Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Kniphofia egy nagyon érdekes nemzetség, amely okkal érdemli ki a figyelmünket. Hiszen több, mint 73 különböző virágos növényt foglal magába, amelyek többségében Dél-Afrikában tűnnek fel.

Az angol nyelvben ennek a vibráló színű virágnak számos hétköznapi elnevezése létezik (Red Hot Poker, African Flame Flower, Poker Plant, Devil’s Poker és Torch Lily), magyarul azonban csak fürtös fáklyaliliomként hivatkozunk rá.

Bizton állítható, hogy a lenyűgöző megjelenésű fürtös fáklyaliliomhoz illő és kompozícióba mellé illeszthető növényfajtákat találni hatalmas kihívás.

Az unalmas sarkokat bármelyik Kniphofia kultúrnövény-változat azonnal feldobja, a jó hír ráadásul az, hogy rengeteg változat és hibrid közül lehet választani.

A legnépszerűbb Kniphofia változatok közé az alábbiak tartoznak: ‘Alcazar’, ‘Bees’ Lemon’, ‘Bees’ Sunset’, ‘Buttercup’, ‘Elvira’, ‘Flamenco’, ‘Jenny Bloom’, ‘Nobilis’, ‘Percy’s Pride’, ‘Tawny King’, és ‘Timothy’.

 

Botanikai neve

Kniphofia uvaria

Hétköznapi elnevezése

Fürtös fáklyaliliom (Red hot poker, torch lily, torch flower, African flame flower, Devil’s poker)

Növény fajtája

Lágyszárú évelő

Kifejlett mérete

60-120 cm magas és 30-90 cm széles

Fényigénye

Teljes napfény

Föld típusa

Jó vízelvezetésű

Föld kémhatása

Semleges

Virágzásának ideje

Tavasz, Nyár

Virágzat színe

Vörös, sárga, narancssárga, kétszínű

Származási helye

Dél-Afrika

 

Kniphofia a kertben

Mindent a Fürtös fáklyaliliomról

 • Hasonló virágzatuk miatt nagyon sokan összekeverik a fürtös fáklyaliliomot az Aloéval. Azonban ez mégsem olyan nagy tévedés, hiszen ezek a növények ugyanabba a növénycsaládba tartoznak és valójában közeli rokonok. A fő különbség csak annyi, hogy az Aloénak húsosak a levelei, míg a fáklyaliliomnak nem.
 • Kniphofia számos kultúrnövény-változata magáénak mondhatja a megtisztelő Award of Garden Merit elismerését. Ezek közül néhány a ‘Barton Fever’, a ‘Bees’ Sunset’, a ‘Coral Flame’, az ‘Innocence’, a ‘Moonstone’, a ‘Nobilis’, a ‘Royal Standard’, a ‘Sunningdale Yellow’ és a ‘Tawny King’.
 • A fürtös fáklyaliliom hipnotikus virágai a kolibrik és méhek kedvenc attrakciói közé tartoznak. Szerencsés esetben a virágzásuk idején az élővilág számos tagját és sok pillangót is magukhoz fognak édesgetni.
 • A Kniphofiák sokoldalúak, nagyszerűen díszíthetjük vele a különbözőbb tájelemeket, például sziklakerteket, zsúfolt ágyásokat, sétautak melletti évelő növényekkel kirakott szegélyeket, természetes kompozíciókat, víz melletti részeket, egzotikus növényi kombinációkat és ládákat. Önmagukban állva vagy függőlegesen is mesés díszek lehetnek.
 • A fürtös fáklyaliliom első osztályú társ lehet más dísznövények mellett. A leggyakrabban az alábbi növényfajtákkal párosítják össze: afrikai szerelemvirág, borzas kúpvirág, kanna, bíbor virág,  dália, vasárnapvirág, sáfrányfű, mirigyes őszirózsa, napfényvirág, árvalányhaj, ernyős verbéna, fehérgamandor és a közönséges cickafark. Néhány Kniphofia fajta, többek között a Kniphofia laxiflora és a Kniphofia rooperi, mind a hagyományos, mind a modern orvoslásban fontos szerepet játszik. Az emberiség évszázadokon keresztül használta ezeket a növényeket a kígyó riasztóként, mára azonban mellkasi problémákra és hasi görcsökhöz használják.
 • A növény részeinek megérintése vagy lenyelése sem az állatokra, sem az emberekre nézve nem mérgező. Végeredményben tehát nem kell azon aggódnod, hogy a csemetéd vagy a szőrös kiskedvenced megbetegszik tőle, szabadon teheted bárhová.

 

 

A Kniphofia uvaria jellemzőinek áttekintése

 • A fürtös fáklyaliliom a fűfafélék (Asphodelaceae) családjába tartozó virágzó faj. A családhoz olyan híres tagok is tartoznak, mint az aszfodélosz, az aloe, a caesia (?), a Haworthia, a sásliliom, a johnsonia és a Stypandra.
 • A Kniphofia lágyszárú évelő növény. A fajtájától függően a 45 cm-től egészen 1,8 méter magasra is megnőhet, a kiterjedése pedig a 30-60 cm-et is elérheti.
 • A bazális lombozata példányonként eltérhet. Míg néhány fajtának hosszú, fűszerű a levele, amely akár 100 cm hosszúra is megnőhet, addig más növényeknek a levele szélesebb, pántszerű és akár 1,5 méter is lehet.
 • Általában a fürtös fáklyaliliom tavasztól, egészen kora őszig virágzik. Ebben az időszakban ragyogó, felfelé álló, sűrű, hengers és hosszan kitartó virágokat hoz, amelyek nagyon hasonlítanak a fáklyákhoz.
 • Az élénk színekben pompázó virágzata nagyon elüt a levélzetétől. A piros, a narancssárga, a sárga az arany, a krémszín, a zöld, illetve esetenként ezen színek vibráló keverékében pompázik. A Kniphofia virága bőséggel termelnek nektárt.
 • Amikor a virágzási időszak a végéhez közelít gyümölcsöt terem. A termése nagyon apró, kerek, kocsonyás zöldes-barnás tokkal, amelyben több mag is található.

 

 

fáklya liliom az udvarban

A Fürtös fáklyaliliom gondozása

Ha arról álmodozol, hogy neked lesznek a legszebb Kniphofia virágaid a kertedben, akkor gondoskodj arról, hogy fényes, egész évben közvetlen napfénynek kitett helyre kerüljenek.

 

Fényigény

Akkor lesznek a legjobb formában, ha naponta legalább 6 óra napfény éri őket. Bár, néhanapján egy kevés árnyékkal is elboldogulnak. Ami azt illeti forró klíma és a déli nap perzselő melegével szemben némi árnyék még jól is jöhet nekik.

Ami a hőmérsékletet illeti a fürtös fáklyavirág számára a legideálisabb az USDA 6-tól 9-ig terjedő zónái. DE! A virág megfelelő mulcsozás és jó vízelvezetés mellett, akár az északabbra lévő, hidegebb 5-ös zónában is el fog boldogulni. Az általános szabály az, hogy az átteleltetéshez kötelező betakarni a növényeket mulccsal, különösen azokon a helyeken, ahol hideg a tél.

Jóllehet a Kniphofia képzeletben egy igénytelen növény, a gombás fertőzések vagy a kártevők tekintetében azonban időről, időre ütközhetünk nehézségekbe. Leggyakrabban ez csigák és meztelencsigák képében jelentkezik. Az élősködők valószínüleg a növény legérdekfeszítőbb részét fogják megcélozni – vagyis a virágzatát. Ha gyanús jelenlétet észlelnél a virág tüskéin, akkor egyszerűen válaszd le őket és a további fertőzések elkerülése érdekében, kend be őket neem olajjal.

Érdekelhet: Liliom fajták – 30 népszerű fajta

 

 

A Fürtös fáklyaliliom ültetése

Általánosságban elmondható, hogy az újonnan vett fáklyaliliom ültetésére a legalkalmasabb időszaka a tavasz vagy az ősz. Ez a virág hajlamos új terjeszkedni, mint a bolondgomba, e tulajdonsága miatt tekintenek rá néhány helyen invazív fajként.

A túlzsúfoltság elkerülése érdekében tanácsos minden darabot legalább 40 centi távolságba ültetni egymástól. A megfelelő légmozgás nem csak a elegendő helyet biztosít, de gombás fertőzések és a kártevők felbukkanásának esélyét is csökkenti.

A növény közepes mérete miatt sokféle talajban jól elboldogulhat. A gyökérrothadás lehetősége miatt azonban mindenképpen jó vízelvezetéssel rendelkező talajba kell ültetned. Tartsd észben, hogy a megfelelő növekedéséhez és az egészséges virágok növesztéséhez rengeteg tápanyagra lesz szüksége. Főszabály szerint a fáklyaliliom a semleges pH-értékű talajt részesíti előnyben.

Amennyiben tápanyagban gazdag talajba ülteted a Kniphofiát, úgy a műtrágyázásról igazából meg is felejtkezhetsz. Ugyanakkor a szegényesebb földben lévő példányoknak szükségük lesz extra törődésre, de a túltrágyázás is káros lehet idővel. Így elegendő, ha évente egyszer, kora tavasszal megtrágyázod egy általános felhasználású, lassan felszívódó és vízben oldódó fajtával.

Néhány törpe Kniphofia kultúrnövény-változat cserepes formában is kedves kis társaságod lehet. Gondoskodj róla, hogy ezeket a növényeket egynél több vízelvezető nyílással ellátott cserepekbe ültesd. Amikor a növény kezdi kinőni az edényét, akkor költöztesd át egy egy számmal nagyobba.

A szabály az, hogy az újraültetés csak azután történhet meg, hogy az utolsó fagyok veszélye is elmúlt, vagyis legkorábban valamikor a tavasz elején.

Mivel a fürtös fáklyaliliom évelő növény, az elhalt virágból hasznot fog húzni. Ez a folyamat hozzá fogja segíteni az új és egészséges virágok növesztéséhez. Más szavakkal, visszanyírhatod a lombját néhány centiméterrel a talajszint felett, hogy visszanyerhesse a formáját.

 

 

A Fürtös fáklyaliliom öntözése

Mi lehet annál kecsegtetőbb, mint hogy minden erőfeszítést nélkülözve lehet egy hihetetlen növényed? Különösen akkor, ha még csak most kezdted meg a kalandozásaidat a kertészkedés világában! Természetesen a fiatal Kniphofia rendszeres öntözését nem szabad elhanyagolnod, ezzel segítheted az új otthonában történő beilleszkedését.

Mindazonáltal a túl sok nedvesség gyökérrothadáshoz vezet, ami sokkal gyakrabban jelentkező probléma a téli időszakban, késő ősztől egészen késő téli időszakig bezáróan. Jó hír viszont, hogy miután gyökeret eresztett, a vízigénye nagyon lecsökken.

Ügyelj arra, hogy csak akkor öntözöd, amikor a föld felső része tapintásra már száraz. A vegetációs időszakban, tavasszal és nyáron előfordulhat, hogy a szokásosnál gyakrabban kell inni adnod neki. Ősszel és télen viszont kizárólag akkor öntözd, ha a növekedési környezete már teljesen száraz.

 

 

Kniphofia uvaria
fürtös fáklyaliliom

A Fürtös fáklyaliliom szaporítása

Az első dolog, amit tudnod kell, hogy a Kniphofia a rizómáin (gyöktörzs) keresztül őrült módjára terjeszkedik és nő. E tulajdonságának köszönhetően a növény sok csomót képez, amelyek gyorsan túlzsúfolódnak.

Még ha dísznövény sokszorosítási célból nem is szeretnéd szaporítani a Kniphofiádat, az életben tartásához, az alábbi munkát akkor is el kell végezned.

A fürtös fáklyaliliom szaporításának leghatékonyabb módja a felosztás. A tavaszi meleg állandósulásakor, a hű ásód segítségével ásd ki a földből a gyöktörzsét. Ezt követően fel kell darabolnod a gyökeret 2 vagy 3 egyenlő, pici részre.

Ügyelj arra, hogy mindegyikhez legalább egy szár kapcsolódjon. A darabokat ültesd az új állandó helyükre és részesítsd őket a korábbiakhoz hasonló gondoskodásban.

Szerencsés esetben a gyöktörzsek szétválasztásával új növényeket hozol létre, amiket rögtön a földbe vagy cserepekbe ültethetsz. Ám, ha nincs ehhez elegendő helyed, akkor egy fürtös fáklyaliliom mindig kedves ajándék ötlet lehet a család virágkedvelő tagjainak vagy a barátoknak!

 

 

Konklúzió

Bizton állítható, hogy semmilyen virággyűjtemény nem lehet teljes legalább egy fáklyaliliom nélkül. Nemcsak azért, mert bárhová teszük lenyűgözően néz ki, hanem általában véve nagyon minimális igényei vannak. Ha már tudod melyik kultúrnövény-változat illik leginkább az igényeidhez, akkor ne habozz kommentben megosztani velünk a tapasztalataidat!