Fehér rózsa jelentése, szimbolikája és termeszthető fajtái

A legvilágosabb szín, a fehér egyszerűsége, szelíd érzete és könnyedsége vonzó esztétikát varázsol, és emiatt szeretik olyan sokan. A fehér felüdülés a ma használt rengeteg rikító és energikus szín után. A fehér rózsák megtestesítik azt az eleganciát, amit maga a fehér szín áraszt.

Számtalan rózsafajta létezik, de a fehér a virágosok és a dizájnerek örökös kedvence, mivel tökéletesek stílusos és elegáns csokrok és az elegáns esküvői díszek készítésére. Romantikus ajándékként tekintünk rájuk egyszerű, mégis feltűnő szépségük miatt, mivel egy csokor fehér rózsa mindig kedves látvány.

A fehér rózsa termesztése megalapozta jelentőségét mind a dísz-, mind a gyógynövény-kertészetben. Emellett nagy szerepük volt a történelem során, mivel kultúrák és vallások gyakori szimbóluma. Ez bizonyítja, hogy a fehér rózsák története sosem volt unalmas.

 

 

Fehér rózsa története

A fehér rózsák az első ismert, természetes rózsafajták egyike, a mai modern egyedeik ismert ősei. A rózsákat több mint 5000 éve termesztik, és a fehér azon virágok közé tartozik, amelyeket a nemesítők mindig is tökéletesíteni akartak.

A vörös rózsák mellett a fehéret is szaporították a korai rómaiak, hogy rózsavíz-szökőkutak és térdig érő rózsaszirom-szőnyeg készítésére használhassák szirmait. Státuszszimbólummá váltak, a luxus jelképe lett.

Bár a rózsatermesztés a Római Birodalom bukásával megingott, szerzetesek és apácák felhasználták a fennmaradó tökevet, és újra elkezdték termeszteni. Az idő múlásával egyre több kolostor és kert épült, amelyek ismét rózsákkal ünnepeltek és díszítettek.

Mivel a fehér rózsák gyökeresen kapcsolatban állnak különféle vallási hiedelmekkel, a kereslet irántuk olyan naggyá nőtt, hogy Perzsiában kiterjedt rózsatermesztő ipar alakult ki. Egyik termékük a rózsavíz volt, és mivel akkor a világ legjobbjának tartották, Spanyolországba és Kínába is exportálták (1).

A fehér rózsákat a más színű fajták iránti kereslet miatt is nagy mennyiségben szaporították. A legvilágosabb színű rózsaként, a fehéret könnyű volt különböző színekre festeni, amire akkoriban máshogy nem volt lehetőség.

Napjainkban a fehér rózsák értéke természetes színük miatt egyre növekszik. A fejlődő kertészeti ismereteknek és az új hibrid-technikáknak köszönhetően közel ezer új fehér rózsát fedeztek fel és szaporítottak idáig. A rózsatermesztés nem nehéz, csupán egyszer kell megérteni a rózsa ápolásának és szaporításának módszerét.

 

 

Fehér rózsa jelentése

A fehér a legegyszerűbb és legtisztább szín, ezért a fehér rózsák gyakran jelképezik a tisztaságot és ártatlanságot. Régen úgy tartották, hogy az első fehér rózsáknak nem volt tövisük, de amikor a gonosz megjelent a világban, a rózsák elkezdtek tövist növeszteni.

A fehér rózsa összefonódik a vallástörténettel, ahol a spiritualitást és az együttérzést jelentette, ezért a temetésekre is választják.

A keresztény építészet és festmények gyakran illusztrációja volt a fehér rózsa. A virágot a menny végtelen örök rózsájának tekintik, melynek szirmait lélekként, illatát pedig Isten végtelen dicséreteként említik (1).

A fehér rózsa, (latin nevén Rosa alba) a York-ház címere, egyike azon házaknak, amelyek az angol polgárháborúk alatt harcoltak a trónért.

A fehér rózsa másik forradalmi megtestesülése a német “Fehér Rózsa” mozgalom. Ez egy náci ellenállási csoport az 1940-es években, amely diákokból és tanárokból állt. Célja az ártatlanok képviselete és a gonosztól való megszabadítása (3).

A virágok eleganciája miatt az angol Viktória királynő egy csokor fehér rózsával sétált az oltárhoz 1840-ben. Ez volt a fehér rózsa első használata hivatalos esküvőn használata, és akkora sikere volt, hogy a mai napig szokás.

Blogunkon megtekintheted a rózsák további jelentéseinek és jelképeinek listáját.

 

 

Melyek a fehér rózsa fajtái?

Íme a fehér rózsa leggyakoribb típusai:

 

Rosa “Pope John Paul II”

Rosa “Pope John Paul II”

A néhai szeretett pápáról elnevezett díjnyertes rózsa tökéletesen fehér és illatos. Ezen hosszú szárú rózsa virága meglehetősen drága.

A bokros teahibrid rózsa, amelyet az amerikai Keith Zary tenyésztett ki 2006-ban, többször virágzik és betegségeknek ellenálló, sötétzöld levelei vannak. 2010-ben megkapta az „Ausztrália Év Rózsája” díjat.

 

Rosa “French Lace”

Rosa “French Lace”

Ez a rózsafajta elefántcsontfehér bimbóiról híres, amelyek halvány barackszínű árnyalatából tiszta fehér virág lesz. Hangulatos kerti növények, melyek akár több méteresre is megnőnek.

Gyors virágzása és a kártevőkkel szembeni ellenállása miatt különösen kedvelt az iparban. A „French Lace”, azaz francia csipkét William Warriner tenyésztette ki 1980-ban.

 

Rosa “Avalanche 1991”

 

1991-ben William Warriner egy másik hibridet is készített, az „Avalanche” egy szapora floribunda rózsa, melynek krémfehér virágai vannak.

A tüskés szárak akár méteres magasságot is elérő rózsabokron nőnek. A mutatós és illatos virágokat egyszálasként virágként vagy a kert díszeként is élvezhetjük.

 

Rosa “Secret’s Out”

Rosa “Secret’s Out”
forrás: www.ebertsgreenhouse.com

Ennek a fehér rózsának az erős illata és a klasszikus, elegáns formája megnehezíti a virág “titokban tartását”. A Witherspoon Rose Culture által 2009-ben szaporított teahibrid rózsa kicsire nő, így gyakran ékesít kerteket. Bár a növény meglehetősen szívós, sebezhető a meztelen csigákkal és bogarakkal szemben.

 

Rosa “Alba Maxima”

Az Alba Maxima az egyik legöregebb rózsa. Rózsaszínű bimbóik krémfehér, kettős szirmú rózsákká nyílnak. Csupán egyszer virágoznak, de szépségük miatt érdemes őket többször ületetni a kertben.

A növényt a szürkés-zöld levelek és a mászó növekedés szokás jellemzi. Az 1500-as években hibridizált rózsafajta a Királyi Kertészeti Társaság Garden Merit Award díját is megkapta.

 

Rosa “Blanc Double de Coubert”

Rosa “Blanc Double de Coubert”

Ennek a rózsafajtának a félig dupla szirmai tavasztól őszig illatoznak. A kifejlett virágok tisztán fehérek, bimbózáskor rózsaszín árnyalatok felfedezhetők bennük.

A kicsire nővő, strapabíró rózsabokor tüskés ágai tökéletesek kerítésszegélynek és sövénynek. A „Muslin Rose” néven is ismert növényt Cochet hibridizálta 1852-ben.

 

Rosa “Winchester Cathedral”

David Austin 1988-ban fedezte fel a rózsa ezen fajtáját az Egyesült Királyságban. Az illatos virágok fehér színűek, és idővel halvány rózsaszínűvé válnak. A zömök bokor gyakran eléri az egyméteres magasságot. A növény többször virágzik, így a növény tökéletesen el van akár konténerekben is.

 

Rosa “Iceberg”

Rosa “Iceberg”

Az „Iceberg” az egyik legszívósabb rózsafajta. Kevés gondozást igényel szívós természete miatt, és gyorsan virágzik. Ez egy floribunda rózsa, amelynek lágy fehér színű dupla szirmokai néha a legvilágosabb rózsaszín árnyalattal rendelkeznek.

Bokrokban magasra nő, fényes világoszöld levelekkel. Az „Iceberg” (magyarul jégyhegy) fajta rózsát Kordes nemesítette 1958-ban, amely elnyerte a Királyi Kertészeti Társaság Kerti Érdemdíját.

 

Rosa “Prairie Star”

Rosa “Prairie Star”

Ez a rózsafajta gyönyörű, rózsaszín árnyalatú krémfehér színű, amelyet Dr. Griffith Buck fejlesztett ki 1975-ben.

Az enyhén illatos virágok középpontja magas, leveleik sötétzöldek az egész szezonban, de ősszel sárgulnak. A több szárú cserje elegáns hátteret biztosít a kertben, a rózsa virágai gyönyörűek csokrokban és díszekben.

Ez a cikk is érdekelhet: Kerti rózsalugas paddal

 

 

Rosa „‘Cream Abundance’”

Ez a floribunda rózsa krémfehér színű, sárgabarackkeverék szirmokkal, amelyek határozottan illatosak. A virágok bőségesek a lekerekített bokoron, amely szintén sötétzöld lombozattal van tele.

Tavasztól őszig virágoznak, és a növény ellenáll a fekete foltoknak és a penésznek. A „Covent Garden” néven is ismert rózsafajtát Harkness hibridizálta 1999-ben (2).