Könnyező pálma (Monstera Deliciosa) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Monstera Deliciosa, közismert nevén Könnyező pálma, svájci sajtnövény, hurrikánnövény, vagy csak Monstera növény, az Araceae család virágzó növényeinek trópusi faja. Ez a gyönyörű növény megtalálható a dél -mexikói és az alsó -dél -amerikai régiók trópusi erdeiben.

A trópusi és szubtrópusi helyeken a Monstera növényeket szabadban termesztik, mivel gazdag talajra és sok helyre van szükségük a növekedéshez. Ha szabadtéri kertekben termesztik, az emberek inkább fa közelében ültetik őket, mivel ezek a növények szeretnek “mászni”. Szintén nagyon népszerű beltéri növények, ha megfelelő környezeti feltételeket biztosítanak számukra.

A faj tudományos nevének a következő jelentése van: először is a „Deliciosa” jelző, amely az időnként termő gyümölcsre utal, másodszor pedig a „Monstera”, amely a nagy méretekre utal.

 

 

A könnyezőpálma “big business”

Ennek a növénynek a  többszínű (variegated) változatai nagyon keresettek és az emberek képesek mindent megadni egy megfelelő lombozatú növényért. 2019-ben egy növény record, 5000 dollárért kelt el, gyönyörű levélmintái miatt.

 

 

A könnyező pálma növényről:

 • A Monstera Deliciosa fényes és közvetett napfényben virágzik. Az ideális hely az egészséges és boldog növekedésükhöz az, ahol részleges, sőt teljes árnyékot biztosítanak számukra. Nagyon érzékenyek a közvetlen fényre, ami miatt leveleik meglehetősen gyorsan leéghetnek.
 • Mérsékelt öntözésre és meglehetősen nedves környezetre van szükségük. A Monstera növényt hetente egyszer öntözheted, de ajánlatos a talajt ellenőrizni öntözés előtt, hogy elkerüld a rothadási problémákat.
 • A könnezőpálmának  sok helyre van szükségük a növekedéshez, ezért nagy és nyitott helységben kell elhelyezni őket, mivel zsúfoltnak érzi magát, ha szűk sarokba vagy küszöbre helyezzük.
 • Ezek a növények a jó vízelvezetésű talajt részesítik előnyben, de élhetnek enyhén homokos talajban is. Ügyelj arra, hogy olyan talajkeveréket válassz, amely tartja a  nedvességet és tápanyagokban gazdag.
 • Adhatsz a  könnyezőpálmának folyékony vagy lassan felszabaduló szemcsés műtrágyát. Ha homokos talajba ültetted a Monstera -t, akkor minden évben talajt kell adni neki.
 • Általános beltéri gondozáshoz a Monstera növények szeretik, ha jól megtisztítják leveleiket. Havonta egyszer használhatsz mosogatószert vízzel kombinálva, hogy csökkentsd a port és távol tartsd a kártevőket.
 • A könnyezőpálma kalcium -oxalátokat tartalmaz, amelyek befolyásolhatják a háziállatok és az emberek egészségét, ezért jobb, ha olyan helyen tartjuk, ahol nem érhetjük el őket.

 

 

könnyező pálma
könnyező pálma

A Monstera Deliciosa jellemzői: áttekintés

 • A Monstera Deliciosa növényeket gyakran összetévesztik a Philodendron Bipinnatifidummal, mivel mindkettő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a lombozat és a növekedési szokások tekintetében.
 • A Monstera Deliciosa egy epifita, amelynek légi gyökerei a fakéregre másznak. Ennek a növénynek a gyökerei a talajban vannak, de tartalmaz néhányat a szár mentén is.
 • Természetes élőhelyük a vad esőerdők és ismert, hogy nagyon magasra nőnek, ha a tökéletes növekedési feltételek biztosítottak.
 • Akár 20 méter magasságot is elérhetnek. A beltéri termesztés során azonban a Monstera Deliciosa növények 2-3 m magasak lesznek.
 • Svájci sajtnövénynek nevezik leveleik megjelenése miatt, amelyek nagyok és tele vannak természetesen kialakult lyukakkal. Fényes, szív alakú leveleik általában 25–90 cm hosszúak és 25–75 cm szélesek.
 • Ha az ideális kültéri feltételek teljesülnek, a Monstera Deliciosa növények krémfehér virágokat hoznak létre 3 évvel később, miután elültették őket.
 • A Monstera Deliciosa növények egzotikus finomságnak számító gyümölcsöket hozhatnak. Gyümölcsüket csak éretten lehet enni, különben nagyon mérgezőek lennének az emberekre, ezért legyenek különösen óvatosak

 

 

Monstera Deliciosa gondozása

A Monstera Deliciosa növények hozzászoktak élőhelyük trópusi viszonyaihoz. E környezeti feltételek szimulálásához először ki kell választanod a megfelelő helyet az otthonodban, amely megfelel az életszükségleteiknek.

 

Fényszükséglet

A megfelelő fény a Monstera növény növekedésének egyik legfontosabb tényezője, mivel közvetlen és intenzív napfényben nem lesznek boldogok. Ezek a növények természetesen más fák részleges árnyékában nőnek, ezért ültesd vagy tedd a Monstera Deliciosa -t árnyékos helyre, amely sok környezeti megvilágítást biztosít.

 

Monstera delisiosa növény
Monstera delisiosa | forrás: fast-growing-trees.com

Hőmérséklet

Mint minden trópusi növény, a könnyezőpálma  is szereti a 20-30 ° C közötti meleg hőmérsékletet. Ügyelj arra, hogy megvédd őket a hideg időjárástól, mert megállnak a növekedésben, ha a hőmérséklet 10 ° C alá csökken. Ezenkívül nagyon alacsony hőmérsékleten meghalnak.

Ezek a növényeknek akkor lesznek a legboldogabbak, ha egy nagy cserépben ülteted el őket, amely vízáteresztő, tápanyagokban gazdag talajjal van feltöltve. A legjobb megoldás egy standard talajkeverék, amely perlitet tartalmaz a vízelvezetés javítása érdekében. Ha át akarod ültetni a Monsterát, egyszerűen szerezz be egy cserepet, amely 5 cm-el szélesebb, mint az előző és továbbra is vigyázz rá, mint általában.

A Monstera Deliciosa egy kúszónövény, amelynek légi gyökerei nem károsítanak. Ha beltéren termeszted a növényt, akkor a legjobb, ha fából vagy más természetes anyagokból készült támaszt nyújtasz neki, hogy otthon érezzék magukat.

 

Metszés

Minden kertész azt szeretné, ha a ház tele lenne trópusi és friss megjelenésű növényekkel és a Monstera tökéletes választás. Ezeknek a növényeknek a metszése tisztán kozmetikai jellegű és csak akkor szükséges, ha alacsonyabb szintű leveleik sárgulnak vagy elhalnak. Ezeket a leveleket 0,6 cm -rel vághatod a szárcsukló felett, hogy ne károsítsa a növény alapját.

 

Kártevők

Általában ezek a növények nem vonzzák a kártevőket, de a pók atkák és a lisztbogarak vonzódhatnak hozzájuk. Tehát, ha a kártevők jeleit észleled a Monstera Deliciosa levelein, mindenképpen kezeld őket hetente egyszer, neemolaj vagy rovarirtó szappanok használatával.

 

 

A könnyező pálma öntözése

A Monstera Deliciosa növények érzékenyek a gyökérrothadásra, ezért nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne öntözzük túl őket. Másrészt, ha nincs elegendő páratartalom, ezek a trópusi növények elhervadhatnak, tehát minden az egyensúlyról szól.

Általános szabály, hogy a Monstera növények hetente egyszer örömmel fogadják a vizet, de a fény- és hőmérsékletviszonyok megváltoztathatják az átlagos gyakoriságot.

A legjobb az „áztatás és szárítás” technika alkalmazása, amely a talaj szárazságának ellenőrzését foglalja magában, mielőtt újra öntözzük. A megfelelő idő a könnyezőpálma öntözésére, ha a talaj körülbelül 5 cm mélyen száraz. Győződj meg róla, hogy kétszer vagy háromszor töltsd fel az cserepet, hogy a növény töve  sok vizet kapjon. Miután a felesleges víz kifolyt, ürítsd ki a növény tálcáját a maradék folyadékból.

monstera
monstera deliciosa levelei

A hidegebb évszakokban a Monstera növénynek kevesebb vízre van szüksége, de nem olyan kevésre, mint a pozsgás növényeknek és a kaktuszoknak. A legjobb, ha a következő öntözés előtt hagyjuk kiszáradni a talajt 7-10 cm mélységben.

A Monstera növények a magas páratartalmat részesítik előnyben, de a szárazságot is képesek elviselni. Mivel ezek a növények trópusi környezetben virágoznak, hetente egyszer vagy kétszer reggel élvezni fogják a párásítást.

 

 

A könnyezőpálma szaporítása

A szaporítás szempontjából a Monsterát meglehetősen könnyen lehet szaporítani. Szaporíthatók bármilyen technikával, a vetőmagoktól és a dugványoktól a légrétegzésig és az osztásig.

Mivel a Monstera Deliciosa növények magjait meglehetősen nehéz megtalálni, ez a szaporítási technika a legkevésbé népszerű. Ha azonban sikerül a találnod néhány magot a Monstera Deliciosa gyümölcséből, ügyelj arra, hogy a lehető leggyorsabban ültesd el őket friss talajkeverékbe.

Ez a szaporítási folyamat hosszabb ideig tart, mint más módszerekkel. A magok néhány hét múlva csíráznak, amíg nedvesen tartod a talajt.

A könnyezőpálma dugványokkal történő szaporításához tiszta metszőollóra lesz szükséged. A vágásnak légi gyökerekkel és egészséges levelekkel kell rendelkeznie. A legjobb, ha levágod a növényt egy levélcsomópont alatt és egy pohár vízbe vagy talajkeverékbe helyezed.

A légréteg terjedése abból áll, hogy néhány nedves sphagnum mohát tekerünk a szár  köré, ahol a léggyökér és a levélhónalj helyezkedik el. Rögzítsd a mohát, és készíts lyukakat a műanyag zacskóba, amellyel le akarod  fedni. Néhány hónapon belül észre lehet majd venni  az új gyökereket.

Ha a Monstera Deliciosa növény kifejlett, a szaporítás legjobb módja az osztás. Az egyetlen dolog, amit meg kell tenned, az, hogy a kis növényeket 2,54 cm hosszú részekre osztod és óvatosan a talajba nyomod.

 

 

Összefoglaló

A Monstera Deliciosa növények trópusi növények, amelyek kiváló társak lehetnek szabadban és beltéren egyaránt. Ha természetes környezetükhöz hasonló környezeti feltételeket biztosítanak számukra, például részleges vagy teljes napfényt, állandó öntözést, jó vízelvezetést, komposztban gazdag talajt és egy helyet ahova felkúszhatnak, ezek a növények egészségesen és boldogan növekednek.

Amint Monstera növényed szeretettnek és megbecsültnek érzi magát, háláját fejezi ki azzal, hogy ízletes gyümölcsöket és csábító virágokat hoz létre.