Kokárdavirág (Gaillardia) gondozása és amit tudni kell róluk – Teljes útmutató

Akár tapasztalt kertész vagy akár sem, a kokárdavirág az a növény, amely szeretett virág gyűjteményed hiányzó darabja. Ezek a virágok már az első látásra képesek meghódítani a szívedet itt azonban többről van szó, mint egyszerű dísznövényekről! Olvass tovább és saját magad győződhetsz meg róla!

A Gaillardia egy olyan nemzetség, amely 25-30 lenyűgöző, egynyári, kétnyári és évelő virágos növényfajt foglal magába.

Ezek a virágok a legkülönbözőbb élőhelyeken találhatóak meg mint például réten, völgyekben, nyílt pusztán, hegyvidéki területeken, legelőkön vagy síkságokon. Dél- és Észak-Amerika számos régiójában őshonos növénynek számítanak.

A kokárdavirág meglehetősen népszerű növény mind kültéri, mind beltéri környezetben. Meghonosodásuk után általában gondozásmentes növények, melyek elviselik a rövid, száraz időszakokat is és kevés kártevővel vagy betegséggel gyűlik meg a bajuk.

A kokárdavirág gazdagon virágba borul és csodálatos kiegészítője minden kertnek, legyen szó kis vagy nagy méretű kertről. Ezek a virágok meleg színfoltot hoznak a kertes házak környezetébe, a sziklás vagy homokos kertekbe, pillangókertekbe, évelő szegélyekbe és vágott virágnak szánt kertekbe.

Ezenfelül cserépben is pompásan mutatnak és a magasabb fajták pedig remek vágott virágok lehetnek.

 

Közismert neve Kokárdavirág
Tudományos elnevezés Gaillardia x Grandiflora
Család Fészkesek (Asteraceae)
Növény típusa Lágyszárú évelő
Kifejlett növény méretei 30-45 cm magas; 30-60 cm széles
Fényigény Teljes napfény
Talaj típusa Bármilyen jó vízlevezetésű talaj (kerüld az agyagos talajt)
Talaj pH értéke 6.1-től 6.5-ig (enyhén savas)
Virágzás időszaka Ismétlődő virágzású, nyártól-őszig
Virág színe A piros, sárga, narancssárga vagy barack különböző árnyalatai
Őshonosság Termesztett hibrid; „szülei” őshonos Észak-Amerikai vadvirágok
Mérgező hatás Enyhén mérgező emberekre

 

 

Gaillardia

A kokárdavirág növényről

 • A Gaillardia növények leglátványosabb fajtái közé tartozik a G. ‘Arizona Sun’, G. ‘Burgundy’, G. ‘Fanfare’, G. ‘Goblin’, G. ‘Mesa Yellow’, G. ‘Sun Devil’, és a G. ‘Sunset Popsy’.
 • A Gaillardia fajok nagy szerepet játszanak más teremtmények életében. Táplálékforrásként szolgálnak különböző lepkefajok hernyói, például a schinia masoni, schinia bina és schinia volupia számára.
 • Nem csak mi, emberek értékeljük nagyra színes és hipnotikus virágaikat. A különböző kismadár és lepkefajok számára is rendkívül csalogatóak.
 • A Texasi Állami Egyetemet két szín jellemzi: óarany és bordó. Ezt a színkombinációt a kokárdavirág árnyalatai ihlették.
 • A hagyományos gyógyászatban sokan a kokárdavirág részeit használták különböző egészségügyi problémák kezelésére, beleértve a kötőhártya-gyulladást, gyomor- és bélhurutot valamint bőrbetegségeket. Emellett reumaellenes és vizelethajtó hatással is rendelkezik.
 • Magvai fogyaszthatóak. Vannak akik a szárított magvakat porrá őrlik, ízletes vajat készítenek a porból és kenyérre kenve fogyasztják.
 • Ezek a növények a meleg éghajlatot kedvelik, ahol virágba borulásukhoz minimális gondozást igényelnek. A hűvösebb éghajlatú régiókban az áttelelő növényeknek jót tesz némi védelem, melyet a talajra helyezett mulcsréteggel érhetünk el.
 • A kokárdavirág kiváló társ más növényfajok számára, például az örökzöld zabfű, a keskenylevelű kakukkfű, a levendula, a füzéres díszcsorba, a sáfrányfű, a fürtös fáklyaliliom, a varjúháj, a szibériai nőszirom, az ernyős verbéna valamint a lizinka számára.

 

 

A Gaillardia tulajdonságai: Áttekintés

 • A Gaillardia növénynemzetség a Fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. Van néhány közös tulajdonságuk az ezen családba tartozó egyéb fajokkal, beleértve a százszorszépet, napraforgót és őszirózsát.
 • Lágyszárú cserjék, melyeknek magassága elérheti a 31-90 centimétert, szélességük pedig akár a 90 centimétert is. Néha ezek a növények rizómákkal rendelkeznek.
 • A kokárdavirág lombozata sűrű és sokféle méretű és alakú levelek alkotják. Szürkészöld leveleik váltakozva helyezkednek el a hosszú, elágazó és függőleges szárakon.
 • A kokárdavirág évente többször is virágba borul, nyártól egészen őszig. Ebben az időszakban számos virágzatot mutat, különálló virágfejjel.
 • Egyes virágaiból hiányozhat a sugárvirág, de általában 15 vagy ennél is több virágot hoz. A virágfejek közepét számos, cső alakú és bolyhos korongvirág alkotja, amelyek a szirmokhoz hasonló árnyalatválasztékot mutatnak.
 • A virágok néha tölcsér alakban feltekeredve is megjelenhetnek. Kinyílt állapotban átmérőjük 7.6-10 centiméter között van. A vörös, sárga, rózsaszín, lilás, barna és fehér különböző árnyalataival és színkombinációval töltik meg a lombozatot.
 • A virágzási időszak végeztével a kokárdavirág termést hoz a virág helyén. A termés bolyhos kaszat vagy tüskés bóbita formáját ölti, melyek magvakkal vannak tele.

 

 

Kokárdavirág a réten

A kokárdavirág gondozása

Fényigény

Ha azt szeretnéd, hogy kokárdavirágod élete legszebb időszakát élje, akkor biztosíts neki sok és közvetlen fényt. Természetesen ezek a virágok elviselnek némi részleges árnyékot is, főleg a meleg és száraz éghajlatú régiókban.

Ennek ellenére valahogy ernyedtebbek lesznek és ilyen körülmények között nem fognak ugyanúgy virágozni. Az optimális eredmények érdekében tartsd a növényeket olyan helyen, ahol naponta legalább hat órányi teljes napfényt kapnak.

 

Hőmérséklet

Általánosságban elmondható, hogy a kokárdavirág olyan régióban érzi jól magát, amely hasonlatos az őshonos élőhelyükhöz. Így a forró, száraz éghajlaton fejlődnek a legjobban és elviselik a szélsőséges nyári hőmérsékletet is.

Ezek a növények nem igénylik a magas páratartalmat és a hűvösebb hónapokban némi védelmet igényelnek. A zordabb vidékeken érdemesebb a növényeket cserépben nevelni és ősszel bevinni őket a házba.

 

Kártevők

Bár a Gaillardia fajok általában kártevő- és betegségmentesek, nem megfelelő termesztési körülmények között előfordulhat néhány probléma, mint például az őszirózsa sárgulás fitoplazma.

Ez a vírusszerű betegség a virágok zöldre színeződésében nyilvánul meg és megakadályozza a növények általános növekedését. Általában a levéltetvek és a kabócák azok a kártevők, amelyek az őszirózsa sárgulás fitoplazma terjesztéséért felelősek.

Fertőzés esetén ki kell irtani a beteg növényeket, hogy megakadályozd a betegség továbbterjedését. A természetes ragadozók, mint például a katicabogár, segíthet megvédeni a kokárdavirágaidat.

Ha nem tudod a kertedbe csalogatni a katicabogarakat permetezd be rendszeresen növényeidet rovarölő szerrel, hogy megszabadulj a problémás kártevőktől.

 

 

A kokárdavirág ültetése

Talajigény

A Gaillardia növények enyhén savas, 6.1-6.5 pH értékű talajban fejlődnek a legjobban. Hajlamosak a gyökérrothadásra ezért kiváló vízelvezetésű talajba ajánlatos ültetned őket.

Ezek a virágok kissé nedves közegben is jól elvannak, de a nehéz agyagos talaj valószínűleg elpusztítja őket. Ha beltérben szeretnéd termeszteni őket, olyan cserepeket keress, melyek alján vízelvezető lyukak vannak, hogy elkerüld a cserépben pangó vizet.

Úgy tűnik, hogy a kokárdavirág általában véve jobban fejlődik silányabb talajban. Ennek köszönhetően nem igényelnek extra tápoldatozást ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek.

Mégis ezek a növények néha hajlamosak lassabban nőni és olyankor kevesebb virágot hoznak a szokásosnál. Ha bármilyen ilyen jelet vennél észre, minden év tavaszán egyszer, tápanyagokban kiegyensúlyozott műtrágyával láthatod el növényeid.

Tudjuk, hogy a kokárdavirág további kényeztetés nélkül is mesésen mutat. De mi mégis megosztunk veled egy hétpecsétes titkot!

Ha a virágok elnyílása után visszavágod a szárakat, a növényeid általános megjelenése következő tavasszal jelentősen javulni fog. Emellett hosszabb ideig fog virágozni, ha a sérült vagy elnyílott virágokat azonnal eltávolítod.

 

 

A kokárdavirág öntözése

A kokárdavirág általában jól érzi magát természetes élőhelyén, anélkül, hogy túl sok víz lenne a tövén. Ezeket a környezeti feltételeket pedig a gondozójuktól is megkövetelik!

Ezen szépségek elültetését követően naponta egyszer adj nekik vizet, egészen addig amíg el nem kezdenek virágozni. Egészséges virágzásuk gyakori jele annak, hogy a növényeid beilleszkedtek a környezetükbe.

Ha egyszer megfakadt, a kokárdavirág elég jól tűri a száraz időszakokat. Ne feledd, hogy még mindig jobb keveset öntözni a növényeid mintsem túlöntözni őket. Mégis, az öntözés gyakorisága az évszak és az éghajlat függvényében változhat.

Hacsak nem olyan régióban élsz, ahol forróak és szárazak a nyarak, akkor a kokárdavirág jól megél kiegészítő öntözés nélkül is. Télen teljesen elhagyhatod az öntözést, vagy ha a talaj túl száraznak tűnik, akkor pár csepp vizet adhatsz a virágodnak.

Hogy elkerüld az egész évben tartó áztatást vagy a pangó vizet, csak akkor öntözd meg a növényeid, ha a talajuk már teljesen kiszáradt.

 

 

évelő kokárdavirág
kokárdavirág

A kokárdavirág szaporítása

Bár már számos Gaillardia faj magvai megtalálhatóak a piacokon vagy kertészetekben, de hol ebben a móka? Néha ezek a növények magról nem fejlődnek igazán, különösen, ha olyan hibrid fajokról van szó, mint a Gaillardia × Grandiflora.

Ha azonban magról szeretnéd szaporítani ezeket a virágokat, akkor késő nyáron vesd el őket, a téli hónapokban pedig biztosíts védelmet számukra.

Természetesen ez a folyamat épp olyan egyszerű, mint amilyennek látszik és talán te is azon szerencsés kertészek egyike leszel, akiknél csírázásra kerül a sor.

A garantált eredmény érdekében jobb, ha a kokárdavirágot tőosztással szaporítod. Ezek a növények általában rövid életűek és nem bánják, ha egy kis extra segítséggel tovább életben tartod őket.

Ne aggódjon, ez a módszer nem igényel túl sok erőfeszítést a részedről! Nincs más dolgod, mint kiásni a csecsemőket a talajból, és éles késsel több darabra osztani a gyökereiket. A folyamat után az apró Gaillardia növényeket bárhová átültetheti, ahová csak akarja.

Általánosságban elmondható, hogy a takaróvirágok számára előnyös a rendszeres tavaszi szaporítás. Két-három évente egyszer fel kell osztania a növényeket, de nem bánják, ha ezt gyakrabban teszi. Ha pedig nem elég a hely a ház körül, ültesd cserépbe, és lepd meg szeretteidet egy kedves ajándékkal!

 

 

Következtetésképpen

Kétségtelen, hogy a Gaillardia növények a legcsodálatosabb virágok közé tartoznak! Könnyed természetük van, és nincs szükségük sok mindenre ahhoz, hogy boldoguljanak és színes virágokat hozzanak létre.