkezetét. Szerves mulcsanyagok, mint például a falevél, a szalma vagy a fűnyesedék, jó választás lehet.
 3. Trágyázás: A magaságyásokban lévő talaj tápanyagtartalma idővel csökkenhet, ezért rendszeres trágyázásra van szükség. A komposzt, a folyékony szerves trágya vagy a granulált ásványi műtrágya megfelelő lehet a növények igényeinek kielégítésére.
 4. Kártevők és betegségek elleni védekezés: A magaságyások előnye, hogy kevésbé érzékenyek a talajban élő kártevőkre és betegségekre. A növények rendszeres ellenőrzése és a megelőző intézkedések, mint például a növénytársítás és a biológiai védekezés, segíthetnek a problémák megelőzésében.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

1. Milyen mély legyen a magaságyás?

A mélység a növények igényeitől függ. A legtöbb zöldségnek és virágnak elegendő 30-45 cm mély talaj, de vannak olyan növények, mint a sárgarépa vagy a burgonya, amelyeknek mélyebb ágyásra van szükségük.

 

2. Milyen anyagból készült magaságyás a legtartósabb?

A fémből és a műanyagból készült magaságyások általában tartósabbak, mint a fából készült változatok, mivel kevésbé érzékenyek a rothadásra és a kártevőkre. A tégla- és kőágyások is rendkívül tartósak, de ezek magasabb költségekkel járhatnak.

 

3. Hogyan előzhetem meg a gyomnövények megjelenését a magaságyásban?

A gyomnövények megjelenését a magaságyásban egy réteg újságpapírral vagy kartonlapokkal lefedve megelőzheted. A réteg segít megakadályozni a gyomok növekedését, miközben átereszti a vizet és a tápanyagokat. A mulcsozás is hatékony módszer a gyomok ellen.

 

4. Mennyi időre van szükség a magaságyás előkészítéséhez?

A magaságyás előkészítése eltérő időt vehet igénybe, attól függően, hogy milyen anyagból és milyen méretben szeretnéd kialakítani. Egy egyszerű fa- vagy műanyag magaságyás elkészítése akár egy nap alatt is megoldható, míg a téglából vagy kőből épített ágyások több napig vagy akár hetekig is eltarthatnak.

 

5. Milyen előnyei vannak a magaságyásos kertészkedésnek a hagyományos kertészethez képest?

A magaságyásos kertészkedésnek több előnye is van, mint például a jobb vízelvezetés, a könnyebb talajművelés és a kisebb kártevőproblémák. Emellett a magaságyások kiválóan alkalmasak olyan területekre, ahol a talaj minősége nem megfelelő, vagy a vízelvezetés problémás.

 

Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés segített eligazodni a magaságyásos kertészkedés világában és megtalálni a számodra legjobb magaságyást. Ha további inspirációra és ötletekre van szükséged, látogass el a kertrendezés ötletek oldalunkra, és fedezd fel a lehetőségeket!