Rúzsvirág (Aeschynanthus radicans) gondozása és amit tudnod kell róla – Mindent a szégyenlősvirágról

Ha te is akkora szerelmese vagy a virágoknak, mint mi és nagy élvezettel dekorálod ki velük a lakásodat és a kertedet, akkor a rúzsvirág nagyszerű választás lehet a számodra is. Gyönyörű szobanövény, amely a népszerűségét az egyedülálló virágzatának és ragyogó megjelenésének köszönheti.

Megfelelő gondozás mellett kültérben és beltérben is jól fogja magát érezni. Az Aeschynanthus radicans, közismertebb nevén a rúzsvirág, vagy szégyenlősvirág,  egy epifita (fán lakó növény) típusú növény, amely a párás trópusi Jáva szigetéről származik.

Ez a növény általában az esőerdő fáinak törzse vagy ágai köré fonódik és akár egy szőlő úgy nő. Ez a nem élősködő típusú növény, az esőből és a nedvességből gyűjti be a tápanyagokat, így a gazdanövényében egyáltalán nem tesz kárt.

 

 

rúzsvirág
forrás: gardeningknowhow.com

Rúzsvirág – minden amit tudnod kell

Az Aeschynanthus radicans, magyarul rúzsvirág vagy csüngő szégyenlősvirág, a Gesneriaceae családjába tartozik. Az Aeschynanthus nemzettségbe mintegy 150 különböző délkelet-ázsiában honos trópusi növényfajta tartozik.

Viszonylag könnyen megérthető, hogy a növény honnan kapta a rúzsvirág elnevezést. Színe pirosas-narancssárga, alakja hengeralakú. A kelyhe belseje sárgás és egészen úgy néz ki, mint egy miniatűr rúzs.

Megfelelő mennyiségű fény mellett az év bizonyos időszakaiban színes virágaival fogja ékesíteni a lakásodat. Olyan térségekben, ahol nincs igazán tél, a szabadban nagyobb arányban zárul sikerrel a rúzsvirágok nevelési projektje.

Ennek ellenére, mérsékeltebb éghajlat is alkalmas lehet,amennyiben képesek vagyunk a megfelelő körülményeket biztosítani, mert ez a virágzó epifita a szobában is jól elboldogul. A növény akár 60 centiméternél magasabbra is megnőhet.

A szőlőinda szerű szárai teszik ideálissá a függő növényt a világos és napos terek számára. Nagy megnyugvást jelent a tudat, hogy nem jelent veszélyt a házikedvencek és a gyerekek egészségére nézve.

forrás: https://www.yates.co.nz/

Több különféle fajta rúzsvirág létezik:

  • A Curly Q rúzsvirág az egyedi göndör és csavaros alakjáról és sötétzöld leveiről ismert.
  • A Cassiopeia rúzsvirág is lélegzetelállító, köszönhetően az élénkpiros virágainak és sötétvörös rügyeinek.
  • A Mona Lisa rúzsvirág levélzete sötétzöld a virága pirosas-vörös színben pompázik.

Egészen bizonyos, hogy találsz olyan növényt, amely illik a stílusodhoz és a preferenciáidhoz. A rúzsvirágok egyéb változata között találunk félfutót, egyeneset, kúszónövényt és egyéb mókás tulajdonságokkal rendelkezőket.

 

 

Rúzsvirág gondozása

Minden növényrajongó tisztában van azzal, hogy a növények gondozásának képessége az egyik legfontosabb tulajdonság. A locsolás, a talaj cseréje, a cserép kiválasztása és a rovarirtó kiválasztása csak néhány tényező, amelyre ügyelni kell a növény gondozása körben.

A rúzsvirág, mint sok más hasonló is igényelni fog némi odafigyelést és gondozást, de a végeredmény egészen biztosan kárpótol. A rúzsvirág meleg és párás környezetben érzi jól magát. Növekedéséhez 21-29°C közötti hőmérséklet szükséges. 18°C-nál a növény ugyan életben marad, de nem fog tündökölni, virágot is kevesebbet fog hozni.

Szeretik a magas páratartalmat, különböző fényviszonyok mellett is jól elboldogul. A hideg évszakban a legszerencsésebb egy részben árnyékos területre tenni. A nyáron ajánlott beltérben erős fénnyel beragyogott helyre állítani.

A virágzó szégyenlősvirág szőlőindái számára tökéletes lehet egy felfüggesztett kosár. Fa deszkákon is nevelheted, de arról nem szabad megfelejtkezned, hogy mindig legyen kellően nedves. A rúzsvirág egy szárdarabbal könnyedén szaporítható.

Amennyiben így állsz neki a szaporításának, mindenképpen tartsd a hőmérsékletet 21 °C közelében ezzel segítheted elő a virágzást. A metszés csak a sérült ágak eltávolítására vagy a méretének kontrollálása céljából alkalmazható.

A levél színének megváltozása, besárgulása vagy a szélek bebarnulása gyakran azt jelenti, hogy több vízre és fényre van szüksége. Vörösesbarna pókhálóval beszőtt növények esetén kezeld gombaölővel a problémát.

A leggyakoribb fertőzések közé a bíbortetű, a pókatka és a levéltetű tartoznak. A természetes megoldások közül a leghatékonyabbnak a miatyánkcserje olaja számít.

 

 

szégyenlősvirág
Csodálatos színű virágai a szégyenlősvirágnak | kép forrás: http://balconygardenweb.com/

 Rúzsvirág tartása

A szégyenlősvirág termesztésének sikeréhez számtalan faktor járul hozzá. Az legalapvetőbb dolgok, amelyeket számításba kell venned, az a talaj, a tápanyagok, a víz, a fény és a hőmérséklet. Amennyiben tartod magad az egyszerű útmutatásokhoz, úgy sokkal problémamentesebb lesz a dolgod a növény jó karban való megtartásával.

 

Föld és tápanyagok

A rúzsvirágok gondozása a buozant földdel és a megfelelő műtrágyázásnál kezdődik. Vitaminok és folyékony műtrágya hozzáadásával nagyszerűen megőrizhető a talaj nedvessége.

 

Fény

Amennyiben a rúzsvirág állapotában romlás mutatkozna és a szárai rendezetlennek tetszenének, úgy nagy a valószínűsége, hogy nem kap elegendő fényt. Kerüld el az olyan helyeket, ahol teljes egészében árnyékban vagy napsütésben lenne. Ennek a növénynek körülbelül napi 6 óra fényre van szüksége, de semmiképpen sem a napok teljes egészében.

 

Hőmérséklet

Az ideális hőmérséklet ezen növények számára 23-29 °C, ez ösztönzi megfelelően a növekedésüket és a virágzásukat. Amennyiben a hőmérséklet 15°C alá csökkenne, úgy a növény növekedése is lelassul. A 10°C alatti hőmérséklet már a szöveteket is roncsolja, ilyenkor a levelek is lehullanak.

 

 

Rúzsvirág öntözése

A növények növekedésének szempontjából a legnagyobb befolyása a víznek van. A rúzsvirág esetében a párás környezetnek is nagy jelentősége van, éppen ezért szerencsés a konyhában vagy a fürdőszobában tárolni.

Amikor öntözésre kerül a sor az első fontos dolog ellenőrizni a föld felső részének állapotát, hogy száraz-e. Ezzel elő fogod tudni segíteni a virágzást. Az öntözés gyakorisága a növekedését is befolyásolja, függően attól, hogy a növény vegetációs vagy alvó időszakában van-e.

  • A tavaszi-nyári időszakban, amikor a vegetációs időszak tart hetente öntözni kell.
  • A hidegebb időszakban a két-három hetente eszközölt öntözéssel jól elboldogul.

Ha le akarnánk ellenőrizni, hogy mennyire nedves a földje, akkor egy ujjunkat a földbe dughatjuk. Amennyiben túl sokáig hagynád víz nélkül, úgy a levelek be fognak barnulni és lepotyognak.

Ügyelj arra, hogy a föld állapotát rendszeresen ellenőrizd, ezzel kerülve el a túlöntözést. Ezzel ugyanis a gyökérrohadást és a gombásodást kockáztatjuk.

 

 

Aeschynanthus radicans

Rúzsvirág szaporítása

Manapság a kertészek és a botanikusok a szaporítást a növények felélénkítése és felosztására is alkalmazzák. Az Aeschynanthus radicans a szárvágásával gyorsan szaporítható. A szárrésznek legalább 10 cm hosszúnak kell lennie és nem lehet rajta virág vagy rügy.

A levágott szárat tedd gyökereztető hormonba, majd ültesd egy nedves tenyészközeggel feltöltött kis edénybe. Tartsd meleg helyen, de távol a közvetlen napfénytől, egészen addig míg gyökeret nem ereszt.

Ennek elősegítésére, készíthetsz egy kis szaporítókamrát, vagyis műanyag zacskóval burkolhatod be a cserepetezzel tartva benn a nedvességet és a meleget. A gyökérzetnek 4-6 hét alatt ki kell fejlődnie.

Próbaként finoman meghúzhatod az ágat, hogy ki tud e csusszanni a földből. Amennyiben kapaszkodik a földbe, úgy a gyökerei már kifejlődőben vannak. A gyökérkezdemény megerősítése érdekében hagyd további pár hétre és csak ezután tedd a hajtást egy nagyobb edénybe és térj át a hagyományos gondoskodási technológiára.

 

 

Konklúzió

A rúzsvirág egy nagyon népszerű beltérben és kültérben is nevelhető növény, amelyet nagyon könnyű gondozni. Ez a mintapéldája annak, hogyan lehet egy növény a lakás éke.

Amennyiben képes vagy a megfelelő körülményeket biztosítani a számára, csak úgy ragyog majd. A rúzsvirág nevelésénél a legfontosabb a megfelelő öntözés és az elegendő fény. A virágzó növény téged elégedettséggel fog eltölteni, míg a vendégeidet egyszerűen le fogja nyűgözni.

A látogatóid biztosan rengeteg bókkal fognak elhalmozni a ragyogó piros színe és a szőlőszerű indái miatt. Biztosra veheted, hogy ez a virág színt visz majd a mindennapjaidba. Ez az egyedi szobanövény minden időt és fáradtságot megér!