Fukszia (Fuchsia) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

A fukszia a nyári virágágyások egyik fő látványossága. Ez a bájos növény csüngő, harang alakú virágokat hoz, melyek egész nyáron virágoznak, június elejétől kezdve egészen addig, míg meg nem érkezik az első őszi fagy.

A fuksziának számos különböző fajtája létezik, mindegyiknek saját egyedi színe van, amellyel a kertészkedőket gyönyörködtetni tudják. Edényekben, függőleges kertekben és függő virágkosarakban is remekül mutatnak.

A Brit Fukszia Társaság (British Fuchsia Society) jó példa arra, hogy milyen hatással van a virág a kertészkedők közösségére. Nem titok, hogy miért ilyen népszerű a fuxia; ha tudni akarod, mindössze annyi a dolgod, hogy a következő szezonban ültetsz egy párat a kertedbe.

 

Tudományos név Fuchsia (Nemzetség)
Hétköznapi név Fukszia
Növény típusa Örökzöld cserje, de egynyári kúszó fajtáját edényben is nevelik
Kifejlett méret Magasságát és terjedelmét is tekintve 1-2 láb (30-60 cm)
Árnyékigény Félárnyék vagy teljes árnyék
Talajtípus Gazdag, nedvességmegtartó kerti talaj, vagy tőzegalapú virágföld
Talaj pH-ja Enyhén savas vagy semleges (6,0-7,0)
Virágzás ideje Ismétlődő virágzás nyáron
Virág színe Vörös, rózsaszín, fehér, lila, kétszínű
Származási hely Karib-térség, Dél-Amerika északi része

 

Útmutató a Fukszia növényhez

Vegyünk át mindent, amit tudnod kell ahhoz, hogy idén nyáron te is egy csodaszép kerti fuksziakollekciót tudhass magadénak.

 

A fuchsia fajtái

A fukszia nagyszerű díszítőeleme a kisebb kerteknek, valamint ideális választás olyan balkonkertekbe, melyekben limitált hely következtében egymás fölött helyezkednek el a növények. A fukszia néhány fajtája kúszónövény, amelyek szűkebb helyekre tökéletesek.

A fuksziának négy elterjedt fajtája kapható a legtöbb kertészetben.

 • Hagyományos fukszia – A hagyományos bokros vagy álló fuksziát balkonkertekben vagy cserepekben érdemes tartani.
 • Csüngő fukszia – Ideális függő virágkosarakban való nevelésre.
 • Bokros és álló fukszia – Ezen kis kerek, bokros növények kiválóan alkalmasak kerti szegélyek kialakítására, vagy edényben való nevelésre teraszon, erkélyen.
 • Kúszó fukszia – Ez a fajta gyorsan nő, száruk hosszú és laza. Felfuttathatod őket falra vagy kerítésre, ahol gyönyörű látványt nyújtanak.

 

fuxia virágai
fukszia virág

Néhány közkedvelt fuksziafajta:

 • Fuchsia’ Lady in Black’ (félig télálló)
 • Fuchsia’ Shrimp Cocktail’ (télálló)
 • Fuchsia’ Dollar Princess’ (télálló)
 • Fuchsia ‘Hawkshead’ (télálló)
 • Fuchsia’ Pink Fizz’ (télálló)

 

 

A fukszia ültetése

A félig télálló fajtákat május végén, június elején ültethetjük ki a szabadba, a virágágyásba. Ellenőrizd, hogy a térségben, ahol laksz, mikor van az utolsó fagy, és egy vagy két héttel azon időpont után ültesd őket ki! A télálló fajtákat tavasszal és kora nyáron helyezhetjük ki a szabadba.

A fukszia ültetésekor áss egy gödröt a virágágyásban, amely elég nagy ahhoz, hogy a növény gyökérzete elférjen benne.

Mielőtt a gyökereket a gödörbe helyeznéd és betemetnéd őket, önts a gödör aljára némi szerves anyagot, például gazdag komposztot vagy virágföldet.

Érdemes a fuksziát olyan mélyre ültetni, hogy a gyökereinek csúcsa épphogy a felszín alatt legyen. A fagytűrő példányokat valamivel mélyebbre kell ültetni, esetükben a gyökereket nagyjából 2,5-5 cm vastag talajréteg kell, hogy fedje.

Ezután keverj még némi komposztot a kerti talajba, majd töltsd fel az ültetőgödröt! Érdemes a gyökerek körül a földet kicsit megnyomkodni, tömöríteni. Alapos öntözést követően alkalmazz szemcsés növénytrágyát!

Szórj 5 cm vastagon mulcsot vagy komposztot a szár töve köré, ezzel biztosítod számára a megfelelő nedvességmegtartást és a talaj kellő tápanyagtartalmát.

A fuksziát az alábbi helyekre a legjobb ültetni:

 • Szegélyek mentén és ágyásokba
 • Teraszokra
 • Edényekbe
 • Díszudvarokba
 • Informális és falusi kertekbe

 

fukszia virág

A fukszia gondozása

Miután a fuchsia erős gyökérzetet ereszt, valószínűleg csak legfeljebb hetente egyszer kell majd öntözni. A növény életének első két évében azonban ügyelni kell arra, hogy a növény körül a talaj mindig nedves legyen.

Az edényben tartott fuksziának az éghajlati viszonyoktól függően hetente kétszer-háromszor van szükségük öntözésre. Meleg időben ügyeljünk arra, hogy a cserépben lévő föld mindig nyirkos legyen. Ennek ellenőrzéséhez dugd az ujjad a földbe, és ha a föld 2,5 cm mélyen is száraz, akkor a növénynek vízre van szüksége.

Győződj meg arról, hogy növényed alatt a talaj jó vízelvezetésű. A fukszia nem szívleli, ha „vízbe ér a lába”, ez pedig gyökérrothadáshoz vezethet.

A kertészkedők a télálló fajtákat minden tavasszal, majd nyáron, a szezon vége felé tápoldatozhatják.

 

Elhelyezés

A fukszia szépen fejlődik a kert teljes napfényben úszó részein, de a részleges árnyékot kapó részeken is megélnek és virágoznak. Nem kedveli a szelet, és egy erős széllökés kárt tehet a virág vékony szárában.

A fuksziát a kert napfényes, délután részlegesen árnyékos területeire ültessük, és gondoskodjunk számára szélfogóról!

 

Talaj

A fukszia a könnyű, agyagos, tápdús talajt kedveli, ilyen talajban tud optimálisan fejlődni. Ne feledj el gondoskodni arról, hogy a talaj jó vízelvezetésű és nyirkos legyen. Ha edényben neveled, használj olyan földet, amely komposztot és minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a fuksziának szüksége van a fejlődéshez.

 

 

A fukszia metszése

A fagytűrő fajták szárát a kertészkedőknek késő tavasszal kell visszavágniuk épphogy a föld felett. Legjobb, ha megvárjuk az új hajtások megjelenését, és csak azután nyessük meg a növényt.

Érdemes a fiatal kúszó és bokros fajták hajtásvégeit lecsípni, amint azok előbújnak, ezzel elősegítve a növény terebélyesedését és virágzását. Így a fukszia a legszebb arcát fogja nekünk mutatni, amint eljön a virágzás időszaka.

Az oldalhajtások végeit is visszacsíphetjük. Tudnunk kell azonban, hogy a túlzásba vitt metszegetés jelentősen késlelteti a virágzás folyamatát. Csak akkor érdemes ilyen módon eljárni, ha terebélyes bokros növényt szeretnénk nevelni.

 

 

A fukszia fává nevelése

A hagyományos fukszia tartása egyszerű, ezért kezdő kertészek számára ideális növény. A kúszó fajtákat könnyű fává alakítani, de akár 18 hónapba is beletelhet, mire a növényt a kívánt stílusúra, alakúra nevelhetjük.

Azon kertészkedőknek, akik a legtöbbet akarják kihozni a fuksziából, folyamatosan metszéssel kell karbantartaniuk a növényt, amit az alábbi lépések szerint érdemes végezni:

 • Hagyjuk, hogy a fiatal fukszia szára egyenesen felfelé nőjön, és távolítsuk el az összes oldalhajtást, amint azok elkezdenek kibújni.
 • Hagyjuk, hogy a fiatal fukszia szára egyenesen nőjön, és távolítsuk el az összes fejlődésben lévő oldalhajtást.
 • Ügyeljünk arra, hogy a fő szárról ne távolítsuk el a leveleket, mivel ez a növény lassabb növekedését eredményezheti. A levelek jelentik a növény számára a táplálékforrást, ezért hagyjuk őket fent, amíg csak lehetséges.
 • A fő szárat kössük egy karóhoz, amely támasztékként szolgál majd a növény növekedése során.
 • Miután a növény a kívánt magasságnál 20 cm magasabbra nőtt, vágd vissza a szár csúcsát!
 • Felül a növény új oldalhajtásokat kezd el hozni, majd bokrosodik.
 • Ezután lecsíphetjük az új hajtásvégeket, miután azok kettő-négy levelet hoztak.
 • Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a korona kerek formája el nem kezd kialakulni.
 • A levélzet idővel magától lehullik, de óvatosan mi magunk is eltávolíthatjuk őket, mihelyt készen állnak a hullásra.

 

 

fuchsia
fuchsia

Tippek a félig télálló fukszia teleltetéséhez

Ősszel, mielőtt a hőmérséklet 5°C alá esne, vegyük ki az összes kúszó és félig télálló fuksziát az ágyásból! A növényt a kert egyik fagymentes pontján teleltetjük majd át.

Csinosítsuk ki a fuksziát az elhalt, haldokló, vagy sérült levelek, hajtások eltávolításával! Ezzel megakadályozzuk, hogy a betegség szétterjedjen a növényben. Ha azt szeretnéd, hogy fuksziád tömörebb maradjon, vágd vissza a növényt a felére!

Tél idejére a fuksziát ültessük cserépbe úgy, hogy a föld ellepje a gyökérzetet! Ezután a cserepet tegyük üvegházba, vagy más jól megvilágított beltéri helyre!

A fuksziát garázsban vagy fészerben is teleltethetjük, feltéve, hogy a növény nyugalmi állapotba kerül, és minden levelét lehullajtja.

A hagyományos fuksziát fagymentes helyen kell teleltetni, mivel a fő szár hajlamos alacsony hőmérsékleten károsodni. Ez a télálló példányok esetében is bekövetkezik.

A télálló példányokat télen a kertben is tarthatjuk, ajánlott azonban valamilyen védelmet, például zsákvásznat biztosítani neki, ami óvja a növényt a fagytól és az enyhe havazástól.

Ha a kertben teleltetjük, szórjunk vastag rétegben mulcsot a talajra, majd takarjuk be az egészet hánccsal. A növényt pedig burkoljuk be szalmával vagy zsákvászonnal, ami szigetelést nyújt neki a hideg idő ellen.

Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk vissza a szárakat tavaszig, míg az új hajtás meg nem indul!

 

 

A fukszia kártevői és problémái

A fukszia leggyakoribb problémái a helytelen gondozás miatt jelentkeznek, például, ha túlöntözzük, vagy ha olyan helyet adunk neki a kertben, ahol naphosszat teljes napfényt kap.

Egyes rovarok is vonzónak találják a fuksziát, emellett észrevehetjük, hogy az ágyásba ültetett példányokon gyakrabban telepednek meg kártevők, mint cserépbe ültetett társaikon.

Azokon a növényeken, melyek nem kapnak elegendő napfényt vagy nem szellőznek eléggé, megjelenhetnek levéltetvek vagy liszteskék. Ezt a problémát szerves növényvédőszerek alkalmazásával oldhatjuk meg.