Lobélia (Lobelia Erinus) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutaó

A lobélia egy gyönyörű egynyári gyógynövény, amely tavasszal bukkan fel és folyamatosan virágzik egész nyáron. Ha szeretnéd kertedet lila, kék, piros, rózsaszín vagy fehér színbe öltöztetni, a lobélia a legjobb választás számodra.

Amellett, hogy rendkívül vonzó, ez a virág kevés gondozást is igényel. Életet visz még a kert hűvös vagy árnyékos részeibe is.

Az igazi kék virágok ritkaságnak számítanak a növényvilágban. A kék színről ismert, hogy elősegíti a nyugalmat és növeli a morált, valamint csökkenti a vérnyomást. Ha a kobalt lobélia fajtát választod, kerted egyedülálló, nyugodt pihenőhellyé válik.

A lobélia számos fajtája elérhető, köztük a ‘Cambridge Blue’ puha, kék virágokkal, a fehér ‘Snowball’, ‘Paper Moon’ és a ‘White Lady’, ‘Hamburgia’ és ‘Sapphire’, amelyek alkalmasak függőkosarakba, lila ‘Sapphire’ és ‘Rosamunde’ egy fehér folttal. A lobéliák elengedhetetlenek tavaszi cserepekbe vagy virágágyásokba, ezért idén mindenképp ki kell bővítened kertedet.

Olvass tovább, hogy még többet megtudj a lobélia gondozásáról és termesztéséről!

 

Botanikai név  Lobelia erinus
Közönséges név  Egynyári lobélia, szegély lobélia, lobélia
Növénytípus  Gyengéd évelő
Érett méret  15-22 cm magas, valamivel nagyobb terjedéssel
Napfény  Teljes nap vagy félárnyék
Talajtípus  Omlós, egyenletesen nedves és jó vízelvezetésű
Talaj pH-ja  Enyhén savas vagy semleges
Virágzási idő  Északon a lobélia egész nyáron és ősszel virágzik, egészen az első fagyokig.
Virágszín  Kék, lilás-rózsaszín, lila, fehér, cseresznyepiros
Őshonos terület  Dél-Afrika

 

kék lobélia

A lobelia virágról

  • A lobéliának két különböző növekedési szokása van: a kompakt, egyenes növekedésű, virágágyásba vagy szegélyezésre alkalmas fajták, valamint a dús, elterülő szárú fajták, amelyek kosarakban vagy támfalakon lépcsőzetesen lógva csodálatosan néznek ki.
  • A harangvirág vagy a Campanulaceae család tagja, a lobélia több mint 400 különféle fajtát, valamint számos hibridet foglal magában. A legnépszerűbb faj a Lobelia erinus, más néven közönséges egynyári lobélia vagy szegély lobélia.
  • A lobélia Dél-Afrikában őshonos és először az 1680-as években hozták be Hollandiába. 1760 körül eljutott Angliába, ahol a viktoriánus színes ágynemű-őrületnek köszönhetően alapdarab lett. A viktoriánusok körében való népszerűsége miatt a lobélia az 1800-as évek közepén érkezett Észak-Amerikába.
  • A valódi kék virágok a növényfajok kevesebb mint 10%-át teszik ki. A kék lobéliák a kertészek királynői a kék százszorszép (Felicia amelloides), a kék tengeri magyal (Eryngium planum), a nílusi liliom (Agapanthus africanus), a szibériai pacsirta (Delphinium grandiflorum) és a texasi kéksárga (Lupinus texensis) mellett. .
  • Az ASPCA szerint a lobélia lenyelés esetén erősen mérgező a macskákra, lovakra és kutyákra. Jellemző tünetek: hányás, hasi fájdalom, hasmenés, túlzott nyáladzás, lógó fülek, orrfolyás és szívritmuszavarok.

 

 

A lobélia jellemzői: áttekintés

  • A lobélia gyorsan növő, magról könnyen szaporítható, gyakorlatilag kártevőmentes, így kezdő és gyakorlott kertészek számára egyaránt ideális növény.
  • Virágainak érdekes csőszerű, kétajkú formája van, 5 szirmú, amelyek 1 cm hosszúak. Az alsó ajak 3 lebenye kiemelkedőbb, mint a felső ajak 2 lebenye.
  • A lobélia évelő növény, egyes lobélia évelő fajok azonban túlélhetikolyan területeken is, ahol a hőmérséklet fagypont felett marad.
  • Az egynyári lobélia maximum 30-35 cm magasra nőnek, és 20-40 cm-es szélességben terjednek. Az évelő fajták magasabbra nőnek, egyesek elérik a 100-120 cm magasságot is, így szegélybe és vadvirágos kertekben is tökéletesek.
  • A növények tavasz közepétől kora őszig virágoznak és nagyon vonzóak a beporzók, például a lepkék és a méhek számára. Kiváló választás a világos árnyalatú területeken.

 

 

csüngő lobélia

Lobélia gondozása

A szegélyező lobéliák és hibridjeik évelők, de meleg időben egynyári növényként is termeszthetők. A legtöbb lobélia faj hűvösebb időben fejlődik a legjobban.

 

Fényigény

Elviselik a részleges árnyékot és melegebb éghajlaton szükségük lehet rá. Északon egynyári növényként termesztik és néha a mézvirág helyett választják, mivel sokoldalúbb és gyenge fényviszonyok mellett is jobban érzi magát.

Ha déli országban élsz, ajánlatos részleges árnyékban termeszteni, hogy maximális virágzást élvezhessen. Hűvösebb országokban olyan helyet kell választani, ahol napfény éri és időnként öntözni kell majd.

A lobélia egyformán jól nő cserepekben és kerti ágyásokban, de ne feledd, hogy a legtöbb fajta a magas páratartalmú helyeket részesíti előnyben. Az őshonos lobéliák boldogan nőnek más tónövények mellett.

 

Talajigény

A vizes élőhelyeken is jól érzik magukat, ezért érdemes elkerülni, hogy száraz helyre ültessük őket. Ezek a tökéletes növények a víz körüli termesztéshez. Ennek ellenére találhatunk olyan fajtákat, amelyek jobban bírják a száraz termesztési körülményeket (figyelmesen olvasd el a címkét vagy a magok csomagolását).

A lobélia egy kevés karbantartást igénylő növény, mivel öntisztuló és nem kell eltávolítani az elhalt virágokat. Ráadásul szarvasálló, a nyulak és más rágcsálók is elkerülik.

A lobélia azonban szenvedhet a túl forró nyári napokon, de viszont újra életre keltheted, ha visszavágod és rendszeresen öntözöd. A radikális metszés ösztönzi az új növekedést, így őszre növényeid újra virágozni fognak majd. Ha a bokrosabb megjelenést kedveled, bármikor visszavághatod a növényeket.

 

Kártevők és betegségek

A legtöbb érett lobélia egészséges és nem zavarják a kártevők vagy a betegségek. A leggyakoribb probléma a hő okozta elpusztulás a nyár közepén, ami a virágzás leállását vagy kihalását okozhatja.

Néha az évelő növényeknek problémái vannak a gyökérrothadás, rozsda vagy levélfoltosság miatt. Ha a palánták nem néznek ki túl jól, egy gombára gyanakodhatsz, amely a szárat a talaj felszíne alatt rohasztja.

Ha bármilyen betegséget észlelsz, azonnal távolítsd el a fertőzött növényeket, hogy megakadályozd a terjedést. Ügyelj a növények megfelelő elhelyezésére, hogy elősegítsd a levegő keringését.

 

 

Lobélia ültetése

A lobéliát tavasszal, a fagyveszély elmúltával, de még hűvös időben érdemes ültetni. Évelő fajtákat ültethetsz ősszel is. Áss kissé szélesebb lyukakat, mint a növény gyökérgumója.

Törd szét a csomókat és adj hozzá komposztot vagy más szerves anyagot, hogy több tápanyagot és jobb vízelvezetést tudj biztosítani. A legtöbb lobélia fajta az enyhén savas talajt kedveli.

Az évelő fajtákat 30-60 cm távolságra kell elhelyezni egymástól, mivel általában megnőnek. A kompakt egynyári lobéliák 10-15 cm távolságra helyezhetők el egymástól.

A növényeket takard be talajjal úgy, hogy a gyökércsomó teteje közel legyen a felszínhez. Kezeddel nyomd meg a talajt, hogy megszilárdítsd és alaposan öntözd meg.

Javasoljuk, hogy adj hozzá egy könnyű réteg talajtakarót is hogy segítsen megtartani a nedvességet és megakadályozza a gyomok növekedését. Tartsd a talajtakarót körülbelül 2,5 cm távolságra a szártól, hogy megakadályozd a rothadást.

 

Trágyázás

Az évelő fajták örülnek, ha tavasszal évente komposztot vagy műtrágyát kapnak. Az egynyári növényeket gyakrabban kell trágyázni. Folyamatosan felszívódó műtrágyát kell használni, hogy segítsd a növényeket a növekedési időszakban.

Ha cserépben termeszted, válassz szerves anyagokban gazdag talajt. Ha kreatívnak érzed magad, párosítsd össze a lobéliát más nedvességet kedvelő virágokkal, amelyek elviselik az árnyékot, mint például a mézvirág, balsam és az árvácska.

Szemet gyönyörködtető látvány érdekében ültessünk a lobéliákat kis tömegekben a cserép köré, középen növekvő magasságú növényekkel.

 

 

Lobélia öntözése

A lobélia nedves talajban fejlődik a legjobban, ezért rendszeresen kell öntözni, hogy a növények egészségesek legyenek és virágokat hozzanak létre. Az évelő lobeliák rendszeres öntözést igényelnek az első évben.

Ezt követően a növények szárazságtűrővé válnak és száraz időszakokban hetente kétszer öntözést igényelnek. A felső 15 cm-nek mindig nedvesnek kell lennie.

Az egynyári lobéliáknak gyakori öntözésre van szükségük a növekedési szakaszokban, mivel rövid gyökereik a felszín közelében maradnak.

Lassan öntözzük kerti tömlővel, vagy használjunk csepegtető rendszert, hogy elkerüljük a levelek permetezését. A talajnak 15-20 cm mélységig nedvesnek kell lennie.

Mielőtt újra öntöznéd, hagyd kiszáradni a talaj felső 2, 5–5 cm-ét. Az átázott, gyenge vízelvezető talaj elősegítheti a gyökérrothadást és más gombás betegségeket. A cserepes növényeknek napi öntözésre lehet szükségük, mivel gyorsabban kiszáradnak, mint a talajban lévő növények.

 

 

lobélia kék virágzata

Lobélia szaporítása

Bár az évelő lobéliák rövid életűek, a növények magról való szaporítása egyszerű és kezdő kertészek is könnyen szaporítani tudják. Alternatív megoldásként vásárolhatsz palántákat a helyi növényárustól és közvetlenül a kertbe ültetheted őket.

Mind az évelő, mind az egynyári lobélia magról indítható. Javasoljuk, hogy ne kültéren, hanem beltérben vesd el a magokat. A vetőmagok beltéri ültetéséhez magkezdő keverékre és palántanevelő cserepekre lesz szükséged. A magok elvetésének legjobb ideje 8-12 héttel az utolsó fagy előtt van.

A lobélia magjai nagyon aprók, ezért nem kell földdel befedni őket a csírázáshoz. Szórd a magokat a talajkeverék tetejére és ujjaiddal, finoman nyomd őket a talajba. Óvatosan öntözzük meg, hogy ne mossuk ki őket. Helyezd a cserepet meleg helyre, ahol a hőmérséklet 18-24 °C között van és a talajt mindig tartsd nedvesen.

14-20 napon belül a magok csírázni kezdenek. Győződj meg arról, hogy a palánták sok fényt kapnak a következő hetekben. Ha már 2-3 pár levelük van, áthelyezheted őket nagyobb cserepekbe.

Egy héttel azelőtt, hogy a palántákat a szabadba ültetnéd, kezd el őket nappal kint hagyni és éjszaka bevinni, hogy megszokják a külteret. A fagyveszély elmúltával ültessük a talajba.

 

 

Összefoglaló

A lobélia egy gyönyörű, kevés gondozást igénylő növény, amelyet kezdő kertészek is termeszthetnek egynyári vagy évelő növényként. Színes virágai tavasszal nyílnak és egész nyáron virágoznak. A valódi kék virágok ritkaságnak számítanak a növényvilágban, mivel a növényfajok kevesebb mint 10%-át teszik ki. Ha kék lobéliát ültetsz a kertbe, az nyugalmat és kikapcsolódást biztosít majd.

A lobélia gondozása egyszerű, mindössze csak egy megfelelő helyet kell találnod neki a kertben vagy a házban és rendszeresen kell majd öntöznöd. Cserébe a legélénkebb színekkel jutalmaz meg, amelyek életet és örömet hoznak otthonodba.

 

 

Gyakran ismételt kérdések a lobélia növénnyel kapcsolatban

1. Milyen talajt igényel a lobélia?

A lobélia jól drenált, humuszos és tápanyagban gazdag talajt kedvel. A talaj pH értéke legyen semleges vagy kissé savas.

 

2. Mennyi napfényt igényel a lobélia?

A lobélia növények napfényigényesek, de a tűző nap sugarai elől érdemes árnyékot biztosítani. Félárnyékos helyen is jól fejlődnek.

 

3. Hogyan öntözzem a lobélia növényt?

A lobélia rendszeres öntözést igényel, különösen meleg és száraz időszakokban. Ügyeljünk rá, hogy a talaj ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves, mert az gyökérrothadáshoz vezethet.

 

4. Hogyan metszem a lobéliát?

A lobélia növényeket érdemes visszametszeni a virágzási időszak alatt, hogy folyamatosan bőséges virágzást biztosítsunk. A virágzás után vágjuk vissza a hajtásokat kb. felére.

 

5. Milyen kártevők és betegségek támadhatják meg a lobélia növényt?

A lobélia növényeket leggyakrabban levéltetvek és tripszek támadhatják meg. Ezen kívül a pókhálós atka és a lisztharmat is problémát okozhat.

 

6. Hogyan szaporíthatom a lobélia növényt?

A lobélia növényeket magról szaporíthatjuk. A vetést általában kora tavasszal, melegágyban vagy fóliasátorban végezzük, majd a palántákat a késő tavaszi fagyok elmúltával ültetjük ki a szabadba.

 

7. Milyen színű a lobélia virága?

A lobélia virágai különböző színekben pompázhatnak, a leggyakoribb színek közé tartozik a kék, rózsaszín, fehér és lila.

 

8. Milyen magasságra nő meg a lobélia?

A lobélia növény magassága fajtától függően változó lehet. A törpe lobéliák 10-15 cm, míg a nagyobb növésű fajták akár 30-60 cm magasra is megnőhetnek.

 

9. Milyen növényekkel kombinálható a lobélia a kertben vagy a balkonládában?

A lobélia növényeket más virágzó növényekkel, például petúniával, begóniával, verbénával vagy évelőkkel, mint a levendula és az írisz, kombinálhatjuk a színes és vonzó megjelenés érdekében.

 

10. Ehető a lobélia virága?

A lobélia virágai nem ehetők, és nem ajánlottak emberi fogyasztásra. Mérgező hatásúak lehetnek, ezért kerüljük a lenyelésüket.

 

11. Hogyan készíthetem elő a lobélia növényt a téli időszakra?

A lobélia növények többsége egynyári, így nem szükséges őket a télre felkészíteni. Ha évelő lobéliát termesztünk, a hajtásokat vissza kell vágni és a talajt jól meg kell takarni szerves anyaggal, mint szalma, falevél vagy komposzt.

 

12. Hogyan tároljam a lobélia magokat a következő szezonra?

A lobélia magokat száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk, például papírzacskóban vagy légmentesen záródó műanyag tasakban. Ügyeljünk rá, hogy a magok ne legyenek túl nedvesek, mert ez penészgombák megjelenéséhez vezethet.

 

Ezek a gyakran ismételt kérdések segíthetnek abban, hogy jobban megismerjük a lobélia növény gondozását és termesztését. Ne felejtsük el, hogy minden növény eltérő igényű, ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.