Legjobb Homokozó gyerekeknek (TOP 6)

Emlékszel, hogy milyen volt homokozóban játszani? Mindenhol voltak, a parkokban, az iskolában, és ha szerencsénk volt, az udvarunkon is.

Ezek a nagyszerű játékok lehetővé tették számunkra, hogy kiéljük kreativitásunkat. A mai homokozók nem olyan ”alapok”, mint amik nekünk voltak. Bonyolult kialakításúak és különféle témákat tartalmaznak, hogy a játék interaktívabb és szórakoztatóbb legyen.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a piac legjobb homokozóit, és azt is, hogy miként lehet ezeket tisztán tartani.

 

 

Kedcenceink

Kép Termék Előnyök Ár
Arany középút
Fa homokozó paddá alakítható tetővel
Fa homokozó paddá alakítható tetővel
 • fa szerkezetű
 • védőteteje padokká alakítható
 • alsó ponyvával
 • teljes méret:97,5 cm x 97,5 cm x 37 cm (paddal)
Kattints ide az aktuális árért
Népszerű termék
Fa Homokozó tetővel
Fa Homokozó tetővel
 • állítható árnyékoló
 • oldalsó ülődeszkák
 • gyors, egyszerű összeszerelés
 • -teljes méret: 117,5 x 117,5x 117 cm
Kattints ide az aktuális árért
Legjobb minőség
Kagyló Homokozó
Kagyló Homokozó
 • Erős és masszív homokozó
 • 2 részes, kagyló formájú
 • lehetőség több játékra 
 • mérete 88 x 88 x 21 cm. 
   
Kattints ide az aktuális árért
Lefedhető Homokozó játék takaróponyvával Lefedhető Homokozó játék takaróponyvával
 • Vidám időtöltés a gyerekeknek
 • kényelmes elemekből állnak, melyre a kicsik leülhetnek,
 • sarkai lekerekítettek
 • Az UV álló takaróponyva
 • Mérete: 112 x 112 x 27 cm. 
   
Kattints ide az aktuális árért
Fa játszóház homokozóval és árnyékoló tetővel Fa játszóház homokozóval és árnyékoló tetővel
 • játszóház és homokozó egyben
 • helytakarékos és mozgatható
 • színes árnyékoló ponyva
 • három oldalán kerítéssel
 • 2 db kerékkel
 • teljes méret kihúzott állapotban: 131×181,5 x 137,5 cm
Kattints ide az aktuális árért
kalózhajó formájú fenyőfa homokozó 190 x 94,5 x 136 cm kalózhajó formájú fenyőfa homokozó 190 x 94,5 x 136 cm
 • kalózhajó kialakítású
 • homokozó, ülőterület és egy háttámla mögötti titkos rejtekhely egyben
 • Zászlórúddal és kormánykerékkel van díszítve
 • Anyaga: fenyő
 • Teljes mérete: 190 x 94,5 x 136 cm (Ho x Szé x Ma)
Kattints ide az aktuális árért

 

 

A legjobb homokozók

Akár valami apróságot keresel gyermekednek, akár egy nagy homokozót, amely több évig is leköti a gyerekedet, mi segítünk. A cégek tudják, hogyan kell szórakoztató, tartós homokozót készíteni, amelyben a gyerekek órákat szeretnének játszani (és a legtöbbjüket nagyon könnyű összeszerelni és tisztítani!)

Itt található a piac legjobb homokozóinak listája. Biztosak vagyunk benne, hogy találsz egyet, amelyet a gyermekednek is tetszeni fog.

 

Lefedhető homokozó

Az egyik legfontosabb szempont a homokozó higiéniája szempontjából, hogy le tudjuk fedni, amikor épen nicns használatbna. A fenti listában több típus is szuperül lefedhető.  Leereszthető tetővel, a rácsukható padokkal, vagy a tartozék ponyvával. 

 

 

Fa homokozó tetővel

Árnyékos
Fa homokozó tetővel
10/10 Értékelés

Egy remek megoldás, ha kevés fa van az udvarotokban és egy árnyékos homokozót szeretnél a gyermekeknek. 

Leereszthető tetővel rendelkezik, ami nem csak a nap ellen véd, de teljesen leeresztve a tető megvédi a homokozót a szennyeződésektől. Igazi szabadtéri szórakozást nyújt a gyerekeknek és az árnyékoló miatt a homok is tiszta marad és a nap sem vethet véget a játéknak. 

A tető magassága állítható (max 110 cm-ig). A homokozó 4 oldalán fa ülődeszkák futnak végig, így kényelmesen lecsücsülhetnek játék közben, akár a szülők is (teherbírása 80 kg.)

 

 

Kagyló Homokozó zöld színben

Több színben is
Kagyló Homokozó zöld színben
9/10 Értékelés

Ha egy alacsony költségű lehetőséget keresel a kisgyermek homokozójához, akkor ez szuper megfizethető. Semmi sallang, de kétrészes, így eltakarhatja homokozót, amikor a kicsi nem játszik vele. Több színben is kapható. 

Remek választás lehet a gyermekek önfeledt szórakozása érdekében. Egy oldali homokozó mérete 88 x 88 x 21 cm.

 

 

Műanyag homokozó asztal székkel

Több színben is
Műanyag homokozó asztal székkel
9/10 Értékelés

Ez a szuper homokozó asztal, kint és bent is szuper mulatság. A termékre – például pálmafák, kastélyrészek, válaszfalak stb. építhetőek. A szórakozást fokozza, hogy akár homokkal vagy vízzel is játszhatunk.

A homokozó asztal tartalmaz egy fa elemet, ami csúszdaként szolgál a hajók számára, amellyel lenyűgöző hajókázást indíthatunk. Annak érdekében, hogy a szórakozás vonzó legyen kézzel működtethető mozgatható részei is vannak.

Az asztal színes fedéllel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a homok védelmét a befejezett játék után, így kényelmes székkel ellátott asztal lesz, ami használható például rajzoláshoz, festéshez vagy egyéb szórakozáshoz.

 

 

Mitől olyan jó játék a homok?

A homokkal való játék nem csak a szórakozás. Remek lehetőség a gyerekek számára is, különösen a kisgyermekek és az óvodások számára. Az ásás, az építés és a temetés segít a gyerekeknek finom motorikus készségeik és propriocepciójuk fejlesztésében. (A propriocepció az, hogy agyunk ösztönösen tudja-e testünk helyzetét és mozgását.)

Nem csak ez, de a homokban való játék is segíthet a gyerekeknek a problémamegoldásban, és ha egy barátot vagy testvért is hozzáadsz az egészhez, ez lehetővé teszi számukra, hogy tovább finomítsák szociális készségeiket, és néha problémamegoldó képességeiket is. Végül is az osztozkodás nehéz munka a kicsik számára!

És természetesen a homokozó táplálja a gyerekek fantáziáját. A kastélyok építésétől a homok ásásáig, hogy kincseket találjanak, a homokozó lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy felfedezzék és létrehozhassák saját világukat.

 

A homokozás előnyei a gyerekek számára

A homokozás strukturálatlan játékfolyamatot biztosít, ahol a gyerekek szabadon használhatják fantáziájukat és szabadon alkothatnak. Dönthetnek úgy, hogy homokot kanalaznak, formáznak, különféle tárgyakat építenek, és bármi mást, ami csak eszükbe jut.

Ez a szabadság utat enged a gyermekének a fejlesztési koncepciók felépítéséhez. Ez segít abban is, hogy megértsék a matematikai fogalmakat, amikor mérik a homokot, és egyik tartályból a másikba öntik.

Ezenkívül minden ásás, gombóc készítés, öntés és általános játék segít fejleszteni a kéz-szem koordinációját és finom motorikus képességeit.

A több gyermek együttes játékát lehetővé tevő homokozó a szociális készségeket is ösztönzi. Megtanulnak osztozkodni, tárgyalni és kompromisszumot kötni, és ezek a készségek tovább fejlődnek, ahogy növekednek.

 

 

Homokozós tevékenységek

A legtöbb gyerek szívesen merül el és fedezi fel önállóan a homokozót. De ha már kicsit unják, hogy csak ássanak, íme néhány ötlet, hogy segítsük kreativitásukat.

 • Kincskeresés. Temess el néhány apró játékot és csecsebecsét a gyerekek számára. Kicsit idősebb gyerekek esetén adjon nekik egy listát, hogy megtalálhassák mindet.
 • Vidd ki az edényeket. Miért nem hagyod, hogy a gyerekek főzzenek valamit a homokozóban? Adj nekik néhány régi tortatartót, süteményeket, sodrófákat és egyéb dolgokat, amelyeket már nem használsz. Hadd töltsenek vizet és nézzék meg, mit készítenek!
 • Építsen homokvárat. Nem kell kirándulni a tengerpartra. Hozd ki a vödröket, és adj hozzá egy kis vizet. Versenyezzetek, hogy ki tudja elkészíteni a legnagyobb homokvárat.
 • Építési terület. Hozd ki a játékszállító teherautókat és dobozokat, hogy azok kiássák a helyszínt.
 • Homokfestés. Tölts meg egy spray-palackot vízzel, ételfestékkel és néhány evőkanál kukoricakeményítővel. Rázd meg alaposan, és hagyd, hogy remekművet készítsenek.

 

 

Tippek ahhoz, hogy a gyerekek biztonságban legyenek a homokozóban

Tehát most már tudod, hogyan kell fenntartani a biztonságos, tiszta homokozót. És bár a tiszta homokozó fenntartása elengedhetetlen, néhány további dologra emlékezni kell, amikor a gyerekek a homokozóban játszanak.

 • Tanítsd meg a gyerekeket, hogy ne tegyék a kezüket a szájukba (vagy egyék meg a homokot).
 • A gyerekek mossanak kezet és lábat, miután játszottak a homokozóban.
 • Figyeld a csecsemőket és kisgyermekeket, amíg a homokban játszanak.

 

 

Higiénikus a homokozó?

Ez egy olyan kérdés, amely sok szülő fejében megfordul. Elzárkóznak a nyilvános (sőt magán) homokozóktól, a bennük rejlő baktériumok lehetősége miatt.

Parazitákat találtak homokban a napköziotthonokban és más nyilvános játszótereken, elsősorban állatoktól. A homok ugyanis szabadon maradt (1). Tehát, meg kell fontolnod, hogy távol tartod a gyermekedet az ilyen nyilvános helyektől.

Ezenkívül a nyilvános homokozó vizelettől, nyáltól és egyéb nyálkától sem mentes. Ez nem túl higiénikus. Sajnos a nyilvános homokozók vagy játszóterek ilyenek.

Ma a saját privát homokozódról beszélünk – arról, amely otthonodban gondoskodhat és biztonságban tarthatja gyerekeidet.

 

 

Tippek a tiszta homokozó érdekében

Nem kell megtagadni gyermekedtől az otthoni homokozót. Íme néhány tipp, amelyek segítenek a homokozó tisztán tartásában (*):

 • A rovarok és a kis állatok imádnak játszani a homokban, és ki tudja, milyen kórokozókat raknak le a folyamat során. Tartsd mindig fedve a homokozót, amikor nem használja senki.
 • Soha ne engedd háziállataidat játszani a homokozóban. Eltéveszthetik alomdoboznak, és felhasználhatják a természet szavára.
 • A nedves homok táptalaj lehet a baktériumok számára. Tárolás előtt mindig teljesen szárítsd meg.
 • Törmelék juthat be a homokozóba, ezért a homokot rendszeresen gereblyézve távolítsd el az idegen anyagokat.

És saját érdekedben beszélj gyerekeiddel a fenti tippekről. Ha tudják, miért csinálod, szívesen segítenek. Amíg itt tartasz, ügyelj arra, hogy a fiatalabbak ne tegyenek homokot a szájukba.

 

Mindent elmondva, rengeteg módja van annak, hogy a homokozó tiszta, egészséges környezetet biztosítson a gyerekek számára a játékhoz.

Tartsd fedetten a homokozót. Ez nem csak megakadályozza a homok nedvesedését és csomósodását, hanem megakadályozza a nedvesség növekedését, ami penészt eredményezne, vagy a barátságos környéken élő állatokat vagy háziállatokat abban, hogy a homokban végezzük el dolgukat. Ha véletlenül a homok megnedvesedik, hagyd teljesen megszáradni, mielőtt lefednéd.

Rendszeresen gereblyézd át a homokot, hogy eltávolítsd a bejutott törmeléket. Akár a gyerekeket is bekapcsolhatja a szórakozásba, ha homokjátékaikat használják, és a takarítást „vadászatnak” képzelik el.

Ellenőrizd a csecsemők és a kisgyermekek pelenkáinak szivárgását. Ezzel megakadályozod a homokozó szennyeződését! Ha ez megtörténik, olvasd el a GYIK-et a homokozó tisztításáról.

Évente 1-2 alkalommal cseréld ki a homokot. Vagy legalább évente kétszer jól tisztítsd meg a homokot. Ismét nézd meg a GYIK-et, hogy megtudd, hogyan kell fertőtleníteni a homokozót.

Használj megfelelő homokot. Ez azt jelenti, hogy játékra való homokot kell választani, nem csak zsákos homokot kell vásárolni a boltból.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

K: Hány éves kortól játszhatnak a gyerekek homokozóban?

V:  Bár nincs konkrét életkor, akkor ajánlott, ha a gyerekek már nem akarják megenni a homokot.

K: A homokon kívül mást is tehetek a homokozóba?

V: A legtöbb homokozóhoz természetesen! Rengeteg más szórakoztató lehetőség áll rendelkezésre, amelyek a homokozót egy másik interaktív tevékenységgé változtathatják. A víz, a föld és a sziklák is, a gyermek életkorától függően, nagyszerű módszerek lehetnek arra, hogy a homokozót átalakítsák.

De ne feledd, hogy a sziklák és a víz bizonyos kockázatokat jelenthetnek, és ha ezt az utat választod, győződj meg arról, hogy a kisgyermekeket játék közben felügyelik.

K: A macskám belekakilt a homokozóba. Hogyan tudom kitakarítani?

V: Ha elfelejtetted letakarni gyermeked homokozóját, vagy alattomos, szeretett háziállatod (vagy a környéki macska) nemkívánatos ajándékot hagyott számodra a homokozóban, nem kétséges, hogy azonnal ki kell tisztítani. Bármikor, amikor a homokozót háziállatok vagy akár egy szivárgó pelenka is bepiszkította, ideje fertőtleníteni.

Először távolítsd el a macska ürülékét a homokozóból. Ezután keverj össze egyenlő részben fehérítőt és a vizet (például 1 liter vizet és 1 liter fehérítőt). Permetezd le a homokot a keverékkel (ügyelve arra, hogy a homokozó oldala is kapjon. Forgasd el a homokot úgy, hogy az alján lévő homok felül legyen, és ezt permetezd újra. Ismételd meg, amíg az összes homok és homokozó nincs befedve fehérítő és víz keverékétől.

Hagyd a nedves homokot körülbelül 30 percig ülni. Ezután lapáttal vagy gereblyével forgasd meg a homokot, és tedd ki a homokot a napra, hogy a homok kiszáradhasson. Hagyd teljesen megszáradni a homokot, mielőtt gyermekedet hagynád benne játszani.

A jövőben feltétlenül fedd le a homokozót fedéllel vagy ponyvával.

K: Mit válasszak? Homokozó vagy homokasztal?

V: A homokjáték általában nagyon jó móka. De itt meg kell fontolni a homokozó és a homokasztal közötti választást.

A homokasztalok nagyszerűek azoknak a szülőknek, akiknél nincs sok hely a kertben, vagy valami könnyen mozgathatót keresnek. A homokasztalok sokoldalúak is, és a homokon kívül más anyagokkal is meg lehet tölteni, például földdel, vízzel vagy sziklákkal. A homokasztalok általában a legjobbak a kisgyermekek számára, de a gyerekek gyorsabban kinövik őket, mint a homokozót.

Ha valódi homokozóról van szó, amely homokvárak ásását és építését igényli, és ha van hely a kertben, akkor a homokozó a megfelelő választás. A homokozó sokkal hosszabb ideig tart, mint a homokasztalok, mivel általában sokkal nagyobbak. A legtöbb homokozó esetében azonban érdemes a megfelelő helyet kiválasztani. Miután homokkal feltöltötted, nehéz áthelyezni egy másik helyre.

Milyen méretű homokozót válasszunk?

Mivel szórakoztató együtt játszani egy homokozóban, elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy legalább két gyermek egyszerre játszhasson. És a gyerekek öt-hat éves korukban is játszani fognak benne, ezért elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy két nagy gyerek is játszhasson benne.

A játékhomokkal való feltöltés is költség – a mosott, nem foltos homok drágább, mint az építők homok -, ezért derítsd ki, mennyibe kerül az egész homokozó feltöltése, mielőtt megvásárolnád a listán szereplő legnagyobbat.

Mekkora a kerted?

A homokozónak illeszkednie kell a kertbe, nem jó, ha túl nagy. Ha nem vagy biztos abban, hogy megfelel-e a kiszemelt homokozó, jelöld meg krétával vagy fonallal a méretét a kertben.

Hova fogod rakni a homokozót?

Érdemes megtervezni, hova teszed a homokozót, mivel így ki tudod választani a megfelelő modellt. A gyerekek szívesen töltenek sok időt egy homokozóban, ezért olyan helyen kell lennie, ahol szemmel tarthatod őket. Olyan helyre kell helyezni, amely nyáron rengeteg árnyékot kap.

Ha a homok kiszárad, a homok nagyon porosodhat, ezért meg kell könnyítenie a rendszeres vízszórást a porszint csökkentése érdekében, hogy gyermek ne lélegezze be a homokszemcséket.

Egész évben kint lesz a homokozó?

Néhány család egész évben kint hagyja a homokozót, ebben az esetben elég tartósnak kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a rossz időjárásnak. A méret vagy a súly nem igazán kérdés, ha nem fogod mozgatni. Alternatív megoldásként inkább elrakhatod télre, ebben az esetben meglehetősen hordozhatónak és könnyűnek kell lennie.

Fa vagy műanyag homokozót válasszunk?

A fa gyakran jobban néz ki a kertben, mint a műanyag, de több karbantartást igényel, hogy szilárd és jól nézzen ki. A műanyag homokozók elveszíthetik színüket és megrepedhetnek, szóva lezeket kell mérlegelned.

Szólj hozzá!