70 kertrendezési ötlet – Inspiráció az egyedi udvarodhoz

Az otthonod egy szentély, a hátsó kert, pedig arra tökéletes, hogy igazán elengedd magad. Mindenki azt szeretné, hogy az udvara egy olyan hely legyen, ahol kikapcsolódhat és jól szórakozhat. Most összeszedtük a 70 kedvenc kertrendezési ötletünket, ami segíthet neked a komfortod növelésében!

 

 

Kertrendezés ötletek

Fészer: A holmid tárolására

dizájnos fészer

A fészerek remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vagyontárgyaid védve maradjanak a káros elemektől, illetve, hogy a házban se uralkodhasson el a rendetlenség. Ezeket a házikókat elsősorban tárolásra tudod használni, itt felhalmozhatod az ünnepi dekorációt, kerti eszközöket és más különböző, a kertben igénybe vett tárgyakat. Ezek a fészerek nem csak a rendezettség látszatának fenntartása miatt jók, hanem kifejezetten elegáns megjelenést is kölcsönöznek az udvarnak, akárcsak a fenti fotón látható parasztház stílusú fészer.

 

Madárfürdető: Hozd közelebb az otthonodhoz a természetet

madárfürdető

Ha kedvedet leled a madárcsicsergés derültségében és a vízben csattogó tollaiknak a táncában, akkor talán megfontolhatnád egy madárfürdető felállítását. Azok, akik szeretik a természet közelségét csodálatos dolognak tartják ezeket az építményeket, ráadásul a gyerekek is imádják nézni a csinos kis madarakat, ahogy játszanak. Ahogy a kép is mutatja, egyszerűen gyönyörű látvány! A növényekkel körülvett kertben egy madárfürdető békés kisugárzást kölcsönöz a környezetnek.

 

Kültéri Kandalló: A kényelmes kültéri élményért

Kültéri Kandalló az udvaron
Forrás: https://www.texasoutdooroasis.com/

Ha szereted a kerted lenyűgöző látványát, ám sokkal kényelmesebben érzed magad a lakásban, akkor egy szabadtéri kandalló lehet a megoldás a dilemmádra. Ezeket a kültéri kandallókat a fenti képhez hasonlóan kell elképzelned, a tégla és kő rusztikus megjelenést kölcsönöz és otthonos érzetet biztosít számukra, ahogy a tűz megnyugtatóan ropoghat. Ilyesmi kandalló tökéletes választás, ha bekuckózva szeretnél időt eltölteni a szabadban a téli hónapokban is.

 

Kortárs terasz: Heveréssz modern környezetben

forrás: https://www.architectureartdesigns.com/

A teraszok mindig is a hátsó udvarok legfőbb gyülekezőhelyei voltak. Ez az a hely, ahol szombat délutánonként a családoddal és a barátaiddal pihengethetsz, beszélgethetsz. A képen is látható kortárs terasz, azok számára tökéletes, akik a stílusos, modern megjelenésű és kényelmes berendezés hívei. Ezek a teraszok remek helyszínt biztosítanak a kerti sütögetésekhez, játék utáni összejövetelekhez, illetve bármilyen más célra megfelelőek, amire a házban helyhiány miatt nincs mód.

 

Kövezett kiülők: ’Igénytelen’ külső élettér

kövezett kiülő

A fényképen látható burkolt teraszok nem csak a szemet gyönyörködtetik, de a fenntartásuk sem igényel túl sok ráfordítást. A betonból készült járófelület hihetetlenül ellenálló és egy slaggal könnyen tisztítható, ha az időjárás esetleg bepiszkolná. Vagyis, ha a családod állandóan nagy koszt hagy hátra a kertben, a háziállatod összesaraz mindent vagy egyszerűen az időjárás kiszámíthatatlan, akkor a kövezett udvar egy olyan stílusos és könnyen gondozható megoldást jelent, amelyről mindig is álmodtál.

 

Homokozó: Játékidő a gyerekeknek, stílus az anyukáknak

gyerek homokozó tetővel

A homokozók évek óta a gyerekek egyik legkedveltebb játszóhelyének számítanak. A fantasztikus archeológiai felfedezésekkel és a homokvárakkal együtt is ezek a homokozók sajnos nem lesznek az ékkövei a gondosan ápolt kerteknek, az anyukák és apukák legnagyobb bánatára.

De van remény! Ahogy a fenti kép is mutatja, bármilyen ronda, műanyag, átlagos homokozóból, ilyen lenyűgöző tetős homokozót varázsolhatsz. Nem csak a gyerekek érdeklődését fogja felkelteni, de a hátsókert is stílusos maradhat.

Olvasd el az útmutatónkat: HOGYAN KÉSZÍTSÜNK HOMOKOZÓT HÁZILAG?

 

Fényfüzérek: Varázslatos hangulatvilágítás

fényfüzérek a hátsó udvarban

A fényképen látható fényfűzérekhez hasonlót te is könnyedén beszerezhetsz, ezzel varázsolva álomszerű hangulatot a kertedbe. Ezek a fényfűzérek azoknak is tökéletesek, akiknek nagy az udvaruk és nem lépesek azt teljes egészében bevilágítani, anélkül, hogy hatalmas napelemeket ne telepítenének be. Felaggathatod őket a hátsó udvar fáira egészen a teraszig vagy a házig, ezzel elbűvölő hálós megjelenést imitálva.

 

Modern Madáretetők: Kombináld az eleganciát és a természetes hátsóudvar tematikát

madáretető
forrás: https://www.hummingbirdsplus.org/

A madáretető kifejezetten azoknak remek választás, akik szívesen nézik a kis állatokat, ahogy összegyűlnek az udvarban és magokat csipegetnek, de legyünk őszinték a hagyományos madáretetők néha elég elavultnak tűnnek a modern szemléletűek szemében. A képen is látható modern madáretetők csodálatosan, kortárs hangulatot kölcsönözhetnek a kültéri szentélyednek. Ezek lehetővé teszik, hogy a természet és a mai kor stílusa egységet alkothasson, úgy, hogy közben a hátsó kert klasszikus és otthonos maradhasson.

 

Függönyök a teraszon: A tengerparti hatás érdekében

fehér függöny a teraszon

A fedett tornácok bárki számára alkalmasak lehetnek, hiszen távol tartják a bogarakat és más teremtményeket, ráadásul a bútorokat is megóvják az elemektől. Bár hihetetlenül praktikusak, ezek a tetős tornácok önmagukban nem mindig néznek ki ilyen jól.

Néhány függöny hozzáadásával, elegáns, strandos környezetet alkothatunk meg. A félig áttetsző, vékony anyagból készülő függönyök, a képhez hasonlóan, nemcsak csodálatos szellős érzetet keltenek, de finom megjelenést is adnak a terasznak és más kültéri helységeknek.

 

Farönk asztalok: Erdei és divatos

farönk asztal
forrás: https://blindwoodworker.com/

A kivágott vagy kidőlt fák újrafelhasználása kreatív módja annak, hogy a külső teraszt elegáns és letisztult aurával felfrissítsük. A farönk asztalok imádnivalóak, éppen ezért elbűvölő darabjai lehetnek a lakókörnyezetnek. Ez akkor lehet nagyszerű, ha a természet közelében élsz, ahol mindenhol öreg fák hevernek vagy egyszerűen, ha élvezed a rusztikus, földes stílust. Nemcsak figyelemfelkeltő, de szórakoztató barkácsprojekt is lehet az átalakításuk, ráadásul sokba sem kerül.

 

Kültéri üzenőfal: A kreativitásod kifejeződésének a helyszíne

üzenőfal

A kültéri palatábla nagyszerű módja annak, hogy üzenetet ossz meg a családoddal, kifejezd leleményességed vagy hogy egyszerűen lekötsd vele a gyerekeidet, amikor éppen nem a játékaikkal vannak elfoglalva. A példához hasonlatos írótábla még interaktívabbá teheti a hátsó kertet, ráadásul tovább javíthatja annak megjelenését.

 

Kerekes zsúrkocsi: Keverd a modernt a régimódival

forrás: nymag.com

A hordozható szervízasztalokat már évszázadók óta használják.  A fenti képen megjelenőhöz hasonlatos zsúrkocsik klasszikusak és időtlenek, tökéletesek egy kifinomultabb kültéri hangulat kialakításához. Mindenki számára hasznos berendezési tárgynak fog bizonyulni, aki szereti a reggeleit, a délutánjait vagy estéit a kertben üldögélve és a világot szemlélve tölteni, miközben a kedvenc italát kortyolgatja.

 

Tűzifa tároló: A rossz időjáráshoz és a csillagos éjszakákhoz

forrás: freshpatio.com

Nincs is kellemesebb, télvíz idején a ropogó tűz elé bekuckózni vagy egy nyári éjszaka a pörkölődő mályvacukor illatát magunkba szívni. Azok, akik kandallós élményekre vágynak, mindenképpen szükségük van egy tűzifatárolóra.

A képhez hasonlatos fészerek nem csak a tűzifát tartják frissen egész évben, de rusztikus megjelentés is kölcsönöznek az ingatlannak. Egy ehhez hasonló tárolónál soha nem kell attól tartanod, hogy rosszkor fogy ki a tüzelő.

 

Túlméretezett társasjáték: Mert a normális méretű játékok nem elegek

forrás: https://www.baractivity.com/

Mindenki szeret a családjával és a barátaival együtt társasozni, a szabadban eltöltött idő, mint tudjuk nagyon egészséges, akkor mégis miért ne kombináljuk a kettőt? A nagyméretű kerti játékok remek módjai annak, hogy a családot mozgásba hozzák, ráadásul igen szórakoztató formában teszik mindezt. Ez az attrakció igazi fesztivál hangulatot fog kölcsönözni az udvarnak, amelyet a gyermeklelkűek és az igazi gyerekek is biztosan élvezni fognak.

 

Süllyesztett trambulin: Szórakozás problémák nélkül

forrás: https://homestylzz.com/

A trambulinok már az 1960-as évek óta szerves részét képezik a hátsókerteknek. El tudod képzelni, hogy azóta hány gyerek kacarászott már ezeken a szerkezeteken, miközben fel-leugrándozott? Én azt hiszem elég sok.

Ezek a trambulinok bár nagyon szórakoztatóak, védőháló nélkül akár veszélyesek is lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy fájó pont, ahogy otrombán a kert fölé magasodnak. A süllyesztett trambulinok előnye, hogy csökkentik a gyerekekre ugrálás közben leselkedő sérülésveszélyt, illetve a ronda vaslábakat is kiiktatja az egyenletből (ami szintén egy hatalmas bónusz).

 

Pavilon: Az elegáns, viktoriánus megjelenésért

forrás: https://www.decorifusta.com/

A pavilonok valóban gyönyörű építészeti alkotások. Gyakran feltűnnek olyan festményeken is, ahol félreérthetetlenül viktoriánus hölgyeket és urakat igyekeznek ábrázolni, hiszen ezek a pavilonok nagyban hozzájárulnak a kifinomult hangulathoz.

Ezek az építmények sokszor kidolgozott részletekkel vannak ellátva, amelyek minden színes és festői kertet feldobnak. Tökéletes helyszínül szolgál késői, barátokkal elköltött reggelikhez, vagy csak a szeretteinkkel eltöltött pihenéshez.

 

Terasz a fa körül: A különleges módon megóvott környezet

Ha a kerted elég kopár és nincs igazán helyed, ahol feltöltődhetnél, akkor egy külső terasz lehet a megoldás. Azonban nagyon gyakran, a természet uralja a környéket és akár nagy fák is állhatnak egészen közel a házhoz. A nagy fák kivágása nemcsak drága, de veszélyes is lehet, ha nem hozzáértő végzi a műveletet. A meglévő fa köré épített terasz egy egyedi módja az udvar flórájának a megőrzésének, mindezt úgy, hogy a kijáró luxust is élvezheted.

 

Üvegház: A született kertészeknek

Ha te is egy született kertész vagy, akkor talán te is megfontolhatnál egy üvegházat. Üvegházakat már az 1800-as évek óta állítanak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezek évszázadok óta sikeresen szolgálják a családok kertészeti törekvéseit. Számtalan felhasználási módja létezik: veteményeskertként, virágoskertként, gyógynövényekhez és gyümölcsök termesztéséhez vagy ezek kombinációjához.

Különösen a kemény téli fagyokban vehetjük nagy hasznukat, amikor a kinti zord körülmények ellehetetlenítenék a növények túlélését, az üvegházak akkor is friss terméssel látják el a háznépét. Az üvegházak nem csak arra jók, hogy a kezedet bepiszkold, hanem arra is, hogy kifinomult, régies megjelenést kölcsönözzenek a kerteknek.

Érdekelhet: Népszerű kerti üvegházak: teljes vásárlási útmutató

 

Vízesés: Buborékoló békés nyugalom

Gyakran tekintünk, úgy a vízesésekre, mint a békesség hordozóira: erdei ösvényeken, félreeső üdülőhelyeken, jóga stúdiókban… A gyengéden aláhulló víz hangja mindenkit megnyugtat. Békét hoznak az elménknek és elcsendesítenek minket, hogy a gondolataink visszatalálhassanak a valóságba és ránézésre is gyönyörűek. Egy vízeséssel egészíteni ki a hátsókertet nagyszerű ötlet, ha egy olyan helyet szeretnél kialakítani, ahol egy hosszú és stresszes nap után megpihenhetsz.

 

Lugas: Egy leheletnyi báj a kerti ösvénynek

A kerti lugasok régóta a nők nagy kedvencei. Búvóhelyet biztosítanak és árnyékot adnak a virágágyásnak, valamint kifejezetten attraktívan néznek ki, amikor a növények elkezdik befutni azt. A lugasok akár a kertet is ketté tudják bontani, ahogy az a képen is jól látszik, ez segíthet rendet teremteni a térben, mindezt úgy, hogy kifinomultságot és kellemet sugároznak.

 

Kerti szobrok: Kortárs és művészi

Biztos vagyok benne, hogy mindnyájan egyetértünk abban, hogy a képen látható kutya egyszerűen imádnivaló, de vessünk egy pillantást a háttérben meghúzódó szoborra is. A kerti szobrok felállítása remek módja annak, hogy a kertünknek vagy a hátsóudvarunknak modern, művészi és innovatív kisugárzást kölcsönözzünk. Nem csak ránézésre érdekes, ez a fekete földgömb kompozíció, de el is gondolkodtatja a szemlélődőt, egyszerűen ösztönöz arra, hogy számot vessünk az érzelmeinkkel. Ha szereted az embereket kirobbantani a komfortzónájukból és megbotránkoztatni őket, akkor talán érdemes lenne fontolóra venned neked is egy kerti szobor felállítását. Biztos lehetsz abban, hogy ezzel egy mélyebb és titokzatosabb személyes hangulata lesz a kertednek.

 

Házvilágítás: Az otthonod lágy megvilágítása

A modern korban az otthonok megvilágítása egyre népszerűbb. Ez gyengéd ragyogást ad esténként az otthonodnak. Anélkül teszi észrevehetővé az épületet, hogy igazán túlzásba esne. A díszkivilágításhoz használt lámpákat részben elrejtik a növények, így a ház egyes részei takarásban maradnak, ahogy a fotón is látszik.

Ez a hátsó megvilágítási technika inkább olyanoknak tökéletes választás, akik fokozni szeretnék az otthonuk eleganciáját, nem pedig az erőteljes fényárra törekszenek.

 

Kültéri polcok: A terasz kiegészítői

A fedett teraszhoz épített kültéri polcrendszer nagyszerű és letisztult kiegészítőként szolgálhat. A fotóhoz hasonlóan, a polcok könnyedén helyet biztosítanak a dekorációs elemeidnek. Nem csak dekorációként, de tárolási célból nem utolsók, például egy kültéri konyha esetében.

A polcokon tárolhatod, az edényeidet és az étel ízesítésére használandó fűszerek cserepeit. Az esztétikai és kulináris hasznosításon túl számos egyéb célra is bevethető. Valójában univerzálisnak mondható. Mindenkinek a hasznára lehet, aki sok időt tölt el kültéren.

 

Magaságyás: A könnyű hozzáférhetőség miatt

A zöldségek saját magunk számára való termesztése egy egészséges és élvezetes élmény, mindazok számára, akik szívesen piszkolják be a kezüket. Sajnos a földben lévő ágyások gondozása gyorsan kényelmetlenné válhat és hamar elveheti a kedvünket a gyomlálástól.

A megemelt ágyások, azonban erre remek alternatívaként szolgálnak, valamint a hát kímélését is zseniálisan megoldják. Itt nem kell többé hajlonganod a zöldségek betakarításához, ráadásul a gyomok is távol maradnak, hiszen nem tudnak felkapaszkodni egészen a ládákig (hacsak nem poloskák vagy magasugrók).

 

Tűzrakóhely: A biztonságos nyárestékért

A tűzrakóhelyek, különösen a képen látható, kőből készültek igazán biztonságos és megnyerő módja a tábortűz állításának. Ellentétben a homokba tett, régi típusú tűzrakóhelyekkel, ezek teljesen biztonságosan fogják közre a rönköket, a hamut és (ami a legfontosabb, azt hiszem ezzel mindenki egyetért) a lángokat, így balesetek is a legritkább esetben történnek.

Ha az az elképzelés él a fejedben, hogy minden probléma nélkül, szórakozol a családoddal és a barátaiddal a tűz körül a nyári estéken, akkor egy ilyen tűzgyújtóhely megépítését fontolóra kellene venned.

 

Pergola: Az aprólékos kerti részletekért

A fotón is látható fedett lugasok, mindig keretezik a teret és vonzzák a figyelmet, köszönhetően a rácsainak és a keresztgerendáinak. A nyitottságuk és a komplex szerkezetük miatt légies és tágas udvari atmoszférát biztosítanak.

Bár nem teljesen zártak, elegendő árnyékot biztosítanak, anélkül, hogy bezárva éreznénk magunkat. A pergolák azok számára ideálisak, akik nem szeretik a teljesen fedett teraszokat, illetve odavannak az összetett bonyolult, szőlővel benőtt kompozíciókért, hiszen a sok gerenda ideális kapaszkodó a növények számára.

 

Gyermekjátszóház: Évszázadokon átívelő álmodozás

A gyerekek képzeletének az energiája határtalan és semmihez sem fogható. A fentihez hasonló színes, interaktív játszóházak, nagyszerű szórakozást biztosítanak a gyerekeknek. Ezek ugyanis a gyerekeket arra ösztönzik, hogy használják a képzeletüket játék közben, ezzel egy időben ártatlan és aranyos megjelenést kölcsönöznek az udvarnak.

Minden gyerekes család udvarára tökéletes, itt a csemeték játszhatnak ’házasat’, így a szülő nagyszerűen életre keltheti az utódainak a fantáziáját.

 

Napelemes lámpák: Spórolj energiát egyszerűen

A fényképen is ábrázolt napelemmel töltött lámpások rendkívül környezetbarátok. A szerkezet napközben a napból érkező energiát összegyűjti és egészen addig raktározza, míg be nem sötétedik és világítania nem kell.

Ezeket a fényeket, összehasonlítva más világító berendezésekkel, nemcsak hihetetlenül egyszerű felállítani az udvarodban, de fenntartásukra sem kell pénzt költeni, hiszen maguknak termelik meg az energiát. Bárkinek javasolt a beszerzése, aki pénzt szeretne spórolni vagy nem akar az elektromos lámpák kertbe való telepítésével bajlódni.

Kapcsolódó cikk: Legjobb kültéri szolár lámpa

 

Fénycsöves sétányok: Világítsd ki az utadat

Az egydarabos földi lámpákkal ellentétben a fénycsöveket el tudod úgy helyezni, hogy az egész sétányodat megvilágítsák. Ahogy alulról megvilágítják az ösvényt, rendkívül modern megjelenést kölcsönöznek az udvarodnak.

Nem csak elbűvölő rájuk nézni, de kényelmesebbek is, mert nem kell annyi lámpával bajlódni. Egyszerűen csak rögzíteni kell a lámpák foglalatát a deszkákhoz vagy a gyalogút külső részéhez és voila, kész is a jól megvilágított terület.

 

Hősugárzó: Egy darabka kültéri meleg télen

Ha nem igazán szívleled télen a tűz rakásával és annak táplálásával tölteni az időt, akkor egy teraszmelegítő a tökéletes alternatíva számodra. Ezek a szerkezetek nagyszerűen képesek felmelegíteni kisebb külső tereket, ideálisak arra, hogy az emberek köré gyűljenek egy hűvösebb napon.

Ahogy már az elején is említésre került, nem igényelnek annyi belefektetett energiát, mint a tűzrakás, hiszen elektromos árammal vagy gázzal működnek. Ez teszi őket könnyen kezelhetővé, így csak annyi időt kell kint töltened, amennyit a fagyos idő megenged.

 

Kertes kutyaháztető: Kertészkedés és kutyák

A kutyaházak nagy általánosságban unalmasak és egyszerűek, ami mindenképpen ronthatja egy szép kert összhangját. Ha te is odavagy a szokatlan dolgokért, akkor gondolkodj el rajta, hogy kertként hasznosítod a kutyaház tetejét.

A fotón megjelenő kutyaházon a növények tökéletesen beleilleszkednek a kutyaház dizájnjába, még dekoratívabbá téve azt. Az élénk virágok sokaságával a kutyaház igazán elbűvölő látványt nyújt, ráadásul egy nem mindennapi csavart visz a kert összképébe.

Ráadásul a kutyaház tetejének helykihasználása rettenetesen praktikus. Ez egy igazán szórakoztató barkácsprojekt lehet a kutyabarátoknak és az önjelölt kertészeknek.

 

Modern Medence: Kortárs kényelem

Évtizedek óta a családok legkedveltebb nyári tevékenysége az otthoni medencében való pancsolás. A medencék kialakításának végtelen a választéka, de ha lépést szeretnél tartani az idővel vagy egyszerűen egy letisztult udvarképre törekszel, akkor egy modern stílusú medence lehet az, amit keresel. Ezek a medencék nagy általánosságban téglalap alakúak, éles vonalaikkal sallangmentes összhatást kölcsönöznek nemcsak a medencének, de a kertnek is.

 

Fa Hinta: Régimódi Kikapcsolódás

A képen látható hintához hasonló darabokon a gyerekek már évszázadok óta libegnek. Rettenetesen könnyű őket összeszerelni és egykettőre azt az érzetet fogják kelteni bennünk, mintha csak egy mesekönyvbe csöppentünk volna, különösen akkor, ha élénk növényvilág veszi körül ezeket.

Az egyszerű kötéllel felfüggesztett fa hinta a régi, egyszerű időket idézi meg és garantáltan nem csak téged fog magával ragadni a nosztalgia. Jószívvel ajánlom mindenkinek, aki jobban kedveli a régi idők stílusát az új dolgoknál, ráadásul a gyerekeknek is jó elfoglaltságot jelent.

 

Koi pontyos tó: A színes nyugalomért

A koi pontyok lélegzetelállítóan színes élőlények, amelyek bárhol is legyenek, nyugalmat árasztanak magukból. Nem egyszerűen gyönyörűek, de nagyon feltöltő érzés őket etetni egy csendes délutánon.

A víz gurgulázó hangja és a boldog farkcsapások nyomán keletkező gyengéd hullámok minden zaklatott szívet elringatnak. A fenti képhez hasonlatos tavak minden kopár kertbe tökéletesen illeszkedhetnek.

 

Melegvizes pezsgőfürdő: Bugyborékoló kényelem

Mindenkinek jól tudja, hogy főleg egy hosszú és stresszes munkanap után tud igazán jól esni egy nagy kád meleg víz, ahol egyszerűen le lehet csillapodni. A pezsgőfürdő az a hely, ahol a tested megpihenhet és az izmaid ellazulhatnak (ráadásul a vízsugarak kellemesen masszíroznak is).

A fürdő olyanoknak jó választás, akik szívesen teszik fel a lábukat és ejtőznek egy nehéz nap után, sőt mi több ez a berendezés egy csepp luxus, trópusi hangulatot fog csempészni a hátsó kertedbe. Egy pezsgőfürdő beszerelésével fokozhatod a kerted nyugalmát és az elméd lecsendesítésében is segít.

 

Vintage feliratok: A nosztalgia szerelmeseinek

Nem mindenki van odáig a mai, 2019-es dizájnért. Ha Te is olyasvalaki vagy, aki az otthonos, kissé kopottas hangulatot kedveli, akkor a vintage feliratokkal díszített teraszokat neked találták ki. Ezek a táblák kiválóan visszaadják a régimódi, retró hangulatot, azáltal, hogy a tegnap, régelfeledett márkáit ábrázolják.

Ha Te is egy igazi trófeagyűjtő vagy, aki imádja levadászni a ritka darabokat és ezekkel dobni fel a környezetét, esetleg egyszerűen szeretnéd megőrizni a múlt egy darabját a jövő számára, akkor ez a tökéletes megoldás.

 

Kültéri konyha: A séfek birodalma

A kültéri konyha arra tökéletes, hogy olyan fogásokat készíts elő és főzz meg, ami a házban lehetetlen lenne. Ezek ellentétben a beltéri konyhákkal, sokkal tágasabbak, ami akkor nagyon hasznos, ha több ember sürgölődik egyszerre az étel elkészítése közben.

Ahogyan a képen is láthatod, a kültéri konyhádat kibővítheted pizzasütő kemencével, füstölővel, főzőlappal és akár egy grillel is. Ha Te is szívesen sütögetsz és főzöl együtt, közösen a családoddal és a barátaiddal, akkor a szabadtéri konyha lehet az ideális háztáji kiegészítő a kertedben.

 

Mozi a hátsó kertben: Hozd el a szélesvásznat a kertedbe

A szabadtéri mozik az 1930-as években nyitották meg először a kapuikat és nagyon hamar népszerűvé váltak. Bár néhányan az autós mozikat preferálják, nagyon sokkal a filmszínházak luxusáról semmi pénzért le nem mondanának. A kerti moziberendezés egy csapásra visszarepít minket a múltba. Ez nem csak egy alternatív élményt nyújt, de elvonultan élvezheted a széles vásznat. Kifejezetten olyanok számára lehet érdekes, akik sokkal szívesebben töltik egyedül az idejüket és nem szeretik a tömeget, illetve a nyüzsgést.

 

Kék tornác mennyezet: A parti hangulatért

A gyönyörű óceánpart mellett gyakran látni élénk színben pompázó házakat, amelyek mind a környék trópusi derűjét és a nyárias hangulatot árasztják magukból. Még ha a Te házad nem is fekszik közvetlenül a víz mellett, a teraszod mennyezetét Te is befestheted kékre, ami ezáltal ugyan úgy egy nyugalmas és világos hétvégi ház hangulatát fogja majd sugározni egész évben.

Tehát, ha a szíved a tengerparton felejtetted, a lelked pedig csakúgy hullámzik, akkor ez a ragyogó színű tornác lehet a tökéletes dekorációs ötlet a számodra.

 

Mennyezeti ventilátor: Tartsd hűvösen a teraszodat

A melegebb hónapokban a teraszod gyakran fülledté és kényelmetlenné válhat. A veranda mennyezetére felszerelt ventilátor az egyik legjobb módja annak, hogy a levegő folyamatosan keringeni tudjon kültéren is. Habár rendkívül praktikusak, megjelenésük is viszonylag egyedi, karakteres.

Ezekből a szerkezetekből is léteznek már modern változatok, ahogyan a képen megjelenő éles propellerek is trópusi hangulatot kölcsönöznek a térnek. Különösen akkor, ha a lapátok a hosszúkás, lekerekített ventilátoroktól eltérően vannak kialakítva. Ezek a ventilátorok akkor különösen nagyszerűek, ha nem akarod megbolygatni a teraszod már meglévő jellegét.

 

Függő TV: Rendszerezett, minden stressz nélkül

A kültéri televízió egy kötelező darab, főleg azok számára, akik szívesen jönnek össze a haverjaikkal hétvégente különböző sportesemények alkalmából. A kültéri meccsnézés előnye, hogy nem kell egy kis helyen összezsúfolódnia az embereknek és a szabadlevegő is élvezhető mindeközben. Mivel ezek a TV-k olykor hatalmasak tudnak lenni, egy állvány túl nagy területet sajátítana ki magának.

Éppen ezért lettek a felfüggesztett tv-k olyan népszerűek manapság. A kisebb helyigényen túl ráadásul a vezetékek is sokkal rendezettebbek maradnak és nem tudnak igazán összegubancolódni. Tehát azoknak ajánlott a kültéri TV igazán, akiknél gyakran van vendégség, akikkel karöltve szívesen időznek a teraszon.

 

Függőágy: Az esti lazításért

Talán sokunknak az egyik legelső emléke a gyerekkorából, mikor a nagymamával a tornácon egy hintaágyon üldögélve borsót pucolt a vacsorához. Manapság a felgyorsult életünkben a figyelmünk egyre jobban szétzilálódik és olyan alapvető dolgokról felejtkezünk meg, mint egyszerűen hátradőlve élvezni az idő múlását.

Ezeknek a hintaágyaknak a segítségével egy kicsit vissza tudunk repülni az időben és megidézhetünk egy letűnt kort. Nehéz versenyezni azzal az egyszerű parasztház kisugárzással, amit egy veranda adhat. Nemcsak letisztult, de tökéletes helyszínt is biztosít a kikapcsolódásra egy hosszú talpon töltött nap után.

 

Függő növények: A modern és kevésbé zsúfolt terekért

A függő növények azokhoz illik stílusban, akik bár szeretik a zöldet, nem akarják telezsúfolni cserepekkel a környezetet (vagy egyszerűen nincs helye a terjedelmes virágtartóknak).

A virágok általában véve nőies aurát kölcsönöznek a térnek, a felfüggesztett növényeket pedig szemet gyönyörködtető kompozícióban elrendezve, pedig igazán különleges bájt adhatunk a külső térnek. Sőt mi több a lógó növények már csak azért is priktikusak, mert így a macskák nem tudják összetörni a cserepet vagy kárt tenni a petúniában.

 

Adirondack székek: A hegyvidéki kényelemért

Amióta 1903-ban az északi Adirondack-hegységben először megtervezték ezt a széktípust, azóta is ez az alpesi kültéri dekoráció egyik alapdarabja. A túlméretezett karfájukkal és a mély háttámlájukkal rengeteg teret biztosítanak az olyanoknak, akik szeretnek kényelmesen elhelyezkedni, a furcsa formája pedig beszédtémaként szolgálgat a vendégségbe érkezőknek.

A fából készülő Adirondack székeknek nem csak az az előnye, hogy a klasszikus stílust képviselik, de tartós kültéri bútordarabokról van szó, amelyek akár évtizedekig is kiszolgálhatják a családokat.

 

Függő Gyógynövénykert: A könnyen elérhető egészség

Bármilyen kerti növény nevelgetésekor a felmerülő fő gond, hogy a szőrős kis kerti élőlényeket hogyan lehet távoltartani a veteményestől. Az otthontermett fűszerekkel ízesített ételek minden fáradozást megérnek, ráadásul a gyógynövényeknek alig van szükségük térre a növekedéshez, éppen ezért kreatív megoldás lehet egy függő gyógynövénykertet létrehozni a hátsó udvarban.

Ehhez a speciális rendezési módszerhez igazán kevés hely szükségeltetik, az élősködők könnyedén távoltarthatók (plusz rettenetesen aranyosak ezek a kis cserepek). Nem is beszélve arról, hogy milyen könnyen hozzáférhetőek, nem kell a szüretelésük és a gondozásuk során előre görnyedni (azok számára is hasznos lehet, akik szeretik megkönnyíteni a saját életüket).

 

Átalakított virágládák: A fakótól az extravagánsig

Míg a virágtartók önmagukban nem igazán vonzzák magukra a tekinteteket, egy egységes kültéri megjelenéshez sokat hozzátehetnek. A természetes színű virágcserepek monotonnak és fakónak hathatnak.

Ha egy kis élénkséget szeretnél vinni a külső dekorációba, akkor talán megfontolhatnád a virágládáidnak az átalakítását. A faládákat fesd át, ahogy a képeken is láthatod, majd helyed bele a virágokat, ugye milyen különleges? És arról se felejtkezzünk el, hogy egy kis találékonysággal az udvarodban lévő már elhalt fát is remekül ki lehet dekorálni (hasznosítsuk a haszontalannak látszó dolgokat).

 

Felcímkézett gyógynövénykert: A szakácsok számára

Korábban már említést tettünk arról, hogy mennyire imádjuk a felfüggesztett fűszereskert ötletét. Ez a mostani ötlet is nagyon hasonló, de mégis egyedi abból a szempontból, hogy a kültéri konyhád tökéletes kiegészítője lehet.

A fényképen is látható címkézett gyógynövénykert nemcsak vintage és rettentően aranyos, de nagy segítséget is jelent a szakács számára is. A befőttesüvegek, a falap és a kézzel festett címkék adják ezt a rusztikus megjelenést és tökéletesen teljesítenek, ha hirtelen egy kevés ízesítésre lenne szükséged, ráadásul nem is kell igazán odafigyelned mihez nyúlsz hozzá.

 

Szökőkút: Kifinomult és művészi

A szökőkutak híresek az extravagáns szépségükről és a képességükről, hogy képesek fokozni az otthoni kert kifinomultságát. Nem ritkán igen bonyolult darabokról beszélünk, éppen ezért könnyen felkelthetik az érkező vendégek figyelmét.

A szökőkutak amellett, hogy bájosak, olyan területek dekorálására is alkalmasak, amelyek furcsának vagy kopárnak tűnnek, ez a tulajdonságunk teszi őket mindazok számára megfelelőnek, akiknek a hatalmas hátsó kertje tátong az ürességtől. Évszázadok óta a nyugalom és az elegancia hordozói.

 

Szélcsengő: A természettel közös dallam

A fényképen látható szélcsengőhöz hasonló darabok régóta derűt és békést hoznak az otthonokba. A természet harmónikus dallamát közvetítik a szélcsengők, amelyek bódító hangulatával a nyugalom szigetét teremti meg.

Rettenetesen praktikusak, bárhová felakaszthatod őket a kertben, hiszen alig foglalnak helyet, a zenéjük sokkalta inkább kelt feltűnést, mint a fizikai megjelenésük.

 

Kivilágított fák: A karácsonyi kertért

Az ünnepek közeledtével könnyű felfigyelni arra, hogy minden városkában a házak udvarai és fái is gyönyörű karácsonyi fényárba borulnak. Míg a fényfűzérbe csomagolt fák látványa karácsony előtt megszokott látvány, az év többi részében kevésbé általános.

A milliónyi izzóval kidekorált fák varázslatos hatást keltenek, emelkedett hangulatot biztosítanak, ráadásul egyedülálló dekoráció válik belőle, amikor januárban mindenki elsötétül. Ez a fajta díszítési mód azoknak ideális, akik élvezik a mesebeli hangulatot, biztosan a vendégeidet is el fogja kápráztatni

 

Rusztikus kültéri csillár: A belső mágnesednek

Ha egy csillárra gondolok, rögtön Anglia királynője és az ő palotája jut az eszembe, valami drága és mindenen túlmenő. Szerencsére azok számára is létezik alternatíva, akik a közelébe sem érhetnek II. Erzsébet dekorációs volumenének (gondoljunk sok millió fontra), manapság már igazán szemet gyönyörködtető (talán egy kicsit kevésbé ékes), rusztikus kültéri csillárok kaphatóak.

Ezek a darabok nem csupán megfizethetőek, de környezetüket is teljesen átformálják, a rusztikus hangulatuknak köszönhetően nyugalmat árasztanak a tompa sárgás ragyogásukkal. Ezeket a régies csillárokat azoknak ajánlom, akik szeretik a kültéri, fás megjelentést, némi kifinomultsággal ötvözve.

 

Deszka járda: Egyszerűen nagyszerű

Alkalmanként előfordulhat, hogy a modern, túlontúl színes és részletes sétányai elvonják a figyelmet magáról a külsőtérről. Azoknak szeretnénk ajánlani a klasszikus, erdei összhatást keltő deszka járdát, akik szeretnek visszalépni kettőt és mindenből a legegyszerűbbet választani. A képen is ábrázolt ösvény igazán minimalista és engedi ragyogni a kert többi részét. Nagyon tartósak és ellenállóak az elemekkel szemben, különösen akkor, ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket, ezzel a kertünk hívogató, otthonos, a tegnap hangulatát sugárzó környezetté alakul.

 

Kerti tükrök: Varázslatos és zavarba ejtő

A kertek egyedi világos színeikkel és furcsa alakú növényeikkel általában igen csábítóak és magával ragadóak. Amikor pedig egy tükröt bújtatunk a buja növényzet közé, akkor az még sokkal izgalmasabbá és feltűnőbbé válik. A tükrök, különösen akkor, ha több van belőlük, képesek azt az illúziót kelteni, hogy a kert még annál is zöldebb és varázslatosabb, mint amilyen valójában. A kertnek egy egyedülálló teljességet adnak és minden külső térbe fantáziát visznek.

 

Függőágy: Feltöltődés a természet birodalmában

Egy hosszú napot követően a függőágyak egy igazán szórakoztató módját jelentik a feltöltődésnek. Egy kanapé kényelmét hozzák el a kertedbe, hiszen az egész testedet megtámasztják, a finom ringatózás pedig lassan elszenderít.

A szellő és a természet zörejei elegendőek ahhoz, hogy elcsendesítsék a kavargó gondolataidat, a súlytalanság érzését adva, pillanatokon belül képes lehetsz a zen állapotába kerülni. Tökéletes hely egy kis szundításhoz vagy zavartalan olvasáshoz, illetve a gyerekeket is remekül le lehet kötni vele, ha szükséged lenne egy kis időre önmagaddal.

 

DIY útjelző táblák: Aranyos és kalandos

Ha esetleg kallódik a házkörül egy kevés maradék faanyag vagy egyszerűen szeretsz szokatlan kerti dekorációkat eszkábálni, akkor talán fontolóra vehetnéd egy DIY útjelző elkészítését. Ahogy a kép is mutatja, ez a jelzőtábla aranyos, nem túl pontos információkat adhat arra vonatkozóan, hogy mi merre és milyen messze van az otthonodtól.

Ezek az otthon elkészíthető dekorációk élvezetes módját biztosítják annak, hogy kertnek karaktert adjuk, ráadásul vicces végigolvasgatni, hogy néhány száz mérföldre mi található. Tökéletes választás extra humorérzékkel megáldott embereknek és ráadásul remek beszédtémaként is szolgál.

 

Futó borostyán: Természetes, drámai dekoráció

Az Egyesült Királyságban gyakran lehet látni, hogy a borostyán minden korlátozás nélkül, szabadon növi be a házak falát és a külső építményeket. A borostyán régies, viktoriánus megjelenést kölcsönöz, ahogy takaróként fedik be az élénk- vagy éppen sötétzöld levelek a homlokzatot.

A borostyán azok számára nagyszerű választás, akik a természethez közel élnek és ezzel a megoldással, az otthonuk természetes stílusának növelésével asszimilálnák a környezetbe. A környezetvédők is dönthetnek a borostyán használata mellett, mert így tudnak egy kis színt vinni a környezetükbe.

 

Műfűszőnyeg: Természetes stílus a betondzsungelben

A műfű csodálatos kiegészítője lehet, minden olyan térnek, ahol a kő és a beton van túlsúlyban. Azok számára, akiknek csak kisebb hátsó udvaruk van vagy azoknak, akik nem rajonganak a hagyományos gyep gondozásáért, ezek a mesterséges fűszőnyegek természetes megjelenést kölcsönöznek a modern, betonparadicsomodnak. Nemcsak a természetes megjelenésük miatt előnyösek, de gyakran érdekes formákban is beszerezhetőek (akár a fotón), amely a modern dekorációt erősítheti.

 

Négyzetes mintázatú beton: A vágyott megjelenés imitálása

A fenti fotón is jól látható, hogy a négyzetes mintázatú beton imitálni hivatott a köves burkolat dizájnját. A köveket egyesével lefektetni a sétány elkészítéséhez igen fáradtságos feladat, a beton kidekorálása a kívánt stílusban ezzel szemben olcsó és viszonylag egyszerű művelet. A négyzetrácsos beton nem csupán praktikus azoknak, akik az egyszerűbb megoldások hívei, de egyedi (masszívabb, földes) megjelenést is kölcsönöz a kertnek.

 

Kavicsos terasz: Egyedi és költséghatékony

A teraszokat takarítani és rendben tartani néha borzasztó feladat, különösen a csapadékos évszakokban, amikor minden saras és az elemek összeesküdnek a kerted ellen. A kavicsos terasz nagyszerű módja annak, hogy minden probléma nélkül tisztán tudd tartani a külső tereket.

A laza kőzet megakadályozza, hogy az sár ellepje az udvart, így nem kell időt fecsérelni a takarításra. Mindennek tetejében ezek a tónusok és textúrák modern és esztétikus környezetet teremtenek a láblógatáshoz.

 

Beton terasz: Visszafogott és egyszerű

A fentihez hasonlatos egyszerű beton teraszok monoton kiegészítője lehet minden kültéri területhez. Talán nem a monoton a jelző, amellyel a kertedet szeretnéd illetni, de a terasz minimalista megjelenése egyszerűen tökéletes ahhoz, hogy a környezet nyugalmat árasszon.

És bár viszonylag könnyen koszolódik, egy magasnyomású berendezéssel bármikor villámgyorsan letakarítható. Tehát nem csak a karbantartása elsőosztályú, de remek alapként is szolgál a többi kültéri dekorációhoz.

 

Kő terasz: Régimódi, semleges dizájn

A kőből épülő teraszok klasszikusnak mondhatók, amelyeket egyszerű téglalap alakú járólapok és naturális színek jellemeznek. Annak ellenére, hogy különböző méretű kövekből állnak, még mindig elég semlegesek ahhoz, hogy ne vonják el a figyelmet a dekoráció többi eleméről. Ez a terasz lehet számodra is a tökéletes, ha olyan egyszerű és visszafogott megjelenést szeretnél, ami a fotóról is visszaköszön, illetve akkor is jó választás, ha a beton terasznál eggyel kifinomultabb megjelenésre vágynál.

 

Elkerített kertek: Magánélet és védelem

A kertek minden gyönyörűségével együtt, a pompás virágokkal és a zöldellő csodákkal, nehéz távoltartani a betolakodókat, főleg, ha a szőrös haverjainkról van szó (néhány esetben kevésbé szőrős). A kerítés tökéletes megoldás arra, hogy távoltartsa a veteményesedtől a kíváncsi kis teremtéseket, akik hajlamosak megtaposni, esetleg meg is dézsmálni az általad gondozott növényeket.

Ezzel a módszerrel a kerted még takarosabbnak fog tűnni. Nem is beszélve arról, hogy a kerítés rendkívüli segítség lehet abban, hogy az idegesítő szomszédokat vagy idegeneket tekintetét távoltartsa, ami akkor hasznos, ha egy zsúfolt környéken élsz.

 

Köves ösvény: Szórakoztató és szokatlan

Ezek a köves sétányok engem mindig a gyerekkoromra emlékeztetnek, amikor kőről-kőre ugrándoztam. Ezek az ösvények a kertedben arra ösztönöznek, hogy egy frissítő sétát tegyél kertedben és ahogy a lábad minden egyes követ megérint, talán a kreativitásod is szárnyalni kezd. Mivel ezek a sétautak számtalan, hatalmas, szabálytalan kőlapból állnak, úgy alakítod őket ahogy te szeretnéd, lehet egyenes, absztrakt, lekerekített, esetleg valami, ami a te képzeletedben születik meg.

 

Springfield stílusú kerítés: Mintás és időtlen

Mindenki vágyódik az Amerikai Álom után, kényelmes méretű otthon, amely fehér kerítéssel van körbe véve, a fű ragyogóan zölddel és a virágok olyanok, mintha odafestették volna őket. A Spirengfield stílusú kerítés is ennek az vágynak a megtestesülése, a mérsékelt magasságával, a kecses hullámszerű mintázatával és a régimódi helyes oszlopokkal. Ez a kerítéstípus azok számára tökéletes, akik szeretik a letisztult, mintás kerítéseket, miközben megőrzik a hagyományokat és a klasszikus egységességet.

 

Teraszlépcső téglából: Vidékies és rusztikus

Nem túl gyakran látni lépcsőket piros téglából. Pedig a vörös téglák nagyszerű választás a külső terekhez, rusztikus kinézetet kölcsönöznek, köszönhetően a mély narancsos-vöröses, rezes tónusuknak és a repedezett széleknek, amelyek valóban fokozzák az egyszerű, vidékies bájt. A vörös tégla bájossága és tartóssága is mellette szól. Akár évtizedekig is kitartanak majd, bármilyen zord időjárási körülmények ellenére is, ez teszi igazán tökéletessé minden otthon számára.

 

Picket kerítéskapu és sövénykerítés: Egy mesekönyv bejárata

A kerítések felhúzása a legjobb módja annak, hogy a házadat leválaszd a kinti világtól, de ezek nagyon sokba is kerülhetnek, vagy ha önmagad építenéd meg akkor nem éri meg a ráfordított időt és energiát. Ha az otthonod inkább kertközpontú, olyasmi, amit a képen is látsz, akkor egy elbűvölő picket kerti kapu és egy sövénykerítés tökéletes lehet az udvarodba. Ezeknek köszönhetően nemcsak úgy fog kinézni a kerted, mintha egyenesen a mesekönyvből lépett volna elő, de a sövények miatt a magánélet is biztosított.

 

DIY kültéri játéktároló: Rend pillanatok alatt

A gyerekvállalás kifizetődő, a házad így válik igazi otthonná. A gyerekekkel azonban a rumli is megérkezik, tehát a kerti játékhoz jó ötlet egy nagy tárolót biztosítani, ahová pillanatok alatt el tudják pakolni a holmijukat mielőtt bejönnének a házba. Ezekkel tárolóhelyekkel pedig minden probléma nélkül tudod rendben tartani az udvarodat. Mi az egyszerű, de aranyos stílus mellett tettük le a voksunkat, ahol a fából készült oldalakat bármilyen színűre befestheted, az elülső lábaihoz pedig kicsiny dekoratív függönyt is illeszthetsz.

 

Száraz folyómeder: Innovatív és Transzformatív

Egy száraz folyómeder kialakítása a legjobb és leginnovatívabb módja annak, hogy eltakard azt a csúnya árkot, amely évek óta a hátsó udvarodban „díszeleg”. Ezek nemcsak, hogy minden udvarba erdős hatást kölcsönöznek, de hasznos is lehet, ha problémáid vannak a víz lefolyásával. Csinos és hasznos? Nos, nekem egy ez nyerő párosításnak tűnik. Bár a tájrendezés eltarthat pár napid, az eredmény garantáltan lélegzetelállító lesz.

 

Felfüggesztett abroncs: Nosztalgikus és különleges

Évtizedeken át rengeteg gyerek játszadozott nyaranta a lengő autógumikkal. Azok számára, akik fiatal napjaikat a tölgyfára felaggatott keréken hintázva töltötték, ez egy igazán ideális kerti dekoráció lehet. Eltekintve az esetlegesen felderengő emlékektől, ezeket az abroncsokat néhány pillanat alatt láncra, kötélre lehet fűzni, néhány mozdulattal lefesteni és már kész is! Mi lehet jobb kombinációja a nosztalgikus hangulat megteremtésének, mint egy könnyen elkészíthető, ugyanakkor szokatlan kerti kiegészítő?

 

Faház: Gyerekes projekt a gyerekeid számára

A faházak a legjobbat hozzák ki a gyerekekből. A képzeletük elszabadul, a kíváncsiságuk feléled. A képen is látható faházhoz hasonló darabok elragadó módon képesek hatással lenni a gyerekek gondolkodásmódjára, hiszen gyerekes jelleget kölcsönöznek a kertnek. A durva megjelenésük és az elnagyolt szerkezetük tökéletesen képviseli a gyerekek fizikai korlátait, de ami ennél is fontosabb teret ad a gyerekek határtalan képzeletének. Ezek a házak lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy saját maguk boldoguljanak kényük-kedvük szerint és megteremtsék a saját fantáziavilágukat.

Szólj hozzá!