Méhbalzsam (monarda) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A méhbalzsam, más néven “Monarda“, egy magas, évelő növény, amely Észak-Amerikában őshonos. A “bergamot” néven is ismert méhbalzsam virágai citrus illatot árasztanak, amely hasonló egy bergamot narancs feldarabolásakor érzett illathoz.

Az amerikai őslakosok a méhbalzsamot “Oswego tea” néven emlegetik, a növény enyhén mentolos ízű és illatú leveleiből főzetet készítenek. A méhbalzsam lekvárok és zselék népszerű kiegészítője, levelei pedig extra ízt adnak a salátáknak.

A méhbalzsam virágai bozontosak és színesek, a méhbalzsamot a fűszerkertbe, valamint az udvar körüli évelő szegélybe is ültetheted.

 

Tudományos elnevezés Monarda didyma
Közismert neve Méhbalzsam, skarlátpiros méhbalzsam, vörös méhbalzsam, Oswego tea, bergamot
Növény típusa Lágyszárú évelő
Kifejlett növény méretei 60-120 cm magas, 60-90 cm széles
Fényigény Teljes napfény, félárnyék
Talaj típusa Gazdag, nedves talaj
Talaj pH értéke Semlegestől savasig
Virágzás időszaka Nyáron
Virág színe Vörös, lila, rózsaszín
Őshonosság Észak-Amerika

 

 

monarda
monarda

A méhbalzsam tulajdonságai

Család és tudományos megnevezés – A méhbalzsam az Árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik, növénytani elnevezése Monarda didyma.

 • Növény típusa – A méhbalzsam évelő növény.
 • Virágzási ideje – Nyárra esik, a kertészeknek még a tél beköszönte előtt vissza kell vágniuk a növényt.
 • Ellenállóképesség – A méhbalzsam a hideg és meleg éghajlatot egyaránt jól tűri, a hideg hőmérsékletnek kb. -7 Celsius fokig ellenáll.
 • Növény mérete és formája – A méhbalzsam 90-150 cm magasra nő meg. Ez a bokros növény csomókból növő leveles ágakat hoz, gyökérzete felszínes, ami lehetővé teszi a növény számára, hogy gyökereit gyorsan szétterítse.
 • Virágai – Amikor a méhbalzsam virágba borul vörös, kétajkú virágai a szárak csúcsán látványos, lépcsőzetes, fürtökből álló virágcsokrot alkotnak. A virágok színe a skarlátpirostól a lilán, rózsaszínűn át, egészen a fehérig terjed. A virágok finom citrus illatot árasztanak, mely a nyár közepette bámulatos illatot áraszt a kertben.
 • Virágzási ideje – A méhbalzsam kora és késő nyár között virágzik az Egyesült Államokban. Ha az elnyíló virágokat eltávolítod, akkor nem sokkal később egy második virágzásra is számíthatsz.
 • Levélzete – A méhbalzsam levelei sötétzöld színűek, szélük recés. A levelei átellenes állásúak, mely az árvacsalánfélék családjába tartozó növényekre jellemző. A levél felülete tapintásra kissé bolyhosnak, szőrözöttnek tűnik.

 

 

Monarda ültetési tippek

A növény teljes napfényben is jól érzi magát, de kedveli a kert, délután árnyékos részeit. A méhbalzsamot olyan helyre ültesd, ahol a növényt megfelelő légáramlás éri. Különösen heves esőzések után, ha a növény nem kap elég levegőt, levelein lisztharmat jeleit figyelheted meg.

 

Talaj előkészítése

A méhbalzsamot kellően vízelvezető talajba ültesd, hogy megakadályozd a gyökérrothadást. A méhbalzsam a tápanyagdús, sok szerves anyagot tartalmazó talajt kedveli. A méhbalzsam jól fejlődik 6,5 és 8 közötti pH értékű talajban és jobban kedveli a lúgos, mintsem a savas talajt.

Áss gödröt a növény gyökérlabdájának majd szórj bele egy kis szerves komposztot. Helyezd a növényt a gödörbe és töltsd fel a gödröt kiásott földdel és komposzttal, amíg a gyökerek éppen a talaj felszíne alá nem kerülnek. Enyhén taposd meg a földet a gyökerek körül, majd öntözd meg bőségesen a növényt.

 

Virágmagvak beltéri csíráztatása

Ha magról szeretnél méhbalzsamot vetni, akkor már kora tavasszal el kell kezdened a beltéri csíráztatást. A legjobb eredmény elérésének érdekében a magok csíráztatását az utolsó fagy beállta előtti 8. hétben kezdd meg.

A magok csíráztatását cserepekben vagy lapos palántatálcákban indíthatod el és a magról nőtt növényeket a talaj felszíne fölött 10 centiméterrel elhelyezett fénycsővel világíthatod meg. A helyiség hőmérséklete nem csökkenhet 13 Celsius fok alá.

 

Palánták kertbe való átültetése

Miután a méhbalzsamod kicsírázott, adj neki néhány hetet, hogy kifejlessze a gyökérzetét, majd ültesd ki a kertbe. A jól meggyökeresedett növények kertbe ültetést követően átvészelhetik az évszak utolsó fagyait. Ha dugványokat vagy palántákat ültetsz, akkor várj késő tavaszig az ültetéssel.

 

Szabadba való ültetés

Tavasz közepén, az utolsó fagyok beállta után megkezdheted a méhbalzsam ültetését a kertben. Ellenőrizd a helyi időjárást a lakóhelyedre vonatkozó fagyokat illetően. A méhbalzsamot 3-4 cm mélyre ültesd és a növények között hagyj legalább 30 centiméteres távolságot.

A méhbalzsam csomókban nő és gyorsan terjeszkedik az ültetési helyén. Egyetlen csomó 0.2 négyzetméternyi vagy ennél nagyobb helyet is igényelhet.

 

 

Tippek a méhbalzsam gondozására

Öntözés

A méhbalzsam mérsékelt öntözést igényel. Gondoskodj arról, hogy öntözések között a növény földje megfelelően kiszárad, így elkerülheted a túl nedves talajt, ami gyökérrothadáshoz vezethet.

Szárazabb öntözési körülmények között a méhbalzsam kevésbé terjeszkedik.

 

Tápoldatozás

Növekedési időszakban kb. 1 centiméteres rétegben talajtakaró komposztot szórhatsz a növény tövére. A növekedés beindításának érdekében a talajtakarót késő tavasszal szórd a növény köré. Késő tavasszal a méhbalzsam kedveli a 10-10-10-es műtrágyával való gondozást.

 

A méhbalzsam gondozása

Gondoskodj az új hajtások kiásásáról vagy kihúzásáról, melyek a növényből növekednek. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a felszín alatti gyökerek úgynevezett gyökér szőnyeget képezhetnek, melyek nedves talajban rendkívül terjeszkedővé válnak.

Ha nedves talajban termeszted a méhbalzsamot, kertbe ültetéskor acél hálóval veheted körbe a gyökereket megakadályozva ezzel, hogy a gyökerek szétterjeszkedjenek és megfojtsák a virág körüli egyéb növényeket.

Gondoskodj a méhbalzsam visszavágásáról így az évszak teljes időtartama alatt kordában tarthatod a növekedését. 4 évente végezz tőosztást, így szabályozhatod a növény terjeszkedését.

 

Kártevők és betegségek

Meglepő lehet számodra, hogy a méhbalzsam kártevőmentes évelő növény. Azonban különösen nedves és hideg körülmények között a növénynek problémát okozhat a levélrozsda és lisztharmat.

Minden nagyobb esőzés után ellenőrizd a méhbalzsamot, hogy nem-e jelentkezik rajta lisztharmat. A késő nyári időszak a növekedés azon időszaka, amikor gyakran jelentkezik a lisztharmat betegség.

A levélrozsda és a lisztharmat ellen úgy tudod megvédeni a növényt, hogy minden felesleges levélzetet és hajtást visszavágsz, hogy biztosítsd a növény számára a levelek, a virágok és a szár körüli légáramlást.

A virágzás befejeztével, a tél beköszönte előtt vágd vissza talajig a növényt és készítsd elő a téli időszakra.

 

 

A méhbalzsam begyűjtése

Ha szeretnéd a méhbalzsamod leveleit begyűjteni, akkor ezt még a rügyek kibontakozása előtt tedd meg. Gyűjtsd be a szükséges levélmennyiséget és helyezd őket szárítószitákra vagy tálcákra. A levelek 2-3 nap alatt száradnak ki, feltéve, hogy meleg és árnyékos helyen szárítod őket, mint például a kertben vagy a garázsban.

Ha a leveleket vászon vagy necc zsákokban szárítod, ez a folyamat 2-7 napot is igénybe vehet, éghajlattól függően.

 

 

piros virágú méhbalzsam

A méhbalzsam szaporítása

A méhbalzsamot magról, dugványozással vagy tőosztással szaporíthatod.

 

Magról való szaporítás

Csíráztatás előtt tedd a magokat három hónapra a hűtőbe. A hűtőben lévő hőmérséklet a téli körülményeket szimulálja ezért amikor a magok hőmérséklet változást érzékelnek, elkezdenek kicsírázni.

Miután kivetted a magokat a hűtőből, a csírázásnak 14-21 napon belül meg kell kezdődnie. Vesd el a méhbalzsam magokat bent majd amikor a gyökérzet el kezd kialakulni, ültesd őket ki a szabadba.

 

Tőosztás

A méhbalzsam tőosztását ősszel vagy kora tavasszal végezheted. A növények tőosztása elengedhetetlen, mert idővel annyira elterjeszkedhetnek, hogy megfojtják a kertben lévő egyéb növényeket és virágágyásokat.

Végezz tőosztást minden harmadik évben és a töveket ültesd át komposzttal módosított talajú virágágyásokba. Fontos megjegyeznünk, hogy a növény közepe hajlamos kipusztulni ezért a tovább szaporításra szánt töveket érdemes a csomók széleiről venned.

 

 

A méhbalzsam kísérő növényei

A méhbalzsam olyan sokféle színben pompázik, hogy a nyári kertben bármelyik más növénnyel együtt jól mutat.

A méhbalzsam kiválóan mutat a lángvirág vagy százszorszép kíséretében. A méhbalzsam közepes termetű évelő növény, ami azt jelenti, hogy jól mutat alacsonyabbra növő évelő növények, például széleslevelű csillagmeténg mellett ezzel segítve a méhbalzsam gyérebb alsó részének a takarását.

Mi szívesen ültetjük a méhbalzsamot tűzliliom vagy tarka lángvirág illetve kasvirág társaságába. A méhbalzsamot olyan virágokkal kellene összeültetned, amelyek hasonló termőhelyi körülményeket kedvelnek. Ügyelj arra, hogy ne zsúfold túl a növény körüli helyet, mert ez befolyásolhatja a növekedési ütemét illetve a virágzási idejét.

 

 

Népszerű méhbalzsam fajták

A kertek népszerű méhbalzsamfajtái a következők.

 • „Cambridge Scarlet” – Piros virágok tüskés levelein
 • „Croftway Pink” – Rózsaszín virágok
 • „Citrom menta”-lila-rózsaszín virágok
 • “Marshall’s Delight” – Rózsaszín virágzik
 • „Málnabor” – skarlátvörös virágok, lila árnyalatokkal
 • „Vad bergamot” – Levendula virágok, amelyek erős illatot árasztanak