14 fajta harangvirág a kertbe és az otthonodba

Tudtad, hogy a harangvirágnak sok fajtája létezik? Alább felsoroljuk, jellemezzük, és fotókkal mutatjuk be a 14 legkedveltebb harangvirágfajtát, hogy neked már ne kelljen tovább keresgélned!

A latinul Campanulaként emlegetett harangvirágok a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartoznak. Ezen fajták virágai harang-, csillag- vagy henger alakúak, és olyan színekben pompázhatnak, mint például a rózsaszín, a fehér, a piros, a kék vagy a lila.

Ezek az igen kellemes illatú virágok a Föld északi mérsékelt öveiben, trópusi hegyvidékein és mediterrán részein őshonosak. Noha ezeknek a sokféle alakú virágoknak számos fajtája létezik, bármelyiküket érdemes beszerezni, hogyha fel akarod dobni házad vagy kerted megjelenését és hangulatát.

 

 

A harangvirágok alapvetően két fő kategóriába sorolhatók.

  1. Az egyikbe azok a fajták tartoznak, amelyek magasak és egyenes szárúak, ezek kiválóan díszíthetik kertedben a szegélyeket.
  2. A másikba az alacsonyabb harangvirágok tartoznak, amelyek a kert széleinek szegélyezésére tökéletesek, vagy sziklakertekbe való ültetésre.

Minden virágkedvelő számára örömteli hír, hogy a harangvirágok gyönyörűen nőnek a szabadban, éppúgy, mint beltéren. Ha tehát azt szeretnéd, hogy élettel teli harangvirágok csokrai ékesítsék erkélyed, akkor tavasszal ültesd el őket, hogy egészségben fejlődhessenek.

Ezek a vidám, napfényben sütkérező virágok a nyár elején-közepén kezdenek virágozni, és egészen a hűvösebb őszi napokig kitartanak. Télálló tulajdonságuknak köszönhetően a harangvirágok képesek átvészelni a hideg téli napokat. Ezért ezek az alacsony igényű növények kevés védelmet igényelnek és elég nekik némi mulcs a töretlen fejlődéshez.

Felettébb érdekes, hogy milyen sokféle harangvirág létezik, hiszen több, mint 300 fajról beszélünk. Ha szívesen megismernél néhány népszerű fajtát, amelyekkel a legtöbb hozzáértő kertésznek érdemes tisztában lennie, akkor jó helyen jársz.

Olvasd tovább a bejegyzést, hogy betekintést nyerhess a különböző harangvirágfajtákkal kapcsolatos fontosabb tényekbe és részletekbe!

 

 

14 legkedveltebb harangvirág fajták

1. „Birch Hybrid”

Birch Hybrid

Ez a szemet gyönyörködtető, kis termetű évelő növénycsokor tökéletes választás sziklakertekbe, vidéki kertekbe és kerti szegélyekbe. Alacsonyan pihenő virágaik harang alakúak, és mindig vonzó ibolyakék színben pompáznak.

Ideális esetben ezek a virágok a kora nyári napoktól a kora őszi hónapokig virágoznak, és 4-6 hüvelyk (10-15 cm) magasra, valamint 8-12 hüvelyk (20-30 cm) szélesre nőnek.

 

2. Pettyegetett harangvirág (Campanula Punctata)

Campanula Punctata

A koreai harangvirágként is ismert növény szív alakú levelekkel, valamint krém- és rózsaszínű, bájos piros foltos virágokkal rendelkezik, melyek finoman szőrözöttek.

Ha még szebbé akarod tenni a kerted, ültess te is pettyegetett harangvirágot egy félárnyékos vagy egy naphosszat napsütéses helyre! A magvait leginkább edénybe érdemes elültetni tavasszal vagy nyáron.

A virág kis termetű és Japánban, valamint Szibériában őshonos.

 

3. „Viking” harangvirág

Viking Bellflower

A növény megismerhető hosszúkás, harang alakú virágairól, emellett a kolibrik egyik nagy kedvence!

Lila színben játszó csodás virágai azonnal élénkebbé és üdébbé varázsolják a kertet.

Mivel nincsenek nagy igényei és nem vonzza a kártevőket, ezt a fajtát gyakran választják a kert szerelmesei és szakértők egyaránt.

 

4. Csomós harangvirág

csomós harangvirág

A csomós harangvirágok (tudományos nevükön Campanula glomerata), ahogy nevük is sugallja, csomós virágzattal rendelkeznek, melyeknek színe lilás-fehéres vagy fehér. Ezek a bájos és élettel teli virágok jellemzően harang alakúak és 6-24 (15-60 cm) hüvelyk magasra, valamint 12-36 hüvelyk (30-90 cm) szélesre nőhetnek.

Ha tápanyagdús talajba ülteted, és rendszeresen locsolod, a csomós harangvirág seperc alatt szép számmal terjed el kertedben.

A csomós harangvirágok két fő kategóriába tartozhatnak:

 

„Campanula Glomerata Var. Acaulis”

Virágai harang alakúak és mélylila színűek, késő tavasztól kora nyárig érnek meg. Könnyen észrevehető, hogy ez a fajta gyorsabban nő és terjed, mint bármelyik másik virágzó növény, feltéve, ha megfelelően van tartva.

 

„Campanula Glomerata Var. Alba”

A szó szoros értelmében fellélegezhetsz, ha ezt a fajtát ülteted otthonod kertjébe. Általában késő tavasszal és kora nyáron virágzik, magassága és szélessége 18-24 hüvelyk (45-60 cm).

Friss, zöld, hosszú nyelű tőleveleinek köszönhetően ez a fajta bármilyen virágzó növénnyel társítható.

A legszebb hatás elérése érdekében ajánlatos a fürtös harangvirág ezen fajtáját más növények mellé ültetni.

 

5. Nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora)

Campanula lactiflora

A harangvirágok egyik varázslatos fajtájának, a Campanula lactifloranak magasan elhelyezkedő, csillag alakú, lágy levendulaszínű virágai fenséges látványt nyújtanak a kertben.

Csodás hajtásai mindenféle egyéb virággal remekül társíthatók, különösen a vörös rózsával. Ültess tehát néhány nagytermetű harangvirágot szegélynövényként, és hagyd, hogy elbűvöljön! Amellett, hogy igen romantikus, a növény nem vonzza a kártevőket, és az őzeket, nyulakat is távol tartja!

A nagytermetű harangvirágnak is két említésre méltó alfaja van:

 

„Loddon Anna”

Gyönyörű virágok, amelyek tejfehér vagy lágy rózsaszín hajtásaival az egyébként egyhangú gyeptakarót.

Ez a nélkülözhetetlen kerti szépség a kora vagy a késő nyári hónapokban bontja ki káprázatos virágait. Évelő növényről van szó, amely akár 4 láb (120 cm) magasra és 2 láb (60 cm) szélesre is megnőhet.

 

„Prichard”

A Loddon Annához hasonlóan évelő növény. Kerek, liláskék virágokat hoz, amelyek középen fehérek.

Ha teljes pompájukban szeretnéd látni őket a kellemes nyári vagy nyugodt őszi napokon, tartsd őket félárnyékban, védett helyen! Gondoskodj arról, hogy termékeny, lúgos vagy semleges pH-jú talajt, valamint bő vizet kapjanak!

 

6. Csupros harangvirág

csupros harangvirág
Canterbury Bells

Ez a kétnyári virágzó növény csinos rózsaszínű hajtásokkal bír, szélessége körülbelül 12-18 hüvelyk (30-45 cm), magassága 20-26 hüvelyk (50-65 cm) közé tehető. Akárcsak társaik, ezek a szívmelengető példányok is könnyen nevelhetőek, gondozhatóak.

A csupros harangvirágért nemcsak a természet szerelmesei vannak oda, hanem a méhek, a pillangók és a kolibrik is éppúgy szeretik. Bárhol is akadsz csupros harangvirágra, ezek az aranyos teremtmények biztosan ott fognak nyüzsögni körülötte.

 

7. Garganói harangvirág

Garganói harangvirág
Adriatic Bellflower

A garganói harangvirágot jellegzetes, csoportosan növő levélzete különbözteti meg az összes többi harangvirágfajtától. Élénk, vidám, levendulaszínű virágokat hoznak, amelyek csinos takaróként borítják be a növény egészét.

Ezt a fajtát mindig tartsuk távol a többi törékenyebb növényünktől, nehogy bármelyikük megsérüljön!

 

8. Koreai harangvirág

koreai harangvirág
koreai harangvirág

A kora nyártól őszig virágzó koreai harangvirág halvány lilás-rózsaszínes virágokkal büszkélkedhet, amelyeket belülről sötét foltocskák díszítenek. Élénkzöld levelei csak tovább szépítik, gazdagítják a virág összképét.

Az enyhe illatú virágoknak lakhelyünktől függően félárnyékos vagy napsütéses helyet keressünk!

 

9. Kékharang

kékharang

A rendkívül törékeny, ámde vonzó kékharang virágai gyenge és karcsú szára miatt lazán lengedeznek. Kora nyártól kezdve szép számmal láthatjuk ezeket a meseszép virágokat a nyári szellőben táncolni.

Érdekesség: A kékharang apró, kerek levelekből álló tőlevélrózsát növeszt, amely viszont elszárad még azelőtt, hogy a virágai kibújnának.

 

10. Baracklevelű harangvirág

Baracklevelű harangvirág

Bár a neve alapján azt hihetnénk, hogy e növény virágai barackszínűek, valójában fehér és ibolyaszínben mutatkoznak.

A Finnország legkedveltebb vadvirágának tartott baracklevelű harangvirág örökzöld és az év nagy részében virágzik.

Tudtad, hogy ez a fajta évelő, és általában méhek, poszméhek és legyek porozzák be?

Említésre méltó még a baracklevelű harangvirágok két fajtája:

 

„Chettle Charm”

Krémszínű virágai vannak, szirmaik szélén halványkék foltokkal.

Kora- és késő nyáron virágzik, és akár 30-36 hüvelyk (75-90 cm) magasra és 12-18 hüvelyk (30-45 cm) szélesre is megnő. Ha szegélynövényt keresel, vagy edényben növő virágaid mellé akarsz társat, ez a fajta lehet számodra a tökéletes választás!

 

„Blue-eyed Blonde”

Ennek a fajtának a levélzete és a virágzata egyaránt csodálatos!

Az ég felé törő, élénk kék virágok alatt aranyszínű levelek helyezkednek el, ezzel ragyogást és kontrasztot kölcsönözve kertednek.

 

11. Serleglonc

serleglonc
Cobaea Scandens

Ez a fajta felettébb egyedi alakú virágokkal büszkélkedhet, amelyek serlegekhez is hasonlíthatóak, ezért is viselik a serleglonc nevet. Mézillatúak, és kezdetben sima zöld színűek, de ahogy érnek, úgy lassan lilába vagy fehérbe csapnak át. A serleg tövénél zöld kehely virít.

Az ideális fejlődéshez a serlegloncnak teljes napfényre van szüksége, és más virágokkal ellentétben közönséges talajban is elél.

 

12. Balkáni harangvirág

balkáni harangvirág
Serbian Bellflower

A balkáni harangvirágot angol nyelvterületen nem véletlenül hívják blue waterfallnak, azaz kék vízesésnek is. Ez a bámulatos növény ugyanis csillag alakú kékeslila színű virágokat bont, amelyek átmérője 1 hüvelyk (2,5 cm).

Virágzási ideje általában késő tavasztól kora őszig tart, ezért a magokat érdemes tavasz elején elültetni.

A balkáni harangvirág ültetése és gondozása nem lesz nehéz feladat, mivel alapvetően alacsony igényű virág.

 

13. Dalmát harangvirág

Dalmát harangvirág

Emlékeztetőül, Dalmácia Horvátország régi neve – virágunk ebben a délkelet-európai országban őshonos. A tudományos berkekben Campanula portenschlagiana néven ismert növény lágyszárú és egész télen megtartja zöld színét.

Tavasszal a növény levelei elszáradnak, és helyükön új hajtások követik őket. Amikor az új levelek kezdenek előbújni, nem árt megszabadulni a régi barna levelektől, hogy a virág friss és újszerű maradhasson.

Megfigyelések szerint ez az évelő növény akár hat hüvelyk (15 cm) magasra is megnő, ha megadjuk neki a lehetőséget. Ehhez a 4-7. klímazónában kell a növényt elültetni, és teljes napfényt vagy félárnyékot biztosítani számára. Ne feledkezzünk meg a növény napi szintű öntözéséről sem, hiszen nyirkos talajban tud igazán fejlődni.

 

14. Kárpáti harangvirág

Kárpáti harangvirág
Carpathian Bellflower

A kárpáti harangvirágok között sokféle színű, többek között kék, lila és fehér virágok is találhatóak. Noha ezeknek a karakteres növényeknek sok időre van szükségük, hogy teljesen virágba boruljanak, többségük könnyen nevelhető sziklakertben, fali hasadékokban és virágládákban.

Ezek az évelő növények kora tavasztól késő őszig több héten keresztül virágoznak és 6-8 hüvelyk (15-20 cm) magasra nőnek meg, széltükben pedig a 8-12 hüvelyket (20-30 cm) érik el.

Legyen szó virágágyásokról, szegélyekről, cserepekről vagy bokrok tövéről, a harangvirágok között biztosan találsz (legalább) egyet, ami tökéletes lesz oda, ahova éppen ültetni szeretnél!