TOP 10 Magas növésű évelő virágok – Tippek és Előnyök a Kertben

A magasan növő évelők különleges hangulatot kölcsönöznek kertünknek, miközben struktúrát és színkavalkádot is nyújtanak. Ebben a cikkben 10 magasan növő évelő virágot mutatunk be, és tippeket adunk a termesztésükhöz, valamint megvizsgáljuk, miért érdemes őket választani kertünk díszítésére.

 

 

10 Magas növésű évelő virág

Gyűszűvirág (Digitalis)

Digitalis purpurea
gyűszűvirág

A gyűszűvirág impozáns megjelenésű, 1-2 méter magasra növő évelő. Rózsaszín, fehér vagy lila virágokkal díszít, és napfényt, valamint jól vízelvezető talajt igényel.

 

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Valeriana officinalis

A macskagyökér 1-1,5 méter magasra növő évelő, amely fehér vagy rózsaszín virágokkal díszít. Jól tűri a napot és a félárnyékot, valamint a jó vízelvezetésű talajt igényli.

 

Sisakvirág  (Aconitum)

sisakvirág

 A sisakvirág 1-2 méter magasra növő évelő, amely kék, lila, fehér vagy sárga virágokkal pompázik. Napos vagy félárnyékos helyet és jól vízelvezető talajt igényel.

Érdekelhet: Gyönyörű lila évelő virágok

 

Karcsú hamuvirág (Ligularia stenocephala)

Ligularia stenocephala

A Karcsú hamuvirág (Ligularia stenocephala) egy évelő növény, amely a sáskafejűek (Asteraceae) családjába tartozik. Megjelenésével hívja fel magára a figyelmet: erőteljes szárakon nőnek a sárga, füzérszerű virágzatok, melyeket a növény sötétzöld, szív alakú levelei vesznek körül. A Karcsú hamuvirág nedves, humuszos talajt és félárnyékos helyet kedvel, és kiválóan alkalmas a vízparti vagy árnyékos kertek díszítésére. Elérheti az 1-1.5 méteres magasságot.

 

Napraforgó (Helianthus)

Helianthus annuus
napraforgó

A napraforgó 1,5-3 méter magasra növő évelő, amely sárga virágokkal díszít. Napos helyet és jól vízelvezető talajt igényel.

 

Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia)

fürtös fáklyaliliom virág

A Fürtös fáklyaliliom 1-1,5 méter magasra növő évelő, amely narancssárga, vörös vagy sárga virágokkal rendelkezik. Napos helyet és jól vízelvezető talajt igényel.

 

Hosszúlevelű veronika (Veronica longifolia)

Veronica longifolia

A Hosszúlevelű veronika 1-1,5 méter magasra növő évelő, amely kék, rózsaszín vagy fehér virágokkal díszít. Napos vagy félárnyékos helyet és jól vízelvezető talajt igényel.

 

Mályvarózsa (Alcea)

Alcea

A mályvarózsa 2-3 méter magasra növő évelő, amely rózsaszín, lila, sárga vagy fehér virágokkal pompázik. Napos helyet és jól vízelvezető talajt igényel.

Kapcsolódó: Mályvarózsa jelentése

 

Tornyos harangvirág (Campanula pyramidalis)

Tornyos harangvirág

A tornyos harangvirág 1-2 méter magasra növő évelő, amely kék vagy fehér virágokkal díszít. Napos vagy félárnyékos helyet és jól vízelvezető talajt igényel.

 

Déli Borsófürt (Baptisia)

Déli Borsófürt

A Déli Borsófürt 1-1,5 méter magasra növő évelő, amely kék, sárga vagy fehér virágokkal rendelkezik. Napos helyet és jól vízelvezető talajt igényel.

 

 

Miért Érdemes Magas Évelőket Használni A Kertben?

A magas évelők számos előnnyel rendelkeznek a kertben:

  1. Vizuális érdeklődés: A magas évelők mélységet és textúrát adnak a kertnek, valamint harmonikus összképet teremtenek.
  2. Struktúra: A magas évelők stabilitást biztosítanak a kertnek és segítenek a kisebb növények támogatásában.
  3. Vonzzák a pollinátorokat: A magas évelők virágai vonzzák a méheket, pillangókat és más hasznos rovarokat, amelyek segítik a virágok beporzását és a kert egészségének fenntartását.
  4. Intimitás és magánélet: A magas évelők természetes sövényként vagy kerítésként is szolgálhatnak, biztosítva az intimitást és a magánéletet a kertben.
  5. Hosszú virágzási időszak: A magas évelők hosszú virágzási időszakot biztosítanak, így a kert egész nyáron színes marad.
  6. Teljesnek és teltnek varázsolják kertet. Képzeld el… egy magas fa és virágok a tövében… Most adj hozzá egy magas virágzó évelőt. Nem tűnik hitelesebbnek, teljesebbnek és még természetesebbnek?
  7. A leveleket és a virágokat szemmagasságba hozzák. Ez nagyon fontos a kerttervezés szempontjából… Nem mindig nézünk le a kankalinra és nem mindig a fenyőfákra! Legtöbbször a szemmagasságba nézünk, és sok kertből éppen ez a virágréteg hiányzik!
  8. Csúnya pontokat takarhatnak el. Magas évelőket használhatunk csúnya falak, kukák és egyéb elrejteni kívánt tárgyak vagy szerkezetek lefedésére.
  9. Nagyszerűek kis állatok számára. Folyosókat alkotnak, ahol sün, béka más kis állatok elrejtőzhetnek és mozoghatnak bennük.

Mindezek után ne felejsd el, hogy az évelőket nem kell minden évben ültetni. Emiatt a szegély hátulján inkább egy magas évelőt részesít előnyben, mint egy magas egynyáriat . Miért? Mert jövőre nem kell odanyúlkálnod, és így nem sérülnek a előtte lévők.

 

 

Tippek A Magas Évelők Termesztéséhez

 1. Talajelőkészítés: A jó vízelvezetésű talaj elengedhetetlen a magas évelők számára. Lazítsd fel a talajt és adj hozzá komposztot vagy szerves anyagot a tápanyagok pótlásához.
 2. Ültetési távolság: Ültessük a magas évelőket elegendő távolságra egymástól, hogy megfelelő légáramlás és növekedési tér álljon rendelkezésre.
 3. Támogatás: A magas évelők hajlamosak lehetnek a szélben megbillenni. Támogasd őket karókkal vagy rácsozással, hogy megőrizd őket a sérülésektől.
 4. Vízellátás: A magas évelők vízigénye változó lehet. Ellenőrizd a talaj nedvességét, és öntözd a növényeket szükség szerint.
 5. Metszés: Metszd vissza a növényeket a szezon végén, hogy serkentsd a bokrosodást és az új virágok növekedését.
 6. A magas évelőt tartsd elérhető helyen. Csábító, hogy messzire ültessük őket, és felejtsük is el… De még nekik is szükségük van a metszésre, az elhalt részek eltávolítására és az egyenletes öntözésre.
 7. Párosítsd őket kisebb növényekkel. A növény magasságának lágy növekedése jobb, mint a hirtelen egyenes fal. Ez a kert típusától és a kívánt hatástól is függhet.

 

 

Összefoglalva, a magas évelők kiváló választás a kertben való használatra. Struktúrát és vizuális érdeklődést nyújtanak, miközben támogatják a kert egészségét és ökológiai egyensúlyát. A fent bemutatott 10 magasan növő évelő virág közül választhatsz, és kövesd a termesztési tippeket, hogy a kerted még szebb és élvezetesebb legyen.