Díszhagyma (Allium) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Allium, közismert nevén a díszhagyma, nagyszerű virág kültéri területekre. Nem fogja feldobni az ételeket, de biztosan csodásan fog mutatni a kertedben.

A pompás, lila virágokkal rendelkező díszhagyma drámai látványt nyújt, ha tömegesen ültetik a kertben. Ráadásul ezek a virágzó növények mágnesként vonzzák a méheket és más beporzókat.

A díszhagyma merész és építészeti megjelenése tavasztól nyárig tart. Napos szegélyekben vagy tollas díszfüvekkel kombinálva mutat a legjobban. Mivel vágott virágként is remekül használhatóak, frissen vagy szárítva virágdíszekben is felhasználhatod őket.

Ezek a virágok ehetők is. A hagymákat és a leveleket általában elfogyasztják. A virág ezen részei számos szerves vegyületet tartalmaznak, köztük szerves szulfidokat, amelyek egyedi illatot és ízt kölcsönöznek számukra.

Az Alliumfélék rendkívül szívós növények, amelyek a szárazságot és a fagyos hőmérsékletet is elviselik. A kullancslegyek vagy a rágcsálók sem zavarják őket. És ami a legfontosabb, rendkívül könnyen gondozhatók.

Készen állsz arra, hogy többet megtudj a díszhagyma termesztéséről és gondozásáról? Olvasd tovább útmutatónkat!

 

Botanikai név Allium
Közönséges név Díszhagyma
Növény típusa Hagyma vagy rizóma
Felnőtt méret 1-4 láb magas, 3-10 hüvelyk széles
Napkitettség Teljes napfény
Talajtípus Bármilyen; jó vízelvezetésűnek kell lennie
Talaj pH 5.5-6.5
Virágzás időszaka Tavasszal, de vannak őszi virágzók is
Virág színe Rózsaszín, lila, sárga, fehér és zöld
Őshonos terület Közel-Kelet
Toxicitás Emberre enyhén mérgező, kutyákra és macskákra mérgező.

 

allium

A Díszhagyma növényről

 • A Díszhagyma az Amaryllidaceae családba tartozik, a lágyszárúak, köztük az évelők és a hagymás növények családjába.
 • A Díszhagyma botanikai neve Allium, ami egyben a fokhagyma latin neve is.
 • A Díszhagymának több mint 700 különböző fajtája létezik. Az Allium fajok többsége az északi féltekén, főként Közép-Ázsiában honos.
 • A Díszhagyma élénk lila színének köszönhetően fantasztikusan mutat a kertekben. Akkor mutat a legjobban, ha más, finomabb szerkezetű növényekkel, például díszfüvekkel keverjük. A díszhagyma levelei nem különösebben szépek és már a virágzás előtt romlani kezdenek, ezért a legjobb, ha lombját egy sűrűbb növény mögé rejtjük.
 • A Díszhagyma vágott virágként is csodálatos látványt nyújt, ha be szeretnéd vinni otthonodba vagy virágdíszekben használni frissen vagy szárazon.
 • Ezek a virágok napimádók és teljes napsütésben is jól érzik magukat. A legjobb, ha a díszhagymát a kert egy napos helyére ülteted, ahol egész nap teljes napfényt kap.
 • Ami a talajpreferenciákat illeti, az Allium növények a kissé savas, körülbelül 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A talajnak jó vízelvezetést kell biztosítania, hogy a hagymák ne rothadjanak el.
 • A legtöbb Allium faj rendkívül hideg hőmérsékletnek is ellenáll, például  -28- -34 °C között. A perzselő hőmérsékletek idején pedig szárazságtűrők is.
 • Ami a vízigényt illeti, az alliumok a ritka öntözést kedvelik. Ha olyan területen élsz ahol gyakran esik az eső, az esővíznek elegendőnek kell lennie. Ha nem, akkor csak három-ötnaponta kell öntözni ezeket a virágokat.
 • A Díszhagyma nem tekinthető mérgezőnek az emberre, de lenyelve gyomorpanaszokat és emésztési problémákat okozhat, ezért a legjobb, ha nem főzünk ezekkel a növényekkel.
 • A Díszhagyma a háziállatokra mérgező ha lenyelik, mert szerves kénvegyületeket tartalmaz, amelyek a bélrendszerbe jutva erősen reaktív oxidálószerré alakulhatnak. A háziállatok mérgezésének néhány tünete a megemelkedett szív- és légzésütem, eszméletvesztés, letargia, hasmenés és hasi panaszok. Ültesd ezeket a virágokat olyan területre vagy kertedbe, amely nem érhető el háziállatok által.
 • Az Alliumfélék különösen érzékenyek a hagymák rothadására és más gombás betegségekre, ha rendkívül nedves talajban tartjuk őket. További veszélyt jelenthetnek a csigák és csupaszcsigák, valamint az allium levéltetvek. Ettől eltekintve ezek a növények, akárcsak konyhai rokonaik, meglehetősen ellenállóak a különböző fenyegetésekre, mint például a kártevőkre, kullancslegyekre vagy rágcsálókra.

 

 

A Allium Jellemzői: Áttekintés

 • Az alliumoknak szúrós, vonalas levelei és pomponvirágai vannak, amelyek különböző színűek, többek között lila, fehér, rózsaszín, sárga és zöld színűek. A leggyakrabban ültetett díszhagymák virágai lilák.
 • Az Alliumok virágai fekete magvakkal is rendelkeznek a száraz kapszulatermésekben.
 • A díszhagymák késő tavasszal virágoznak és virágaik egészen a nyár végéig megmaradnak. Az Allium egyes fajai ősszel virágoznak.
 • Fajtától függően egyes díszhagymák akár 30-120 cm magasra és 7-25 cm szélesre is megnőhetnek.

 

 

díszhagyma virág

A Díszhagyma gondozása

A Díszhagyma termesztése és gondozása nem nehéz. Ezek a virágok nagyon ellenállóak számos olyan veszélynek, amelyre az átlagos kerti növények érzékenyek. Túlélik a szélsőséges hőmérsékleteket, a meleget és a hideget egyaránt, és nagyon kevés kártevő és betegség tudja őket megzavarni.

Amíg biztosítjuk számukra az alapvető növekedési szükségleteiket, a díszhagyma gondozása gyerekjáték lesz. Annak köszönhetően, hogy kevés karbantartást igényelnek, az Alliumokat kezdő és tapasztalt kertészek is termeszthetik.

 

Fényigény

Először is, fontos megjegyezni, hogy ezek a növények szeretnek teljes napsütésben nőni. Valójában legalább napi 6 óra teljes napsütésre van szükségük a növekedéshez és a virágzáshoz.

Emellett 4-6 óra részleges napsütésre és körülbelül 4 óra teljes árnyékra is szükségük van. Ha olyan helyet találsz a kertedben amely a nap nagy részében napos, délután pedig részlegesen árnyékos, a díszhagymád igazán boldog lesz.

 

Trágyázás

Az Alliumfélék trágyázása egy másik trükk amellyel segíthetjük a virágzásukat és élénk színekkel tölthetjük meg a kültéri teret. Attól függően, hogy milyen gyakran javítod a talajukat, lehet, hogy nem kell olyan gyakran vagy egyáltalán nem is kell tápoldatoznod őket.

Ha azonban a kerted talaja nem ideális ezeknek a virágoknak, a legjobb ha virágzás idején egy kis kiegyensúlyozott műtrágyával segíted őket. Ez segít a díszhagymáidnak feltölteni a virágzás során elhasznált energiát.

 

Metszés

A metszés is szükséges ahhoz, hogy segíts az Alliumoknak boldognak és egészségesnek maradni. Javasoljuk, hogy a hervadt virágszárakat vágja le, amint elhalnak. Ügyeljen arra, hogy a szárat a lehető legrövidebbre vágja le.

A leveleket is jó ötlet visszavágni, miután észreveszed, hogy megsárgultak. Ez segít a virágoknak mivel ez az a pillanat, amikor a hagyma felhalmozza a következő virágzási ciklushoz szükséges tápanyagokat.

Éerdekelhet: TOP 7 legjobb metszőolló

 

 

A Díszhagyma Ültetése

A Díszhagyma ültetése a kertedben ugyanolyan egyszerű, mint a gondozása. Csak néhány dolgot kell szem előtt tartanod a sikeres ültetés érdekében.

Először is ügyeljen arra, hogy ősszel ültesd el a hagymákat. Ne feledd, hogy az ültetés mélységének két-háromszor nagyobbnak kell lennie, mint a hagyma átmérője.

Tehát például, ha a hagyma átmérője 5 cm, akkor a hagymát 10-15 cm mélységbe ültesd. Ültetés után pedig jól öntözd meg a hagymákat.

Egy másik fontos dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy meg kell találnod a megfelelő helyet a díszhagyma elültetéséhez. Ezeket a virágokat a kert olyan területére kell ültetni, ahol a nap nagy részében teljes napfény éri őket.

 

 

A Díszhagyma Öntözése

Elengedhetetlen tudnod, hogy mennyi vizet kell adnod a díszhagymádnak.

A díszhagyma nagyon hajlamos a hagymák rothadására, ha túl sok vízben áll. Ez pedig biztos módja annak, hogy elpusztítsd a hagymáidat. Ezzel szemben a szárazságos időszakok nem nagyon zavarják őket. Tehát a legjobb, ha alúlöntözöd a díszhagymáidat ahelyett, hogy túlöntöznéd őket.

Ezek a virágok a ritka öntözést kedvelik, és ha olyan területen élsz, ahol az eső elvégzi a kerted öntözésének nagy részét, akkor minden a helyén van. Az Alliumokat csak három-ötnaponta kell öntöznöd, ha nem esik túl gyakran az eső a környékeden.

Annak érdekében, hogy ne öntözd túl díszhagymáidat, javasoljuk az “áztatás és száradás” öntözési módszerét. Ez azt jelenti, hogy csak akkor öntözd az Alliumokat, amikor a talaj felső néhány centimétere teljesen száraz.

 

 

allium virágzata

A Díszhagyma Szaporítása

Ha több díszhagymát szeretnél a kültéren, amit érdemes is, mert tömegesen ültetve remekül néznek ki, a jó hír az, hogy a szaporítás sem jelent kihívást ezen virágok esetében.

A díszhagymákat úgy lehet szaporítani, hogy tavasszal vagy ősszel elosztjuk a hagymacsomókat.

Az eredeti hagymából kivett apró hajtásokat azonnal át kell ültetni, és előfordulhat, hogy hosszabb időre, néhány évre van szükségük a virágzáshoz. A rizómát képző alliumokat azonban bármikor el lehet ültetni.

Ezeket a virágokat magvakkal is szaporíthatod, azonban hosszabb időbe telhet, amíg a virág megfelelő virágzó méretűre nő.

Ha magokat használsz szaporításhoz, ne felejtsd, hogy a csírázási folyamat 14-21 napig tart.

 

 

Következtetésképpen

A díszhagyma minden szabadtéri helyen örömet okoz. Amikor késő tavasszal virágozni kezdenek, élénk színekkel töltik meg a kertet, és vonzzák a gyönyörű beporzókat, például a méheket és a pillangókat, ami jó hír a többi növény számára is.

Az Alliumok gondozása nem nehéz, mivel ellenállnak a kerti növényekre jellemző számos fenyegetésnek. Sőt, csak sok napfényre és némi vízre van szükségük ahhoz, hogy boldogok és egészségesek legyenek.