Levendula társnövényei: levendula mellé mit ültessünk?

A levendula a házikertek kedvence – minden kertben elengedhetetlen. Valószínűleg te is ismered ennek az örökzöld évelőnek minden előnyét, ezért ültetted el a kerted gyönyörű, napos helyre.

De mit is ültess mellé?

Szerencsére a levendulának számos társnövénye van, amelyeket ugyanolyan könnyen lehet termeszteni. A virágoktól a fűszernövényekig, nem hibázhatsz, ha ezt a 12 növényt ülteted a levendulád mellé.

Van néhány olyan növény is, amelyet nem szabad a levendula közelébe ültetni, de ne aggódj – ezekkel is foglalkozunk.

 

 

Levendula gondozási útmutató

A levendula egy szívós évelő növény, amely a legrosszabb körülmények között is jól érzi magát. Szinte minden levendulafajta a hazai klíma körülmnyek között fejlődik a legjobban, és meleg, száraz körülmények között virágzik. A levendula szereti a teljes napfényt, az árnyékot mindenáron kerüli.

Amikor azt mondjuk, hogy ez a növény könnyen gondozható, nem viccelünk. Jól vízelvezető, száraz talajra van szükség, így az öntözéssel nem kell sokat törődni. Sőt, a levendula nagyon szárazságtűrő, ha egyszer már megtelepedett, és csak hetente egyszer kell enyhén öntözni.

A következő 12 növény ugyanolyan jól megfér a levendula mellett.

 

 

A levendula társnövényei

1. Kasvirág

kerti kasvirág

Az kasvirág és a levendula remek párosítás, és nem csak azért, mert lenyűgözően mutatnak egymás mellett.

Mindkettő nagyon hasonló körülmények között fejlődik. A kasvirágoknak ugyanannyi napfényre és még kevesebb vízre van szükségük, mint a levendulának. A potenciális társuknál szárazságtűrőbbnek számítanak, így az öntözési szokásokon nem kell túl sokat változtatni.

A levendulához hasonlóan az kasvirágnak is jól vízelvezető talajra van szüksége a lila virágzáshoz. Nyáron, ha úgy döntesz, hogy ezeket a növényeket párba rakod, lenyűgöző lila színben pompázik majd a kertedben.

 

2. Rózsák

vörös rózsa

A levendula és a rózsa klasszikus, szép párosítás. A bokorrózsák és a floribunda rózsafajták kiválóan alkalmasak a levendula társnövényeként.

A rózsák a legtöbb körülmények között jól fejlődnek, a választott fajtától függően. A rózsabokrok agyagos, jó vízelvezetésű talajban érzik jól magukat. A két növény között azonban hagyj elegendő helyet, mivel a rózsa kicsit szomjasabb, mint a levendula, és hetente legalább kétszer kell öntözni.

Érdekelhet: Rózsa jelentése

 

3. Cickafark

fehér virágú cickafark

A cickafark egy évelő növény, amely nagyszerű partnere a levendulának. Érdekes, hogy a rossz talajban is jól megélő, szívós növények csoportjába tartozik.

Ezt a csinos növényt gyakran gyomnövénynek tekintik, mert túlszaporodik és szinte ellenőrizhetetlenül terjed, ha tápanyagban gazdag talajba ültetik. A homokosabb, jól vízelvezető talaj segít a növekedés megfékezésében.

Az egészséges cickafark növényhez teljes napfény szükséges, így a levendula mellé ültetve nem lesz gond. Továbbá, a párosítás csodát tesz a kert színeivel. A cickafark apró sárga virágai kiegészítik a levendula lágy liláját, amikor nyár végén virágzik.

 

4. Varjúháj

varjúháj
forrás: https://www.almanac.com/

A levendulák mellett jól mutatna egy társnövény, a varjúháj. Különböző színei – köztük a piros, a fehér és a rózsaszín – és a levendula párosításával nem lehet hibázni.

Ez a szegélynövény teljes napsütésben érzi jól magát, és homokos, sziklás, rendkívül jól vízelvezető talajt igényel. A varjúháj ugyanolyan alacsony fenntartású, mint a levendula. Hetente legalább egyszer öntözni kell, hogy a talaj enyhén nedves maradjon.

A teljes napfény elengedhetetlen, de némi árnyékot is elvisel. Ha a levendula közelében van egy árnyékos hely, amelyet ki kell tölteni, a varjúháj tökéletes választás. A varjúháj virágai nyáron és ősszel nyílnak, így a levendulaszezon végeztével is folytatódik a látvány a kertben.

 

5. Díszhagymák

allium millenium
forrás: https://hirts.com/

Ha a kertépítés a szenvedélyed, akkor az hagymafélék és a levendula párosítása ideális. A magas díszhagymák gyönyörűen kiegészítik a rövid levendulavirágokat. Ez egy másik szárazságtűrő növény, amely a hazai körülmények között megterem.

A hagyma és a levendula párosítható a szegélyek mentén vagy cserepekben, érdekes magassági variációkat létrehozva. Mindkettőnek teljes napfényre, kevés vízre és homokos talajra van szüksége – nem kell aggódni amiatt, hogy ugyanabba az ágyásba vagy cserépbe ültesd őket.

 

6. Cseppecskevirág

 

Az Cseppecskevirág növények ugyanazokkal az alapvető tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az általunk ismert és szeretett közönséges százszorszépek. Azonban sokkal egyedibbek, vibráló színezéssel (egyes fajták akár kétszínűek is lehetnek), amelyek szinte kézzel festettnek tűnnek.

Nagyszerű társnövényei a levendulának, mivel hasonló körülmények között fejlődnek, és nagyon kevés gondozást igényelnek. Teljes napfényt, jó vízelvezetésű talajt és hetente egyszer egy kis vizet igényelnek.

Ez a csinos virág egész tavasszal, nyáron és ősszel virágzik, így a levendula szezonon kívüli időszakában is ragyogóan ragyog a kerted. Nem tévedhetsz ezzel az egyszerű, mégis lenyűgöző társnövénnyel levendulád mellé.

 

7. Rézvirág

rézvirág

Egy igazán szívós évelő növény, amelyet érdemes megfontolni, a zinnia. A rézvirágok a virágszínek teljes spektrumából választhatunk. Akár a rózsaszín, a fehér, a piros vagy a levendulalila lila mellett döntesz, biztos lehetsz benne, hogy nagyszerűen fog mutatni a levendulák mellett.

Nem csak ez, de a levendula mellett is jól fognak virágozni. Mivel nem félnek a nedvességtől és a melegtől, szeretik a teljes napfényt és a szárazabb talajt, biztosak lehetünk benne, hogy a zinnia nagyszerű társa lesz a levendulának.

 

8. Kokárdavirág

Kokárdavirág

A Gaillardia, más néven kokárdavirág egy másik százszorszépszerű virág, amely biztosan jól mutat a kertben a levendulával együtt. Ezeknek a virágoknak az égetett vörös, narancs és sárga színei életet visznek a levendula visszafogott árnyalataiba, érdekes színspektrumot teremtve a kertben.

Szeretik a teljes napsütést, és nem túlságosan kényesek a talajra, amíg jó a vízelvezetés. A nyáron és ősszel évente virágzó kokárdavirágok nem fognak csalódást okozni, ha levendulák mellé ülteted.

 

9. Rozmaring

Salvia Rosmarinus
Rozmaring

A rozmaring és a levendula egy másik klasszikus páros. Mindkettő a Földközi-tenger sziklás hegyoldalaiban gyökerezik, és a melegebb éghajlatot kedvelik. Ha olyan fűszerkertedet szeretnéd bővíteni, amelyben már jól bevált levendula van, a rozmaring az egyik legjobb választás.

Ez a gyógynövény ugyanannyi napot és vizet igényel, mint a levendula. Mindkettő együtt ültethető társnövényként, hogy a kert többi részének is hasznára váljon. A rozmaring és a levendula számos beporzót vonz, és elriasztja a nyulakat és az őzeket.

Ne feledd, hogy a rozmaring nem olyan hidegtűrő, mint a levendula, ezért ha hűvösebb éghajlaton élsz, más társnövényre lehet szükség.

 

10. Kakukkfű

kakukkfű a réten

A hidegben ellenálló opciót a kakukkfű jelenti. A mediterrán térségből származik, és a levendulához és a rozmaringhoz hasonlóan homokos, száraz talajon és meleg éghajlaton is jól érzi magát. Nem olyan hőmérséklet érzékeny, mint a rozmaring.

A fűszernövény az első fagyok beköszöntével hibernált állapotba kerül, de ha sikerül megvédeni, a kakukkfű túlélheti a telet. Ha a hidegebb időjárás nem okoz gondot, a kakukkfű rendkívül jól érzi magát, ha levendula mellé ültetik, élvezve a teljes napfényt és az időnkénti öntözést.

A páros megjelenésében is kiegészíti egymást. A kakukkfű halványabb lila virágaival aranyos talajtakaró növény, amely remekül mutat a levendulaföld mellett.

 

11. Zsálya

zsálya

A zsálya egy másik gyógynövény, amely olyan körülmények között fejlődik, amelyet a levendula kedvel. Fajtától függetlenül a zsálya meleg éghajlaton, homokos, jó vízelvezetésű talajban, kevés vízzel és kevés gonddal boldogul.

A zsálya hazánkban jól fejlődik. A kakukkfű, a zsálya és a levendula nagyszerű csoportot alkotnak együtt ültetve, különösen cserépben vagy konténerben. Ez a fűszernövény számos célt szolgál, a konyhai felhasználástól a gyógyászati célúakig. Még jobb, hogy dekoratív szegélynövényként is fantasztikusan néz ki.

 

12. Oregánó

oregánó

Fontos, hogy növeld a fűszereket az életedben. Ahogy az is, hogy többcélú növényeket és fűszernövényeket adj a kertedhez. Az oregánó ültetésével két előnyhöz juthatsz egyszerre.

Míg a konyhában fantasztikusan használható, ez a finom fűszernövény társnövényként is kiváló, nemcsak a levendula, hanem számos más növény számára is. Az oregánó könnyen gondozható, ideális talajtakarónak vagy szegélynövénynek. Jól érzi magát némi árnyékban, de nagyrészt szereti a napot, és száraz talajban is elvan.

Ha a levendula nem vonz annyi méhet, mint amennyit szeretnél, az oregánó a megoldás. Bármilyen igényed vagy célod is van, a levendula és az oregánó nagyszerű párosítás a kertben.

 

 

Mit ne ültessünk a levendula mellé

1. Menta

Borsmenta

Ha már a gyógynövényeknél tartunk, beszélgessünk egy olyanról, amelyik a levendula közelében sem fog megférni – a mentáról.

A menta nem meglepő módon népszerű fűszernövény. Könnyen nő, számos előnye és felhasználási módja van, és remek illata van. Ráadásul eléggé szívós kis fűszernövény, különböző fajtái hideg és meleg éghajlaton is jól érzik magukat.

Sajnos azonban a menta igényei nem kompatibilisek a levendula igényeivel. A mentának gazdag, nedves talajra van szüksége, ami teljesen ellentétes a levendula talajával. Bár nem bírja a nedves talajt, a menta rendkívül szomjas, és rengeteg vizet igényel a virágzáshoz – sokkal többet, mint amennyit a levendula elvisel.

 

2. Kamélia

japán kamélia
japán kamélia

Sok olyan virág van, amely fantasztikusan mutathat a levendulával. A kaméliák ezek közé tartoznak. Ezek a bazsarózsaszerű virágok nagyon sok gyönyörű színben virágozhatnak – piros, fehér, rózsaszín és sárga, hogy csak néhányat említsünk.

Egy elrendezésben lenyűgözően kiegészítik a levendulát. Sajnos, akárcsak a menta, az igényeik is túlságosan összeférhetetlenek.

A kaméliák fejlődési körülményei megegyezik a levenduláéval. A fő problémát azonban a kamélia fény- és vízigénye jelenti. Ez a virágzó cserje nem élvezi azt a hat órányi közvetlen napfényt, amelyre a levendulának szüksége van, és rengeteg vízre van szüksége, hogy a talaj folyamatosan nedves maradjon.

 

3. Árnyékliliom

árnyékliliom

Egyik kedvenc, lenyűgöző lombozatú, könnyen nevelhető évelő árnyékliliom. Az árnyliliomok számos éghajlaton képesek növekedni, és nem túlságosan kényesek a hőmérsékletre vagy a páratartalomra.

Az árnyliliom lombja bokorszerű – ez az egyik fő oka annak, hogy a kertekbe kerülnek. Ez a bokorszerű évelő könnyen gondozható, kevés vizet és gazdag, de jól vízelvezető talajt igényel. Virágai és lombja a levendulával is remekül mutathatnak.

A páros azonban sajnos nem nőhet együtt, pedig úgy tűnik, hogy kellene. Az árnyliliom árnyékban vagy szórt fényben érzi magát a legjobban – a teljes napfény határozottan nem jó.

Érdekelhet: 30 népszerű lilom fajta

 

4. Nebáncsvirág

nebáncsvirág

A nebáncsvirágok gyönyörű virágzó évelők, amelyek garantáltan feldobják a kertet. Élénk színű virágai és könnyen gondozható természete miatt világszerte keresett növény.

Lehet, hogy reméled, a levenduládat a nebáncsvirág lenyűgöző rózsaszín, fehér, mély lila, valamint vörös, sárga és korallszínű színekkel veszi körül. És biztos, hogy a kertedben is nagyot fog szólni. De bár mindkettőnek jól átnedvesedő talajra van szüksége, itt véget ér a hasonlóságuk.

A nebáncsvirágnak árnyékra van szüksége – a világos és a teljes árnyék között – a virágzáshoz. A magasabb hőmérsékletre is meglehetősen érzékenyek, ezért a melegebb hónapokban és területeken sok vízre van szükségük.