20 gyönyörű Lila évelő virág

Azok számára, akik szeretik a lila színt a kertben, okos választás a lila évelők ültetése. A túlnyomórészt zöldellő táj megjelenése mellett a lila évelőket nem kell újratelepíteni, így hosszú távon időt és pénzt takaríthatsz meg.

A lila évelők egyik legkülönlegesebb tulajdonsága a színük. A lila természetes nyugtató szín, amely megnyugtatja a lelket és kitisztítja az elmét. A sok különböző árnyalatú lila évelő gyönyörű kiegészítője bármely kertnek és minden évben színessé varázsolja a kertet, mivel visszatér.

Minden ebben a cikkben részletezett lila évelőnek megvannak a maga tulajdonságai és szépségei, amelyek erősítik kerted személyiségét. Sok lila évelő vonz bizonyos típusú pillangókat, méheket és más rovarokat, valamint  vadon élő állatokat.

Még a háztartási növények is megkedvelhetik lila virágaidat, például a macskák, amelyekről ismert, hogy különösen érdeklődnek a levendula növények iránt. Gyönyörű és egyedi színein kívül minden más növénytől eltérően egyedi illatokkal töltik meg kertedet.

 

 

Lila évelő virágok – 20 csodás faj

Harangvirág (Campanula)

harangvirág

Ezek a szép harang alakú virágok általában kék vagy lila árnyalatúak. Általában nagyon könnyen termeszthetők és a hűvös-nyári területeken érzik magukat a legjobban. A legjobb eredmény érdekében tavasszal kell elvetni a magokat.

Az ültetett harangvirágok fajtájától függően a kúszó talajtakaróktól a halomképző növényekig vagy magas növényekig terjednek.

 

Corydalis – Keltike

keltike

A Corydalisnak páfrányszerű levelei vannak, nagy halmokban nő és finom kis virágokat hoz létre. Tavasszal virágzik a legjobban, de még nyáron és ősszel is virágozhat. Akár 30-40 cm magasra is megnőhet, és 30 cm szélesre is terjedhet.

 

Geranium

geranium a kertben

A Geranium halmokban nő, csillagszerű, ötszirmú és  szép virágokkal rendelkezik. Legjobban tavasszal virágzik, nyár közepéig vagy végéig. Akár 60 cm  magasra is megnőhet, és körülbelül 60 cm  szélesre terjedhet.

 

Zsálya

zsálya

Ezeket a növényeket könnyű termeszteni, mivel  különféle éghajlati viszonyok között megállják a helyüket, amennyiben a talajuk jó vízelvezetésű vagy száraz. A zsálya négyoldalú száron nő, páros levelekkel, csőszerű, kétajkú lila virágokkal.

Nyáron virágoznak a legjobban és inkább a teljes napot vagy a világos árnyékot részesítik előnyben. Bárhol megnőhetnek 45-120 cm  magasra, így ezek a növények nyugodt megjelenést kölcsönöznek a kertnek.

 

Zebrapletyka (Tradescantia)

zebrapletyka

A Tradescantia fűszerű, íves lombozatú növény, felálló szárú virágokkal. Bár virágaik csak egy napig tartanak, ez a növény rengeteg virágot hoz létre, így hosszú ideig gyönyörködhetsz bennük.

A legjobban teljes napsütésben, jól vízelvezető, nedves talajon nőnek és virágoznak nyár elejétől kora őszig. 30-60 cm magasra nőnek, és 45-95 cm  szélesek.

Érdekelhet: Népszerű lila levelű szobanövények

 

Vasfű – Verbena

verbena

Ha meleg van, ültessünk Verbenát a kertünkbe. Ezek a növények forró, párás nyarakon fejlődnek és ősz közepéig virágoznak. Négyoldalú száruk és  tölcsér alakú lila virágaik vannak, amelyek a szép zöld levelek között rejtőznek. 15-20 cm  magasak és 20-90 cm szélesek.

 

Veronica

veronica

A Veronica nagyszerű, könnyen termeszthető választás, amely jól alkalmazkodik és különféle körülmények között is megállja a helyét. Késő tavasztól nyárig virágzik keskeny tüskeszerű virágokkal és gyönyörű zöld lombozattal.

 

Szellőrózsa

szellőrózsa

Ezek a bájos virágok tavasszal virágoznak, szépséget és bájt kölcsönöznek minden kertben. Enyhén árnyékban és gazdag, nedves, enyhén savanyú talajon érzik magukat a legjobban.

 

Írisz

írisz

Ezek a magas szárú virágok késő tavasztól nyár elejéig virágoznak és teljes napsütésben érzik jól magukat. 10-100 cm magasra nőhetnek és 25-30 cm  szélesre terjedhetnek. A virágok és a zöld lombozat gyönyörű kontrasztot alkotnak, melyek szépsége elbűvöl.

 

Lángvirág

lángvirág

Ez a növény halmokban nő, amelyek gyönyörű színt adnak minden kertnek. Ötszirmú virágaik zöld lombozatuk fölé nőnek és színnel borítják be a kertet. 15-38 cm  magasra nőnek. Legjobban tavasszal virágoznak átlagos, lecsapolt, enyhén savas vagy lúgos talajon.

 

Sarkantyúfű

sarkantyúfű

Ennek a nyáron virágzó növénynek teljes napsütésre vagy nagyon kevés árnyékra van szüksége ahhoz, hogy  magasra nőjön és  gyönyörű lila virágokat  hozzon létre. A sarkantyúfű virágok vonzzák a  pillangókat és  kolibriket is. 90-120 cm magasra nőnek.

 

Őszirózsa

őszirózsa

Ezek a nyáron nyíló virágok sok szirommal rendelkeznek. A teljes napsütést és az átlagostól a termékeny, nedves, de jó vízelvezetésű talajt részesítik előnyben.A 60-90  cm magas szár felett fürtökben virágoznak és 75-90 cm  szélesek lehetnek.

 

Boltónia

boltonia

A Boltónia nyár végén virágzik és teljes napsütésben érzi jól magát. Gyönyörű virágcsokrokat termelnek, amelyek betöltik a kertet, 3-4 méter széles. 60-150 cm magasak,  olyan területre kell ültetni, ahol elegendő helyük lesz.

 

Krizantém

lila krizantém

Ezek a nyár végétől késő őszig virágzó szépségek nagyon hasonlítanak a százszorszépekre és halomban nőnek. A teljes napot kedvelik, 30-90 cm magasra és 60-90 cm szélesre nőnek. Ezek a virágok minden kertben örömet okoznak.

 

Varjúháj

varjúháj
forrás: https://www.almanac.com/

A varjúháj virágai vastag száron, nagy levelekkel nőnek a nyár végén és a késő őszi időszakban. Jól érzik magukat teljes napfényben a részleges árnyékos területekig. Akár 10-60 cm magasra is megnőhetnek és 30-120 cm szélesek is lehetnek. Ezek a kupolaszerű virágok bárkit felvidíthatnak .

 

Déli borsófürt

babtisia

Ezek az alacsony karbantartást igénylő növények kiváló kiegészítői a kertnek, magas csillagfürtszerű tüskéikkel  és borsó alakú virágaikkal. Lassan nőnek, de sokáig virágoznak. Inkább a teljes napsütést kedvelik és a legjobban késő tavasztól nyár elejéig virágoznak.

 

Sásliliom

Sásliliom 

A liliom nagyon népszerű, szép választás a kertbe, zöld fűszerű száraival és trombita alakú virágaival. Különböző évszakokban virágoznak, de kedvelik a teljes napsütést és a humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajt. 25-180 cm magasak és 30- 150 cm szélesek lehetnek.

 

Bőrlevél

bőrlevél

Ennek a növénynek  csodálatos leveleik vannak, kerekek és nagyok, enyhén fogazott szélekkel. Virágaik ötszirmú,  nyitott rozetta alakúak. Ezek a növények sokoldalúak a virágzási szezonban és jobban kedvelik a teljes napsütést a humuszban gazdag, nedves, de jó vízelvezetésű talajjal.

 

Thalictrum (borkóró)

borkóró

A Thalictrum egy kevés karbantartást igénylő növény, amelynek vékony szára és  ék alakú fogazott levelei vannak. Nagy, bolyhos virágai vannak, amelyek minden kertet felvidítanak. A legjobban a napfényes kertekben nőnek.

 

Sisakvirág

sisakvirág

A sisakvirág nagyon egyszerű vékony zöld szárral rendelkezik, ahonnan a sisakhoz hasonló ötszirmú virágok kinyílnak. Teljes napsütésben érzik magukat a legjobban és akár 60-90 cm  magasra is megnőhetnek és körülbelül 30-60 cm szélesre is megnőhetnek. Legjobban nyár végétől kora őszig virágoznak.

 

Blazing star

blazing star

Ezek a tollas megjelenésű tüskeszerű virágok egyszerűen ellenálhatatlanok az emberi szem számára. A keskeny fűszerű, bazális megjelenésű levelek sűrűjében találhatók a virágok. Nyár közepétől kora őszig teljes napsütésben virágoznak bármilyen talajjal.

 

Levendula

levendula

Ez az elragadó és  illatos növény minden kertben kötelező.  Ennek a növénynek szürkés vagy ezüstös örökzöld levelei vannak, amelyek tüskés illatos virágokhoz vezetnek. Legjobban késő tavasztól nyár végéig virágoznak, teljes napsütésben, rossz, jó vízelvezetésű talajjal.

 

Allium Millenium

allium millenium
forrás: https://hirts.com/

Ezek a gyönyörű hagyma alakú virágok nagyon szépek minden kertben, Legjobban a nyár közepén virágoznak és bárhol 40-55 cm  magasra nőhetnek. Fényes, fűszerű zöld leveleik vannak. Pillangókat csalogatnak  a kertbe, így nyugodt környezetet teremtenek.