Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) gondozása, öntözése – Teljes útmutató

Euphorbia Pulcherrima, vagy más néven Mikulásvirág, Karácsonyi virág, Téli Rózsa, Karácsonyi Csillag vagy Mexikói Lánglevél virág, az Euphorbiaceae növény családba tartozó évelő cserje vagy úgynevezett kis fa fajta. A Mikulásvirág növények Közép-Amerika régióiban őshonosak, pontosabban Dél-Guatemalától Mexikóig.

A Mikulásvirág összekötése az ünneppel egy mexikói legendából ered. A történet egy lányról szól, aki túl szegény volt, hogy rendes ajándékot vásároljon az ünnepekre. Ezért az országút szélére ment, hogy gyűjtsön néhány szál gazt, majd elhelyezte őket a templomi oltárnál éppen Karácsony este. Majd, az emberek szeme láttára, a gazból piros és zöld színű virágok kezdtek szárba szökkenni, így született meg a számunkra is ismert, Mikulásvirág.

 

 

mikulásvirág gondozása

A Mikulásvirágról bővebben

 • A Mikulásvirág a legismertebb ünnepi szobanövény, mely az Egyesült Államokban eladott szobanövények egy negyedét teszi ki, de ha hazánkban is kedvelt fajta.
 • A latin eredetű, tudományos neve, lefordítva annyit tesz, hogy „ a legszebb Euphorbia”.
 • Régebben Mexikóban, ezt a növényt használták fel lila festékanyag gyártására ruhákhoz és kozmetikumokhoz.
 • A Mikulásvirág, decemberi születésű növényként is ismert.
 • Mexikóban, ezek a növények nagy szerepet játszanak a karácsonyi ünnepség során. Ugyanis, a piros szín a keresztre feszítés során történt véráldozatot, a csillag alakú levelek pedig a Bethlehemi csillagokat szimbolizálják.
 • Amikor a növény teljesen virágba borul, a szobahőmérsékletet és a párás környzetet kedveli. Ügyelj arra, hogy ne legyen forró eszközök közelébe, illetve fagy közelben sem.
 • Tavasztól őszig, szeret a szikrázó napfényben sütkérezni. Így télen is érdemes, egy fényes pontjára tenni a lakásnak, ahol közvetve érheti a fény.
 • Ügyelj arra, hogy a Mikulásvirágod megfelelően védve legyen a kártevőktől, megelőzésképp is érdemes rovarölő szereket, illetve sárga tapadós csapdákat is használni.
 • Habár keringenek pletykák arról, hogy a Mikulásvirág mérgező lenne, tanulmányok is alátámasztják hogy semmilyen káros hatással nincs az emberekre nézve. Viszont, jobban teszed ha a kíváncsi kisállataidat távol tartod ettől a növénytől, ugyanis a levelei emésztési problémákat okozhatnak náluk.

 

 

Euphorbia Pulcherrima virág
Euphorbia Pulcherrima virág

A Mikulásvirág tulajdonságai: Összefoglaló

 • A Mikulásvirág trópusi száraz erdőkben található meg főleg, viszont a vad fajtája meredek kanyonokban nő, közel a Csendes-óceánhoz.
 • Több mint 100 manapság is ismert típusa van a Mikulásvirágnak. A természetes élőhelyükön, akár 4,5 m magasra is megnőhetnek.
 • A Mikulásvirág növények tejfehér nedvet termelnek, melyet latexnek nevezünk. Korábban ezt a nedvet Mexikóban a lázas betegek kezelésére használták.
 • Ezeknek a növényeknek sötét zöld színű leveleik vannak, melyek nagyjából 7-16 cm hosszúságúak is lehetnek.
 • Színes leveleiket gyakran virágoknak hiszik, növekedési módjuk és élénk színük okán. De ezek valójában csak módosult és egyfajta speciális típusú levelek, pontosabban ”murvalevelek”.
 • Fajtától függően, a karácsony piros árnyalatú murvaleveleket számos más szín is felválthatja, például a rózsaszín, narancssárga, krémszín, márványozott szín, halvány zöld vagy akár fehér is.
 • A Mikulásvirágoknak hosszú sötétben töltött időszakokra is szükségük van, ahhoz hogy kihajthassanak és hogy megváltoztathassák színüket.
 • Piros levélzetük miatt ezeket a növényeket gyakran Lánglevél virágnak, illetve Homár virágnak is nevezik.
 • A valódi virágzása a Mikulásvirágnak, a levelek erdejében előbukkanó, kis sárga bimbószerűségek segítségével történik. Viszont ezek hamis bimbóknak számítanak, és nem vonzzák a beporzókat.

 

 

A Mikulásvirág gondozása, ápolása

Néha a Mikulásvirág növénynek igényeinek nehéz eleget tenni. Évente egyszer virágoznak, télen és bizony extra figyelmet igényelnek ahhoz, hogy virágaikban végig az ünnepek alatt alkalmunk legyen gyönyörködni.

Érthető, hogy inkább vásárolnál minden Karácsony alkalmával egy új Mikulásvirágot, de hidd el, hogy egy kis türelemmel és megfelelő gondozással szépen növöget majd ez a növény bármely háztartásban.

Életerőssé és egészséges kinézetűvé válnak, amennyiben egy jó hosszú időre elegendő napfénynek vannak kitéve. Ha megfelelő mennyiségű fényt biztosítasz számukra, bámulatos színkavalkádot mutatnak majd neked.

A növényt a házon belül is helyezheted egy olyan helyre, ahova sokat süt be a nap. Az északi fekvésű ablakoktól viszont bölcsebb távol tartani, ugyanis ott biztosan nem fogja elég fény érni. Télen pedig, inkább a közvetett fényt kedvelik.

De akár nyáron is nyugodtan nevelgetheted a Mikulásvirágot a házon belül. Habár, néhény kertész jobb szereti kintre költöztetni a növényt, ebben az évszakban. Az is egy jó megoldás, ha a ház bejáratának egy napos részére helyezed a virágcserepet, így könnyedén megvédheted a közvetlen napsugaraktól a növényt. A szárak megfelelő növekedése érdekében havonta egyszer le kell nyesni a végeiből egészen Augusztusig.

Ősszel, érdemes bevinni a Mikulásvirágot a házba, hogy megvédd a hűvös hőmérséklettől. Fontos hogy, minden este hosszú ideig (legalább 14 órát) sötétben lehessen, a virágzás elősegítése érdekében.

 

Forrás: https://www.bhg.com/

Virágoztatás:

A legnagyobb siker, amit elérhetsz a Mikulásvirágnál, ha olyan hosszú ideig megmaradnak a virágai amennyire csak lehetséges. Napközben, ez a növény jó viseli a hőmérséklet ingadozást, 18-23 Celsius fok között, illetve azt is kibírja a hőmérő higanyszála leesik 15.5 Celsius fokra este.

Viszont érdemes megbizonyosodnod arról, hogy nincs-e hideg huzatban a növény illetve, hogy a levelei nem-e érintik a hideg ablaküveget. Mivel ez utóbbiak káros hatással lehetnek a Mikulásvirágra, korai levél lehullást eredményezve.

A Mikulásvirág jól alkalmazkodik az agyagos és a vizet jól szállítmányozó talajhoz. Olyan virágföldet keress neki, aminek a PH-értéke 5.5 és 6.5 között van. A választott cserépnek középen lyukasnak kell lennie, ugyanis így biztosítható, hogy a növény fel tudja venni a számára szükséges víz mennyiséget.

A tavasz beköszöntével, a Mikulásvirágnak fontos a rendszeres trágyázás. Táplálhatod a növényt félerősségű komplett szobanövény műtrágyával 2-3 hetente egyszer. Viszont a virágzási időszakban, jobb ha nem alkalmazol műtrágyát.

A Mikulásvirág alkalmankénti átültetése megakadályozza a növény gyökereinek túlburjánzását. A legjobb alkalom az átültésre, a tavaszi időszak mikor a növény új hajtásokat hoz.

Tölts meg egy vízelvezető lyukkal rendelkező cserepet, olyan virágfölddel, amely jól szállítja a nedvességet. Az új cserépnek nagyjából 5 cm szélesebbnek kell lennie a korábbinál. Fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden elszáradt részt levágtál a szárakról mielőtt átülteted és alaposan megöntözöd a Mikulásvirágot.

 

 

A MIKULÁSVIRÁG ÖNTÖZÉSE

Ez a növény kedveli az alapos öntözést, főleg az ünnepi szezonban. Viszont nem szabad túl öntözni sem, ugyanis ez azt eredményezheti hogy a plusz vízmennyiség beragad és a gyökerek rothadni kezdenek. Mindenképp kerüld el a gyökerek „megfullasztását” és kiszáradását egyaránt.

Ahhoz, hogy rendben tudd tartani a Mikulásvirágot meg kell találnod az arany középutat a kiszáradás és a túlöntözés között. Ehhez viszont először is az kell, hogy mindig alaposan szemügyre vedd a növényt és a virágföldet az öntözések között. Ha sárguló vagy lehulló leveleket észlelsz, az jelentheti azt, hogy talán nem megfelelően öntözöd a virágot.

A cserép méretétől függően a szükséges öntözések gyakorisága változhat. Ha a Mikulásvirág egy kis cserépben nő, akkor gyakrabban kell öntözni, mint abban az esetben ha egy nagyobb méretűbe ülteted, mivel ez utóbbiba gyorsabban kiszárad.

Általában ennek a növénynek akkor van szüksége öntözésre ha a föld alatta érezhetően száraz. A cserép megemelésével is megbizonyosodhatsz arról hogy, mikor van itt az ideje öntözni. Ha könnyűnek érzed a cserepet, akkor a növény szomjas.

A virágzási időszakban ezek a növények kedvelik a sok nedvességet. Használj bátran párásítót, vagy rendszeresen permetezd be őket a párás környezet fenntartásához. Amikor a tavasz beköszönt, elég, ha a növényt napos helyre teszed, és jól megöntözöd.

 

 

mikulásvirág csodálatos piros levelei

A Mikulásvirág szaporítása

Szeretnéd meglepni barátaidat egy szép ajándékkal az ünnepekre? Ne is keress tovább! Lepd meg őket egy aranyos Mikulásvirág palántával, mivel ezeknek a növényeknek a szaporítása igazi művészet. A Mikulásvirág szaporításának leghatékonyabb módszere a szárak visszavágása.

Ügyelj arra, hogy csak az egészséges szárakat használd, mivel azok az idősebb szárak amelyek e télen virágba borulnak azokat már nem ajánlott szaporítani. Hagyd az új szárakat legalább 10 cm-el megnőni, mielőtt levágnád őket.

Miután a növény hasznos dugványokat növesztett, keress egy olyan szárat, amelynek két vagy három érett levele van. Metsz le egy éles késsel egy 7–10 cm hosszú szárat, és kezeld azokat gyökérhormonnal a fejlődésük fellendítése érdekében.

Tölts meg egy cserepet, olyan virágfölddel ami jól vezeti a vizet, és gondosan ültesd bele a lemetszett szárakat. A nedves környezet fenntartása és a metszett szárak hervadásának megakadályozása érdekében a cserepet zárt műanyag zacskóba kell tenned. Ezek a szárak elhelyezhetők egy üvegházban vagy ablakpárkányon is.

Ha sok erős fény éri őket, a dugványok 3 vagy 4 hét múlva stabil gyökérzetet alakítanak majd ki. Csak hagynod kell, hogy a Mikulásvirág palánta őszig nőjön a szabadban. Amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, vidd be a házba, és tartsd hosszú ideig sötétben azt, mivel ez fellendíti a virágzást.

 

 

Konklúzió

Tudjuk, hogy elsőre kissé komplikáltnak tűnhet ennek a karácsonyi növényeknek a termesztése és gondozása. De ne ijedj meg, mivel még a legtapasztaltabb kertészek is nehezen tudják megtermeszteni.

A Mikulásvirágok virágzása érdekében győződj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű és közvetett fényt, félig hűvös és párás helyet, valamint rendszeres öntözést kap a növény. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, elég könnyen növekedni kezd majd.

Ha mást is ki szeretnél próbálni, megteheted a Mikulásvirág más fajtáival is, mint például a Tri-Color (Háromszínű), Jingle Bells (Száncsengő/csilingelő csengő), Plum Pudding (Szilvapuding), Lemon Drop (Citrom csepp) vagy a Prestige Maroon ( valódi/presztízs gesztenyebarna). Pompásan festenek és tökéletes ajándékok lehetnek magadnak vagy akár a barátaidnak is az ünnepekre.