21 csodás kültéri tüzifa tároló ötlet

Tálen, mikor hűvösek az éjszakák, akkor nagyon fontos, hogy mindig legyen kéznél tűzifa. A téli időjárás néha nagyon kegyetlen tud lenni. Előfordulhat, hogy a téli vihar megrongálja a távvezetékeket áramkimaradásokat és fűtésproblémákat okozva ezzel az otthonokban.

A legszerencsésebb, ha mindig be vagy biztosítva és van beraktározva elegendő tűzifa, mielőtt a nagy vihar lecsapna. Arra az esetre, ha minden rosszra fordulna. A tűz meggyújtásához nem kell nagy erőfeszítés, könnyű táplálni és vészhelyzetben a szobát is nagyon könnyen felfűti.

Kezdj el felkészülni a télre! A következőkben 21 praktikus (és néhány igazán szemet gyönyörködtetőt) tűzifatároló megoldást fogunk bemutatni, amit akár Te is megvalósíthatsz otthon!

 

 

Tüzifa tároló ötletek – 21 tipp

1. Egyedi, rusztikus tűzifa kunyhó

forrás: https://www.lushome.com/

Ez a rusztikus, kültéri kunyhó teljes egészében tűzifából készült (természetesen a favázat és a tetőt leszámítva). Ez egy tökéletes megoldás arra, hogy a havas helyeken lévő háztartásokat a kemény hónapokban elegendő fával lássa el. Tavasszal és nyáron a pici ablakok párkányára virágot helyezhetsz, ezzel színesítve az udvart.

Kunyhó voltából kifolyólag, a belsejében akár az olyan kerti eszközöket is tárolhatod, mint a láncfűrész, a tartalék lánc, a pengeélező és a persze még több tűzifa.

 

 

2. Ultra Modern tároló

A letisztult, statikusan modern stílusú házak most nagyon népszerűek. Ilyenkor a modern térben csak egyetlen olyan berendezési tárgy van, ami magára vonja az ember figyelmét, ezzel hozva egyensúlyba a teret. Ha csak egyet szeretnénk kiemelni, akkor ezen a képen fényes fekete kandalló az oldalában tárolt tűzifával igazán figyelemfelkeltő eleme a szobának.

Ráadásul nem csak a kandalló melege fog fűteni a hűvös (fagyos… vagy fagypont környéki) éjszakákon, de a fa természetes megjelenése esztétikailag is kellemes kortárs hangulatot kölcsönöz a helységnek. Vonzza a tekintete, hiszen ez a masszív kandalló a tér közepén a legfeltűnőbb jelenség.

 

3. Egyszerű fülke stílusú tárolóhelység

Azon házak esetében, amelyek a természet közvetlen közelében találhatóak és stílusukban is visszatükrözik ezt, nagyon szépen passzolhat egy fülkeszerű tűzifatároló. Valódi rönkökből is kialakítható kis szerkezet elegendő helyet fog biztosítani a fának.

Bizonyosodj meg róla, hogy az egyik oldala nyitott legyen, mert így könnyebbé válik a hozzáférés. Arról nem is beszélve, hogy ez a pici építmény mennyire stílusos és egy tanyaház mellé egyenesen tökéletes. Nézd meg közelebbről is egy tároló szerkezetének terveit itt.

 

4. Művészi, kerek tűzifa állvány

forrás: https://www.westcountrystoves.co.uk/

Ez a köralakú tűzifa (és láthatóan, toboz) tároló egy olyan otthonhoz illik, ami nem a Tundra kellős-közepén helyezkedik el. A külső és belső térhez egyaránt passzoló dekorációs elem igazán nagyszerű természetes bájt ad a környezetének, de ahogy említettük kizárólag olyan területen, ahol nincs szükség kamionnyi tűzifára a túléléshez. A kör kialakítása miatt tökéletesen alkalmas a faanyagok rendszerezésére és igényes tárolására.

 

5. A alakú fakeretes tároló

forrás: biodoma.ru

Hasonlóan az első pontban bemutatott tűzifatároló épülethez, ez az A-alakú fakeretes tároló kunyhó külső része rönkökből lett kialakítva. A belsejében nagyszerűen el lehet helyezni bármit, amit meg szeretnénk óvni az időjárás viszontagságaitól. Ennek a házikónak a különlegessége, hogy a tetőszerkezete úgy lett kialakítva, hogy a hónak is ellenálljon.

Az A-alakú teteje olyan szöget zár be, ami lehetővé teszi, hogy a hó, a jégeső vagy más fagyott dolgok egyszerűen leguruljanak a felületéről, ez azért fontos, mert a túl nagy súly képes lehet károsítani a szerkezetét. A kunyhó méreteiben is jóval kisebb, ami azt is jelenti, hogy csodálatos kis kiegészítője lehet a kertednek.

Érdekelhet: Legjobb fém kerti tároló

 

6. Fehér téglás fali kandalló

forrás: pinterest.com

A téglafalba ágyazott tűzrakóhely igazán praktikus kiegészítője lehet az otthonodnak, mindenképpen fontold meg az ötletet, ha éppen az otthonod átalakításán dolgozol. A fehérre festett téglafal rendkívül korszerű dekorációs eleme lehet egy sötétebb bútorokkal berendezett szobának.

 

7. Praktikus tűzifatároló

forrás: pinterest.com

Ez a szerkezet egyértelműen sokkal inkább hivatott a praktikumra, mint a kellemes vizuális megjelenésre. Itt egyszerűen, minden szükségeset tárolni tudsz, ami a téli hónapokban kellhet. Ha ügyesen bánsz a szerszámokkal, ez egy nagyon egyszerű DIY projekt lehet neked. A ferdetetős kialakítással rendelkező tűzifatároló épület úgy lett megtervezve, hogy a hó könnyedén lecsúszhasson róla egyenesen a kunyhó mögé (úgy működik akár egy pajzs).

A középen megbúvó területet, pedig leszeparálva, tárolóként lehet hasznosítani. A fa elölről érhető el, ami igazán praktikussá teszi a tárolását, kifejezetten olyanoknak ajánlott, akiknek szűkösebb a költségvetése vagy nem keresnek olyan megoldást, ami kifejezetten attraktív lenne.

Egy hasonló építmény elkészítésének a terveit itt láthatod.

 

8. Boltíves tűzifatároló

Azoknak, akik szeretik az életben a kifinomult dolgokat, egy macskakövekkel burkolt lábazatba süllyesztett boltíves tűzifatároló mélyedés biztosan el fogja nyerni a tetszését. A kő gyönyörű kontrasztban áll a teraszt alkotó sötétebb fával és elég tágas is a hely, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű fának adjon otthont.

Minekután a tűzifatároló a lábazatba van besüllyesztve föleslegesen helyet sem foglal el.

 

9. Pizzakemence alatti tároló

forrás: pinterest.com

Pizzaimádók és tűzrakók figyelem! Megtaláltuk a számotokra legtökéletes kerti kiegészítőt! A lista e pontja, nem különösebben elengedhetetlen egy keményebb tél esetén (vagy talán mégis, ha sürgősen ennél egy finom pizzát…), de ez a boltíves és kerek tégla pizzasütő bárkit hazacsalogatna.

A tárolórész íves kialakítása miatt egyszerűen lehetetlen, hogy az időjárás megtépázza az itt tárolt fahasábokat, ez különösen akkor hasznos, ha hosszú időn keresztül szeretnéd tárolni ezeket.

 

10. Személyre szabott tűzifa tárolási ötlet

forrás: hingejaam.blogspot.com

A trendkövető embereknél látható ehhez hasonló tárolási megoldás, amikor is a tűzifa úgy van elrendezve, hogy egy alakot formáljon. Mostanában nagy őrület kezdőbetűket vagy valamilyen fogurákat belekomponálni a lakásdekorációba, ennek a divatnak felel meg ez a tűzifatároló is.

 

11. Hosszúkás, modern tároló

forrás: pinterest.com

A modern stílusban a letisztult, harmonikus összkép fontosságáról már tettünk említést, ez a hosszúkás tűzifatároló pedig egész egyszerűen megtestesíti mindezt. A felülete gyönyörű kontrasztban áll a nappali szoba fehér és szürke színeivel. A másik nagyszerűsége abban rejlik, hogy a kialakítása miatt nincs útban. A tárolót a falba lehet süllyeszteni vagy ilyen megoldással, ahelyett, hogy egy állványra tették volna.

 

12. Füvesített tűzifatároló

forrás: pinterest.com

Ez a kissé furcsa fatároló úgy lett kialakítva, hogy a tetőre még egy kis kertnek is lett helye. A ’tetőteraszon’ elhelyezett virágok vagy mohák (ahogy a képen is látható) valóban egy természetes, bohém megjelenést kölcsönöznek neki.  A relatíve kis méretének köszönhetően nem foglal sok helyet, így kisebb udvarokban és akár még beltérben is tökéletesen elfér.

 

13. Tégla tűzifatároló

forrás: https://www.installitdirect.com/

Teljes egészében téglából készült a tartó maga, ami minden kétséget kizáróan hosszú időre megoldja a tárolási problémánkat. Külalakra egy kicsit régies az összhatása, éppen ezért lehet tökéletes kiegészítője egy parasztháznak.

 

14. Lépcsős tárolás

forrás: pinterest.com

Ha minden más projekttel kudarcot is vallottál volna, ez a tűzifatárolási mód a legfájdalommentesebb. Ha van kültéren vagy beltéren lépcsőd, akkor egyszerűen halmozd fel alá a tüzelőt, így védve lesznek a szélsőséges időjárástól. Ez egy nagyon gyors és ingyenes módja a tárolásnak, még arra sem lesz gondod, hogy a tárolót építs a faanyagnak.

 

15. Absztrakt fém tűzifatároló

forrás: pinterest.com

A hozzánk hasonló különcök számára egy ehhez hasonló absztrakt kialakítású tűzifatároló nagyszerű beszédtéma. Az egyedi kialakításának köszönhetően garantálja, hogy néhányan fel fogják kapni majd a fejüket, ráadásul bohém hangulatot is kölcsönöz a környezetének. Ez az ötlet nem csak kreatív, de az igen jelentős mennyiségű faanyagot is képes magába fogadni. Praktikus és figyelemfelkeltő … mit akarsz még?

 

16. A legaranyosabb fonott kosárka

forás: pinterest.com

Olyan varázslatosan otthonos hangulatkép! Mi lehetne aranyosabb a fonott fahasábokat tartó kosárkánál és a vaskandallónál? Ezek a tartók egy elbűvölő módja annak, hogy stílusosabbá tegyük az életterünket, anélkül, hogy közben bankot kellene robbantanunk hozzá. A képen ábrázolt nagy fonott kosarak jó néhány tuskót el tudnak raktározni, talán több tűzrakást is kiszolgálhat. Nem foglalnak sok helyet, így a teret sem teszik túlzsúfolttá.

 

17. Tüzifa tároló raklapból

tüzifa tároló raklapból
forrás: pinterest.com

Ez a csinos kis tűzifatartó régi raklapokból készült. Amennyiben van elfekvőben néhány raklapod és nem tudsz velük mit kezdeni, akkor meg kellene fontolnod ezt a csináld magad projektet. A még vonzóbb megjelenésért le is festheted a léceket.

 

18. Gyémánt alakú tűzifa állvány

forrás: pinterest.com

Ez a dizájner stílusú, gyémánt alakzatúra tervezett tűzifatároló gyönyörű kiegészítője lehet az otthonodnak. A lenyűgöző, sötét fából megalkotott, kifinomult árnyalatú és szerkezetű darab biztosan le fogja nyűgözni a vendégeidet és több fát is képes lesz eltárolni, mint amire éppen szükséged lesz.

 

19. Postaláda tűzifatárolóként

forrás: thespruce.com/gettyimage

Ez a tűzifatároló 6 elkülönülő rekeszre oszlik, a még praktikusabb és látványosabb tárolás érdekében. Az ehhez hasonló állványokat egyszerűen felakaszthatod a falra vagy leteheted a földre. Mi úgy hisszük, hogy egy ilyen tároló nagyon fel tudna dobni egy sivárabb falrészt. De ez természetesen csak a Te igényeiden múlik.

 

20. Madárházszerű tűzifatároló

forrás: https://jamaicacottageshop.com/

A madárházakra emlékeztető tűzifatároló szerkezet tökéletes, ahhoz, hogy elemelje a nedves talajról a tüzelőanyagot. Ráadásul fentről is védve van az időjárás viszontagságaitól. További előnye, hogy nagyon édes, ezért is szerettünk bele.

 

21. Hegyoldali fészer

forrás: tripadvisor.com

Végül, de nem utolsó sorban, arra gondoltunk, hogy érdekes lehet a listára tenni, ezt a domboldalba süllyesztett tárolási megoldást is. A régi világ dolgaiért rajongóknak külön érdekes lehet, de akkor is, ha csak van a területeden egy emelkedő, amivel szeretnél kísérletezni.

 

 

Következtetés

Köszönjük, hogy elolvastad a kedvenc tűzifatároló ötleteinket összegző cikkünket! Azok számára, akiknek nincs fedett tárolójuk, igazi megváltás lehet egy olyan megoldás, amivel szárazon tudják tartani a tüzelőt, így vészhelyzetekben sem kell aggódalmaskodniuk.

Mindig jó felkészültnek lenni. Legyen szó jeges viharról vagy egyszerűen egy hűvösebb éjszakáról, a tűzhöz lekuporodni mindig kellemes, higgy nekünk igazán hálás leszel az elraktározott extra faanyagért.