Piros levelű növények a szobába vagy az irodádba

Az egyik legjobb mód arra, hogy szint vigyél az otthonodba, az egy piros levelű növény. Végtelen féle piros szobanövényből lehet válogatni, a kezdőbarátoktól kezdve azokig amiket jobb a szakértőkre hagyni. Összeállítottunk neked egy listát a legjobbak (legszebb, legérdekesebb, legkönnyebben termeszthető) közül.

 

 

A Piros levelű növények Jelentése & Szimbolikus Értéke

Mikor a vörös szín megjelenik a virágokon, vagy az életben, legtöbbször szerelmet, románcot, szenvedélyt, vagy tüzes érzéseket fejez ki mint a düh. Mivel a vörös szín folyik az ereinkben így vért és áldozatot is szimbolizálhat.

Néhány piros növénynek önmagában szimbolikus jelentése van mint például vidámság, vendégszeretet és szerencse.

 

 

A 20 Legjobb piros levelű Szobanövények

Itt megtalálsz 20-at a kedvenc vörös növényeink közül amik sok féle környezetben képesek nőni. Mindegyikhez csatoltunk egy rövid útmutatót, hogy megtaláld a te környezetedbe legjobban illő növényt.

 

1. Hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)

Hibiscus_rosa-sinensis_

Mikor elképzelsz magad előtt egy tipikus trópusi virágot, valószínű, hogy egy hibiszkuszvirág fog először beugrani. A hibiszkuszvirág sok színben megtalálható mint a fehér, krém, citromsárga, barackvirág színű, narancssárga és vörös.

Több fajta vörös színű hibiszkusz cserje létezik, de a  Hibiscus rosa-sinensis  az egyik legelterjedtebb, valamint ez a legjobb a benti tartáshoz. Nevezik még Hawaii-i Hibiszkusznak vagy Kínai Hibiszkusznak, ennek a virágzó növénynek egzotikusan kinéző virágja van papírvörös szirmokkal tüzes porzószállal és rengetek világos-sárga virágporral.

 

 

2. Hálóslevél (Fittonia) (Fittonia albivenis)

fittonia különböző színekben

A fittoniát széles körben szeretik szobanövényként tartani feltűnő mintás levelei miatt. Vörös vagy fehér erek futnak keresztül a levelein. A levelei kinézetének köszönhetően, a fittoniát gyakran nevezik idegnövénynek vagy mozaiknövénynek.

A fittonia Dél-Amerika esőerdőiben őshonos, ahol a szokások szerint fájdalomcsillapitóként vagy pszichedelikusként.

 

 

3. Pikkelyvirág (Vriesea splendens)

Vriesea splendens
forrás: mein-schoener-garten.de

A Vriesea splendens-t lángoló kardnövénynek nevezik tűzvörös, tüskés vagy kard alakú virágzata miatt, amely hasonlít egy lángoló kardra. A broméliád növénycsalád tagja, a lángoló kardhoz tartoznak, erős, lándzsa alakú levelek, amelyek szintén meglehetősen vonzó világos és sötét zöld árnyalatú csíkokkal rendelkeznek.

 

 

4. Vörös Congo Philodendron (Philodendron rojo congo PBR)

philodendron rojo congo
philodendron rojo congo | forrás: https://garden.org/

Ezt a növényt általában rojo Congo philodendronnak (néha Congo rojo philodendron) és vörös kongói philodendronnak is nevezik. Ez a növény nagy, lapát alakú levelekkel büszkélkedhet, amelyek fényesek és sötét bordó színűek.

Dél-Amerikában őshonos, és a családjának többi filodendrájától eltérően nem mászik és nem kúszik. Ehelyett a levelei a száruk tetején vannak, egyenesen felfelé és kifelé nőnek.

 

 

5. Flamingóvirág

Flamingóvirág

Közép-Amerikában, a Karib-térség részein és Dél-Amerika nagy részén őshonos anthuriumok epifiták, ami azt jelenti, hogy más növényeken nőnek – nem pedig a talajban -, a tápanyagokat a levegőből, az esőből, és más, körülöttük összegyűlt hulladékokból gyűjtik össze.

Bár a vadonban általában a fák kérgében nő, beltéri, cserepes környezetben is boldogulhatnak. Élénk színű viráguk fényes, szívnek tűnik, és vendégszeretetet képviseli.

 

 

6. Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

Bár a cseresznyevörös színéről jól ismert, a mikulásvirág bíbor, levélszerű szerkezetei valójában olyan levelek, amelyek virágzáskor körülveszik sokkal kisebb igazi virágait.

Az őshonos környezetükben (Mexikó és Közép-Amerika egyes részei) a mikulásvirág nagy fákká vagy cserjévé nő. A téli szezon klasszikus növénye, a mikulásvirágot sokan vásárolnak az ünnep alkalmával, sok tulajdonos az életben tartásával küzd az év többi részében. Megfelelő gondossággal azonban meg lehet csinálni!

 

 

7. Vörös Hold Kaktusz (Gymnocalycium mihanovichii)

Gymnocalycium mihanovichii

Valószínűleg belefutottál már egy holdkaktuszba vagy egy rubinlabda kaktuszba a helyi kertközpontban vagy egy virágboltban. Ezek a vonzó kaktuszok a virágosztály frankensteinjei, mert valójában két összeforrt növény: a kaktusz vörös és zöld színű része.

A növény élénk színű része önmagában nem tudott életben maradni, mivel mutációja miatt nem volt klorofill-je, amely megszünteti az összes zöld sejtet és felfedi világos színét.

 

 

8. Pompás kutyatej (Crown of Thorns Plant) (Euphorbia milii)

pompás kutyatej

Euphorbia milii Krisztus növénynek vagy töviskoronának nevezik, mert régebbi szárait éles, tüskés tövis borítja, amelyek hasonlítanak a töviskorona ábrázolására amit Krisztuson ábrázoltak művészek.

Ez a nedvdús növény Madagaszkáron őshonos, és vonzóan színes virágai miatt csodálják, amelyek körülveszik sokkal kisebb virágait. A levelei általában élénkvörösak vagy rózsaszínűek, ritkábban fehérek.

 

 

9. Broméliafélék

bromélia piros virággal

Már említettünk egy bromélia fajtát (a lángoló kardot), de a Bromeliaceae valójában egy olyan növénycsalád, amely több ezer bromélia fajt tartalmaz. Az egyik legnépszerűbb az ananász!

Sok bromélia központi virágzata élénkvörös, vörös-narancssárga és egyéb tüzes árnyalatokban is megtalálható. Egyes broméliáknak még vöröses vagy gesztenyebarna színű lombja is van, és ezért szerepel a növénycsalád ezen a listán.

 

 

10. Vörös Ázsiai korall Phalaenopsis orchidea (Phalaenopsis red coral)

Vörös Ázsiai korall Phalaenopsis orchidea

A vörös ázsiai korall phalaenopsis (más néven vörös korall vagy vörös ázsiai phalaenopsis) a phalaenopsis vagy a lepke orchideák sok faja közé tartozik.

Ennek a bizonyos orchidea virágnak a korallvörös poros árnyalata van, amelyet hűvös vöröses-lila színez. A vörös ázsiai korall phalaenopsis valójában kétfajta orchidea hibridje, a Phalaenopsis buyssoniana és a Phalaenopsis doris.

 

 

11. Vörös Elefántfül (Red Elephant Ear) (Caladium)

Az elefántfül a Caladium nemzetségbe tartozó növények általános neve, mert nagy, széles, szív alakú levelei vannak, amelyek hasonlítanak az elefánt fülére.

Az elefántfülű növényeknek ezerféle fajtája létezik, és sok közülük feltűnően vörös színű szárakat, tiszta vörös lombokat, sőt kétszínű vörös-zöld színű leveleket növeszt.

 

 

12. Díszcsalán (Coleus scutellarioides)

díszcsalán

Ha élvezed a színeket, akkor imádni fogod a díszcsalán növényeket. Noha több faj létezik, a legszínvonalasabb színekkel és mintákkal a Coleus scutellarioides fajtái rendelkeznek.

Ezeknek a leveles szépségeknek a színei és mintái valóban a legélénkebb coleus levelekkel tűnnek ki, amelyek telített, élénkvörös vagy bíbor színű középpontját mély barnásbarna öv veszi körül, ami neonzöld színű. Ráadásul a színek egész évben kitartanak!

 

 

13. Bélszín Növény (Iresine)

Iresine

Az Iresine egy virágzó növény nemzetség, amely körülbelül 30 fajt tartalmaz. Vérlevelű növényeknek, marhahús növényeknek és csirkehús növényeknek is nevezik, valószínűleg élénk színeik és szokatlan levéljegyeik miatt.

Az irezin növény minden része olyan élénk színű, hogy szinte festettnek tűnik. A különböző fajok színei a vibráló ibolyáktól és a rózsaszínűekig terjednek, amelyek úgy néznek ki, mintha fekete fény alatt világítanának, egészen a mély rubinig és a vérvörösig.

 

 

14. Korallvirág (Kalanchoe) (Kalanchoideae)

Kalanchoe

E virágzó trópusi nedvdús növényből mintegy 125 faj van ami őshonos Madagaszkáron és Afrika trópusi részein. Széles, viaszos, lapát alakú leveleik vannak, egész évben virágoznak, a vörös (természetesen), rózsaszín, narancs, sárga és fehér árnyalatú miniatűr virágfürtökkel.

A korallvirág az első olyan növény, amelyet valaha az űrbe küldtek.

 

 

15. Vörös Begonia (Begonia)

vörös begonia

A Begonia nemzetség mintegy 1800 féle évelő virágos növényt tartalmaz, amelyek meglehetősen lenyűgöző mutatós virágokat növesztenek, amelyek felülmúlják vonzó, mélyzöld lombozatukat.

A begónia virágok a sárga, a narancs, a rózsaszín, a fehér és a vörös számos árnyalatában elérhetőek. Ha a vörös begónia legszebb fajtáit szeretné termeszteni, keresd meg a Begonia semperflorens hibridjeit és fajtáit.

 

 

16. Dárdalevél (Triostar Stromanthe) (Stromanthe sanguinea)

Triostar Stromanthe

A triostar nem egy hétköznapi zöld szobanövény. Noha nem ajánlott kezdő kertészeknek, szépsége valóban megéri a fáradságot, hogy ennek a növénynek mindent megadjon, amire szüksége van, hogy a legjobban nézzen ki.

A tristar hasonló kinézetű unokatestvérei, a calathea növények, a triostarok az imanövények családjába (Marantaceae) tartoznak, levelei éjjel felfelé és napfelkeltekor kifelé hajlanak..

Ezt a növényt a gyönyörű levélmintái miatt kedvelik, amelyeken élénkzöld, tarka, krémes fröccsökkel tarkított, rózsaszínűen izzó, vörös színű levél alja van.

 

 

17. Amarilisz (Hippeastrum)

Amarilisz

A Hippeastrum egy nemzetség, amely körülbelül 90 fajt és több mint 600 virágzó hagymás növény hibridjét / fajtáját tartalmazza. Ezt a nemzetséget az Amaryllidoideae növénycsaládba sorolják, és tagjait gyakran értékesítik és Amaryllis virágként emlegetik.

Az Amaryllis azonban külön virág nemzetség. Az Amaryllis mellett a hippeastrumokat karácsonyi rózsának, tűzliliomnak és barbadosi liliomnak is szokták nevezni. A névadási szokások körüli zűrzavar ellenére a hippeastrum virágok szépen termeszthetők, és az ünnepek környékén gyakran megtalálhatók szép erőltetett izzós vázákban.

 

 

18. Perzsa Ciklámen (Persian Cyclamen) (Cyclamen persicum)

ázsiai ciklámen

A perzsa ciklámen egy virágzó, évelő faj, amely Palesztinában, Libanonban, Szíriában és Dél-Törökországban honos Észak-Afrika egyes régiói és néhány görög sziget mellett.

Ez a kedves növény ősszel kezd virágozni, és csak késő tavasszal áll meg. Hullócsillag alakú virágok és csinos, szív alakú levelek rozettája eláraszt.

 

 

19. Rákvirág (Aglaonema)

vörös rákvirág

A szerencsét hozó Aglaonema (általában kínai örökzöldnek hívják) egy évelő virágos növények csoportja, ami széles körben elismert a vonzó lombja miatt. A különböző fajták lombozatán és szárán ezüst, fehér vagy vörös mosás és jelölés található. Az érett növények virágoznak és vörös bogyókat termelnek.

 

 

Válaszd Ki a Számodra Legjobb piros Szobanövényt az Otthonodba

Mielőtt vörös növényt választanál, vedd figyelembe, hogy a növény mérgező e, ha van háziállatod vagy kisgyermeked van otthonodban. Ezután becsüld fel otthonod környezeti viszonyait – az átlagos hőmérsékletet, páratartalmat és napfényt -, hogy megbizonyosodhass arról, hogy növényed a legjobb formáját hozza.

 

 

Miért Vörösödnek be a Növények?

A vörös levelek leggyakrabban az antocianin néven ismert pigment miatt fordulnak elő. Ez a pigment elnyeli a fényt a lombozat sejtszerkezetében, és ezáltal a vörös szín különféle árnyalatait produkálja.

Miért van a növényeknek Vörös levelük?

Számos olyan növény található, amelyek lombjaik élénk vörös színeket mutatnak be. Kedvenc vörös szobanövényeink közé tartozik a perzsa ciklámen, az amaryllis, a vörös begónia, a kalanchoe, a vörös hold kaktusz, az aglaonema, a hibiszkusz, az anthurium és a vörös kongói Philodendron.

Mi a vörös növények jelentése és szimbolikus jelentése?

Sok vörös szobanövény, főleg a vörös virágúak képviselik a szerelmet, románcot, szenvedélyt, vagy tüzes érzéseket fejez ki mint a düh.

Mennyi napfényre van szüksége a vörös szobanövényeknek?

Általános szabály, hogy a vörös szobanövények többsége inkább a világos, közvetett fényviszonyokat részesíti előnyben, noha bizonyos növénytípusoknak több a közvetlen fényforrásra van szükségük, hogy beltérben boldoguljanak.