Japán kamélia (Camellia Japonica) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ahogy mindig mondjuk, soha nem lehet túl sok növénytársad! Ha nagy szeretője vagy a virágos növényeknek, nincs is esély arra, hogy ellenállj ezeknek a csábító fajoknak. A japán kamélia nagyon népszerű és kiemelkedő dísznövény, szobanövény, ezért legalább egy példányt be kell szerezned a gyűjteményedbe! Különösen akkor, ha sok fajta közül választhatsz!

A Camellia Japonica az egyik jól ismert faj, amely a Camellia nemzetséghez tartozik. Ezt a kiváló növényt számos névvel illetik, mint például a japán Camellia, Common Camellia, Rose of Winter vagy japán Tsubaki.

A Japán kamélia növényeket világszerte számos régióban ikonikusnak tekinthetjük. A 11. század óta például számos gyönyörű kínai alkotásban jelentek meg, beleértve a festményeket és a porcelánt is. Régebben ezeket a növényeket az istenek ajándékaként használták és ma is a kínai újév szerencsés szimbólumának tekintik őket.

A több mint 2000 fajta kifejlesztésével a japán kamélia fajokat leginkább szép virágai miatt termesztik. Bár ezeket a növényeket évezredek óta termesztik Keleten, csak a 18. században kerültek Európába és az Egyesült Államokba. Színek, minták, virágformák széles választékával rendelkeznek és több mint 30 fajta elnyerte a rangos kerti érdemdíjat is.

 

Botanikai név Camellia spp.
Általános név Camellia, japán kamélia
Növénytípus Széleslevelű örökzöld cserje
Érett méret 60 cm-3.65 m  (fajtától függően)
Napfényigény Részárnyék
Talajtípus Nedves, gazdag talaj
Talaj pH 5,5-6,5 (savas)
Virágzási idő: Késő ősszel, télen és kora tavasszal
Virág színe: Fehér, rózsaszín, piros, sárga vagy levendula
Őshonos terület: Japán, Kína, Korea

 

Camellia Japonica

A japán kamélia növényről

 • A japán kamélia növényeknek számos gyógyászati ​​felhasználása ismert, beleértve a rákellenes hatást is. E növények virágai tónusosak, összehúzóak és vérzéscsillapítók. A levelek gazdag gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Leveleik teapótlók, míg a szárított virágokat meg lehet főzni és használhatják a „mochi” nevű japán ételek receptjében is. Vannak, akik étkezési olajat készítenek a magjaikból.
 • A kínai nők tartózkodtak a japán kamélia  hajban való viselésétől a rügy késői kinyílása miatt. Úgy gondolják, hogy ez azt jelzi, hogy sokáig nem áldják meg őket fiúkkal.
 • A levelek ízletes táplálékforrás néhány apró lény számára. Gyakran eszik a Lepidoptera hernyók, köztük az Ectropis Crepuscularia.
 • A japán kamélia virágai nagyon vonzóak a beporzók számára, mint például a Zosterops Japonica, a madárfaj, amelyet japán fehér szemnek hívnak.
 • A japán kamélia őshonos Kínában, Dél -Koreában, Tajvanon és Japán déli részén. Ez a növény erdőkben nő nagy magasságban és a part közelében, egészen a tengerszintig.
 • Nem számoltak be toxikus hatásokról, így biztonságosan termesztheted őket kíváncsi háziállatok és gyerekek körül is.
 • A japán kamélia kiváló társ a páfrányokhoz, hostákhoz, azáleákhoz, magnóliákhoz, varázsdióhoz vagy a japán juharhoz.

 

 

Camellia Japonica jellemzői: áttekintés

 • A Theaceae családba tartoznak, amely számos dísznövény kaméliafajt és a gazdaságilag fontos teanövényt tartalmaz.
 • A Camellia Japonica virágzó cserje vagy fa, amely 2-3,6 m magas és 1,5-3 m széles is lehet. Néhány fajta a szokásosnál jóval magasabbra nő, körülbelül 11 méter magasra.
 • Ezek a növények sok ágból állnak. Fiatalon lilásbarna színűek és ahogy fejlődnek szürkés-barnássá válnak.
 • A lombozat bőr hatású, tetején sötétzöld és alul halványzöld levelekből áll, amelyek váltakozva nőnek az ágakon. Szélei nagyon finom fogazatúak, az alap és a hegyek pedig  elég hegyesek.
 • Leveleik általában 5–11 cm hosszúak és 2,5–6 cm átmérőjűek. Apró száraik körülbelül 5-10 mm vastagok.
 • A vadonban a japán kamélia januártól márciusig virágzik. A virágok párban vagy egyedül nőnek nagyon rövid szárakon.
 • Virágaik leggyakoribb formái az egyszeresek, a félig kettősek vagy a kettősek, extra szirmokkal. Piros, narancssárga, sárga, levendula, rózsaszín vagy fehér különböző árnyalatokban kaphatók.
 • Szeptembertől októberig a japán kamélia három rekeszes, gömb alakú gyümölcsöket termel. A gyümölcs minden része egy vagy két barna magot tartalmaz.
 • Magjaik szaporításra használhatók és általában 1-3 hónap alatt csíráznak. Világos árnyékban, üvegházhoz hasonló környezetben kell termeszteni őket, miután egy napig meleg vízben tartod.

 

 

japán kamélia
japán kamélia

Japán kamélia gondozása

Fényigény

Általában a Camellia Japonica növények akkor nőnek a legjobban ha részleges árnyékban vannak tartva. Inkább a reggeli napfényt kedvelik, délután viszont némi foltos árnyékban. Ügyelj arra, hogy megvédd őket az erős napsugárzástól, mivel ez megperzselheti leveleiket és befolyásolhatja általános egészségüket.

 

Hőmérséklet

Hőmérsékleti szempontból nem tudják jól kezelni a hirtelen környezeti változásokat. A Japán kamélia növények hidegtűrőek -12 ° C-ra csökkenő hőmérsékletig, de nem hosszú ideig. Ami a beltéri növényeket illeti, azt javasoljuk, hogy 7–16 ° C hőmérsékleten termeszd őket. Továbbá nem tűrik túl sokáig a 18 ° C feletti hőmérsékletet.

 

 

Japán kamélia ültetése

A japán kamélia növények nem szeretik a magas pH -értékű talajokban való növekedést, például semleges vagy lúgos típusok. Ültesd a kis növényeket egy enyhén savas talajba, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik, hogy elkerüld  a stresszt. Tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag talajt a megfelelő a növény számára.

 

Trágyázás

Általában önállóan nőnek, további trágyázás nélkül, de ha fokozni akarod a növekedést, nyugodtan tápozhatod a növényeidet. Savképző kamélia vagy azáleához való műtrágyát használj, miután a virágok tavasszal leestek. Ha a növekedés lassúnak tűnik, vagy a levelek ritkák és elvesztették színüket, nyár közepén tápozzuk megint a növényt.

 

Metszés

Mint a legtöbb cserje, a japán kamélia rendszeres metszést igényel a virágzási időszak befejezése után. Levághatod a gyenge vagy elhalt ágakat és akár el is vékonyíthatod a szárakat, ha túl sűrűnek tűnik ahhoz, hogy a virágok megfelelően kinyíljanak. Ezenkívül az elhalt virágok eltávolíthatók az egészséges új növekedés és a megfelelő virágzás biztosítása érdekében.

 

Betegségek

A japán kamélia növények termesztésekor néhány kártevővel és gombás betegséggel találkozhatsz. Időnként zavarhatják őket a pikkelyes rovarok, levéltetvek és atkák. A fertőzött részeket alkohollal, neemolajjal vagy megfelelő rovarölő szerekkel kezelhető.

A virágok sziromfoltnak nevezett betegsége februárban vagy márciusban is előfordulhat és barna foltokon keresztül azonosítható. Ennek a betegségnek nincs gyógymódja, de eltávolíthatod az egészségtelen részeket, hogy megakadályozd a terjedést. Akár vissza is halhatnak, ez  egy gyakori betegség, amely megelőzhető sterilizált metszőolló, higiénia és gombaölő szerek használatával.

 

 

Japán kamélia öntözése

Mint a legtöbb cserje, a japán kamélia is csak extrém szárazság idején vagy frissen ültetve igényel különös figyelmet. Tartsd folyamatosan nedvesen a talajt, amíg a növény meg nem erősödik a termesztőközegben. Körülbelül három év múlva, amikor a növény jól megtelepedett, kevés vízzel is túléli.

Ügyelj arra, hogy ellenőrizd a talajt az öntözések között, hogy elkerüld a túlzott öntözést. Ha a talaj száraz, a japán kamélia készen áll az új öntözésre. Általános szabály, hogy a tápozott növényeket minden alkalommal bőségesen kell öntözni.

 

 

Camellia Japonica

Japán kamélia szaporítása

A japán kamélia növények kétségkívül minden kert vagy háztartás középpontjába kerülhetnek. Gyönyörű virágaik megmelegíthetik minden növénykedvelő szívét és kiváló ajándék lehet egy szeretett barátnak vagy családtagnak. Szerencsére dugványokkal könnyen szaporíthatók még tapasztalatlan kertészek számára is.

A dugványok jól reagálnak a szaporításra, ha késő tavasszal vagy nyár elején vágják le őket. Keress egészséges szárakat, amelyek legalább hat levélcsomót tartalmaznak és vágd el a hatodik mögött.

Távolítsd el az összes levelet és levélcsomót a dugványokból, kivéve a felső kettőt vagy hármat.  Optimális eredmény érdekében ültetés előtt mártsd a dugványokat gyökereztető hormonba.

Tölts fel egy 10-15 cm mély cserepet tőzegmoha és durva homok keverékkel. Ezt követően az aljzatot bő vízzel kell ellátni, amíg a talaj nedves lesz és távolítsd el a felesleges vizet a tálcáról. A gyökeresedési folyamat során a talajt nedvesen kell tartani, de nem túl vizesen.

Ültesd a dugványokat a termesztőközegbe és tedd a tartályt meleg helyre, ahol élénk, közvetett fényt kaphat. A tartályt műanyag zacskóval vagy csomagolással kell lefedned, hogy az üvegházhoz hasonló környezetet hoz létre.

Naponta többször nyisd ki a műanyagot, hogy desztillált vízzel párásítani tudd a dugványokat és ellenőrizd a penész növekedését. Ha egyes dugványok dohosnak vagy halottnak tűnnek, azokat azonnal el kell távolítani.

A dugványoknak körülbelül három hónap múlva egészséges gyökérzetet kell kialakítaniuk. Húzd meg óvatosan a leveleket és ha valamilyen ellenállást észlelsz, a dugványok készen állnak az egyéni növekedésre. Ültesd át a japán kamélia növénykéket saját cserepeikbe és gondoskodj róluk, akár az anyanövényről.

 

 

Összefoglaló

A kamélia látványos virágzó növény és nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni őket. Könnyed stílusuk mellett ezek a növények pompás levelekkel és virágokkal rendelkeznek, sok szép színben. Bármilyen típusú kertész  szaporíthatja őket és évtizedekig életben tarthatod őket!