Kasvirág (Echinacea) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Echinacea egy nemzetség, amely pontosan tíz fajt tartalmaz lenyűgöző lágyszárú virágos növényekből. A termesztésben általában kasvirág néven ismert nemzetség fajai mutatós virágaiknak köszönhetően kiváló kerti dísznövények. Sokoldalú növények, amelyek cserepes szobanövényként bármilyen üres helyet kitölthetnek otthonából.

Az Echinacea növények fantasztikusan mutatnak a természetközeli területeken, réteken, vadvirágos kertekben, prériken, ágyásokban és szegélyekben. Egyes kertészek tömegesen ültetik őket, mert virágaik lenyűgöző látványt nyújtanak.

Ezek a növények nagyszerű kiegészítői a kerti csokroknak, vázában akár két hétig is elállnak. Szirmaik lehullása után az aranyos tobozok vonzó díszítőelemek lehetnek a szárított virágdíszekben.

Az echinacea virágai Észak-Amerika középső és keleti részének számos területén őshonosok, ahol főként prériken és nyílt, erdős területeken nőnek.

Bár az összes Echinacea fajnak különböző gyógyhatású tulajdonságai vannak, az emberek csak hármat használnak közülük gyógynövény-kiegészítőkben: E. Angustifolia, E. pallida és E. purpurea.

 

Botanikai név

Echinacea purpurea

Közönséges név

Bíbor kúpvirág, Kasvirág

Növény típusa

Lágyszárú évelő

Érett méret

60-150 cm magas, 30-60 cm széles.

Napnak való kitettség

Teljes napfény, részleges árnyék

Talajtípus

Jól lecsapolt

A talaj pH-ja

Semleges vagy savas

Virágzás ideje

Nyár

Virág színe

Lila, rózsaszín

Őshazai terület

Észak-Amerika

 

 

Echinacea
kasvirág

Az kasvirág növényről

 • Az Echinacea növények a nagy Asteraceae családba tartoznak. Ebben a családban számos más jól ismert fajjal osztoznak, köztük a napraforgóval, a gyermekláncfűvel, a százszorszépekkel, a kamillával, az asztrával és a dáliával.
 • Nemzetségnevük az “echinos” szóból származik, ami a görög “sündisznó” szóból. Ez a név tüskés tapintású és megjelenésű virágfejükre utal.
 • A leggyakoribb termesztett fajták: E. ‘Cheyenne Spirit’, E. ‘Flame Thrower’, E. ‘Mama Mia’, E. ‘Secret Affair’, E. ‘Sundown’ és E. pallida.
 • A nyugati gyógynövény-gyógyászatban az emberek az Echinacea növényt az egyik leghatékonyabb méregtelenítőnek tartják a keringési, légző- és nyirokrendszer számára. Németországban például több mint 200 gyógyszerkészítmény tartalmaz Echinaceát.
 • Sok hagyományos nép használta az E. purpureát különböző problémák kezelésére, beleértve az égési sérüléseket, sebeket, gyulladásokat, rovarcsípéseket és -csípéseket, kígyómarásokat, sebek, láz és megfázás esetén.
 • Az Echinacea gyökerei antiszeptikus, depuratív, adaptogén, emésztést elősegítő, alteratív és afrodiziákum hatásúak. Ezen túlmenően e növények részei jó serkentő hatással vannak az immunrendszerre.
 • Az echinacea növények nem mérgezőek a kutyák és macskák számára, kivéve, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Kertjében biztonságosan termesztheted őket.
 • Más érdekes növényfajok, például a szakállnyelv, a méhbalzsam, a pillangós gyom, az encián, a gömbölyű gyűszű, a kecskerágó, a kecskeszakáll, a tengeri magyal vagy a kőtörőgyökér kísérője lehet.

 

 

Echinacea Jellemzői

 • Lágyszárú évelő növények, amelyek magassága 61-152 cm, szélessége pedig 30-61 cm lehet. Az Echinacea növények hosszú élettartamúak.
 • Az E. purpurea kivételével, amely rövid, rostos gyökerű alapszárból fejlődik, minden faj csapgyökérről nő. A legtöbb Echinacea-faj lombja sok levélből áll, amelyek váltakozva helyezkednek el a felálló és el nem ágazó szárakon.
 • Leveleik általában szőrösek és durva szerkezetűek. Míg egyes fajok levelei elliptikus vagy tojásdad alakúak, másoké lineáris vagy lándzsa alakúak.
 • Az Echinacea növények általában nyáron virágoznak. Ebben az időszakban összetett virágzatot hoznak létre, amely kiemelkedő, valahogy kúp alakú virágokat tartalmaz.
 • Virágaiknak hipnotikus, félgömb alakú vagy kúp alakú, narancssárga, vörös vagy lila végű virágtartójuk (palea) van. A virágok 8-21 szirmot tartalmaznak, amelyek a fehér, sárga, narancs, piros, rózsaszín és lila különböző árnyalataiban pompáznak.
 • Amikor a virágfejük kinyílik, a virágok lefelé mutatnak. Minden faj hermafrodita, azaz hím és nőstény részekkel egyaránt rendelkezik.
 • A virágzás után, ősszel az Echinacea termései megjelennek a virágok helyén. Minden egyes termés (cypselae) apró és sötét magokat tartalmaz, amelyek szaporítóanyagként szolgálhatnak.

 

 

kerti kasvirág

Kasvirág gondozása

Ha te is az Echinacea növények boldog tulajdonosai közé tartozol, rájössz, hogy ezek a növények általában nagyon könnyen kezelhetőek. A legjobb dolog ezekben a virágokban az, hogy ha egyszer már megtelepedtek, abszolút bármilyen környezeti feltétel mellett képesek növekedni.

Mindaddig, amíg odafigyelsz a korai fázisban jelentkező alapvető igényeikre, a közös utazásotok egyedülálló lesz!

 

Fényigény

Az Echinacea növények kültéri és beltéri környezetben egyaránt világos és közvetlen fényben fejlődnek a legjobban. Győződj meg róla, hogy olyan helyre ülteted az Echinacea csemetéit, ahol naponta legalább hat-nyolc órányi teljes napfényt kapnak.

Ezek a virágok a részleges árnyékot is elviselik, de idővel lankadni fognak, és a szokásosnál kevesebb virágot hoznak.

 

Hőmérséklet

Bár az Echinacea növények forró és száraz éghajlaton érzik jól magukat, a hőmérséklet és a páratartalom széles skáláját elviselik. Ezek a növények azonban nem boldogulnak olyan jól a rendkívül párás környezetben vagy a gyakori esőzésekkel sújtott területeken.

 

Betegségek

Általában az Echinacea növényeknek nincsenek problémáik a gombabetegségekkel. Mindaddig, amíg jó szellőzést és jó vízelvezetésű talajt biztosítasz számukra, nem kell aggódnod emiatt a probléma miatt.

Ha fehér foltok vagy lisztharmat jelenik meg a lombozatukon, csak annyit kell tenned, hogy azonnal eltávolítod a fertőzött részeket.

Néhány kártevő, például a japán bogár, a levéltetvek és a szőlőbogarak időnként megzavarhatják az Echinacea növényeket. Ha a fertőzés gyanús jeleit észleled, puszta kézzel távolítsd el a betolakodókat, és rendszeresen alkalmazz megfelelő rovarölő/rovarirtó szert.

 

 

Kasvirág ültetése

Szeretnéd, hogy az Echinacea növényei életük legszebb időszakát éljék? Nos, a tapasztalt kertészek szerint ez csak akkor lehetséges, ha sikerül megtalálni számukra a tökéletes termesztőközeget.

Ezek a virágok nagyon sokáig megmaradhatnak ugyanazon a helyen, ezért nagyon fontos, hogy egy kis extra erőfeszítést tegyünk erre a részre.

 

Talajigény

Az Echinacea növény akkor mutatja a legjobb eredményeket, ha semleges vagy savanyú, szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajba ültetjük. Szinte bármilyen talajtípuson, beleértve az agyagos, sziklás és homokos szubsztrátokat is, képesek növekedni.

Ültetés előtt mindenképpen keverj egy kis komposztot a talajba, hogy ezek a virágok jól tudjanak növekedni.

Ha az Echinacea növények megfelelő, gazdag talajban nőnek, nem igényelnek kiegészítő tápoldatozást. A túl sok műtrágya miatt ezek a növények idővel hosszúkássá válhatnak. Jót tesz azonban nekik, ha évente egyszer, tavasszal komposztot használsz rájuk.

A komposzt szépen felturbózza a tápanyagokat, és segít a növényeknek egészséges lombozatot és virágokat mutatni.

Ha azt szeretnéd, hogy az Echinacea növényei összességében bokrosan nézzenek ki, akkor tavasszal vágjad vissza őket. Ez a folyamat biztosítja szépségei erőteljes növekedését, és meghosszabbítja virágzási időszakukat. Az elhalt virágokat is eltávolíthatod ezekről a növényekről, hogy helyet csinálj az újaknak.

 

 

Echinacea öntözése

Az Echinacea növények szárazságtűrőek, de az első életévükben némi extra figyelmet igényelnek. Ha a virágok már megtelepedtek, csak a forró és száraz nyári hónapokban öntözhetjük őket.

Ha ezeket a növényeket beltérben termeszted, keress olyan edényeket, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak, hogy elkerd az átázást vagy a pangó vizet.

Bár az Echinacea virágai jól tűrik a szárazságot, kevés, de rendszeres öntözéssel jobban teljesítenek. Közvetlenül az ültetés után egy héten keresztül naponta öntözzed ezeket a növényeket, hogy gyorsabban beilleszkedjenek. Az első növekedési évük hátralévő részében heti 2,5 cm vízzel is jól elvannak. Gyerekjáték!

 

 

lila színű kasvirág

Echinacea szaporítása

Ha az Echinacea növények már elrabolták a szívedet, mi akadályozhatja meg őket abban, hogy ugyanezt megtegyék a családtagjaiddal vagy barátaiddal? Elég lehetetlen ellenállni gyönyörű virágaiknak!

Végül is, miért ne szaporítanád el ezeket a növényeket, és lepd meg szeretteidet egy kedves ajándékkal?

Jól reagálnak az osztásra vagy a magvetésre, és (jó hír!) mindkét módszer nagyon kezdőbarát.

 

Szaporítás magról

Az Echinacea növények magról történő szaporításához először kerti kesztyűvel kell felszerelkezned. A magok általában éles tüskékhez vannak rögzítve, és nem haboznak bántani a bőrét, miközben eltávolítod őket a kúpból.

Ha már megvan a mag, a magok a vetés előtt némi hideg rétegezést igényelnek, hogy a legjobban csírázzanak.

Ha szabadföldön szeretnéd elvetni az Echinacea magokat, ősszel vagy közvetlenül a földbe, vagy télen tejeskannába vetheted őket. Beltéren a hűvösebb időszakot úgy kell szimulálnod, hogy a nedves magvető keverékkel töltött lezárt edényt 8-10 hétre a hűtőszekrénybe helyezed.

Ezt követően vegyed ki a magokat, ültessed el őket körülbelül 1,3 cm mélyre, majd fedjed be földdel. Megfelelő gondoskodás mellett az Echinacea magok 10-14 nap alatt kicsíráznak. Amikor a palánták megjelennek, tavaszig helyezzed őket mesterséges fény alá.

 

Szaporítás oltással

A gyorsabb eredmények érdekében az Echinacea növényeket osztással is szaporíthatod. Mindössze annyit kell tenned, hogy kiásod az anyanövényt, gyökereit 2-3 részre osztod, majd minden egyes osztott csemetét elültetsz a végleges helyére.

 

 

Következtetésképpen

Ha a szép megjelenésű, kevés karbantartást igénylő és gyógynövényes keverék hiányzik a kertből, az Echinacea növények nagyszerű kiegészítői lehetnek gyűjteményednek!

Ezeknek a virágoknak nemcsak sajátos tulajdonságaik vannak, hanem általában is nagyon könnyű velük bánni. A sokféleségüknek köszönhetően pedig több mint elég ideje lesz eldönteni, melyik felel meg Önnek a legjobban!