Erdei csillagfürt (lupinus) gondozása és amit tudni kell róla

Ha úgy érzi, hogy valami hiányzik a kertjéből, a csillagfürtök, más néven Lupinusok lehetnek azok, amikre szüksége van! A világszerte nagyon népszerű dísznövények, a csillagfürtök szuper igénytelen természetüknek köszönhetően sok kertész bizalmát és elismerését nyerték el. És természetesen a csillagfürtök számos előnnyel járnak, nem csak a kinézetükkel!

A Lupinus egy nemzetség, amely több mint 200 virágos növényfajt foglal magában. Az e nemzetséghez tartozó kedves pajtások számos közismert névvel rendelkeznek, mint például a Lupine, Lupin vagy Bluebonnet. A világ különböző régióiból származnak, például Dél- és Észak-Amerikából, a Földközi-tenger térségéből és Észak-Afrikából.

Bár a lupinus fajok önmagukban is mesésen szépek, számos más szemet gyönyörködtető fajtával és hibriddel is elvarázsolnak minket. Néhány a legérdekesebb Lupinus fajták közül: ‘Beefeater’, ‘Gallery White’, ‘Gallery Yellow’, ‘Manhattan Lights’, ‘Masterpiece’, ‘My Castle’, ‘Noble Maiden’, ‘Purple Swirl’, ‘The Chatelaine’ és a ‘The Governor’.

 

Közönséges nevek Lupine, bluebonnet (kék texasi csillagfürt)
Botanikai név Lupinus x hybrida
Család Fabaceae
Növény típusa Lágyszárú, évelő, egyéves
Érett méret 3-4 láb magas, 1-1,5 láb széles.
Napnak való kitettség Teljes
Talajtípus Gazdag, nedves, jó vízelvezetésű
A talaj pH-ja Savas, semleges
Virágzás ideje Tavasz, nyár
Virág színe Fehér, rózsaszín, piros, sárga, kék, lila, két színű
Őshazai terület Szülőfajok többnyire Észak-Amerikában őshonosak
Toxicitás Mérgező az emberekre és az állatokra nézve

csillagfürt virág

A csillagfürt növényről

 • A termesztésben a leggyakoribb Lupinus fajok közé tartozik az Arroyo Lupine, Big Bendebonnet Bluebonnet, Bigleaf Lupine, Broadleaf Lupine, Miniature Lupine, Riverbank Lupine, Silver Lupine, Sundial Lupine, Texas Bluebonnet, Tree Lupine és Wild Lupine.
 • A fás lupinafajok a L. ‘My Castle’, L. ‘Noble Maiden’, L. ‘The Chatelaine’ és L. ‘The Governor’ fajtákkal elnyerték a rangos Award of Garden Merit díjat.
 • A csillagfürtök csodálatos kiegészítői lehetnek mindenféle tájnak. Ezek a növények kiválóan alkalmasak cottage kertekbe, tengerparti kertekbe, informális kertekbe, pillangókertekbe, ágyásokba, szegélyekbe, csoportos ültetésekbe, rétekre, prérikre, vagy vágott virágként.
 • Csodálatos virágaik rendkívül vonzóak a beporzók, például a pillangók és a lepkék számára. A növények ezen élőlények számára fontos lárvakeltő táplálékot is jelentenek.
 • E növények hüvelyes magjai, amelyeket általában farkasbabnak neveznek, nagyon népszerűek voltak a rómaiak körében. Akkoriban az emberek az egész Római Birodalomban termesztették a csillagfürtöket, ahol a növényt a legtöbb újlatin nyelvben még ma is lupini néven emlegetik.
 • A csillagfürtök részei, főleg a magok, főzés után ehetővé válnak. Különböző édes és sós receptek, például hagyományos erjesztett ételek, mindennapi ételek, utcai rágcsálnivalók, pékáruk vagy mártások kiváló alapanyagául szolgálnak.
 • A Lupinus fajok meglehetősen mérgezőek az emberekre és az állatokra. Biztonsági okokból ezeket a növényeket olyan helyen termeszd, ahol a kisgyermekek vagy a kíváncsi kártevők nem érhetik el őket.
 • Általános mérgező hatása ellenére egyesek még mindig használják a csillagfürtöt számos egészségügyi probléma kezelésére, mint például bőrfekély, folyadékvisszatartás, férgek, húgyúti rendellenességek, hányinger, vérzés és mások. Tehát óvatosan kell bánni ezzel a növénnyel.
 • A csillagfürtök teljesen lenyűgözően fognak kinézni más növényfajok mellett. A legmegfelelőbb társak közé tartozik az Allium ‘Purple Sensation’, a zsálya, a kék zabfű, a kolumbusz, a Geranium ‘Rozanne’, a Miss Willmott’s Ghost, a különböző bazsarózsafajták, például a Paeonia ‘Karl Rosenfield’, a Papaver ‘Beauty of Livermere’, a baracklevelű harangvirág és a ‘Schneehugel’ zsálya.

 

A Csillagfürt Jellemzői: Egy áttekintés

 • Míg a legtöbb csillagfürt faj lágyszárú évelő növény, egyesek cserjék vagy egynyári növények. Ezek a növények a fajtól függően 0,3-3 m magasságúak és 0,3-0,45 m szélességűek lehetnek.
 • Lombozatuk számos selymes, tenyérszerű, zöldtől a szürkészöldig terjedő levélből áll, amelyeken apró, ezüstös szőrszálak sűrű bundája jelenhet meg. Minden levél 5-28 apró levélkéből áll, de egyes példányoknál előfordulhat, hogy csak egyetlen levélkével rendelkeznek.
 • A csillagfürtök virágzási időszaka tavasztól a nyári hónapokig tarthat. Ezekben az évszakokban a növények nyílt vagy sűrű fürtökben, hosszú, vastag, függőleges, zöldes-barna tüskéken, jóval a lombozat fölött virágoznak.
 • Virágaik keskeny, hosszúkás, 1-2 cm hosszú, borsószerű, helyes kis virágfürtök. Színpalettájuk bőséges, a lila, kék, rózsaszín, piros, sárga, fehér, fehér, kétszínű vagy ezek érdekes keverékeiben pompáznak.
 • A virágzási időszak végeztével a csillagfürtök a virágaik helyén termést hoznak. A termések hüvelyek, amelyek több magot tartalmaznak.

 

 

erdei csillagfürt

A Csillagfürtök gondozása

Fényigény

Ahhoz, hogy a csillagfürtök egészségesen és boldogan fejlődjenek, általában naponta legalább hat órányi világos és közvetlen napfényre van szükségük. Bár ezek a növények a részlegesen árnyékos helyeken is jól megélnek, nem fognak annyi virágot hozni, mint általában.

A forró éghajlatú területeken azonban a csillagfürtöknek összességében valóban jót tesz egy kis délutáni árnyék.

 

Hőmérséklet

A csillagfürtöket az teszi nagyszerű kerti társakká, hogy képesek nagyon hideg hőmérsékleten is jól fejlődni. Meleg időjárásban azonban nem teljesítenek olyan jól, mint a másik szélsőségben. A nagy hőség és páratartalom idővel azt eredményezheti, hogy a csillagfürtök nem virágoznak.

Ha olyan régióban élsz, ahol ilyen különleges környezeti feltételek uralkodnak, javasoljuk, hogy egy könnyű réteg mulcsot helyezz a növények köré.

 

Betegségek

Bár a csillagfürtök általában véve szívós növények, némileg érzékenyek a különböző kártevőkre és gombabetegségekre. A leggyakoribb problémák, amelyek hatással lehetnek a növények jólétére, a levéltetvek, csigák, meztelencsigák, barnafoltos gomba és lisztharmat.

Ha a kártevők egy részével találkozol a csillagfürtökön, neem olaj vagy megfelelő növényvédő szerek azonnali kijuttatásával megszabadulhatsz tőlük. Gombás problémák esetében azonban több lépést kell tenned, hogy meggyógyítsd növényeit.

Ha barna foltokat észlelsz a csillagfürtjeiden, akkor el kell távolítanod az egészségtelen növényeket, és azt a helyet több évig kerülnöd kell. Abban az esetben, ha a növényeid levelein fehér, poros foltok vannak, vágd le a lombjukat, majd lásd el őket megfelelő gombaölő szerekkel.

 

 

A Csillagfürtök ültetése

A termesztőközeg tekintetében a csillagfürtök nem olyan válogatósak, mint más virágos növények. A szerves anyagokban gazdag, kiváló vízelvezetéssel rendelkező talajban érzik jól magukat. Bár ezek a pajtások a semleges vagy enyhén savanyú talaj pH-értékkel rendelkező szubsztrátokat kedvelik, az összességében nagyon savanyú talajban is jól elvannak.

Mivel a túl sok műtrágya miatt a csillagfürtök sok lombot termelhetnek a virágok rovására, nem lenne bölcs dolog trágyázni őket. Az egyetlen alkalom, amikor műtrágyázni kell a növényeket, az az, ha lúgosabb talajban termeszted őket. Ebben az esetben győződj meg róla, hogy minden évben egyszer, tavasszal savanyító műtrágyával táplálod a csillagfürtöket.

A csillagfürtök virágzási időszakuk alatt rendszeres virágtalanítást igényelnek, hogy minden ragyogásukat megmutassák. Ez a folyamat abból áll, hogy az összes elhasznált virágot eltávolítjuk szeretett növényünkről. A virágtalanítás csak akkor kötelező, ha arra szeretnéd ösztönözni a csillagfürtöket, hogy hosszabb ideig szépen virágozzanak.

 

 

A Csillagfürt öntözése

A lupinus ugyanúgy szeretik a nedvességet, mint a napfényt, ezért az öntözési rutinjukat elég könnyű elrontani. Ezek a virágok azonban hajlamosak a gyökérrothadásra, ezért a túlzott nedvesség nem túl jó ötlet. De mi itt vagyunk, hogy segítsünk, ne aggódj!

Általánosságban elmondható, hogy a csillagfürtök akkor teljesítenek a legjobban, ha hetente egyszer öntözöd őket. Ne feledd azonban, hogy az öntözés gyakorisága a környezeti viszonyoktól függően változhat.

A meleg időjárás idején azt javasoljuk, hogy mindig akkor öntözd meg a csillagfürtöket, amikor a talaj felső fele már teljesen kiszáradt. Rendszeres esőzések idején viszont ezek a növények egyáltalán nem igényelnek kiegészítő öntözést.

 

 

A Csillagfürt szaporítása

A csillagfürtök szaporításának legelterjedtebb és leghatékonyabb módszerei a magvetés vagy az alapdugványozás. Ha még az út elején jársz a kertészkedés világában, tudjuk, hogy ez egy kicsit ijesztő lehet számodra. De ez ne akadályozzon meg abban, hogy kipróbáld és legyőzd a korlátaidat! Mindkét módszer szuper egyszerű, és hidd el nekünk, te is jól fogsz szórakozni az út során!

Mielőtt akcióba lépnél, tudnod kell, hogy a csillagfürtmagoknak kemény bevonata van, ami akadályozhatja a szaporítás lehetséges nagyszerű eredményeit. Ennek elkerülése érdekében a vetés előtt mindenképpen áztasd be a magokat egy éjszakára vízbe.

Ezt a lépést követően a magokat közvetlenül a szabadba vetheted, ahol sok teljes napfényt kaphatnak. Ha mindig akkor öntözöd meg a magokat, amikor a talaj száraz tapintásúnak tűnik, a csírázás általában körülbelül két-négy hét múlva bekövetkezik.

A csillagfürtök alapdugványozással történő szaporítása kiváló módja annak, hogy ne csak több ilyen szépséget neveljünk, hanem hosszabb ideig életben is tartsuk őket. Ezek a növények általában rövid ideig élnek, ezért a te növényeid ilyen módon szaporítva addig maradnak veled, ameddig csak szeretnéd.

A csillagfürtök akkor reagálnak a legjobban erre a módszerre, ha kora tavasszal vett dugványokat használsz. Ezt a folyamatot két-háromévente egyszer megismételheted.

Először is, éles késsel vágd le a csillagfürtök koronájának és gyökereinek néhány részét. Ha már annyi bazális dugványt kaptál, amennyit csak akartál, akkor bárhová átültetheted őket állandó helyükként.

Ha túl sok példányod van, néhányat cserépbe is ültethetsz belőlük, és meglepheted különleges családtagjaid vagy barátaid egy szép virággal.

 

 

Összefoglalva

A csillagfürtök barátságos és szívós társak, mivel könnyen termeszthetők, gondozhatók és szaporíthatók. Ha kezdő kertész vagy, ne aggódj! A csillagfürtök megbocsátóak, és nem igényelnek sok figyelmet. És a legjobb bennük, hogy olyan sok fajta közül választhatsz, hogy akár többféle csillagfürtöt is beszerezhetsz, és megtöltheted kerted szépséggel és színnel!