Kerti Mályvarózsa (Alcea) gondozása és amit tudni kell róla

A kertészek körében köztudott tény, hogy az alcea tudományos nevükön is ismert mályvarózsa időtlen és minden idők kedvenc növénye. Nyáron számos virág virágzik, így a mályvarózsák 3 méter magasra is megnőhetnek. Egy kezdő kert számára a mályvarózsa ültetése a végső cél, tekintve, hogy ezek a virágok milyen lenyűgözőek.

Az Alceát vagy a mályvarózsát az teszi olyan figyelemreméltóvá, hogy a tüskéket teljes egészében gyönyörű virágok borítják. De egy másik jelentős ok, amiért annyira szeretik őket, a rendelkezésre álló színek sokfélesége.

A mályvarózsa feltűnő sötét árnyalatú vörös vagy lila, sőt fekete is lehet. Ugyanakkor találhatunk pasztell színű mályvarózsákat is. Tagadhatatlan, hogy ezek a virágok egyediek, és minden kertész álma!

Ha úgy érzed, készen állsz mályvarózsákat ültetni, ne félj! Kihívásnak tűnhet, de mindenképpen kifizetődő lesz, ha majd látod azokat az egyedülálló virágokat, amelyek magas tüskéken nőnek.

Ha az alcea felkeltette a figyelmedet, olvass tovább, hogy többet tudj meg a csodálatos mályvarózsákról!

 

Botanikai név Alcea spp.
Gyakori név Mályvarózsa
Család Malvaceae
Növény típusa Lágyszárú, évelő, kétéves
Érett méret Általában legfeljebb 2,6 m magas, 30-60 cm széles
Napnak való kitettség Teljes napsütés, részleges árnyék
Talajtípus Nedves, jól vízelvezető
A talaj pH-ja Savas, semleges, lúgos
A virágzás ideje Nyári
A virág színe Különféle, köztük fehér, rózsaszín, piros, sárga, levendula
Őshonos terület Ázsia, Európa

 

Alcea

Mindent a mályvarózsa növényről

  • A kétéves mályvarózsák Ázsiában és Európában őshonosak. Ez azt jelenti, hogy csak egy évvel az elültetés után tanúja leszel a mályvarózsa virágainak szépségének. Először a magas szárak kezdenek növekedni, amelyek kizárólag a növény lombozatából állnak. Amint ezek a szárak elérik végső magasságukat, virágok nyílnak rajtuk.
  • Képesek önmagukat vetni, így nem kell minden alkalommal elültetni őket. Amikor megvan az első kör betelepített növények, a következő évben új növények is kihajthatnak ugyanazon a helyen. Így minden nyáron élvezheted majd, hogy mályvarózsákat láthatsz a kertedben.
  • A mályvarózsa és a hibiszkusz rokonságban állnak egymással, mivel ugyanahhoz a családhoz, a Malvaceae családhoz tartoznak.
  • A mályvarózsa növény jótékony hatással lehet az egészségre, a torokfájástól az emésztési problémákig. Emiatt a mályvarózsát továbbra is gyógyászati ​​célokra használják.
  • A hagyományos gyógynövénygyógyászatban a mályvarózsák hasznosnak bizonyultak, míg a növény virágaiból olyan krémet lehet készíteni, amely enyhíti a bőrszárazságot és a leégés tüneteit.
  • Érdekes tény, amelyet nem sokan tudnak, az az, hogy a mályvarózsákat babaként is használhatják. Ahhoz, hogy saját kezűleg készíts egy virágot, szükséged lesz egy teljesen kivirágzott virágra (szoknyaként) és egy részben virágzóra (a testre). Ami a fejet illeti, használhatsz egy virágbimbót. A mályvarózsa babák készítése nagyszerű tevékenység, amelyet gyermekeiddel együtt kipróbálhatsz.

A mályvarózsa jellemzői: Áttekintés

A mályvarózsa megjelenését illetően a virágok azok, amelyek igazán kiemelik ezt a növényt. A magas, függőleges száron virágoznak, teljes magasságban kitöltve azt. Ezek a magas szárak akár 3 méter magasra is megnőhetnek.

A mályvarózsa levelei élénk, mélyzöld színűek, bőrszerű és fényes textúrájúak, és lekerekítettek. Gyönyörűen kiegészítik a fodros szélű virágokat, amelyek a vöröstől, mélylilától és feketétől az élénk és pasztell rózsaszínig vagy narancssárgáig többféle színben virágozhatnak.

A mályvarózsa ehető. Enyhe ízűek, különösebb illatos ízek nélkül. Használhatók azonban bizonyos ételek díszítésére, ehető köretként, vagy egyes salátákba.

Tagadhatatlan, hogy a mályvarózsák gyönyörű, egyedi növények. Ám, ami az illatát illeti, a virágai nem tartoznak azok közé, amelyektől eláll a lélegzeted – egyszerűen azért, mert a mályvarózsának nincs specifikus szaga.

Ezek a növények nemcsak fantasztikusan fognak kinézni a kertben, de a virágai vonzzák a méheket, a pillangókat és még a kolibrikat is. Szóval egy mennyei dolognak leszel a tanúja.

 

 

A mályvarózsa termesztése

A mályvarózsa termesztéséhez gondoskodnod kell egy olyan helyről a kertben, amely lehetővé teszi, hogy ez a csodálatos növény úgyszólván a napon ázzon. Ez rendkívül fontos, mivel a mályvarózsának teljes napfényre van szüksége.

Ezek a növények gyönyörűek a szabadtéri tájon, különösen akkor, ha hihetetlen magasságokat érnek el. A mályvarózsa nem csak gyönyörű, de valóban – és szó szerint – kitűnik a kertben!

Sőt, ezek a naprajongó növények akkor nőnek a legjobban, ha kerítés, karó vagy fal támasztja őket. Mivel a mályvarózsa magas tüskéket növeszt, a lehető legjobban meg kell védeni őket a veszélyektől, például az erős széltől, így csökkentve annak kockázatát, hogy kettétörnek.

 

Fényigény

Ezért erősen ajánlatos ott termeszteni a mályvarózsát, ahol teljes a napsugárzás, és a talaj jó vízelvezetésű. Érdemes megemlíteni, hogy a részleges árnyékolás is jó.

A kertészeknek azonban meg kell próbálniuk elkerülni ezeket a területeket, ha lehetséges, és gondoskodniuk kell arról, hogy a mályvarózsa elegendő közvetlen napfényt kapjon. Tavasszal ajánlott műtrágyát vagy komposztot használni, mivel a mályvarózsák úgy jobban fejlődnek.

 

 

kerti mályvarózsa

A mályvarózsa ültetése

Kulcsfontosságú, hogy rámutassunk egy fontos részletre, amikor tanuljuk, hogyan kell mályvarózsát ültetni. Sok kezdő kertész száraz talajba ülteti a mályvarózsát.

 

Talajigény

Ezt mindig kerülni kell, mivel ezek a növények jó vízelvezetésű, nedves és gazdag talajt igényelnek. Az újoncok gyakori hibája, hogy a mályvarózsákat olyan talajba ültetik, amely túl száraz ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek. Szerencsére segítünk neked!

A mályvarózsa ültetésének ideális időszaka attól függ, hogy hogyan fogod elvetni a növény magját. Ha fedő alatt szeretnéd elvetni a magokat, akkor a legjobb időszak áprilistól májusig tart.

Lehetőség van azonban szabadföldi vetésre is, ebben az esetben ezt valamivel később, májusban és júniusban is megteheted. Ha úgy döntesz, hogy a mályvarózsát a nyári hónapokban ülteted, a növény virágai a következő nyáron fognak nyílni, mivel kétéves növényről van szó.

Ha a földtípusokról van szó, az ideális a krétás, homokos vagy agyagos föld. Mielőtt elülteted a mályvarózsákat, győződj meg arról, hogy egy olyan karót szerzel, amely megtámasztja a magasságukat.

Alternatív megoldásként ültesd el őket fal vagy kerítés mellé, hogy támogasd a növekedésüket. Amint azt korábban említettük, a mályvarózsa elérheti a két-három métert is, ezért létfontosságú, hogy ennek megfelelően ültesd el őket.

 

 

A mályvarózsa öntözése

Érdekes tény, amit tudni kell a mályvarózsákról, hogy kezdetben, amikor még fejlődnek, rendszeresen öntözni kell. Ez azért van így, hogy a talaj nedves maradjon, és ne száradjon ki a növekedési időszakban.

Amint a mályvarózsa megtelepedett és teljesen kifejlett, a növény jobban tűri a szárazságot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy abba kell hagynod az öntözést. Egyszerűen csökkentsd a víz mennyiségét, miközben mindig ügyelj a föld nedvességtartalmának fenntartására. Amint azt korábban említettük, bármilyen szárazság káros lehet a mályvarózsa számára.

Egy másik figyelemre méltó megemlítés az, hogy a mályvarózsákat mindig alulról, a növény tövéről öntözd. A mályvarózsa lombozatának nedvesítése különféle betegségek kialakulását okozhatja a leveleken.

Ráadásul, ha a kerti tömlő áramlása túl erős, könnyen eltörheted a mályvarózsa lombozatát, amikor felülről próbálod öntözni a növényt. Ezért ezt mindenkor kerülni kell.

 

 

A mályvarózsa szaporítása

Ha a mályvarózsát szaporítani szeretnéd, tudnod kell, hogy erre a legjobb módszer, ha a virágszárakat a helyükön hagyod, mert osztódással önmagukat vethetik. Egy másik egyszerű módja, ha tavasszal saját magad veted el a magokat.

Ezért a mályvarózsa olyan növényfajta, amely osztással és magvakkal is szaporítható. Az előbbi viszonylag könnyen kivitelezhető. Abban a szezonban, amikor a mályvarózsa nem virágzik, például télen, tavasszal vagy ősszel, elengedhetetlen, hogy elkezdjük ásni és lazítani a talajt a már kialakult növények körül. Ha ezt megtetted, óvatosan kihúzhatod a szárakat a földből, hogy vízbe helyezhesd. Ügyelj arra, hogy közben ne törd le a hosszú gyökereit.

Ezután ezeket a hosszú gyökerű szárakat, amelyeket sikerült kiásnod és összegyűjtened, közvetlenül a kertbe ültetheted. A mályvarózsa magvak elvetéséhez hasonlóan fontos, hogy megfelelő helyet válassz nekik.

Ez nedves és dús talajt jelent olyan területen, ahol sok a napsugárzás, így a mályvarózsák a nap nagy részében közvetlen napfényt élvezhetnek. Ne felejtsd el támogatni a növény növekedését úgy, hogy kerítés mellé ülteted, vagy karó segítségével támogatod őket.

 

 

Következtetésképpen

Az alcea vagy mályvarózsa az egyik legrégebben termesztett virág, ősidőkig nyúlik vissza, és napjainkban is kedvelt választás a kertészek számára. Tekintettel a növény magas száraira, amelyek tele vannak feltűnő színű, gyönyörű virágokkal, tagadhatatlan, hogy sokan szeretnék hozzáadni őket kertjükhöz.

A mályvarózsa kültéri tájba ültetve mutat a legjobban, előttük sűrűbb és kisebb növényekkel, virágokkal, amelyek kiegészíthetik az alcea növény impozáns magasságát.

A mályvarózsa kétnyári növény, nem nehéz ültetni és termeszteni, és képesek önmagukat vetni, így nincs szükség minden évben ültetni. Ez azt biztosítja, hogy minden nyáron szemtanúja legyél a mályvarózsa virágzásának.