Sarkantyúfű (Delphinium ) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Delphinium néven is ismert sarkantyúfű egy olyan nemzetség, amely körülbelül 300 évelő virágfajt tartalmaz. A Ranunculaceae családjába tartoznak. Ezeket a virágokat magas száruk miatt értékelik, amelyek gazdag virágfürtökkel vannak tele.

A sarkantyúfű meglehetősen vad megjelenésű, ezért ezek a virágok minden bizonnyal az álmodozó házikókertekre emlékeztetnek. Megfelelő elrendezéssel azonban könnyedén beillesztheted őket szinte bármilyen kerti dekorációdba.

Nagyszerű módja annak, hogy egy kis magasságot és színt adj a kertednek, magasságuk és gazdag virágai miatt pedig vázákba is kiváló virágok.

 

 

A sarkantyúfű növényről

 • A Delphinium név a görög „delphinion” szóból származik, ami delfint jelent. Úgy gondolják, hogy ez a növény azért kapta a nevét, mert a delphinium (sarkantyúfű) virágai enyhén hasonlítanak a delfin alakjához.
 • Ezek a virágok vadon nőnek az egész északi féltekén.
 • Szimbolikusan a sarkantyúfű a júliusban született emberek születési virága. A nyitott szívet, a nagylelkűséget és az örömöt szimbolizálja.
 • A sarkantyúfű mérgező az embereknek és az állatoknak egyaránt.
 • Mérgező hatásuk ellenére a sarkantyúfüveket még mindig használják az alternatív gyógyászatban számos betegség kezelésére, a folyadékretenciótól az étvágytalanságig, a bélférgességig, sőt még az álmatlanságig is. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a sarkantyúfüvek nem biztonságosak, mivel tüdőelégtelenséget, lassuló szívritmust és alacsony vérnyomást okozhatnak.
 • Babonásan szólva, a történelem során a sarkantyúfű a skorpiók és a mérges kígyók elleni védelemre is használták. Úgy gondolják, hogy a növény taszítja ezeket a mérgező állatokat. Vannak, akik azt mondják, hogy a sarkantyúfű taszítja a rossz energiát, és arra használják, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.
 • A kék-lila sarkantyúfű virágait évszázadok óta használják a kék textilfesték előállításához.
 • Ezek a növények a legtöbb betegséggel és kártevővel szemben ellenállóak. Azonban különösen áprilisban és májusban érzékenyek a csigákra. Javasoljuk, hogy használj organikus csigataszítót, hogy megvédd a növényeidet ezektől a bosszantó kártevőktől. Problémát jelenthet a penész, valamint a gombás foltok és a gyökérrothadás is.

 

 

sarkantyúfű

A Delphinium jellemzői: Áttekintés

 • Magassága miatt a sarkantyúfű kiemelkedik, átlagosan fél méteres szórással közel 2 métert is elérhetnek. Ezért a legjobb, ha a kert hátsó részébe ülteted őket, vagy a virágszegélyek utolsó sorába.
 • Nyáron virágoznak. Delfin alakú virágaik fehér, barna, fekete vagy csíkos középponttal.
 • Számos sarkantyúfű fajta közül választhatsz, a legnépszerűbbek a Belladonna Delphinium, a Delphinium Chinensis, a New Millennium és a Pacific Giants.
 • Az emberek a sarkantyúfüvet leggyakrabban kék vagy lila virágokkal asszociálják. A sarkantyúfű virága azonban rózsaszín, levendula, piros és akár fehér is lehet.
 • A sarkantyúfű virágok meglehetősen „tiszta” illatúak.
 • A levelek tenyér alakúak, 3-7 mély karéjjal.
 • A sarkantyúfű rövid élettartamú. Ritkán tartanak 3 évnél tovább, ezért rendszeresen szaporítsd őket, hogy mindig legyenek fiatal növények a kertedben.

 

 

A sarkantyúfű gondozása

 

Fényigény

A sarkantyúfüvek a napfényt kedvelő virágok, ezért ügyelj arra, hogy olyan helyet találj nekik a kertedben, ahol előnyös a teljes napsugárzás.

 

Talaj

Nincs szükségük speciális talajra, de nedves, jó vízelvezetésű talajban jól érzik magukat.

 

Trágyázás

A trágya vagy a házi komposzt nagyszerű módja annak, hogy természetes módon gazdagítsd a talajt, és lendületet adj a növényeknek a magasabb növekedéshez.

A virágzás elősegítése érdekében tavasszal és a virágzási időszakban havonta egyszer alkalmazz folyékony műtrágyát. Ha a növények levelei sárgák, vagy leállnak a növekedésben, ez annak a jele lehet, hogy több műtrágyára van szükségük.

 

Ha nincs hely a kertedben, kompaktabb fajtákat választhatsz, amelyeket cserépben termeszthetsz teraszon vagy erkélyen. Ezen túlmenően, ha olyan területen élsz, ahol erős szél fúj, gondoskodj arról, hogy a növényeid számára menedéket biztosíts. Magasságuk és vékony száruk miatt az erős szél súlyosan károsíthatja őket.

A virágokat akkor érdemes alátámasztani, amikor elérik a körülbelül 30 cm-es magasságot. Ez általában a tavasz közepén történik. Használj gallyakat a fiatal növényekre, és erősítsd meg az erősebb karókat, ahogy a növények nőnek.

 

Metszés

Ha a virágzási időszak véget ér, a kimerült tüskék levágásával fejtsd le a növényeket. Amikor a virágzás teljesen véget ért, vágd le a szárakat a talaj szintjére, és figyeld meg, ahogy új szárak nőnek ugyanabban a szezonban.

Ha időben levágod a növényeket, kora őszig élvezheted az intenzív színű virágokat. Sőt, ne feledd, hogy ezeknél a virágoknál elengedhetetlen a ritkítás. Az egyéves növényeknek egy tüskésnek sem kell lenniük, míg a kétéveseknél akár három tüske is lehet. Az idősebb virágokon akár 50 tüske is lehet.

 

 

Delphinium

A sarkantyúfű ültetése

Ezek a virágok akkor néznek ki a legjobban, ha zsúfoltak. A túlzsúfoltság azonban nehéz környezetet teremthet, amely ideális a penész kialakulásához. Ezért a legjobb, ha ezeknek a növényeknek hagyunk egy kis helyet, és a palántákat körülbelül 60-70 cm távolságra ültetjük el egymástól.

Ahogy a növények nőnek, le kell nyírni, hogy a száruk egyenes maradjon. A szárak üregesek, és ahogy nőnek és virágoznak, néha összeeshetnek súlyuk alatt. A karók elrejtésére miatt közepes magasságú évelőket ültethetsz. Javasoljuk az echinaceát, a gyűszűvirágot vagy a liliomot.

A sarkantyúfű ültetésekor áss egy lyukat, tegyél belé némi trágyát, hogy biztosítsd a megfelelő tápanyagmennyiséget. Ha nehéznek érzed a talajt, adj hozzá egy kis szemcsét, hogy javítsd a vízelvezetést és védd meg a növényeket télen. A sarkantyúfüvet a talaj szintjére ültesd, és nyomd körül a talajt, hogy megfelelő támogatást nyújts neki.

 

 

A sarkantyúfű öntözése

A legtöbb virághoz hasonlóan az öntözési igény az időjárástól és a talajtól függ. Alapszabály, hogy a sarkantyúfüvek rendszeres öntözést igényelnek, különösen a száraz nyári hónapokban. A talajnak jó vízelvezetéssel kell rendelkeznie, hogy nedves maradjon anélkül, hogy felázna.

Soha nem szabad hagyni, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. A komposzt és a talajtakaró megtartja a nedvességet a talajban, és segít a gyomok elleni küzdelemben is.

 

 

A sarkantyúfű szaporítása

Ezeket a virágokat minimális erőfeszítéssel dugványokról lehet szaporítani. Megfelelő gondozás mellett bőséges virágzást hoznak az első évben.

 

Dugványról szaporítás

Ha dugványról szaporítasz, tavasszal vágd le a növény tövéről. A növények levágása után igyekezzünk minél előbb elültetni őket. Ügyelj arra, hogy eltávolítsd a lombozat egy részét. Csak néhány levelet hagyj a vágás tetején, ami elegendő a fotoszintézishez. Az új sarkantyúfüvek elültetése után fűtött padra helyezheted őket.

Ha nincs fűtött padod, napos ablakpárkányra helyezheted őket, de helyezz egy zacskót a fiatal növényekre, hogy szimuláld a hőkamrát. A fiatal növényeket néhány hétig rendszeresen párásítsd, amíg egészséges gyökereket nem fejleszt.

Ültesd át őket szitált kerti komposzttal és egy kis szemekkel és perlittel kevert tőzegmentes komposztba. Ügyelj arra, hogy ugyanabba a mélységbe ültesd őket, mint amikor még dugványok voltak.

 

delphinium
sarkantyúfű

Magról szaporítás

Ha magról szeretnéd szaporítani, szeptembertől márciusig bármikor megteheted. Használj friss magokat, mivel a sarkantyúfű magvak egy év után már nem életképesek. Ha nem tudod, hogy a magjaid frissek-e vagy sem, ültess el egyszerre több magot, vagy akár az egész csomagot.

Áztasd elő a magokat a csírázási sebesség növelése érdekében, és fedd be a magokat nagyon vékony talajréteggel.

A magok rétegezése szintén jó módszer a csírázási arány javítására. Tartsd a palántákat meleg helyen, 17 és 23 Celsius fok közötti hőmérsékleten. Rendszeresen permetezd be őket, de ügyelj arra, hogy csak a talaj felső rétegébe hatoljon be, mivel a sarkantyúfű magvak érzékenyek a rothadásra.

Csakúgy, mint a dugványoknál, tartsd melegen a magokat fűtött padon, melegítőszőnyeggel vagy műanyag hőkamrával. Ha nincs napfényes ablakpárkány a beltérben, akkor a magvak növekedését egy termesztőlámpa segítségével segítheted elő.

Az átültetés előtt hadd, hogy a növények jó gyökérrendszert és néhány levelet fejlesszenek ki. A palánták átültetésekor alacsony szilárdságú műtrágyát használj.

 

 

Következtetésképpen

Mint már említettük, ezek a virágok ideálisak a vad megjelenésű kertekbe. Könnyen nevelhetők, és sok színt és örömet adnak minden térnek. Ennek ellenére rendszeres odafigyelést igényelnek. A rendszeres öntözés mellett függőleges támasztást, rendszeres műtrágyázást, valamint rendszeres metszést is kell biztosítani.

Erőfeszítésed azonban egy gyönyörű és hosszan tartó, színes virágokkal jutalmazzák a növények.

A sarkantyúfüvet párosíthatod napraforgóval, alceával, magas fűvel vagy erdei tündérfürtel. Bazsarózsa, krizantém, rózsa, írisz vagy őszirózsa mellé is ültetheted. Csak ügyelj arra, hogy a szegély legvégső sorába ültesd őket, hogy ne árnyékolják be a kisebb növényeket.