Madárfészek páfrány (Asplenium Nidus) gondozása és amit tudni kell róla – Telejs útmutató

A madárfészek páfrány, amelynek tudományos neve Asplenium nidus, a két termesztett faj egyike. Unokatestvére, a spleenwort nagyon másképp néz ki, és sokkal nehezebb törődni róla. A madárfészek páfrányok általában más növények tetején és természetes élőhelyükön nőnek, gyakran a faágaknál nőnek.

A levelei szép alma színűek és kanál alakúak, ami vonzóvá teszi őket szobanövényként.

A madárfészek páfrány akár 1 m hosszú leveleket is képes teremni a vadonban, de a legtöbb beltéri fajta sokkal rövidebb. Bár nagyon vonzó, a madárfészek páfrány egy kis odafigyelést igényel.

A madárfészek páfrány nem egy növény a szobanövény kezdők számára, hanem inkább azok számára, akik kertészeti tapasztalattal rendelkeznek, vagy akik elkötelezettek a boldoguláshoz szükséges intenzív ellátás biztosítása iránt.

A madárfészek páfrány jól alkalmazkodik a hűvösebb hőmérséklethez, és szűrt fényben kell termeszteni. A madárfészek páfrány optimális talaj-pH-ja 5, és jól nő a tőzeg alapú cserépben. A növény vonzó zöld levelekkel rendelkezik, de nem teremt virágot.

 

 

A madárfészek páfrány növényről

 • A madárfészek páfrány közepét fészeknek nevezik, és minden új páfránylevél erről a területről nő ki.
 • Az Asplenium nidus egy gyorsan növekvő növény, amely állandó növekedést mutat. Az új hajtások a növény közepén nőnek ki, és addig nem szabad hozzáérni, amíg meg nem érnek.
 • A madárfészek páfrányok természetesen epifita típusúak, ami azt jelenti, hogy általában más növényeken nőnek, minimális szerves anyaggal.
 • A madárfészek páfrányok általában ellenállnak a kártevőknek, de figyelemmel kell kísérni azokat a közös aggályokat, amelyek minden szobanövényt sújtanak.
 • A madárfészek páfrány optimális növekedéséhez ideális a tőzeg alapú cserép vagy szerves komposzt.
 • A madárfészek páfrányok spórákon keresztül szaporodnak, vagy szövetmintákból tenyésztik.
 • Bár nem mérgező, háziállatok és gyermekek elől elzárva tartandó.

 

 

Asplenium Nidus
Asplenium Nidus | forrás: https://greeneryunlimited.co/

Az Asplenium nidus áttekintése

 • A madárfészek páfrányokat tudományos szempontból Asplenium nidus címkével látják el.
 • Ez az évelő páfrány hűvösebb hőmérsékleten virágzik, és általában szobanövényként használják.
 • Az anya páfrányokat spleenwort-nak nevezik, és nem beltéri használatra szánják őket.
 • A madárfészek páfrány leveleit hajtásoknak nevezik.
 • A madárfészek páfrány talajának félig meg kell száradnia, mielőtt újra öntözzük.
 • Ez a növény magas páratartalomban virágzik és ugyanolyan általános hőmérsékleten boldogul, mint az emberek.
 • A beltérben termesztett madárfészek páfrány átlagos magassága 0,6 m.
 • A legtöbb fejlett madárfészek páfrány fodros vagy gyűrött leveleket tartalmaz az esztétikai vonzerő érdekében.
 • A madárfészek páfrány Kelet-trópusi Afrikában, valamint trópusi Ázsiában található.
 • Az érett beltéri madárfészek páfrány 50 és 150 cm közötti szálakkal rendelkeznek.
 • A madárfészek páfrány hajtásai általában 10-20 cm szélesek.
 • A természetben a madárfészek páfrányok leggyakrabban pálmafák tetején találhatók.
 • Ennek a növénynek a szálai lazán hasonlítanak a banánlevélre.
 • A madárfészek páfrányok Kelet-Afrika, Ausztrália, Ázsia és Hawaii trópusain honosak.
 • A madárfészek páfrány színek és izgalmas textúrák széles választékában megtalálható.

 

 

A madárfészek páfrány gondozása

A madárfészek páfrány otthoni termesztése figyelmet igényel, de megfelelő körülmények között gyorsan megnő. Új hajtások nőnek ki a fészekből, és nagyon finomak. Ha kiskorukban megérintik őket, deformálódnak vagy akár meg is halnak. Ha a növény fertőzött, használj rovarirtó szappant a vegyi peszticidekkel szemben.

A legjobb növekedési feltételek érdekében a madárfészek páfrányt árnyékolt vagy szűrt fénybe kell helyezni. A közvetlen napfény károsítja a növényt, a reggeli nap pedig leégést okozhat. A keleti vagy északi ablak az ideális elhelyezés a madárfészek páfrány beltéri változatához.

A madárfészek páfrányához tőzeg alapú szerves komposztot vagy cserépkeveréket használj. Az optimális eredmény érdekében használj olyan keveréket, amely egy rész perlit és két rész tőzeg. Használhatsz cserepes talajt is, amely tőzeg és szerves komposzt keveréke a madárfészek páfrány számára.

A fő növekedési időszak tavasztól őszig tart. A madárfészek páfrányaidat folyékony műtrágyával kell etetned, amelyet ez idő alatt havonta egyszer hígítottad. Ne helyezz műtrágyapelletet vagy bármi mást a növény fészkébe.

A hidegebb hónapokban nincs szükség trágyázásra, mert ilyenkor a növény növekedési ciklusa nyugalmi állapotban van. A túltáplálás miatt a madárfészek páfrányod meg is betegedhet. Ennek eredményeként sárga foltokkal vagy deformált szálakkal rendelkező levelek találsz a növényen.

Kapcsolódó: 20 különböző Páfrány fajta

 

 

A madárfészek páfrány öntözése

A madárfészek páfrány trópusi növény. Természetes dzsungelnövényként nedves, tápanyagokban gazdag talajt igényel. Rendszeresen öntözd a növényedet, de kerüld el a túl nedves talajt. A túl sok víz az edényben gyökérrothadáshoz vezethet, ami végül a növények halálához vezet.

A fészeknek nevezett növény központja az új hajtások helye. Csábító lehet közvetlenül erre a területre vizet önteni, de ezt mindenképpen el kell kerülni. A fészek öntözése elősegíti a penész és a rothadás növekedését a növény közepén. Ehelyett a vizet közvetlenül a talajba kell önteni a növény alapja körül. Hagyd a talajt kissé kiszáradni, mielőtt újra öntöznéd, de ne száradjon meg teljesen, különben a növény törékennyé válik.

madárfészekpáfrány
madárfészekpáfrány

Fontos, hogy a páfrányod meleg területet kapjon. Elviseli a 20 és 21 fok közötti hőmérsékletet. A kiszáradás megelőzése érdekében tartsd távol a növényt a szellőzőnyílásoktól, ventilátoroktól és légkondicionálóktól érkező közvetlen légáramtól.

Bár a növény elvisel bizonyos hőmérséklet, nem fog jól reagálni a hirtelen vagy drasztikus hőmérsékletváltozásokra. Ha hűvösebb vagy szárazabb éghajlaton élsz, fontold meg egy növény nedvesítő közelében történő elhelyezését a megfelelő nedvességszint biztosítása érdekében.

 

 

A madárfészek páfrány szaporítása

A madárfészek páfrányok szaporítása nagyon nehéz. Ellentétben más növényekkel, amelyek egy érett növény dugványaiból vagy gyökérhasadásból nőhetnek ki, ez a növény más folyamatot igényel. A madárfészek páfrányokat szövettenyészetből vagy spórából termesztik ellenőrzött környezetben.

A legtöbb lakástulajdonos vagy hobbikertész számára a madárfészek páfrány otthoni szaporítása nem lehetséges.

Bár a növény mérsékelt ütemben nő, kissé alultáplált állapotban virágzik. Mivel a növény nem szaporítható átültetés vagy metszés során, a legjobb, ha csak minden második évben ülteted át. Az érett madárfészek páfrányaid a talaj fölé emelkednek, ahogy az alsó levelek lehullnak, ami a cserép felborulásához vezethet.

A komposzt frissítésekor fontolj meg egy nagyobb cserép használatát, kevesebb talajjal, hogy segítsed a növényt az egyensúly fenntartásában.

 

 

Következtetésképpen

A legtöbb ember látott egy madárfészket, de sokan nem tudták, hogy hívják a növényt. A madárfészek páfrány levelei sok embert vonzanak, különösen akkor, ha új hajtások bukkannak fel a központból. Ez a trópusi növény kiválóan alkalmas asztalokhoz, pultokhoz, ablakokhoz és akár a padlóhoz is, amennyiben nincsenek közvetlen napfényben.

A madárfészek páfrányodnak otthoni ápolásához elengedhetetlen, hogy a növény sok nedvességet és meleget kapjon. Kedvező légkör esetén a növény tolerálja a megnövekedett fényszintet.

Fontold meg, hogy a fürdőszobába, a konyhába vagy a veranda északi sarkába helyezed. A madárfészek páfrányodnak eleje vonzó smaragdzöld, a végén enyhe hullám vagy ránc található. Ez az esztétikus megjelenés a legjobb választás a lakástulajdonosok és a vállalkozások körében az egész országban.

A növény közepét fészeknek hívják, és ez a rozetta homályosnak és lágynak tűnik – innen kapta a növény a nevét.

A madárfészek páfrányok szép választás a szobanövényekhez, amelyek jól tolerálják a legtöbb hőmérsékletet. Hűvösebb éghajlaton virágzik, és sok üvegházról ismert, hogy túlméretes példányokat termeszt. A növény jellemzően egy másik növényhez kötődve nő, amikor vadon él, de fogságban magától is túlél.

Ha más esőerdő növényeid is vannak, például broméliák vagy orchideák, akkor a madárfészek páfrány pontosan beleillik a gyűjteményedbe. Szűrt fényben és mérsékelten nedves légkörben nő a legjobban, akárcsak a vadonban.

Ne feledd, hogy ezek a növények nagyobb gondosságot és megfigyelést igényelnek, mint más szobanövények, és sokkal érzékenyebbek a fényre, a hidegre és a nedvességre.

Ha üvegházad van, akkor ez egy megfelelő növény a gyűjteményedhez.