Rézvirág (Zinnia Elegans) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutaó

A rézvirág (legényrózsa) a legkönnyebben nevelhető évelő növény, mivel alacsony igényűek, sebesen növekednek, és bő virágot hoznak. Kiváló választás azoknak, akik először kóstolnak bele a virágnevelésbe, és akik némi színt szeretnének vinni kertjükbe.

Mindemellett hosszú ideig virágzik, hajtásaiban a nyár közepétől egészen az első fagyokig gyönyörködhetünk.

Bájos virágai nemcsak színes köntösbe bújtatják kertedet, hanem a pillangókat és a kolibriket is odacsalogatják. Ideálisak, ha a legkülönbözőbb színekben, formákban és méretekben szeretnél vágott virágokat. A rézvirág, vagy más néven legényfogó virág nem csak kertedben foglalhat el előkelő helyet, hanem házad bármelyik szürkébb sarkába is képes életet lehelni.

A Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos rézvirág az őszirózsafélék családjába tartozik, azaz rokona a napraforgónak, a körömvirágnak és a százszorszépnek. Otthonodban a rézvirág évelő növény, de szerte a világon előszeretettel nevelik egynyári növényként.

Bár ezen nemzetségen belül számos fajta található, mind közül a pompás rézvirág (Zinnia Elegans) a legnépszerűbb, és ez kapható a legtöbb faiskolában.

Ha már ennyitől is kedvet kaptál a rézvirághoz, vagy ha még többet szeretnél megtudni erről a rendkívül könnyen gondozható növényről, olvass tovább!

 

Tudományos név Zinnia elegans
Hétköznapi név Pompás rézvirág, legényrózsa, legényfogó virág
Növény típusa Egynyári cserje
Kifejlett méret 1-4 láb (30-120 cm) magas, 12-18 hüvelyk (30-45 cm) széles
Fényigény Teljes napsütés
Talajtípus Jó vízelvezető
Talaj pH-ja 5,5-7,5
Virágzás ideje Késő tavasztól az első fagyig
Virág színe Rózsaszín, lila, sárga, narancssárga, levendula, fehér, piros és zöld
Származási hely Dél-Amerika, Mexikó, Egyesült Államok délnyugati része

 

 

legényrózsa

Amit a pompás rézvirág növényről tudni érdemes

 • A rézvirág az ideális nyári virág. Bőven hoz virágot, jól tűri a szárazságot, és magjaik elszórásával önszaporítást végeznek.
 • Ha a lakhelyeden hidegek és csapadékosak a nyarak, akadhatnak problémák a növénnyel, mivel levelein lisztharmat alakulhat ki.
 • Ha beltéren, az utolsó fagyok előtt szeretnél rézvirágot ültetni, akkor a tőzegcserépben való nevelés ajánlott.
 • Tudományos nevét (Zinnia) a neves német botanikusról, Johann Gottfried Zinnről kapta, ő készített elsőként jellemzést a növényről.
 • A virágok nyelvén a rézvirág a barátságot jelképezi, 1931 és 1957 között pedig Indiana állam virága volt.
 • Egykor az angol nyelv „youth and old age plant”-ként (ifjúság és öregség növénye) utalt rá, mert a növény régi virágai még frissek, mikor az újak nyílnak. Volt olyan időszak is, amikor az emberek kicsinek és csúnyának tartották. A spanyolok például, mikor előszök meglátták a növényt Mexikóban, „mal de ojos”-nak, azaz „a szem betegségé”-nek keresztelték el.
 • Amikor először Európába került a rézvirág, „mindenki virágá”-nak, és „szegények virágá”-nak is nevezték, mivel olyan könnyű volt beszerezni és nevelni.

 

 

A legényrózsa jellemzőinek áttekintése

 • A rézvirágok sokféle színűek és formájúak lehetnek. A legtöbb fajtának a százszorszéphez hasonló virágai vannak, melyet több sornyi hosszú szirom alkot. Némelyiknek kettős rétegben sorakoznak a szirmai, amelyek egy fekete vagy narancssárga termőtájat öveznek, de éppúgy akadnak pompon alakúak is. A virágok átmérője 5-8 cm közé esik.
 • A pompás rézvirág igen változatos növény, amely megannyi színben virágzik, többek között sárga, rózsaszín, levendula, vörös és zöld színben is. Vonzza a pompás királylepkéket, a méheket és a kolibriket is, ezzel kerted összes virágát segít hamarabb beporozni.
 • Lándzsás levelei tapintásra érdesek, akár a smirglipapír. A száron átellenesen helyezkednek el.
 • Akár 120 cm magasra is nőhetnek, és fajtától függően dupla virágot is hozhatnak. A tartós napsütés hatására a növény könnyebben bont virágot.
 • Akkor is nevelheted, ha nem rendelkezel kerttel. Vannak ugyanis kisebb, kúszó fajtái, amelyek nem nőnek magasabbra 20 cm. A keskenylevelű rézvirág azon fajták egyike, amelyek edényekben vagy évelő ágyásokban érzik magukat a legjobban.
 • Hogy folyamatosan virágozhassanak, folyamatosan metszeni kell őket. Az így kapott dugványokat vázába helyezhetjük, amikor először kinyílnak. Emellett az elnyílt virágokat is érdemes eltávolítani, ezzel helyet adunk az új hajtásoknak.
 • A Chicagói Botanikus Kert szerint, akik nem szeretnének az elnyílt virágok vagdosásával foglalkozni, azoknak a Zahara szériából érdemes virágokat választani. A „Double Zahara Fire” és a „Coral Rose” névre hallgató fajták öntisztítóak, és a lisztharmatnak is ellenállnak.

 

 

zinnia elegans

A zinnia elegans gondozása

Ha szeretnél némi színt vinni a nyári kertedbe, a rézvirág e célra kiválóan megfelel. Általában egynyári növényként nevelik, de vannak klímazónák, ahol a telet is átvészelik. Ezeken a területeken azonban olyan helyre kell ültetni őket, ahol védve vannak a délutáni forró napsütéstől.

Ami még jó a rézvirágban, hogy még ha el is pusztulnak télen, előtte elszórják magvaikat, így minden évben gyönyörködhetünk bennük.

 

Fényigény

Ne feledd, hogy mindegyik rézvirágfajta akkor fejlődik a legszebben, ha sok napfényt kap. Ha elegendő napfény és melegség éri őket, gyorsabban nőnek és gazdagabb virágtermést hoznak. Lehet, hogy beltéren nem érzik olyan jól magukat, de déli fekvésű ablakokba helyezve szebb eredményt hozhatnak.

 

Metszés

Ha levágod az elnyílt virágokat, garantáltan rengeteg gyönyörű virágot láthatsz majd. A fiatal növényeket vágjuk vissza, hogy több hajtást hozhassanak! Ezt persze csak akkor, ha nem vágott virágnak neveljük őket, amelyeknek hosszabbnak kell, hogy legyen a száruk.

Azokat a növényeket, amelyeket a fagy pusztított el, el kell távolítani, hogy ne telepedhessenek meg rajtuk betegségek a következő évben. A magasabb termetű fajtákat érdemes karózni, főleg akkor, ha szeles helyen laksz.

A vegetációs időszak alatt mindenképp tartsuk kordában a gyomokat, mivel azok elveszik a tápanyagot és a helyet a növények elől.

 

Betegségek

A pompás rézvirág hajlamos különböző gombás megbetegedésekre, így az alternáriára, a levélrothadásra, a bakteriális hervadásra vagy éppen a lisztharmatra. Ezek mind megelőzhetők, ha a növény leveleit szárazon tartjuk és ha időnként gombaölő szerrel kezeljük.

A jó légáramlás elősegítése érdekében két rézvirág között némi helyet szükséges hagyni. A növényben pajzstetvek, takácsatkák és hernyók is okozhatnak kárt. Ha a károsodás kis mértékű, nincs szükség különösebb intézkedésre.

Permetezni is csak akkor szükséges, ha már a fertőzés megtámadta a növényt. Ellenkező esetben kézzel, kerti locsolócsővel, vagy szórófejes palackból vízzel pucoljuk meg!

 

 

A pompás rézvirág ültetése

A rézvirágot ültethetjük más nyáron virágzó egynyári növények társaságába. Legjobb, ha olyan helyet választunk számára, ahol legalább napi 6 órán keresztül éri napfény. Két növény között hagyjunk 10-60 cm távolságot, a fajtától függően.

Májustól kezdve július elejéig ültessünk kéthetente belőle, így virágaik biztosan kitartanak egészen a fagyig. A virágok júniusban nyílnak, de ha azt szeretnénk, hogy ez korábban történjen meg, a magokat az első fagy előtt csíráztassuk ki beltéren. Érdemes kipróbálni a tőzegcserepet vagy az egyenesen a földbe ültethető biológiailag lebomló edényeket.

A rézvirág nem válogatós, ha a talajviszonyokról van szó, de tény, hogy a legideálisabb számára a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban dús talaj, amelynek pH értéke 5,5 és 7,5 közé esik. Komposzttal dúsított talajban a rézvirág még sebesebben nő.

Az első új hajtások megjelenése után alkalmazhatunk könnyedebb, kiegyensúlyozott műtrágyát, ebből kora tavasszal kínáljuk meg növényeinket 100 négyzetlábanként 1 font mennyiségben (450g/30m2). Ha dús, élénk virágzást szeretnénk, trágyázzuk őket rendszeresen!

Amire figyeljünk, hogy a szemcsés műtrágya ne érjen a növény leveleihez vagy a szárának tövéhez, nehogy megégesse azokat! A gyökérrothadás megelőzése érdekében lassan oldódó műtrágyát használjunk!

A kisebb termetű rézvirágfajták edényekben remekül nevelhetők, őket mesterséges talajkeverékebe érdemes ültetni a kerti föld helyett. Az edényben nevelt növényeknek pluszműtrágyára és vízre van szükségük.

 

 

A pompás rézvirág öntözése

A rézvirág a vegetációs időszaka alatt alapos öntözést igényel, kiváltképp, ha olyan területen laksz, ahol előfordulnak csapadékmentes időszakok. A rézvirágnak általában 1 hüvelyk (2,5 cm) esőre van szükségük hetente. Elviselik ugyan a szárazságot, de csak akkor fejlődnek szépen, ha a talajuk állandóan nyirkos.

A túlzott nedvesség azonban kárt tehet a rézvirágban, tanácsos tehát esőmérő segítségével ellenőrizni, hogy a növényeknek szükségük van-e még vízre. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a víz a növényt csak a tövénél érje, mivel a levélzet lelocsolása gombás fertőzések kialakulásához vezethet!

Fontos, hogy a leveleket szárazon tartsuk, ha boldog és egészséges virágokat szeretnénk. A legjobb, ha csepegtető rendszerrel öntözünk, hogy a víz alacsony nyomással juthasson a föld a talaj felszínére.

Ha kerti locsolót szeretnél használsz, akkor a nap folyamán korán öntözz vele, hogy a leveleknek legyen idejük megszáradni még sötétedés előtt! Az érett rézvirágok kevesebb öntözést igényelnek, mint fiatal társaik.

 

 

legényfogó virág
rézvirág

A pompás rézvirág szaporítása

Sokan szeretnek egy nagy kezdeti löketet adni a rézvirág növekedésének úgy, hogy beltéren már az utolsó fagy előtt egy hónappal elültetik a magokat. Így ezeknek a növényeknek elég 60-70 nap, hogy a kis magokból gyönyörű, színpompás virágokká fejlődjenek. Mások viszont egyszerűbbnek találják, ha a magokat közvetlenül a kert talajába ültetik.

Kifejlett növényekből igen egyszerű kinyerni a magokat. Csak hagyjuk, hogy a virágok a száron megszáradjanak, majd morzsoljuk szét őket és válasszuk szét a magokat a szirmoktól! A kinyert magokat tároljuk hűvös, száraz helyen, majd következő tavasszal ültessük el őket!

Egyes fajtáknál a palánta sajnos nem lesz ugyanolyan, mint az anyanövény. A magokat 0,6 cm mélyre és egymástól nagyjából 30 cm távolra ültessük! Amikor a palánták kb. 8 cm magasak, ritkítsuk meg őket még jobban! A talajt tartsuk mindenhol egyenletesen nedvesen! Mivel a rézvirág gyorsan nő, ezért a csírázás körülbelül 5-7 nap alatt végbemegy.

 

 

Összegzésképpen

A pompás rézvirág az egyik legkönnyebben nevelhető egynyári növény, ezért kiváló választás lehet azoknak, akik először ültetnek virágot életükben. A rézvirág élénk színbe borítja környezetét, legyen bárhova is ültetve.

Fehér, rózsaszín, piros, zöld és levendulaszínű virágai életet tudnak varázsolni bármilyen kertbe, vagy a ház bármely szürkébb sarkába.

Vagy még egy nyomós indokunk, hogy miért érdemes rézvirágot ültetned: a növény vonzza a pillangókat, a méheket, és más szorgos rovarokat, akik segítenek kerted beporzásában. Bármelyik rézvirágfajtát is választod, jó vízelvezetésű talajra, sok fényre és vízre lesz majd szükséged.

Ha okosan választasz helyet neki és ha igényeinek megfelelően gondozod, az első fagyokig csodaszép virágokkal fogják gazdagítani az otthonod és a kerted is.