Díszcsalán (coleus, Plectranthus Scutellarioides) gondozása, szaporítása és amit tudnod kell

A díszcsalán (ahogy még nevezik: virágcsalán, coleus, Plectranthus Scutellarioides) növény egy nemzetség, amely körülbelül 290 gyógynövény- és cserjefajt foglal magába a Lamiaceae családból. Ezek a növények az Óvilág trópusainak és szubtrópusi régióknak az őshonos lakói, például a trópusi és a szubtrópusi ázsiai és malajziai tájakon fordulnak elő.

A virágcsalán típusú növényeket többnyire dísznövényként termesztik, de egyes fajok az ősi idők óta népszerűségüket számos egészségügyi szempontból jótékony hatásuknak köszönhetik. Például a Forskohlii Virágcsalán (Plectranthus Barbatus) gyökerei tartalmaznak egy forskolinnak nevezett vegyi anyagot.

A hagyományos orvoslásban a forskolin kiváló kezelésként szolgált a szívbetegségek, a légzési problémák, az allergiák, az álmatlanság és a bőrbetegségek ellen. Manapság is számos egészségügyi szakember ajánlja a forskolint asztmás, glaukómás betegek számára, és intravénásan használják a szívelégtelenségben szenvedők gyógyítására is.

 

 

díszcsalán

Tudnivalók a Díszcsalán növényekről

 • Noha a Virágcsalánok természetes élőhelyükön a fűhöz hasonlóan örökéletű növények, a világ minden táján, a kertészek általában évente termesztik őket.
 • A növénygondozó termékeket gyártó cégek a Forskohlii virágcsalánok segítségével olyan növényi kivonatokat állítanak elő, amelyekben magas a forskolin tartalma. Ugyanazon egészségügyi problémákra ajánlják őket, amelyeknél a forskolint korábban is használták.
 • A változatos színösszetételük okán a Virágcsalán növények kiválóan párosíthatók egy Begóniával, illetve egy Lobéliával vagy bármely virágzó egynyári növénnyel egyaránt. Remekül passzolnak a magasabb cserepes növények virágágyásának alján, például az Amaranth, a Yucca, a Szökőkútfű vagy a Dracaena cserepében is.
 • A Virágcsalán típusú növények olyan trópusi növények, amelyek meleg hőmérsékleten és párás körülmények között tudnak a leghatékonyabban fejlődni. Így tehát fontos, hogy távol tartsd a hideg széltől és a fagytól.
 • Árnyékos helyeken jobban tudnak ugyan fejlődni, de a fényigényük fajtól függően változhat. Az optimálisabb virágzás érdekében egyes fajtáknak ragyogó és közvetlen fényre van szükségük.
 • A díszcsalán növények a gazdag, laza és enyhén savas vagy semleges talajt kedvelik, amely állandóan nedves. Az öntözés gyakorisága évszakról évszakra változhat.
 • Tavasszal és nyáron a vízben oldódó műtrágyával történő rendszeres táplálás előnyös lehet a növény fejlődése szempontjából. Ezen évszakokon kívül a műtrágya használatát nyugodtan folytathatod azért, hogy a leveleknek/ lombnak élénkebb színt biztosíthass.
 • Ezek a növények ugyan nem mérgezőek az emberre, de viszont termelnek egy bizonyos nedvet, amely bőrirritációt okozhat. Emellett természetes olajokat is tartalmaznak, amelyek meglehetősen mérgezőek a macskákra, kutyákra és más állatokra nézve.

 

 

coleus
Emlékezetes marad a díszcsalán látványa

Virágcsalán növények jellemzése: Áttekintés

 • A Virágcsalán nemzetség gyönyörű növényfajokkal rendelkezik, amelyek különböző színekben, mintákban és levél textúrákban is megtalálhatók. A leggyakoribb fajták: a Varázsló, a Kong, a „Hajózó csatorna”, a Prémium Nap és a Sötét Sárkány.
 • Fajtól függően a Virágcsalán növények 15–91 cm (6–36 hüvelyk) magasra és 30–91 cm (1–3 láb) szélesre tudnak megnőni.
 • A Virágcsalán növények egy része pozsgás, míg mások húsos vagy gumós gyökértörzsűek.
 • Ami a levélzetét illeti, a Virágcsalán növények hihetetlenül széles, természetes színpalettával rendelkeznek, beleértve a sötétzöld, a sárga, a narancs, a lila és a vörös színt.
 • A lelkes kertészek olyan palántákat is termesztettek, amelyek zöld, rózsaszín, világos chartreuse (élénkzöld, sárgászöld), fekete bársony és sok más egyéb kombinációban mutatkoznak meg.
 • Vannak olyan fajták amelyek egyszínű levélzettel rendelkeznek, míg mások erősen kontrasztos erezettel, foltokkal vagy csíkokkal büszkélkedhetnek.
 • Leveleik körülbelül 1–6 hüvelyk (2,5–15 cm) hosszúságúak, négyzet alakúak és félig nedves, lédús szárakon nőnek. Viszont a levelek mérete és formája is fajoként változhat.
 • Szezonálisan virágoznak, azaz az év bármely szakaszában kicsi fehér vagy kékes hajtásokat hozhatnak. Úgy tartják, hogy virágaik energiát merítenek a színes levelekből.

 

 

A díszcsalán gondozása

A Virágcsalán növények tényleg mindenkinek ideális növények! Szobanövényként meglehetősen könnyen életben lehet őket tartani és gondozni, amennyiben figyelsz az általános szükségleteikre. Ha pedig trópusi régióban élsz, akkor még ennyi erőfeszítést sem kell tenned.

Viszont ha ezeket a növényeket mérsékelt éghajlaton neveled, akkor kicsit más a helyzet. De semmi olyanról nincs szó, amit nem tudnál kezelni!

A fajtától vagy a területtől függően a fényigény eltérő lehet. Mielőtt a coleus növényt napos helyre tennéd, jobb, ha megbizonyosodsz arról, hogy egy eredeti/ősi példánnyal, vagy egy modernkori módszerekkel vegetatívan termesztett fajtával van dolgod.

virágcsalán
pompás színes levelei vannak a virágcsalánnak

Általában azok a növények, melyeket magvak elvetésével termesztesz hatékonyan fejlődnek, akkor is ha részleges árnyéknak vannak kitéve, vagy ha akár teljesen árnyékban vannak. A másik Virágcsalán-típus esetében a legélénkebb színt a levélzetben akkor tapasztalhatod meg, amikor a növényt olyan helyre teszed, ahol több napfényt kaphat.

Ha a Virágcsalán növényeket egy forró és száraz éghajlatú régióban termeszted, ne feledd, hogy ebben az esetben leginkább az árnyékot részesítik előnyben, különösen a délután folyamán. Hűvösebb éghajlaton, rövid évszakokkal ezeknek a növényeknek rengeteg közvetlen fényre van szükségük, mivel ez segít nekik egy kicsit felmelegedni.

Mint minden trópusi növény, a Virágcsalán fajok is meleg és enyhén forró hőmérsékleten boldogulnak a leginkább. Ha beltérben termeszted őket, nagyon jól fogják érezni magukat 16–24 ° Celsius-fok hőmérsékleten.

Télen ügyelj arra, hogy megvédd ezeket a növényeket az 10 ° Celsius-fok alá eső hőmérsékletektől. Nem jönnek ki jól ugyanis faggyal, ezért fontos hogy figyelj arra, hogy a hőmérséklet folyamatosan 16 ° Celsius-fok felett maradjon, mielőtt a szabadba költöztetnéd a Virágcsalánt.

 

 

A Virágcsalán növény ültetése

A Virágcsalán növények akkor fejlődnek a legjobban, ha laza, jó vízelvezető képességű, szerves anyagokban gazdag talajba ültetik őket. E szépségek első ültetésekor a talaj általános minőségén javíthatsz egy réteg komposzttal vagy más organikus anyag hozzáadásával. Ha cserépben szeretnéd termeszteni őket, akkor keress egy jó minőségű anyag keverékből álló cserepet, amely többnyire tőzegalapú.

Ha sikerül tápanyagokban gazdag talajba ültetned a Virágcsalánt, akkor egyáltalán nem lesz szükség műtrágyázásra sem. Ellenkező esetben viszont a növényed számára előnyös lehet a kiegyensúlyozott műtrágya adagolás, amelyet havonta egyszer ½ -adag erősséggel hígíthatsz.

Ezeknek a növényeknek általában nincs szükségük rendszeres metszésre, de sok termelő esztétikai okokból mégis megteszi ezt. Egy bizonyos méret és forma megőrzése érdekében eltávolítod a növekvő szárhegyeket, ha a díszcsalán körülbelül 35-40 cm magasra nőtt már.

Virágzási ideje alatt az elhasználódott virághajtásokat is lecsippentheted, hogy új virág hajtások megjelenését ösztönzd ezáltal, és hogy a növény dús levélzetű maradjon.

Időnként lisztes poloskák, levél tetvek, meztelen csigák, kis fehérlegyek és atkák fertőzhetik meg a palántákat. Ha fehér „pihéket” veszel észre a szárakon, azokat alkohollal átitatott pamutkorong segítségével tudod kezelni.

A levélzeten foltokkal és lyukakkal rendelkező növények esetében javasoljuk, hogy biztosíts számukra párás környezetet, és a leveleket permetezd be rovarirtóval.

 

 

Plectranthus Scutellarioides

A Virágcsalán növény öntözése

A Virágcsalán növények nagyobb figyelmet igényelnek az öntözés terén. Meglehetősen gyorsan hajlamosak megmutatni új tulajdonosuknak, ha valami nincs rendben az öntözési rutinnal. Tehát ahhoz, hogy megtapasztald az igényeiket, csupán figyelmesnek és kellően türelmesnek kell lenned.

Lévén, hogy ezek a növények egészségesen, folyamatosan fejlődnek a nedves talajban, ugyanakkor nem értékelik az eláztatott táptalajt. A gyökerek körüli túl sok nedvesség lekonyíthatja a Virágcsalán növényt, ráadásul gyökérrothadáshoz és visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet. Mindemellett a rövid aszályos időszakok lelassítják a növekedést, és a növény levelei barnulni fognak a szélein.

A beltéri és a kültéri termesztésnél a díszcsalán növények megháláják, ha talajtakaróval végzel rajtuk. Ügyelj viszont arra, hogy ne cédrusos talajtakarót használj, mert ez nagyon mérgező lehet ezekre a növényekre. Fontos megemlíteni azt is, hogy nem szabad hagyni, hogy a talajtakaró kapcsolatba kerüljön a szárakkal. Ugyanis ez elősegítené a gyökér rothadását és segít jól elrejtőzködni a kártevőknek, mint például a csigáknak.

Ezek a palánták élvezik a nedves környezetet, úgyis fenntarthatod tehát az ideális nedvesség szintjüket, hogy más páratartalmú növények közé helyezed. Ha a növény körül száraz a levegő, rendszeresen permetezd azt vízzel. Ha cserépbe ültetted, akkor elég naponta egyszer vagy kétszer megöntözni a Virágcsalánt amikor nagyon magas a hőmérséklet.

 

 

A Díszcsalán szaporítása

Ez a csinos kis Virágcsalán a legkönnyebben szaporítható növények közé tartozik, mivel megfelelő kondíciók mellett általában elég gyors ütemben növekszik. Neked csak annyit kell tenned, hogy egy kicsit megmetszed a szárait itt is – ott is, és vársz néhány hetet, amíg az apró hajtások megjelennek.

Miután ez a folyamat befejeződött, a díszcsalán palántákat már be is teheted a többi növény közé, vagy odaajándékozhatod a növénykedvelő barátaidnak.

A metszésnél figyelj arra, hogy olyan szárakból csippents le, amelyeknek egészséges levél van a végén, és vágj le belőlük kb. 4-6 ujjnyit (10-15 cm) hosszúságú részt. Távolítsd el az alsó fél leveleket, mártogasd be a szárakat egy gyökereztető hormon anyagba, és ültesd át őket egy friss és nedves táptalaj keverékkel töltött cserépbe.

Ügyelj arra is, hogy a talaj ellepje az összes levélbütyköt, és a nedvesség növelése érdekében takard le az edényt műanyag zacskóval.

Ezután tedd a cserepet egy világos és meleg helyre, amíg új hajtások nem jelennek meg. Két-három hét múlva vedd le a műanyag zacskót róla, és végül már tarthatod is az apró Virágcsalán-növényedet ugyanazon a helyen, mint korábban.

 

 

Összegzés

Az biztos, hogy a Díszcsalán növények emlékezetesek! Miután a hipnotikus hatású levélzete szembe jön veled, nem fogod tudni kiverni ezt a növényt a fejedből mindaddig, amíg nem vásárolsz egyet. Vagy akár többet? Nos, miért is ne?

Elég könnyű őket nevelgetni és gondozni, amíg a természetes élőhelyük körülményeit szimulálod számukra beltéren és a szabadban egyaránt. Ha te már egy csinos kis Virágcsalán büszke tulajdonosa vagy, és még többet szeretnél belőle, akkor az a jó hírünk hogy ez a palánta igen könnyen szaporítható, így színesebb mintákkal töltheted meg a környezetedet általa.