Mi az a Kokedama? Hogyan készíts egy japán moha labdát? – Teljes útmutató

Szeretnél Japánba utazni, valahányszor megnézed a növényeidet? A DIY kokedama segítségével japán hangulatot varázsolhatsz beltéri környezetedbe!

Még akkor is, ha még soha nem hallottál a kokedamáról, biztosíthatjuk, hogy biztosan láttad már rengeteg közösségi médiás fotón anélkül, hogy észrevetted volna.

A kokedamák azok a vonzó dekoratív mohalabdák, amelyekből különféle növények nőnek ki. És úgy tűnik, hogy visszatérnek, mivel egyre többen érdeklődnek a barkácsolási kerti tippek és dekorációk iránt.

A kokedama egy szép adag zöldet biztosít otthonodban, irodádban vagy akár egy fedett kültéri helyiségben, például egy teraszon. Nagyszerű fókuszpontokat alkotnak, és egyedi hangulatot kölcsönöznek a növénygyűjteményednek.

Ráadásul olyan könnyen elkészíthetők egyedül is, csak néhány anyag és némi türelem kell hozzá. Saját kokedama létrehozása szórakoztató és egyedi módja annak, hogy japán hangulatot adj otthoni vagy irodai környezetedhez.

Olvass tovább az alábbiakat, hogy többet tudj meg erről a japán mohalabda ültetési stílusról, a létrehozásáról és megjelenítéséről, valamint a gondozásáról.

 

 

Mi a kokedama?

Először is tudjunk meg többet arról, mi is valójában a kokedama.

A kokedama a kertművészet évszázados japán formája, amely szorosan kötődik a bonsai gyakorlatához. Ez a japán kifejezés így fordítható: „koke” mohát jelent, „dama” pedig labdát.

A kokedama magában foglalja a mohalabda használatát egy fa, cserje vagy növény támasztójaként és fókuszpontjaként. Más szóval, ez abból áll, hogy a növény gyökereit egy földlabdába csomagoljuk, amelyet azután mohával fedünk be.

A mohalabdát vagy egy emelvényhez rögzítik, például egy edényhez vagy tálhoz, vagy egy zsinórral függesztik fel a levegőben.

A kokedamát egy régi hagyomány ihlette, amely magában foglalta a bonsai példány szabad gyökérlabdájának kiállítását egy tányéron, hogy kiemelje a gyökérrendszer összetettségét és szépségét. Idővel azonban moha halmozódott fel a gyökereken, ami tovább javította a megjelenítést.

 

 

kokedama formák

Hogyan készítsünk egy japán mohalabdát

Akár szenvedélyes vagy a barkácskertészeti projektek iránt, akár zöld dekorötletet keresel otthonod számára, vagy egyszerűen csak sok időd van és el akarod foglalni magad vasárnap, ezek a mohalabdák szórakoztató és egyszerű tevékenységet jelenthetnek. Nagyon könnyű elkészíteni őket, mivel nem igényelnek különösebb anyagot vagy kertészeti ismereteket.

A kokedamák nagyon könnyen elkészíthetők, és még terápiás hatásúak is lehetnek, mivel az egész folyamat türelmet igényel, és mindkét kezeddel egymástól függetlenül dolgozol, amiről úgy gondolják, hogy segít abban, hogy teljes mértékben tisztában legyél a feladattal.

Tehát kezdjünk.

 

Milyen anyagokra lesz szükséged?

A mohalabda létrehozásához a következőkre lesz szükséged:

 • Lapmoha
 • Tőzegmoha
 • Bonsai föld vagy virágföld
 • Egy kis növény a választásod szerint
 • Drót, zsineg vagy madzag
 • Olló
 • Víz
 • Egy vödör
 • Sok türelem!

 

 

Milyen növényeket használjak a kokedamára?

Bár a fogalom a bonsai hagyományból ered, a kokedama a kertészet egy olyan formája, amely számos más növény számára is használható.

Ne feledd azonban, hogy a szobanövények kis mohalabdákban történő termesztése megnehezítheti, hogy biztosítsd a zöld számára az ideális növekedési feltételeket.

Ezért elengedhetetlen, hogy olyan növényeket válassz, amelyek a legmegfelelőbbek ehhez a kertészeti technikához. A kokedamára alkalmas növényeknek a következő tulajdonságokkal kell rendelkezniük:

 • Szívós
 • Kicsi
 • Lassan növekvő
 • Legyen toleráns a kevésbé ideális termesztési körülményekkel szemben

 

Íme néhány növény, amely alkalmas a kokedamára:

 

 

Hogyan kell csinálni?

A saját kokedama elkészítésének első lépése az, hogy félig tőzegmohát és félig bonsai talajt keversz össze, majd megnedvesíted vízzel.

Ezután ténylegesen el kell kezdeni a labdát a növény gyökerei körül készíteni az elkészített talajkeverék segítségével. A következő lépés az elkészített földlabdába beburkolása lapmohával.

Ha a mohalabda készen áll, és olyan formát kapott, mint amilyennek szeretted volna, kösd össze dróttal, zsineggel vagy zsinórral, attól függően, hogy mit szeretnél, és mit szeretsz a legjobban. Egyszerűen párszor hurkold körbe a drótot/zsineget/madzagot a labda körül.

 

Szépen mutasd meg

Az utolsó lépés az, hogy kreatív és vonzó módot találj a készített kokedamák felhasználására a belső terek díszítésére. Hozzáadhatsz egy külön hurkot, amellyel felfüggesztheted a mohalabdát, vagy használhatsz egyedi megjelenésű tálcát vagy tálat a mohalabda elhelyezéséhez.

 

 

felfüggesztett kokedama labda

Hogyan tartsd életben a kokedama húrokat: ápolási és vízi tippek

Bár a saját kokedama elkészítése szórakoztató és izgalmas barkácsprojekt fantasztikus eredménnyel, a trükkös rész az, amikor gondoskodni kell róla.

A kokedamákhoz használt növények gondozása kicsit nagyobb kihívást jelent, mint egy konténerben növekvő növény gondozása. De azonban nem lehetetlen.

Először is ne feledd, hogy a mohalabda gondozása nagymértékben függhet a növényfajtól, amelyet a projekthez választottál. Minden növénynek megvannak a sajátos növekedési igényei, és ezeket az igényeket szem előtt kell tartani.

Általánosságban azonban, amikor a mohalabda gondozásáról van szó, néhány alapvető szempontot figyelembe kell venned:

 

Hely és hőmérséklet

Mint minden növénynek, a kokedamáknak is szüksége van egy kis napfényre a virágzáshoz. Nem szeretik a közvetlen napfényt, mert így hamar kiszáradnak.

A legjobb, ha a mohalabdákat az ablakok közelében helyezed el, de olyan helyre, ahol részleges árnyékot kapnak, vagy legalább olyan helyre, ahol védve vannak a közvetlen napfénytől.

Sőt, távol kell tartani őket minden szélsőséges hőforrástól, például radiátortól, mert a magas hőmérséklet miatt is gyorsan kiszáradhatnak.

 

Páratartalom

Köztudott, hogy a moha jól érzi magát a nedvességben, ezért gyakran megtalálható és virágzik a magas páratartalmú helyeken, például az árnyékos erdőkben vagy a patakmedrek mellett.

Ezért a legjobb, ha ügyelsz arra, hogy a mohalabdákat páratartalmú helyen tartsd.

Ha beltéri környezetében nagyon hiányzik a páratartalom, támogasd a mohát párásító tálcával vagy párásítóval, hogy nedves maradjon és fennmaradjon hosszabb ideig.

 

Öntözés

A megfelelő öntözés elengedhetetlen ahhoz, hogy a mohalabdák és a projektben használt növények hosszabb ideig fennmaradjanak. Ez ismételten fontos a labda nedvesen tartása és a párás környezet kialakítása érdekében.

Ügyelj arra, hogy a kokedamád ne legyen világos, mert ez a kiszáradás jele. Ebben az esetben meg kell fürdetni a mohalabdát (szó szerint!).

Vedd a kokedamát és áztasd vízbe, és hagyd, hogy annyi vizet szívjon fel, amennyit csak tud. Ezután hadd néhány percig lecsepegni a felszívódott felesleges vizet, mielőtt visszaakasztanád. Javasoljuk, hogy hetente legalább egyszer vagy kétszer fürdesd meg a kokedamádat.

 

Táplálás

Mint minden növénynek, a kokedamáknak is szüksége van némi táplálásra, hogy pótolja a virágzáshoz szükséges tápanyagokat. Ez segít a mohalabdának hosszabb ideig fennmaradni, és megőrzi zöld és friss megjelenését.

Már egy kevés műtrágya is csodákra képes – megőrzi a kokedama megjelenését és virágzását. A mohalabdákat havonta egyszer ajánlott trágyázni. A mohalabda etetéséhez keverd össze az oldható szerves műtrágya javasolt koncentrációjának felét az öntözési eljárásba.

 

Metszés

A legtöbb növénynek egy kis metszésre van szüksége, hogy meg akarod őrizni alakját és szépségét. Ugyanez vonatkozik a mohalabdákra is.

Ha a kokedamákról van szó, a metszés valójában alapvető tényező, amely hozzájárul az egészséges növekedéshez. Szóval, hogyan kell csinálni?

A növekedés elősegítése érdekében a mohalabdákat ajánlott időnként félbe metszeni. Ezenkívül ügyelj az elhalt levelekre, és azonnal vágd le őket, amint észreveszed őket.

 

 

japán mohalabda

Kokedama GYIK

Íme a válaszok a kokedamával kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre.

 

Mi a kokedama jelentése?

A kokedama egy japán szó, amely mohalabdát jelent. A „koke”-t mohának, a „dama”-t pedig labdának fordítjuk. Angolul a kokedamákat a szegényember bonsájának is nevezik.

 

Mennyi ideig bír ki a kokedama?

Általában egy mohalabda akár 2, 3 évig is életben maradhat. Az időtartam azonban rövidebb vagy hosszabb is lehet, attól függően, hogy milyen növényt használsz a DIY kokedama projektedhez.

A mohalabda élettartamának növelése érdekében figyelned kell arra a pillanatra, amikor a növény gyökerei elkezdenek kijönni a mohalabdából. Ez annak a jele, hogy a mohalabda túl kicsi a növény gyökérrendszeréhez, ezért újra kell készítened a labdát, vagy át kell ültetned egy nagyobb labdába.

A mohalabda újrakészítéséhez egyszerűen vágd el a drótot vagy zsinórt, és távolíts el a mohát, vágd le a felesleges gyökereket, és készítsd újra a labdát megfelelő talajjal és zöld mohával.

 

Miért haldoklik a kokedamám?

Számos oka lehet annak, hogy a mohalabda úgy néz ki, mintha haldoklik. A kokedamák gondozása meglehetősen nehéz, mivel érzékeny természetűek, ezért számos tényező hozzájárulhat rossz egészségi állapotukhoz, többek között:

 • Kevés öntözés vagy túlöntözés.
 • Nem megfelelő típusú talaj.
 • Kevés vagy túl sok napfény.
 • Túl magas vagy túl alacsony hőmérsékletnek való kitettség.
 • A megfelelő tápanyagok hiánya.

Általában a kokedamának a túléléshez és a boldoguláshoz szüksége van erre:

 • Magas páratartalom és nedvesség.
 • Közvetlen napfénytől távol tartandó.
 • Extrém hőforrásoktól távol tartandó.
 • Havonta egyszer műtrágyázandó.
 • A növekedés elősegítése érdekében időnként metszeni kell.

Figyelembe véve ezeket a gondozási követelményeket, állapítsd meg, mit nem csinálsz jól, és javítsd ki, hogy megmentsd a mohalabdádat az elhalástól.

 

Milyen gyakran kell öntözni a kokedamát?

A kokedamának mindig fenn kell tartania egy bizonyos nedvességszintet, hogy ne száradjon ki. Ezért ajánlott naponta bepárolni a mohalabdát. Ráadásul hetente egyszer-kétszer meg kell fürdetni.

Áztasd be a labdát vízbe, és adj pár percet, hogy annyi vizet szívjon fel, amennyire szüksége van. Hadd lecsepegni a felesleges vizet, mielőtt felakasztanád vagy visszahelyeznéd a mohalabdát a tálcába.

 

Hová tegyem a kokedamát?

A kokedamák gyönyörű zöld dekoráció és fókuszpont lehet bármilyen típusú belső térben, például otthon vagy irodában.

Amikor azonban helyet választasz a mohalabdának, ügyelj arra, hogy ne helyezd extrém hőforrás mellé vagy olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri. Mindkét elhelyezés kiszáríthatja.

 

Felakaszthatom a kokedamát kint?

Igen, ki is lehet akasztani a mohalabdát. Ahhoz azonban, hogy túlélje a környezetében uralkodó körülményeket, a legjobb olyan növényeket használni, amelyek képesek alkalmazkodni ezekhez a feltételekhez.

Tehát ki is teheted a kokedamádat, de meg kell győződni arról, hogy a növény ellenál a környezetnek.

 

 

Mely növények a legjobbak a kokedama számára?

Nem minden növény alkalmas a Kokedama kertészeti technikára.

Az élő szobrok létrehozásához felhasználható növényeknek rendelkezniük kell néhány sajátos tulajdonsággal, többek között:

 • Lassan növekvő növényeknek kell lenniük.
 • Kis növényeknek kell lenniük (a nagy növények növekedésük során elpusztítanák a labdát a gyökérrendszerükkel együtt).
 • Toleránsnak kell lenniük a kevésbé ideális termesztési körülményekkel szemben, amelyek a mohalabdában történő termesztéssel járnak.

A Kokedamashoz használt legnépszerűbb növények közé tartozik a Hegyescsúcsú futóka, a Vitorlavirág, a Dracaena, a páfrányok és az Flamingóvirág.