Rózsameténg (Catharanthus Roseus) gondozása és amit tudni kell róla – Telejs útmutató

Újabb  gyönyörű és érdekes dísznövényt keresel? A rózsameténg a tökéletes választás! Gyönyörű megjelenése tökéletessé teszi ágyás  vagy szegélynövénynek, talajtakaróként vagy akár szemet gyönyörködtető cserepekbe vagy függőkosarakba ültetve is tökéletes. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni erről az alacsony gondozást igénylő növényről.

A Catharanthus roseus, más néven a rózsameténg az Apocynaceae családba tartozó virágos növények örökzöld faja. Ezt a szép és színes növényt sok néven ismerik, beleértve a Bright Eyes, Graveyard Plant, Cape Periwinkle, Old Maid és Pink vagy  Rose Periwinkle. A mai napig csak két fajtát ismertek el: a C. roseus var. roseus és a C. roseus var. angustus.

Bár a rózsameténg Madagaszkáron őshonos a világon szinte bárhol megtalálhatóak dísz és gyógynövényként egyaránt. Igen, virágaik látványos megjelenést kölcsönöznek a melegebb hónapokban, de gyógynövény  tulajdonságaik miatt már régóta termesztik őket.

Az Ayurvedaban, a hagyományos indiai orvoslásban hajtásaik és gyökereik kivonatát számos betegség kezelésére használták. Sőt, a hagyományos kínai orvoslásban kiválóan működtek a malária, a cukorbetegség vagy a Hodgkin-limfóma kezelésére.

Napjainkban a rózsameténg a vinblasztin és a vinkrisztin gyógyszerek fontos forrása és az emberek különféle ráktípusok kezelésére is használják őket.

 

Általános nevek Annual vinca, Madagascar periwinkle, rosy periwinkle
Botanikai név Catharanthus roseus
Család Apocynaceae
Növény típus Lágyszárú évelő, általában egynyári növényként termesztik
Felnőtt méret 15-45 cm magas, hasonló szálességben is
Fényigény   Teljes nap, részárnyék
Talaj típus Homokos vályog talaj
Talaj pH 6.0-7.0
Virágzási idő Júniustól a fagy beálltáig
Virágok színei Fehér, rózsaszín, májva, vörös
Származási hely Madagaszkár
Mérgező Mérgező macskák, kutyák és emberek számára

 

 

catharanthus

A rózsameténg növényről

 • A vadonban ezek a cserjék sokféle környezetben fejlődnek. Mészkő talajon, homokban, erdőben, gyepben és bolygatott területeken nőnek.
 • A rózsameténg  által termelt virágok rendkívül vonzóak számos beporzófaj számára, mint például a lepkék. A magokat gyakran szétszórják a hangyák vagy a víz és a szél.
 • Könnyű stílusuknak és nagy színpalettájuknak köszönhetően nagyszerű társak lehetnek olyan növények számára, mint a Dracaena Spikes, a Dusty Miller, a Lobelia vagy más Catharanthus fajok.
 • Az Egyesült Királyságban a C. roseus növények elnyerték a tekintélyes Garden Merit Díjat lenyűgöző megjelenésük és gyógyászati ​​jelentőségük miatt.
 • Egészséges növekedéshez és szórványos virágzáshoz egész évben sok napfényre és melegre van szükségük. Ezek a növények nem viselike l a fagyot, de részleges árnyékban jól érzik magukat.
 • A rózsameténg  meglehetősen gyors ütemben nő, ezért a fejlődésükhöz hat-nyolc hetente átültetésre van szüksége. Átültetéskor mindig olyan cserepet válassz, amely egy mérettel nagyobb, mint az előző.
 • Virágzási időszakuk alatt szeretik  a rendszeres trágyázás. A túl sok műtrágya azonban mutatós lombozatot, de kevesebb virágot eredményezhet.
 • A C. roseus növények lenyelés vagy füstölés esetén elég mérgezőek. Ha kíváncsi háziállatok vagy gyerekek vannak a közelben, olyan helyen neveld ezeket a virágokat, ahol nem érhetik el őket.

 

 

A Catharanthus Roseus jellemzői: áttekintés

 • A rózsameténg  a Catharanthus nemzetségbe tartozik, amely pontosan 8 virágos növényfajt tartalmaz. Korábban a Vinca nemzetségbe tartoztak és Vinca rosea nevet viselték.
 • Évelő cserjék vagy kis fűszernövények, amelyek 30-100 cm magasak lehetnek. Az alap kissé fás, de néha terebélyes.
 • Lombozatuk ovális vagy hosszúkás levelekből áll, amelyek fényes zöldek és 2,5-9 cm hosszúak. A levelek egymással ellentétesen, párokba rendeződve nőnek a zöldtől a sötétvörösig terjedő száron.
 • Mind a szár, mind a levelek általában serdülők, ami azt jelenti, hogy sok apró szőrszál van rajtuk. Egyes példányok szőrtelenek lehetnek, vagy idővel elveszíthetik puffos megjelenésüket.
 • A kertészek nagyra értékelik a C. roseus növényeket hosszú virágzási időszakuk miatt, amely a trópusi területeken egész évben tarthat. Meleg, mérsékelt éghajlaton tavasztól késő őszig virágoznak.
 • Apró és szőrös virágaik egyenként vagy nagyon rövid száron párban születnek. Általában öt szirmuk van és különböző árnyalatú rózsaszín, lila, narancs, piros vagy fehér, egyes fajtáknál sötétebb piros középponttal.
 • A virágzási időszak végén a virágzást gyümölcsök követik. Tüszők, száraz gyümölcsök, amelyek egy rekesszel rendelkeznek, és csak az egyik oldalon nyílnak ki, amikor megérnek.
 • A termések számos apró fekete magot tartalmaznak, amelyek szaporításra használhatók. A magok jobban csíráznak, ha beltérben, három-négy hónappal az utolsó fagy előtt vetjük el őket.

 

 

rózsás meténg

Rózsameténg gondozása

Fényigény

A Catharanthus roseus növények általában erős és közvetett fényű helyeken fejlődnek, de meleg éghajlaton szeretik a részleges árnyékot. Az optimális virágzás érdekében a növényeket naponta legalább három-négy órányi közvetlen napfényben kell részesíteni.

 

Hőmérséklet

Általánosságban elmondható, hogy a rózsameténg  átlagos szobahőmérsékleten jól érzik magukat. A szabadban ezek a puha növények csak 10 °C-ig képesek ellenállni a hőmérsékletnek. Ha olyan régióban élsz, ahol zord tél van, ültesd a kis növényeket cserepekbe és vidd be őket, amikor a hőmérséklet fagypont alá esik.

 

Betegségek

Ezek a szépségek hajlamosak néhány gombás fertőzésre, például levélfoltra, de megfelelő gombaölő szerekkel könnyen kezelhetők. Viszont a leggyakoribb kártevők, melyek zavarhatják növényedet  a csigák és a meztelen csigák.

Ha gyanús jelenlétet észlelsz a növényén, távolítsd el a kártevőket és az egészségtelen részeket, majd alkalmazz megfelelő puhatestűölő szert.

 

 

Rózsameténg ültetése

Bár a Catharanthus roseus növények törpék, érdemes tágas helyen termeszteni őket, hogy dús lombozatuk és virágaik megmutatkozhassanak. A cserjék ültetésekor ügyelj arra, hogy az egyes példányok között 30 cm távolság legyen.

 

Talajigény

A Catharanthus roseus növények egészségesen és boldogan nőnek olyan talajban, amely kiváló vízelvezető képességgel rendelkezik. Ezeknek a virágzó cserjéknek a tökéletes termesztőközege a homokos vagy agyagos talaj, de a legmegfelelőbb a nem túl termékeny talaj. Virágzó növényekhez tervezett talajkeverékbe is ültetheted őket.

 

Tápanyagigény

A rózsameténgek természetüknél fogva nem igényelnek sok tápanyagot, de virágzásuk során értékelik a némi odafigyelést. Kora tavasztól késő őszig havonta egyszer tápozd növényeidet kiegyensúlyozott folyékony műtrágyával.

 

 

Catharanthus Roseus
rózsameténg

Rózsameténg öntözése

Más virágos növényekhez képest a Catharanthus roseus növények öntözése egyszerű! Ezeknél a növényeknél nem lesz okod aggódni amiatt, hogy milyen gyakran kell öntözni őket. Az öntözési idő a régiótól függ, ahol élsz vagy milyen környezeti feltételek között termeszted a Catharanthus roseust.

Ezek a növények nagyon könnyedek és habozás nélkül megbocsátanak elfoglalt vagy feledékeny tulajdonosuknak!

A természetesi tényezők, például a napfény vagy az időjárás azonban megváltoztathatják az öntözés gyakoriságát, ezért időnként oda kell figyelni a növényekre. A túlöntözés vagy a túl sokáig szomjas növények elkerülése érdekében az öntözések között ellenőrizd a talajt.

Ha a talaj teljesen kiszáradt, akkor ez a tökéletes alkalom arra, hogy növényeidet kellemesen megöntözd.

A vízelvezetés fontos tényező a rózsameténg  öntözésénél. Ha zárt térben szeretnéd termeszteni őket, válassz olyan cserepet, amelynek alján vízelvezető lyukak vannak, hogy a felesleges víz megfelelően elfolyhasson. Az öntözés után távolítsd el a vizet a tálcájukról, hogy elkerüld a nedvességet vagy a gyökerek körüli vizesedést.

 

 

Rózsameténg szaporítása

A Catharanthus roseus növények titkos utat járnak be minden kertész szívén. Puffos lombozatuk és finom virágaik nagyszerűen kiegészítenek minden dekorációt, legyen az beltéri vagy kültéri.

Amikor beköszönt a meleg évszak, ezek a virágos növények ajéndékként is tökéletesek. Muszáj lesz beszerezned mégtöbbet ezekből a csodálatos növényekből !

Szerencsére a rózsameténg dugványokkal sokkal könnyebben szaporíthatók, mint gondolnád. A dugványok jól reagálnak a szaporításra, ha késő tavasszal vagy nyáron új hajtásból veszik őket. Próbáld meg levágni őket közvetlenül a levél csomópontja alatt és körülbelül 5-8 cm hosszúak kell legyenek.

Miután levágtad a dugványokat, ültetés előtt mártsd a levágott végét gyökerező hormonba. A termesztéshez egy közepes méretű cserepet töltsünk meg jól vízelvezető talajkeverékkel és öntözzük a talajt, amíg nedves nem lesz.

A dugványokat védeni kell a közvetlen napfénytől és egy kis extra páratartalomtól a megfelelő növekedéshez, ezért zárd be őket és az edényt egy műanyag zacskóba.

A kis növényeid erős és egészséges gyökérrendszert fejlesztenek ki az ültetést követő három-négy héten belül. Ezen időszak után átültetheted őket egyéni cserépekbe és érett növényként kezelheted őket.

A Catharanthus roseus növényeket magokkal is szaporíthatod. A legjobb tél végén vagy kora tavasszal elvetni őket. Ültesd el a magokat megnedvesített gyökerező keverékbe, fedd le a tartályt egy műanyag zacskóval és helyezd erős, szűrt fényű helyre.

Amint a csírázás létrejött, 2-3 hét múlva vedd le a zacskót és bármikor öntözheted a palántákat, amikor a talaj teljesen kiszárad.

 

 

Összefoglaló

Nagyszerű, ha a melegebb évszakban sok virágos növény van a kertben! A Catharanthus roseus növények nemcsak nagyszerűen néznek ki, de nagyon kevés odafigyelést igényelnek. Tudjuk, hogy ezek a szép cserjék nem a leghosszabb életű szobanövények, de tényleg megérik a fáradságot, mert sok szép virággal jutalmaznak meg.