Mi az a szolár lámpa (napelemes lámpa) és hogyan működik?

A Nap a következő 5 milliárd éveben is rendelkezésünkre fog állni. Mivel a Napból érkező energia felhasználását nem korlátozza semmi, igazi szégyen lenne, ha nem fordulnánk még inkább e felé, sokkal inkább azért is, mert a földön található energiakészletek végesek. A környezetrombolás egy igen érzékeny téma, de a technológiai tudásunk ma már elérte azt a szintet, amikor megújuló energiaforrásokkal kiválthatjuk a Föld belsejében végzett pusztításunkat.

A napenergia hasznosításának egyik módját a napelemek jelentik. Valójában a glóbusznak számtalan olyan pontja van, ahol felállított napelemekkel helyben lehetséges lenne a szükséges energia megtermelése, míg, ha más nyersanyaggal működtetnénk az erőműveket, akkor a szállítmányozásukat is meg kellene oldanunk. De mi tulajdonképpen a napenergia? Milyen előnyei vannak az otthoni felhasználásának? Mit tehetsz, ha saját napelemet és szolár lámpát szeretnél?

 

 

MI A NAPENERGIA?

A Föld legbőségesebben rendelkezésre álló forrása a napenergia, ami valóságban a napsugárzás. A napenergia sokkal több annál, mint számlacsökkentő tényező, ez védheti meg a bolygónkat. Minden készülékkel, amit a házadban használsz, minden hordó gázolajjal, amit a kocsiba tankolsz, minden telefonhívással, amit indítasz és fogadsz, valójában energiát égetsz el. Ez az energia pedig az élőhelyünkként szolgáló Földről származik, aminek a népessége folyamatosan emelkedik, most is, ahogy éppen ezeket a sorokat olvasod.

A Föld lakosainak a száma 2011-re érte el a 7 milliárdot, 2017-ben pedig már 7,53 milliárdan voltunk. A legtöbb ember pedig áramot fogyaszt, az előállításához szükséges energiaforrások lassacskán elfogynak.

Végeredményben tehát, új megoldásokat kell keresnünk, olyanokat, amelyek elméletben korlátlanok és lehetővé teszik a földnek, hogy meg tudjon újulni. Alternatív energiák felhasználásával csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat, ami egy elegáns megfogalmazás arra vonatkozóan, hogy mekkora szennyeződést okozunk minden végrehajtott tevékenységünkkel. A napenergia értékére a magyarázatot egy egyszerű összehasonlítással tudjuk szemléltetni, vegyük például a hullámenergiát.

A nap mindenkié, mindegy, hogy Ausztráliában, az Egyesült Államokban vagy Afrikában él-e az illető, ez teszi a leghozzáférhetőbb alternatív energiaforrássá. Mindazonáltal, van néhány nehézség, amivel szembe kell nézned, amikor át akarsz térni a napenergiára és meg akarod menteni a Földet. Például, a világ bizonyos részein nincs zöldenergia szolgáltató. De ne izgulj, manapság nagyon is lehetséges, hogy elsajátítsd, hogyan alkothatod meg önerőből a napelemedet.

Az első és legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtened a saját napelemeid felállításakor, hogy az ilyesfajta átalakítások nagyon sokba kerülnek. Valójában a napelemek magasára az, ami a legtöbb embert elrettenti a zöldebb élet megkezdéséhez.

A másik fontos tényező, amit meg kell fontolnod, az az elhelyezkedésed. Mostanra már biztosan tisztában vagy azzal, hogy a napenergia felhasználhatósága a környezet, a helyszín és az éghajlat miatt nagyon sok eltérést mutathat. Amennyiben az ingatlanodnak nincs meg a megfelelő fekvése, nem éri igazán napfény és masszívan árnyékos, akkor nagy akadályokba fogsz ütközni a napelemek töltése közben.

 

 

MIK AZOK A NAPELEM PARKOK?

napelempark nógrád megyében
Nógrád megye legnagyobb napelemparkja – forrás: https://magyarepitok.hu/

Az energia költségek megspórolásának és a föld megóvásának leghatékonyabb módja lehet, ha zöldenergia termelői és a fogyasztók összefognak, így harcolva a közös célért. A zöld energia előállítójától való beszerzésének, sokkal több előnye van mind a magánszemélyeknek, mind a vállalatoknak. Ahelyett, hogy saját napelemet állítasz fel és csak önmagadat részesíted a napelem előnyeiben, néhány egyszerű kábellel csatlakoztathatod magadat a központhoz.

A napenergiát hasznosító létesítmények több különböző elnevezéssel futnak, hívják őket napelem farmnak, napelem parnak vagy fotovoltaikus erőműveknek. Ezek az elnevezések igen szemléletesek: csak képzelj el egy nagy földterületet, ahová az emberek napraforgó helyett napelemeket telepítettek.

De vajon ezek a telepek jók? Vagy szerencsésebb, ha mindenki a saját berendezését alakítja ki otthon? Nyilvánvaló, hogy sokkal egyszerűbb, ha már egy létező hálózatba csatlakozunk be, akár több ezer háztartással és vállalkozással egyetemben. Ezzel a megoldással az áramszámlánk sokkal alacsonyabb lesz és az villamos energia csak egyetlen egy forrásból fog származni, a zöldenergia-szolgáltatótól.

Manapság az autók töltésére, az elektromos berendezések működtetésére a felhasználók kiegészítésként használják a zöld energiát, ám ez lassan, bekúszik a mindennapjainkba és át fogja venni a piacon a fosszilis energiaforrások helyét. Mivel a napelem falhasználása nem jár üvegházhatású gázok kibocsájtásával, így a szennyeződés mértéke is lecsökken. Még ha kezdetben nagy kiadásokkal is jár egy ilyen vállalkozás beindítása, az energiaszolgáltatók követlenül a beruházás megtérülését követő években nagyot fognak kaszálni.

Ezeknek a napelem parkoknak elég nagy a helyigénye, de képesek akár egy egész falut vagy települést kiszolgálni. Az egyetlen negatívuma, hogy termőterületet vesz el a mezőgazdaságtól. De ötletes megoldásokkal ezeket el lehet helyezni háztetőkön vagy akár üvegházakon is.

Amennyiben több energia termelődne, mint ami felhasználásra kerülhet, úgy a felesleget egyszerűen akkumulátorokban lehet tárolni és később szükség esetén lecsapolni vagy egyszerűen azoknak a vállalatoknak eladni, akik megújuló energiára szeretnének éppen váltani.

 

 

MEGALKOTHATOD A SAJÁT NAPELEMEDET?

napelem felszerelés szakemberekkel
forrás: eu-solar.hu

A bolygónk különböző területein masszívan napenergiára alapozott struktúrák léteznek, ahol a napelemek segítségével szolgálják az embereket és a fogyasztókat. Sajnálatos módon vannak olyan régiók is, ahol egyáltalán nincs jelen semmiféle zöld energia, ennek eredménye, hogy azok az emberek, akik mégis környezetbarát energiát hasznosítanának, saját megoldásokat kell, hogy eszközöljenek a helyzet megoldására.

Nekik saját maguknak kell megtervezniük és megépíteniük a saját paneljeiket, majd felállítani azokat a házaik tetejére. Természetesen ezeken a helyeken ez az egyetlen járható út, hiszen megfelelő üzlet nincs hozzájuk, esetleg online lehetne őket beszerezni.

Mondjuk, felvállalod, hogy egészen az alapoktól megépíted, ebben az esetben rengeteg alapanyagra és alkatrészre lesz szükséged, például napelemre. Ezeket sem fogod tudni könnyedén megvásárolni a boltokban. Ugyanis a speciális alkatrészeket vagy megvásárold online vagy kiszereled akkumulátorokból. Például egy 36 monokristályos napelem egy kisebb szerkezethez elegendő, amely képes lehet előállítani ½ voltot.

Ezeket a speciális cellákat sorosan kell kapcsolni. Ennek eredményeként pedig akár 18 voltos panelt is összeállíthatsz. Házi készítésűhöz képest, nem is olyan rossz! Ezeket a cellákat valamilyen fa foglalatba kell tenni, amit Te is egyszerűen megcsinálhatsz. Mivel ezt a szerkezetet a házad vagy az épületed tetejére fogod feleszkábálni, fontos, hogy védve legyen az időjárás viszontagságaitól, mindenképpen fedd be egy műanyag lappal.

A cellákat sorozatosan kell forrasztani, hogy az áram celláról cellára tudjon áramolni, hogy végül eljusson a DC-AC frekvenciaváltóhoz. A saját készítésű napelem egyetlen hátránya, hogy a műveletet rettentő mennyiségű kutatásnak és információ mennyiség feldolgozásának kell megelőznie. Ám miután kitanultad a napelemépítés csínját-bínját képes leszel bármikor profitálni a teljesen tiszta és megújuló energiaforrásból.

Bónusz: ez mindig egy ingyenes energiaforrás lesz. És mindenek előtt a legnagyobb előnye, hogy a napenergia azon kevés megújulóenergiaforrások egyike, amely nem károsítja a környezetünket.

 

 

KÖLTSÉGEK

Bár nagyon sokan – különösen a havi kiadásaik mérséklésére jelentős energiákat fordítók – állítják, hogy egy napelem megvétele költséges. Ám egészen bizonyos, ha valaki túl tud élni ebben a zord gazdasági helyzetben, akkor néhány napelem megvásárlása már nem jelentene komplikációt.

Néhány esetben ráadásul a zöld energia használata nem is olyan költséges, mint azt gondolnánk. Minden, amit először tenned kell, hogy utánanézel a környékeden zöldenergiával foglalkozó szolgáltatásoknak. Általánosságban elmondható, hogy a nagy piaci verseny miatt valószínűleg az áraik is barátságosak lesznek.

Létezik néhány út a pénzspórolásra és ennek a drága technológiának a kiélvezésére. Egy jó út lehet a napelem bérlése. Az áramszámla költségei már az első hónap után jelentősen vissza fognak esni. A legnagyobb előnye ennek a megoldásnak, hogy valójában nem kell kifizetned a napelem teljes árát. A hátránya, hogy a napelemek nem a Te tulajdonodat képezik, hanem a bérlést biztosító cégé marad. Viszont, ha onnan közelítjük meg a kérdést, hogy az áramszámla csökkenésével többet tudsz megspórolni, akkor idővel egy saját modellre is telni fog.

Sok országban élnek különböző kedvezmények azok számára, akik a nap energiájából szeretnének profitálni, mindenképpen nézz utána ennek a kormányzati honlapokon.

Amennyiben a bérelhető napelemek lehetősége nem villanyoz fel igazán, akkor vehetsz használt készülékeket. Ezeket sokszor azok a vállalkozások árulják, akik korábban bérbe adták őket. Amikor egy háztulajdonos elköltözik vagy egyszerűen, valamilyen indokból visszaszolgáltatja a bérelt paneleket, akkor a cég két dolgot tehet, vagy újra bérbe adja vagy áruba bocsájtja a használd darabokat.

A pénzspórolás és a zöld energiahasznosítás legjobb módja a saját készítésű napkollektor. Amennyiben van némi műszaki tapasztalatod, akkor ez egy nagyon szórakoztató DIY projekt lesz a számodra. Amennyiben ez az állítás nem igaz rád, úgy kikérheted olyanoknak a véleményét, akiknek van már ilyenben tapasztalatuk, mert itt bizony szükséged lesz a speciális ismeretekre.

 

 

MI AZ A SZOLÁR LÁMPA ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?

A szolár lámpák vagy ahogy még többen ismerik őket, a lámpások, olyanok akár a hagyományos fényforrások, azzal az eltéréssel, hogy elektromos áram helyett a nap energiáját hasznosítják működés közben.

A szolár lámpákban különböző alkatrészek lehetnek, de ami a legfontosabb a napenergiát minden esetben egy speciális akkumulátor gyűjti össze és raktározza azt. A lámpák a működésükhöz általában a fotovoltaikus hatást használják fel. Ilyenkor a szerkezet belsejében egy napelem található, ami a napfény árammá történő átalakításáért felelős.

Ezek a cellák azok a sötét panelok, amelyekre már biztos Te is felfigyeltél a lámpák tetején. A napelemek különböző kristályos szilicium bevonatokkal és vegyi anyagokkal vannak ellátva, az így kapott rétegek pedig pozitív töltöttségű tereket és negatív töltésű elektronokot tartalmaz.

Amikor a napelemet fény éri, az elektronok feltöltődnek és behatolnak a pozitív töltöttségű terekbe. Majd az így keletkező elektromos áramot a napelemből vezetékek segítségével az akkumulátorba továbbítják. Ahogy elkezd odakint besötétedni és már nem marad begyűjteni való napfény, a napelemek leállítják ezt az átalakítási folyamatot.

Amennyiben a szolár lámpád fotoreceptorral van ellátva, úgy képes lesz érzékelni a sötétséget és automatikusan bekapcsolni a világítását.

 

 

Ezen a ponton két fontos dologról kell említést tennünk:

 • Az akkumulátorok teljes feltöltése érdekében elegendő napfénynek kell érnie a lámpákat. Ez azt jelenti, hogy egy tökéletesen megvilágított területre kell állítanod azt, hogy biztos lehess abban, nem árnyékolja be semmi (például fák, bokrok, a ház fala stb.).

 • Nem várhatod el az akkumulátortól, hogy minden évszakban egyenletes teljesítményt nyújtson. Például a téli időszakban a nappalok rövidebbek, ami azt is jelenti az érzékelőkbe nem jut akkora mennyiségű fény, mint nyáron. Azt is tartsd észben, hogy a hó megülhet a napelemeken, ami ezáltal meggátolja a fény elnyelődését.

 

 

A SZOLÁR LÁMPÁK ELŐNYEI

Természetesen épp úgy, ahogy egy napelem használata is nagyon sok előnnyel kecsegtet, a legtöbb állítás a szolár lámpákra is érvényes:

 • Az ilyen fényforrások használta visszafogja az áramhasználatunkat, ezzel a számláink végösszege is csökkenni fog. Először lehet azt fogod gondolni, hogy nem éri meg a befektetés, de hosszabb távon jelentős összegeket fogsz megtakarítani.

 • Ezek a szerkezetek vezetéknélküliek. Általában lámpások sorozatából állnak, amelyek egy pici napelemhez kapcsolódnak. Mindegyiket beleszúrhatod a földbe, illetve a legtöbbjük a falra szereléshez szükséges kiegészítőkkel érkezik.

 • A szolár lámpákat a legkülönfélébb felállításokban és rendeltetéssel használhatod. Használhatóak tereprendezés céljából. Használható éjszaka, a kert/udvar; a bejáró; az első vagy hátsó veranda, a garázs bejáratának vagy a szerszámoskamra kivilágítására. Használható közvetlenül az oszlopra erősítve ’utca világításként’. Ez segítség lehet a helyi városházának a pénz megtakarításában és az éjszakai utcák biztonságosabbá tételében.

 • A szolár lámpák egy másik nagy előnye, hogy nem igényelnek karbantartást. Csak évente néhányszor ki kell tisztítanod őket, különösen arra azt időszakra koncentrálva, amikor ősszel a levelek hullanak, illetve téli hóesésben. Ugyanis ilyen időjárási körülmények között a napelemek eltömődhetnek, a napfény pedig nem tud hasznosításra kerülni.

 • Általuk megvalósíthatod álmaid kertjét. Varázslatos hangulatot teremthetsz a kertedben az apró szolár lámpa fényforrásokkal, ahogy bevilágítják a növényeidet, bokraidat, virágaidat és fáidat éjszakánként.

 • Környezetbarát. És ez nem egy lebecsülendő tulajdonság. Ahogy időről időre már hangsúlyoztuk a szolár lámpákra való áttérés az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat, hiszen mi sem fontosabb annál, hogy természetes energiaforrások által elégítsük ki az igényeinket, ezzel óvva meg a bolygónkat is. Korlátlan mennyiségben rendelkezésreálló forrásról beszélünk, amit egészen addig hasznosíthatsz, amíg a nap ragyog az égen. Az eszközök széles spektrumú és hullámhosszú fényt képesek elnyelni, közvetlenül a természetes megújulóforrásból.

 • A karbantartás tekintetében viszonylag igénytelennek mondható: könnyen rendben tartható és javítható. Ám, ha többet szeretnél megtudni a szolár lámpák felállításáról és javításáról, akkor mi tudunk információkkal szolgálni Neked!

 

 

A SZOLÁR LÁMPÁK KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI

Sokkal több típusú szolár lámpa van a nagyvilágban, mint azt képzelnéd. Ezeket a fényforrásokat helyük, kialakításuk vagy rendeltetésük szerint a következőképpen osztályozzák:

 • A szolár lámpák nagyszerűek dekorációs célokra. Az összefűzött pici lámpások kültéren és beltéren is egyaránt használhatóak. Felaggathatóak fákra vagy cserjékre, de pavilonok, boltívek és bejáratok díszítésére is alkalmasak.

 • A teraszok megvilágítására alkalmas szolár lámpa fények LED-es verziója a legkülönfélébb formákban és méretekben érhetőek el. Az igen intim hangulatot kölcsönző fényeket gyakran teszik falakra, teraszokra, esetleg lépcsőkre.

 • A régi kor hangulatát idéző szolár lámpások nem csak hasznosak, de igényesek is. Hatalmas területeket bevilágítva valódi fényoszlopok lehetnek a sötétben.

 • A régi gyertyatartókra hasonlító fények rengeteg változatban elérhetőek, hiszen rettenetesen népszerűek. Használhatóak kempingezéshez, szabadtéri tevékenységhez vagy egyszerűen a kert dekorálásához.

 • A fali fények közvetlenül a falra szerelhetőek és nagyszerű, sejtelmességet kölcsönöznek a ház bejáratának, a ház oldalainak vagy a kertnek.

 • A közvetlenül a lépcsőbe szerelhető fények nagyon stílusosak tudnak lenni. Nagyon modern a megjelenésük, kültéren és beltéren is egyaránt használhatóak.

 • A gyepet megvilágító lámpák nagyszerűen mutatnak a különböző virágok mellett, ahogy a fényük keveredik a különböző színpompás növényekkel, az egyszerűen lélegzetelállító.

 • A napelemes vészjelzők áramkimaradás esetén tehetnek jószolgálatot. Ezek beépített tápegységekkel rendelkeznek, így még vaksötétben is a segítségedre lehetnek.

 

 

ÖSSZEGZÉS

Manapság, minden a bolygónk jövőjéről felelősen gondolkodó ember igyekszik a lehető legzöldebb megoldásokat kiválasztani, ezzel is óvva a megmaradt természeti kincseinket a pusztulástól. Az egyik legcsodálatosabb természetes erőforrásunk a nap, ami nem csak világít és a környezetet melegíti, de a fotovoltaikus energiájának felhasználásával elektromos áram is termelhető.

Néhány évvel ezelőtt még nem sokan voltak tisztában a napelemek mivoltáról, illetve, akik mégis nem is álmodtak a háztartási használatukról. Aztán hirtelen nagyon sok minden megváltozott és a napelemek a háztulajdonosok kedvenceivé váltak.

A szolár lámpákba egy apró napelem van építve, amely a nap fényét alakítja át energiává, ezzel működtetve a szerkezetet éjszakánként. Alapvetően az egész koncepció mögött a napelem áll, ami a fényt összegyűjti, energiává alakítja, majd az akkumulátorban eltárolja és akkor hasznosítja, amikor az érzékelőtől jelt kap, ekkor fényárba borítja a környezetét, az udvart, a kocsibejárót, az előkertet, igazából csak rajtad áll, hová helyezed ki.

Amennyiben igazán minőségi lámpásaid vannak, úgy napközben kiteheted őket töltődni és éjszakára a beltérben is varázslatos hangulatot keltenek. Vannak esetleg a napelemeknek hátrányai is? Nos, ez egy másik cikk témája lehet, de amennyiben érdekel, nézz utána!