Napraforgó (Helianthus annuus) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Szeretnéd feldobni a virágoskerted? Ha igen, ültess napraforgót!

Élénksárga színe és nagy virágai, amelyek magas, robusztus szár tetején helyezkednek el, és nagy, élénkzöld, ékes levelei gyönyörűen mutatnak a kertben. Vágott virágként is csodálatosak.

A napraforgót elég könnyű termeszteni, mivel nagyjából bármilyen talajtípushoz könnyen alkalmazkodik. Azonban, mint minden növénynek, a napraforgónak is vannak bizonyos igényei, melyeknek a siker érdekében, teljesülniük kell.

Ha érdekel a napraforgó termesztése akkor a legjobb helyen jársz! Ebben az útmutatóban minden olyan tippet leírunk, amire szükséged van ahhoz, hogy az anyatermészet által valaha is teremtett legvidámabb virágok egyikét termeszd.

 

Tudományos elnevezés Helianthus annuus
Közismert neve Napraforgó, közönséges napraforgó
Növény típusa Évelő
Kifejlett növény méretei 1–3 m magas, 50 – 90 cm széles
Fényigény Teljes napfény
Talaj típusa Jól öntözött talaj
Talaj pH értéke Savas, semleges, lúgos
Virágzás időszaka Nyáron, ősszel
Virág színe Sárga, vörös, mahagóni, kétszínű
Őshonosság Észak-Amerika

 

 

Helianthus annuus
napraforgó

A napraforgó története

Mielőtt belevágnánk, szeretnénk egy pillanatra elmesélni a napraforgó történetét, mivel úgy gondoljuk, hogy a növények megismerése segít abban, hogy jobban megbecsüljük őket.

A modernkori napraforgó története valójában több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A történészek olyan régészeti lelőhelyeken találtak a mai napraforgóra utaló jeleket, melyek i.e. 3000-re nyúlnak vissza! Ez eléggé lenyűgöző történet.

Természetes módon a napraforgó bőséggel terem Amerika síkságain. Bizonyítékok arra utalnak, hogy ezt a ragyogó, vidám virágot először az amerikai őslakos törzsek termesztették a Mississippi folyó völgyében vagy az Egyesült Államok délnyugati részén. A belőlük nyert rost, olaj és magvak, valamint gyógyászati tulajdonságai miatt termesztették.

Amikor európai telepesek érkeztek az országba azonnal felismerték a napraforgó értékes tulajdonságait, ezért összegyűjtötték a magjait és elküldték Európába, ahol elültették és termesztették, így vált népszerű virággá Anglia virágoskertjeiben.

A napraforgót annyira szerették Európában, hogy a világ leghíresebb művészének, Van Gogh-nak a festményein is népszerű elemmé vált.

Az oroszok a napraforgót jelentős terménynek tekintették, mivel a növény olyan olajforrásként szolgált, amelyet a vallásuk étkezési törvényeinek megszegése nélkül lehetett fogyasztani. Az 1900-as évek elején az orosz gazdák vezették a nagy mennyiségű olajat termelő és a betegségekkel szemben ellenálló napraforgók választékát és elterjedését.

Az 1960-as években az Egyesült Államokban kereskedelmi céllal kezdték termeszteni a napraforgót, és magjait növényi olaj előállítására használták fel.

Hosszú története és az Egyesült Államokban való természetes növekedése ellenére a kertészek csak a közelmúltban kezdtek ráébredni a napraforgó valódi szépségére.

A dísznövényként megnövekedett érdeklődés miatt az amerikai, német és japán termesztők olyan napraforgókat kezdtek el kifejleszteni, amelyek képesek jól fejlődni és megfelelőek a lakókertekben.

 

 

Hogyan termeszd a napraforgót?

A napraforgónak több tucat fajtája létezik, köztük egynyári és évelő növények, melyek minden évben újra teremnek.

A hobbi kertészek általában egynyári napraforgókat ültetnek, köztük törpe és magas fajtákat, amelyek több ágat fejlesztenek ki és több virágot növesztenek, melyek ideálisak vágásra is.

A kifejezetten magjukért termesztett napraforgók egynyáriak és számos színben kaphatóak, többek között világos citromsárga, élénksárga, rózsaszín, bordó sőt két- és többszínű virágokkal is.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú napraforgót szeretnél termeszteni, olvass tovább, hogy megtudj néhány olyan fontos tippet, ami hozzásegít a napraforgó sikeres termesztéséhez.

 

 

Mikor ültess napraforgót?

 • Bár a napraforgót beltérben, tőzeggel töltött cserépben is elültetheted, mégis a legegyszerűbb módja a magról való termesztés, ha tavasszal közvetlenül a talajba veted őket.
 • A legjobb, ha megvárod míg a fagyveszély elmúlik; habár azokon a területeken, ahol rövid a termőidény, a napraforgómagokat két héttel a tavaszi utolsó fagy várható beállta előtt is elültetheted, mivel a magok szívósak és általában kibírják, ha rövid ideig hidegnek vannak kitéve.
 • Azokban a régiókban, ahol a termőidény hosszú, a napraforgómagok elültetésének ideális időpontja az, amikor a talaj hőmérséklete 12-15 Celsius fok között van.

 

 

napraforgó az udvaron
A napraforgó élénk színt ad az udvarnak.

Hova ültess napraforgót?

 • A napraforgó akkor fejlődik a legjobban, ha közvetlen napfényben és jó vízelvezetésű, de egyenletesen nedves talajban termeszted.
 • A termesztett fajtától függ, hogy mennyi helyet kell hagynod a virágok között.
 • Az elágazó és egyetlen száron több virággal rendelkező napraforgó vízszintes síkon több helyet igényel, a nagyméretű, egyetlen virágot növesztő fajták pedig több helyet.
 • A hely kiválasztásakor ügyelj arra, hogy a magasabb napraforgók olyan helyre kerüljenek, ahol nem vetnek túl nagy árnyékot az alacsonyabb virágokra, mivel minden fajta napraforgó szereti a napot.
 • Egy virágágyás északi oldala ideális hely lenne e mutatós, vidám virág számára.

 

 

Hogyan készítsd elő a talajt a napraforgó számára?

A napraforgó akkor lesz a legszebb, ha megfelelően előkészített talajba ülteted a magvakat. Keverj körülbelül 8 centiméternyi tápanyagdús virágföldet a kert természetes talajába.

Ez táplálni fogja a magvakat és biztosítja, hogy a növény erős gyökérrel rendelkezzen, így nagy és egészséges virágokat tud növeszteni.

Vízigény

 • A magvak elültetése után gondoskodj a talaj alapos öntözéséről.
 • Amíg a magvak csíráznak, tartsd nedvesen a talajt, de ne vízzel átitatva, hogy ne áraszd el a magvakat.
 • Fakadást követően a legtöbb napraforgófajta eléggé szárazságtűrő; azonban szebb virágokat fog növeszteni, ha rendszeresen öntözöd a növényt.
 • Akkor öntözd, amikor a talaj felső 5 centimétere száraz.

 

Tápoldatozás

Bár a napraforgó nem igényel sok tápanyagot, több és egészségesebb virágokat fog növeszteni, ha folyamatos mennyiségű tápanyaghoz jut.

Körülbelül egy hónappal a magok elültetése és a talajban való fakadásuk után, általános tápoldattal öntözheted a növényeket.

A napraforgó karózása

A karózás nem mindig szükséges; azonban ha a szárak nem túl erősek és a növény rendkívül magasra nő és számos virágot növeszt, akkor szükség lehet a napraforgó karózására.

 • Ha vágás céljából nagy mennyiségű napraforgót termesztesz, akkor alakíts ki sorokat úgy, hogy a karók között legalább 90 cm távolság legyen.
 • Tekerj zsineget a karók közé, hogy rácsozatot hozz létre. Alternatív megoldásként várhatsz a karózással, amíg a növények megnőnek.
 • Helyezz el erős karót körülbelül 8-10 centiméterre a kókadt napraforgók szárától és zsineggel lazán kösd a növényt a karóhoz.

 

Kártevők távol tartása

A napraforgó meglehetősen gondtalan növény; ennek ellenére bizonyos kártevők problémákat okozhatnak.

A kis kártékony állatok, mint például a mókusok, problémát jelenthetnek a napraforgómagok első ültetésénél és még azelőtt mielőtt megfakadnának, mivel a magvak ezen apró állatok közkedvelt eleségei.

A távoltartásuk érdekében keverj a magvak körüli földbe cayenne borsot, így elriaszthatod őket. Ha a mókusok problémát jelentenek a környékeden, akkor ahelyett, hogy a szabadban vetnéd el a magvakat, érdemesebb inkább beltérben elvetni őket, majd amikor kicsíráztak, átültetni őket a szabad talajba.

A napraforgómoly is problémát jelenthet. A petéiket a növekvő virágokra rakhatják, a lárvák pedig a virágokból táplálkoznak, elpusztítják a magvakat és pókhálót hoznak létre, valamint piszkot agynak a növényeken.

Ha ezt a problémát észleled, kézzel távolítsd el a férgeket a növényről és gondoskodj a kiirtásukról.

Ha több növényt is érint a napraforgómoly fertőzés, a lárvák megjelenése után azonnal beszórhatod vagy bepermetezheted a virágokat olyan szerrel, amely Bacillus thuringiensis-t tartalmaz. Ha a lárvák megeszik ezt a baktériumot, elpusztulnak.

 

 

napraforgó olaj

Napraforgó betegségeinek megelőzése

Hasonlóan, a betegségek általában nem jelentenek problémát a napraforgó számára; azonban hajlamosak lehetnek bizonyos típusú gombás fertőzésekre, például a levélrozsdára és a lisztharmatra.

A lisztharmat foltossá teheti a növényeket és a levelek felső felületén halvány foltokat, az alján pedig penészes foltokat okozhat. Végezetül pedig a levelek elpusztulnak. Ez a probléma leginkább akkor jelentkezik, ha meleg és párás az időjárás vagy ha hűvösek és nyirkosak az éjjelek. Bár a lisztharmat nem pusztítja el a napraforgót, hatással van a külső megjelenésére.

A levelek felületén rozsdásodás is kialakulhat. Először sárga vagy fehér foltok formájában jelentkezik, majd feketévé vagy barnává válnak. Végül a levelek alsó részén puffadt hólyagok alakulnak ki. A betegség átterjedhet a szárra és a virágokra valamint hatással lehet a növekedés folyamatára.

Tartsd szemmel a napraforgóid. Ha gombás fertőzést észlelsz, permetezd le őket szokásos gombaölő szerrel. Ha a növények súlyosan fertőzöttek távolítsd el őket, hogy megakadályozd a betegség átterjedését az egészséges növényekre.

A virágoskertet tartsd gyommentesen, mivel a gombafertőzéseket általában olyan gyomok terjesztik, mint a disznóparéj, vadrepce és a libatop.

 

 

Napraforgómag betakarítása

Ősszel vágd le a virágfejeket, amikor a virágok hátsó része feketére vált, és a magfejek kiszáradtak. Hagyd a virágot hűvös, száraz helyen, amíg teljesen kiszárad.

Hüvelykujjaddal óvatosan dörzsöld a virágfejet, hogy fellazítsd a magokat. Gyűjtsd össze a magokat, és tedd őket egy légáteresztő papír vagy textilzsákba. Hűvös, száraz helyen tárolandó.

 

Következtetés

A napraforgó nagyszerűen kiegészíti a kertet. Virágzásuk rengeteg színt ad és levágható, magvaik pedig betakaríthatók és egészséges snackként fogyaszthatók. Ha napraforgó ültetését fontolgatod, mindenképpen kövesd az útmutatóban említett tippeket a siker érdekében.