Közönséges cickafark (Achillea Millefolium) gondozása és ami tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Achillea millefolium (közönséges cickafark) egy Észak-Amerikában őshonos, gondtalan növény, amely népszerű a beporzók és a kertészek körében, akik laza pihenőhelyet szeretnének kialakítani a kertjükben.

A cickafark növényeket már jó ideje ismerjük. Az ókori Európában és Ázsiában az Achillea millefoliumot gyógyászati, kulináris és mágikus tulajdonságai miatt keresték. Az “Achillea” név a trójai Achilles görög legendájából származik, aki a gyógynövényt sebesült katonái kezelésére és a vérzés elállítására használta.

Ezt az évelő virágot számos néven emlegetik, mint például “Katona sebfű”, “Orrvérzéses növény”, “Lovagi szellőrózsa”, “Öregember bors”, “Tüsszentőfű” és “Herbe de St. Joseph”. Az USA délnyugati részén gyakran ‘plumajillo’-nak nevezik, tollas lombja miatt.

A cickafark szívós és sokoldalú növény, így kiválóan alkalmas nyílt rétek, szegélyek és talajtakarók számára. Ezenkívül szárazságtűrő, kártevőálló, kiválóan vágható és szárítható, és vonzza a beporzókat.

Az Achillea millefolium szintén aromás gyógynövény, szárított leveleiből és virágaiból édes, enyhén keserű teát főzhetünk, olajokba áztathatjuk, vagy tinktúrákban tartósíthatjuk. Ha egy szép, kevés karbantartást igénylő, sokoldalúan hasznosítható dísznövényt szeretnél, a közönséges cickafark kiváló választás lehet a kertedbe.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan kell a cickafark növényeket termeszteni, szaporítani és fenntartani a kertben.

 

 

Botanikai név

Achillea millefolium

Köznév

Cickafark, közös cickafark, gordaldo, orrvérzés növény, véres, milfoil, katona sebfű, ezerlevelű, ezer-pecsételő

Növény típusa

Lágyszárú virágzó évelő

Érett méret

60-90 cm magas,60-90 cm széles

Napnak való kitettség

Teljes napfény

Talajtípus

Homokos, agyagos, agyagos, jól vízelvezető

A talaj pH-ja

4-8 (savas, semleges és lúgos)

Virágzás ideje

Júniustól szeptemberig

Virág színe

Fehér, sárga, rózsaszín, piros

Keménységi zónák

3-9

Őshazai terület

Ázsia, Európa és Észak-Amerika északi féltekéje.

Toxicitás

Mérgező macskákra, kutyákra és lovakra; emberekre nézve kisebb bőrirritáció lehetséges.

Achillea Millefolium

A közönséges cickafark virágról

 • Az Achillea Millefolium Észak-Ázsia és Európa mérsékelt égövi régióiban őshonos, ahol réteken, prérik száraz talaján és erdőszéleken található. A növényt a korai gyarmatosítók hozták be Észak-Amerikába.

 • Bizonyítékok vannak arra, hogy az emberek már a neandervölgyiek idejében is használták az cickafarkot. Fosszilizálódott virágport találtak iraki temetkezési helyeken.

 • Az Achillea nemzetség körülbelül 100 fajt foglal magában. Wanda MacLachlan, a Marylandi Egyetem munkatársa szerint az A. millefolium, az A. taygetea, az A. clypeolata, az A. ptarmica és az A. ptarmica hibridizációja révén jött létre a legtöbb ma fellelhető fajta.

 • A cickafark virágai könnyen száríthatók és vágott virágként használhatók otthonunk belső terének díszítésére. Az A. filipendulina az egyik legjobb vágásra alkalmas fajta.

 • A szárított virágok és levelek egyaránt ehetők. A cickafarkteát a megfázás enyhe tüneteinek enyhítésére vagy kisebb emésztési panaszok esetén lehet használni.

 • Az Achillea Millefoliummal átitatott olaj gyulladt izmok, felületi sebek és zúzódások enyhítésére használható.

 • Az Achillea Millefolium sok mindent kínál, de invazív fajjá is válhat, amely agresszívan elfoglalhatja a kertet, ezért ügyelj arra, hogy felelősségteljesen ültesd el.

 • A cickafarkfű macskákra, kutyákra és lovakra mérgező, ha lenyelik. Hányást, túlsavazódást, hasmenést és egyéb tüneteket okozhat. Terhes vagy szoptató nők ne fogyasszák a növényt. A cickafarkfű érintése ritka esetekben bőrkiütést okozhat.

 

 

Achillea Millefolium jellemzői

 • Az Achillea Millefolium virágai eredetileg csak fehér és krémszínűek voltak. Ma már azonban sok más színű fajtát is találhatunk, például gazdag vörös, lágy rózsaszín, meleg sárgabarack és élénk sárga színekben.

 • A cickafark növényeknek széles, lapos feje van, amelyek átmérője elérheti a 10 cm. Sűrűn vannak tele apró, színes virágokkal, amelyek ezüstszürke vagy zöld lombozatú fürtök fölé emelkednek. Egyes fajtáknak apró, gomb alakú virágai vannak.

 • Az Achillea Millefolium mély gyökerekkel és erős, merev szárakkal rendelkezik. A lombozat puha, mélyen fűrészes és világos pelyhekkel borított.

 • A cickafarkot a legjobb ősszel ültetni, így van ideje növekedni és elérni maximális méretét, amely 90 cm magas és 60 cm széles.

 • A közönséges cickafark hosszú virágzási időszakkal rendelkezik, amely nyár közepétől egészen őszig tart. Hosszabb ideig virágzik, ha lefejtjük.

 • A cickafark növényeket gyümölcsfák alá lehet ültetni, hogy vonzzák a hasznos rovarokat és fokozzák a gyümölcstermést. A komposztládába is tehetjük, vagy felapríthatjuk, és mulcsként használhatjuk a kertben.

 

 

cickafark virág

Közönséges cickafark gondozása

Az Achillea Millefolium könnyen termeszthető és kevés karbantartást igényel, így kiváló projekt a kezdő kertészek számára. Ez a robusztus virág kevés erőfeszítést igényel, és száraz kertekben is jól fejlődik. Ez a növény azonban nem kedveli a nedves talajt, ezért ügyeljen arra, hogy a talaj jól drénezett legyen, és ne álljon túl sokáig vízben.

Fényigény

A. Millefolium szereti a napfényt, és bár részleges árnyékban is megterem, a legjobban teljes napsütésben érzi magát. Ha a növény nem kap elég napfényt, a szárak hosszúak, vékonyak és lankásak lesznek, ezért karózni kell őket.

A túl sok árnyék olyan betegségekhez vezethet, mint a botritiszes penész és a lisztharmat. Mindkettő fehér por formájában jelenik meg a lombozaton. Szerencsére ez többnyire kozmetikai probléma, így növényeid valószínűleg nem pusztulnak el tőle.

Gombaölő szerrel kezelheted ezt a problémát. A sárgarozsda általában kártevőmentes, bár hajlamos a szúnyoglárvákra. Ha nagyszámú ilyen bogarat észlelsz, slagold le őket vízzel, majd nagy nyomással alkalmazz rovarölő szert.

A közönséges cickafark kiváló választás házikertekbe és vegyes szegélyekbe. Ötös csoportokban ültetheted, és kiválaszthatod a neked legjobban tetsző színeket. A törpe fajták sziklakertekbe és talajtakarónak is alkalmasak. Természetes, vad bájt kölcsönöznek a kötetlen kerteknek, és vonzzák a rovarokat, például a pillangókat.

Egyes Achillea Millefolium-fajták meglehetősen agresszíven terjednek a föld alatti rizómák növekedésével. Ezek a rizómák lombozatból és gyökerekből álló sűrű szőnyegeket hozhatnak létre, ami jó dolog lehet, ha a gyomnövények elnyomására törekszel.

Azonban a kertben termeszteni kívánt más növényekre is hatással lehetnek. Ha aggódsz emiatt, válassz kevésbé agresszív fajtát, és ültesd oda, ahol könnyen megfékezheted a terjedését.

Metszés

A cickafark növényeket rendszeresen kell metszeni, hogy folyamatosan virágozhassanak. Ez egyben megakadályozza a lombhullást és csökkenti a növény magasságát. A metszés kordában tartja ezt az invazív növényt, mivel megakadályozza az önvetést.

A legjobb időpont a holtágak levágására a nyár közepe, amikor a virágok elkezdenek elhalványulni. A legtöbb fajtát az elhalt virágok újabb virágzásra ösztönzi.

 

 

Közönséges cickafark ültetése

Talajigény

A cickafark a homokos, átlagos vagy gyenge minőségű, 4,0 és 8,0 közötti pH-értékű talajt kedveli. A 6,4-es pH-értéket tekintik ideálisnak. Bár a talaj minősége lehet rossz, a vízelvezetésnek kivételesnek kell lennie.

Az Achillea Millefolium azon kevés növények közé tartozik, amelyek nem kedvelik a termékeny talajt. Természetesen a szerves anyagokban gazdag talajban is megélhet, de valószínűleg túl gyorsan fog nőni és lábas lesz. Kerüld a műtrágyázást, és helyette évente egyszer komposzttal oldaltrágyázz.

Ha kifejlett növényként vásárlod meg, várj a fagyveszély elmúlására, mielőtt átültetnéd a kertedbe. Válassz egy olyan helyet, ahol legalább napi 5 órán át közvetlen napsütés éri. Kezdd a talaj fellazításával egy kerti villával, körülbelül 35 cm mélyen, és adj hozzá 7 cm komposztot.

Keverd jól össze, majd add hozzá a cickafarkot. Távolságuk 30-60 cm legyen egymástól, hogy a meghonosodás után legyen helyük elterülni.

 

 

Közönséges cickafark öntözése

Akár új növényekkel, magvakkal, dugványozással vagy osztással kezdjük, az általános szabály az, hogy akkor adjunk plusz vizet, ha a kertben kevesebb mint heti 2,54 cm eső esik.

Ez segíteni fogja a cickafark növényeket abban, hogy erős gyökérzetet alakítsanak ki. Ha egy 2.5 cm esőt kap, kihagyhatod a további öntözést.

Amint a növények megtelepednek, szárazságtűrőek lesznek. Hosszabb szárazság esetén azonban segítsd ki őket egy kis vízzel – biztosan hálásak lesznek érte, és gyönyörű virágokkal és zöld lombozattal hálálják meg!

fehér virágú cickafark

Közönséges cickafark szaporítása

Ha szereted az Achillea Millefoliumot, és csak még többet szeretnél belőle, tudnod kell, hogy a szaporítása egyszerű és kifizetődő. A cickafark növény szaporítására háromféle módszer ajánlott:

 • magról,
 • osztással és
 • csúcsdugványozással.

Ha az A. Millefoliumot beltéri magról szeretnéd indítani, ne feledd, hogy a csírázás körülbelül 2 hetet vesz igénybe. A magokat februárban vagy márciusban vetheted el magtálcákba, jól átnedvesedő virágkeverékkel.

Ügyelj arra, hogy a magokat melegen és nedvesen tartsd. Miután kicsíráztak, a legerősebb növényeket átültetheted egyéni cserepekbe, és nitrogéntrágyát alkalmazhatsz rájuk.

Ha a fagyveszély elmúlt, a magokat közvetlenül a kertbe is vethetjük, bár ez azt jelenti, hogy csak a második évben fog virágozni. Ne feledd, hogy a cickafark növényei által elhullajtott magok nem feltétlenül ismétlik meg a szülő tulajdonságait. Csak a valódi botanikai fajok képesek valódi magokat termelni.

A cickafark növényeinek osztása nem csak egy nagyszerű szaporítási módszer, de segít a levegőáramlás növelésében és a fiatalításban is. Körülbelül 3 évente, az új hajtások megjelenése vagy a vegetációs időszak kezdete előtt, általában a tél végén vagy kora tavasszal oszd a növényeket.

Ez egy nagyszerű szaporítási módszer, mert így biztosíthatod, hogy ugyanazokat a tulajdonságokat kapja, mint az anyanövény.

Az A. Millefolium dugványról történő szaporításához fogj egy tiszta, éles kést, és vágj le egy 15 cm-es új hajtást a negyedik levélcsomópontnál, felülről lefelé haladva. Távolítsd el az alsó leveleket, és helyezd a szárat a virágkeverékbe.

Helyezd napos, száraz helyre. Ha az új növekedés észrevehető, a növény meggyökeresedett, és készen áll a kertbe való átültetésre.

 

 

Összefoglalva

Az Achillea Millefolium egy gyönyörű, nem túl bonyolult növény, amely sok mindent tud, és nagyszerű projekt a kezdő kertészek számára. Imádjuk, hogy ez a robusztus növény kevés erőfeszítést igényel, mivel szárazságtűrő és szereti a napfényt. Van azonban néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, amikor a gondozási igényeiről van szó.

A boldog cickafark titka a gyenge, jó vízelvezetésű talaj és a sok napfény. A növényeknek időről időre szükségük lehet némi extra vízre, különösen a hosszabb szárazság idején. Az Achillea Millefolium szaporítása egyszerű, bár invazív jellegük miatt előfordulhat, hogy többet kapunk, mint amennyit kértünk.