TOP 7 Legjobb metszőolló – különböző vágásokhoz

A kert jó formában tartása gondozást és munkát igényel, beleértve a rendszeres metszést is. Akár sűrű ágakat kell visszanyírnod, akár fűszernövényeket kell gyűjtened vacsorára, a munka gyorsabb és hatékonyabb lesz egy jó metszőollóval.

Bár a háztartási ollóra hasonlítanak, a kézi metszővágók papír és szövet helyett szárakat, cserjéket és ágakat vágnak át. Kipróbáltuk a következő metszőollót a kerti tájunkon, hogy megtudjuk, mindegyik hogyan teljesít a valós kertészeti helyzetekben.

A cikk későbbi részében olvasd el véleményünket, hogy megtudd, miért tekintjük a legjobb metszőollókat az egyes kategóriákban. De először megosztjuk azokat a vásárlási feltételeket, amelyeket a listánk szűkítéséhez használtunk.

 

 

TOP 7 Legjobb metszőolló

Ahhoz, hogy a legjobb választásnak minősüljön, a kerti metszőollóknak élesnek, a kívánt szár levágásához elég erősnek, tartósnak és csúszásmentes, kényelmes fogásúnak kell lenniük.

Az élesség, a könnyű vághatóság és a tartósság tekintetében a következő metszőollók a legjobbak a kategóriájukban. Egyikük biztosan szívesen látott tagja lesz minden kerti szerszámgyűjteménynek.

Kép Termék Előnyök Ár
Bellota kovácsoltvas metszőolló mellévágós Pro Line Bellota kovácsoltvas metszőolló mellévágós Pro Line
 • Univerzális
 • kovácsolt metszőolló, c
 • serélhető pengével.
Kattints ide az aktuális árért
Fiskars Plus metszőolló P541
Fiskars Plus metszőolló P541
 • beállítható kinyílás
 • Mellévágó penge
 • Ergonomikus FiberComp markolat
Kattints ide az aktuális árért
Bellota metszőolló INOX pengével Pro Line
Bellota metszőolló INOX pengével Pro Line
 • Szüretelő olló,
 • vékony INOX pengével
 • Méret: 186mm
Kattints ide az aktuális árért
Metszőolló virágokhoz, 6 Metszőolló virágokhoz, 6″, soft touch, proline
 • ideális virágokhoz
 • soft touch technológia
Kattints ide az aktuális árért
ProGarden Metszőolló racsnis 20cm, acél penge ProGarden Metszőolló racsnis 20cm, acél penge
 • acél penge ILAG bevonattal
 • A racsni könnyebb metszést tesz lehetővé
 • Hosszúság: 20 cm
Kattints ide az aktuális árért
ISKRA AKKUMULÁTOROS METSZŐOLLÓ M0E-6ET-7.2 ISKRA AKKUMULÁTOROS METSZŐOLLÓ M0E-6ET-7.2
 • Akkumulátor típusa: Li-ion battery (1,3Ah)
 • Vágási kapacitás: akár 1000 vágás
 • Penge: acél, ILAG bevonattal
Kattints ide az aktuális árért
Fiskars Plus metszőolló, rávágó P741 Fiskars Plus metszőolló, rávágó P741
 • makacs törzsekkel és ágakkal is megbirkózik
 • Rávágó penge elhalt ágak metszéséhez
 • Edzett, precíziósan csiszolt acélpenge
Kattints ide az aktuális árért

 

 

A metszőolló típusai

Az elsődleges ok, amiért az emberek bármilyen metszőollót használnak, az, hogy a száraz ágaktól megszabaduljanak és tisztában tartsák a kertet, de minden metszőollónak megvan maga előnyei és megfontolásai.

Először is vegye figyelembe a növényt vagy a vágás típusát, majd döntse el, hogy melyik metszőtípus a legmegfelelőbb a feladathoz. Sok kertésznek több pár metszőollója van, mivel a vágási feladatok nagyon eltérőek.

 

A mellévágó metszőollók

A legjobb metszőolló két éles pengével rendelkezik, amely a növényi szárakat és a kisebb faágakat képes átvágni amelyek elérik a 1.5 cm-t. A mellévágó metszőolló éles, tiszta vágásokat végez, amelyek elengedhetetlenek a növény egészségéhez, mivel a rongyos vágások betegségekhez vezetnek.

Ne használd a metszőollót a száraz és elhalt ágak vágására, mert ezzel elakadhat, vagy akár meg is rongálhatja a pengéket. Ezekhez a nehéz munkákhoz a metszőfűrész lehet a jobb választás.

 

Rávágó metszőolló

Az üllő metszőolló csak egy éles pengéje van, amely az álló alapon (üllő) lévő horonyba préselődik. A kis szárak és ágak (legfeljebb 1.5 cm átmérőjű) levágására tervezték az rávágó metszőollókat, nem pedig vágást, hanem zúzást, így alkalmasak száraz, elhalt ágak levágására, amelyek könnyen pattannak.

Az üllőmetsző használata nem ajánlott a puha zöld ágak és szárak esetében, amelyek az olló által összezúzódhatnak és kikophatnak.

 

Racsnis metszőolló

A racsnis metszőolló az üllős kialakításon alapulnak, de egy racsnis mechanizmussal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kisebb nyomást gyakoroljanak a pengékre, ugyanakkor nagyobb ágakat vágjanak le (akár 2 cm átmérőjű).

A fogantyúk félig összenyomása bekapcsolja a racsnis mechanizmust, nyomást gyakorolva a részben levágott ágra. A fogantyúk elengedésével a felhasználók új fogást kaphatnak a szorításhoz. A hagyományos üllőmetszőhöz hasonlóan a racsnis metszőollónak is jobban megfelel a száraz, elhalt ágaknak, mint a friss zöld ágaknak.
Akkus metszőolló

Az üllősként és metszősként kapható akkus metszőollók csökkentik a metszőolló használatával járó csukló- és kézfáradtságot. Más akkumulátoros szerszámokhoz hasonlóan az elektromos metszőollók is újratölthető akkumulátorral rendelkeznek.

Csak a fogantyúk enyhe megnyomására van szükség. Az elektromos metszővágó elvégzi a többit, gyorsan átvágja az akár 2.5 cm átmérőjű ágakat.

 

 

Mire kell figyelni a legjobb metszőolló kiválasztásakor

A különféle típusú ollók mellett más tényezőket is érdemes figyelembe venni, mint például a pengék készítéséhez használt anyag, az olló kialakítása ergonomikus és könnyen használható-e, valamint, hogy az ollók vannak-e biztonsági funkciókkal.

 

A penge anyaga

A metszővágó pengék többféle fémből készülnek, és különböző bevonattal rendelkeznek, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 • Rozsdamentes acél pengék: Így az ebből a fémből készült pengék nem rozsdásodnak vagy korrodálódnak. Bár jól vágják a zöld szárakat és ágakat, a rozsdamentes acélból készült pengéket nehéz élezni, ha egyszer eltompulnak. Emellett el is torzulhatnak, ha a felhasználó túl vastag ágakat próbál vágni.
 • Szénacél pengék: A szén keményítőanyag, így a szénacél pengék keményebbek és erősebbek, mint a rozsdamentes acélból készültek. A szénacél azonban valószínűleg rozsdásodik, ha az ollót nem tisztítják meg és nem szárítják meg kézzel a nedvességben gazdag zöld ágak vágása után. A szénacél pengék jó választás a kemény, elhalt ágak átvágásához.
 • Titánbevonatú pengék: A tartós, korrózióálló titánból készült bevonat a szénszálas pengéknek a rozsdamentes pengék rozsdaállóságát adja, így mindkét világ legjobb tulajdonságait kínálja. Vegye figyelembe, hogy a bevonat arany színt kölcsönöz.
 • Tapadásmentes pengék: A szénacél pengék teflonbevonata segít megakadályozni a szennyeződések és a nedv lerakódását, így hosszabb ideig tart a metszés, mielőtt a pengéket tisztítani kellene. A tapadásmentes bevonatú pengék számos metszőollóhoz kaphatók.

 

Fogantyúk

A metszőolló megfelelő típusú fogantyúja segíthet csökkenteni a kezek fáradtságát vastag ágak vagy szárak vágásakor. Sok metszőolló markolattal és ergonomikus kialakítással készül, míg mások megerősítettek, így kevesebb nyomás szükséges a növények átvágásához.

A további luxus érdekében egyes opciók még üvegszálat is tartalmaznak a tartósság érdekében, vagy ütéscsillapítást a kényelmesebb kertészkedés érdekében. Végül, mivel a motoros metszőollók automatikusan vágják át az ágakat és a szárakat, ezek a modellek általában gumibetétes markolatokkal rendelkeznek, amelyeket könnyű megfogni, és szinte semmilyen megterhelést nem okoznak a kéznek.

 

Rugós töltés

A háztartási ollóktól eltérően, amelyeket minden egyes vágáshoz kézzel kell kinyitni és becsukni, a metszőollók rugóval rendelkeznek, amely minden vágás után szétfeszíti a pengéket, így Önnek csak meg kell szorítania a fogantyút, hogy újra vághasson. Amikor metszőollót vásárol, keresse a biztonságosan rögzített rugót. Ha a rugó letörik, akkor a metszőollót úgy kell használnia, mint egy közönséges ollót.

 

Ergonomikus kialakítás

A kézi metszőollók használata sok ismétlődő kézmozdulatot igényel, ami csukló- és kézfáradáshoz vezethet. Sok gyártó kínál könnyen fogható fogantyúkat a fáradtság ellensúlyozására; keressen olyan fogantyúkat, amelyek illeszkednek a keze alakjához és kényelmesnek érzik.

 

Rögzítő mechanizmus

A legtöbb metszőollónak van egy reteszelő mechanizmusa, amely használaton kívül együtt tartja a pengéket. Ez egyrészt biztonsági funkció, másrészt az élezett penge élének védelmét szolgálja. A legnagyobb panasz a reteszelő mechanizmusokkal kapcsolatban az, hogy néha véletlenül (általában az ujjal vagy hüvelykujjal történő ütközés miatt) beakadnak metszés közben. A pengék közelében elhelyezett reteszelő mechanizmus segíthet a véletlen reteszelés megelőzésében.

 

 

 

A véleményünk

A minőségi szerszámok megbízhatóbbak, könnyebb velük dolgozni és tartósabbak, így élvezetesebbé teszik a munkát. Ezért választottuk az Bellotta kovácsoltvas metszőollót a legjobb választásunknak.

A kiváló minőségű kivitelezésnek és a rendkívüli tartósságnak köszönhetően generációk óta a profik és a komoly kertészkedés szerelmesei számára a legjobb metszőolló.

De ha szűkebb költségvetésből dolgozik, vagy olyan szerszámokat kedvel, amelyek ugyanolyan strapabírónak érzik magukat, mint amilyen jól teljesítenek, az MUTA kovácsolt metszőolló nagyszerű választás. Szilárd acélszerkezetű, kézzel összeillesztett darabokkal készültek az élethosszig tartó teljesítmény érdekében.

 

A legjobb metszőollók előnyei

Ha jó kertészkedésről van szó, kifizetődő, ha a munkához megfelelő szerszámmal rendelkezünk. Megkísérelni ollóval vagy késsel megmetszeni a kis szárakat és gallyakat vakmerőség. Egy jó kerti ollóval gyorsan elvégezheti a növényvágási feladatokat, és számos előnnyel jár:

 • Az elhalt ágak ritkítása egy üllő típusú ollóval.
 • A kézfáradtság csökkentése csúszásmentes, ergonomikus nyéllel ellátott metszőollók használatával.
 • A metszési idő csökkentése egy minőségi metszőollóval, így más tevékenységekre is marad idő.

 

 

Tippek a legjobb metszőolló vásárlásához és használatához

A barkács- és kertészeti kiskereskedésekben a metszőollók szinte végtelen választéka kapható. Bőséges információval felvértezve a vásárlók megalapozottan dönthetnek arról, hogy melyik metszőolló a legjobb a metszési igényeiknek. A következő tippek segíthetnek.

 • A metszőollót igazítsa a munkához – a zöld szárakhoz a kerülőmetszőollót, a száraz szárakhoz pedig az üllőpengét.
 • Gondoljon az ágak méretére. A nagyobb, erősebb metszőollók vastagabb szárakat vágnak. Ha az éves kerti munkák sok vastag szár vágását igénylik, egy erős metszőolló vagy esetleg egy ágvágó olló megkönnyítheti a munkát.
 • Tárolás előtt törölje le az ollóról a nedveket és a törmeléket, hogy csökkentse a rozsdásodás veszélyét és növelje az olló élettartamát.

 

 

GYakran Ismételt Kérdések

A metszőollók típusa és rendeltetése eltérő, ezért a kertészek gyakran két vagy több párral rendelkeznek a kerti szerszámgyűjteményükben.

 

Mi a metszőolló felhasználási módja?

A metszőollók az ágak, gallyak és szárak levágására szolgálnak a kertben. Virágkötők és hivatásos kertészek is használhatják őket.

 

Melyik a jobb, a bypass vagy az üllő metszőolló?

Az áthidaló ollók jobbak a puha, zöld szárak átvágására, míg az üllő metszőollók a száraz, fás szárak átvágására alkalmasak.

 

Melyek a legjobb metszőollók rózsákhoz?

Használjon bypass metszőollót a friss zöld rózsaszárak átvágásához, amikor virágokat gyűjt egy csokorhoz, de használjon üllő metszőollót, mint például az Fiskars Plus ollót , a rózsa tövénél lévő elhalt ágak eltávolításához.

 

Használhatok ollót a metszéshez?

Nem, hacsak nem akarja tönkretenni az ollóját. A háztartási olló nem alkalmas a vastag szárak átvágására. Egy metszőolló a legjobb megoldás.